Ook ik ben zwaar onder de indruk:
Nederlandse hiphop, de meningen zijn er over verdeeld. Dat komt niet in de laatste plaats door acts als Lange Frans en Baas B, Ali B of The Opposites. Weinig spannende en zeer mainstream hiphop met teksten die wel leuk, maar niet heel bijzonder zijn. Toch vind ik de Nederlandse hiphop scene, en ook deze genoemde artiesten, van een bijzonder hoog niveau. Acts als De Jeugd van Tegenwoordig, Opgezwolle maar vooral Typhoon zijn bijzonder sterke, lyrisch krachtig en vooral muzikaal baanbrekende en originele artiesten. Het vorige album van Typhoon, Tussen Licht en Lucht, wordt niet voor niets als een van de beste Nederlandse hiphop albums ooit gezien (zie de ongekend hoge 4.16 op MusicMeter maar eens). En het 7 jaar lange wachten op de nieuwe Typhoon, maakt ons dan ook wel énorm nieuwsgierig naar deze nieuwe: Lobi Da Basi.
De Surinaamse titel (=liefde is de baas) zegt het al. Net als de vorige plaat, en veel van Typhoon's (echte naam: Glenn de Randamie) side-projecten, is deze plaat sterk beïnvloed door exotische (Surinaamse, Afrikaanse) muziek en jazz. Veel ruimte voor Afrikaanse ritmes en percussie en daardoor een heerlijke zomerse sfeer, en ook veel ruimte voor koperwerk. Dat horen we bijvoorbeeld op de outro van de eerste single (clip hier) waar een bigband vol van blazers het melancholische (zelfs wat religieuze) nummer een feestelijk einde geeft. Deze blazers zijn overduidelijk meer aanwezig dan op Tussen Licht en Lucht, en dat horen we op het zwoele en zomerse Surfen heel sterk. Ook op beste nummer van de plaat Ochtendweer horen we die stijl duidelijk, als ook Benjamin Herman zijn intrede doet; indrukwekkend zijn deze jazzy bijdrages, in samenwerking met de waanzinnige band van Typhoon. Een super-bassist, lekkere funky gitaar-riffjes, zwoel keyboard en pianospel en ontzettend veel instrumentale afwisseling. Alles bij elkaar maakt het album wederom een ongekend muzikaal kunststukje. Tel daarbij op de weliswaar niet bijzonder indrukwekkende maar wel zeer kenmerkende en relaxte rapkunsten van Typhoon, de mooie en metaforische teksten, en het kan niet uitblijven dat ook deze plaat een ongekend Nederhop succes gaat worden. En dan heb ik nog niet eens gezegd dat Nederlands underground indie-icoon André Manuel zijn intrede doet op het groots opgezette en opzwepende Zandloper, en dat Sticks en Rico van Opgezwolle ook een paar keer opduiken.
Typhoon heeft er 7 jaar aan gewerkt en aan geschaafd. Is dat de reden dat dit album bijna net zo goed is als Tussen Licht en Lucht? Of is het gewoon de klasse van een de beste Nederlandse hiphop artiesten, en hadden we eigenlijk gewoon veel meer platen van hem moeten krijgen de laatste jaren? Ach, live heeft hij in die tijd zijn steentje zeker bijgedragen, en ik wrijf nu al in mijn handen bij de gedachte dat dit live op het podium weer weergaloos goed gaat zijn.
Pat-sounds: Album Typhoon - Lobi Da Basi (2014) - pat-sounds.blogspot.nl