Typhoon - Lobi da Basi (2014)

Label: Top Notch

8. Ochtend Weer (4:03)

met Sticks en Benjamin Herman

9. Vogel (2:11)

met Jan Wessels

10. Niets Verwacht (4:36)

met Blaxtar

11. Van de Regen Naar de Zon (4:13)
  12. Liefste (5:01)
avatar van Flipm0de
De eerste luisterbeurten klinken fantastisch. Het is altijd maar de vraag of een artiest 7 jaar naar een klassieker nog steeds dezelfde kwaliteit kan brengen, maar het lijkt erop dat Typhoon niets van zijn kwaliteit kwijt is.

hier wist ik niks van

avatar van Holla
Heerlijk album. 7 Jaar na Tussen Licht en Lucht, het beste Nederlandstalige hiphop-album, komt dan Lobi Da Basi uit. Je zou denken dat Typhoon 7 jaar later, zoals de besten in het hiphop-genre zijn glans ietwat zou zijn verloren. Heerlijk is vooral het idee dat dit totaal niet zo blijkt te zijn. Lobi Da Basi is een plaat waar Ty hard aan heeft gewerkt, en waarschijnlijk 1 van de weinige Nederhop-platen die ik de moeite waard ga vinden de komende decennia. Het tweede Nederhop-album wat ik ooit heb gekocht, na Tussen Licht en Lucht dan natuurlijk

avatar van woutorrmusic
thgryda schreef:
hier wist ik niks van

Lekker dan

woutorrmusic schreef:

Lekker dan

Wat klikt dit lekker, het enige wat ik na drie tracks als puntje van kritiek heb, is dat de stijl niet zo heel veel verschilt van zijn debuut. Maar na 7 jaar boeit dat minder

edit: na 1 luisterbeurt moet ik zeggen dat dit verre van tegen valt. Het feit dat ik dit een waardige opvolger vind, is al een teken dat het een topalbum is want het komt kwalitatief in de buurt van zijn debuut en dat is op zijn minst knap te noemen. Na die eerste drie tracks krijgen we wel degelijk een andere sound dan op TLEL en dat is positief. Nergens krijg ik het gevoel dat dit gewoon een doorslagje van TLEL is. Het album heeft me wel minder weggeblazen dan TLEL maar het is wel weer erg lekker te noemen...

avatar van kobe bryant fan
Die eerste 3 tracks zijn toch ook helemaal anders dan Tussen Licht en Lucht?
Btw: deze nu al zo'n 6 keer gehoord en damn ik ben weggeblazen! Ieder nummer is raak, waar ik eerst vrij sceptisch was over beats vervangen door een live band zou ik me nu geen plaat zonder band kunnen voorspellen. Werkelijk énorm sterk instrumentaal en ook Ty rapt weer geweldig af en toe zingt ie zelfs mooi check bv. het aangrijpende Liefste.

Zijn teksten zijn zoals gewend weer erg sterk! Maar ben ik de enige of zijn ze buiten Surfen die één geniale metafoor is iets meer to- the point. Want op TLEL hadden we bv. Sprokkeldagen en Vlieger waar ik nu nog steeds de kern niet volledig van snap maar enkel de lines apart. Hier is het wat makkelijker maar weer erg sterk! Ja, dit kan met de tijd wel naar de 5* gaan als de plaat niet verzwakt met meerdere luisterbeurten. Met een 5* zou dit ook automatisch de enige hip-hop plaat zijn die een 5* heeft gekregen van mij.

avatar van dielinquent
Album nog steeds niet binnen van bol.com. Welke beats zijn afkomstig van A.R.T?
Ogv luisterpaal zijn mijn favos sta me toe, ochtendweer en liefste.

avatar van Oldground
Hoorde inderdaad aan de snippets op Youtube, dat er veel variaties op lines van z'n eerste plaat stonden. Vond ik toch wel jammer, want voor de rest vond ik het qua producties en sfeer weer heel tof.

avatar van Mathough
dielinquent schreef:
Album nog steeds niet binnen van bol.com. Welke beats zijn afkomstig van A.R.T?
Ogv luisterpaal zijn mijn favos sta me toe, ochtendweer en liefste.

Het fysieke dingetje komt een week later dan was gepland. Dat wist Plato mij te vertellen.

avatar van De Blauw
Klinkt in ieder geval al veel belovend!
Dacht niet dat Typhoon zijn vorige album zou evenaren maar zo te horen komt hij op z'n minst in de buurt. Inmiddels al 3x beluisterd via de luisterpaal en ik denk dat dat niet de laatste keren zullen zijn.

avatar van VforVictor
Vind em nogal tegenvallen, heb nog niet het hele album beluisterd maar goed. jammer dat hij heeft gekozen voor een band ipv electronische beats, wat toch een van de sterke punten van TLEL was. De raps zijn daarentegen wel in orde. maar ik mis dus de vette beats

avatar van Rottingdale
Moet veel aan De Kift denken bij het luisteren naar dit album.
Teksten vind ik mooi, maar niet wereldschokkend. Aardig.

avatar van Brugmaan
De releaseparty zaterdag in Hedon te Zwolle was mooi. Typhoon komt heerlijk enthousiast over.
Album wordt zeker de moeite waard. De band is live ook erg sterk.

avatar van Flipm0de
VforVictor schreef:

Ik zou zeggen, luister het album eens af, en dan nog een paar keer. Uiteindelijk ga je blij zijn dat hij voor de band heeft gekozen, is zeker een meerwaarde op dit album.

avatar van dons
Dit album bevalt me heel goed! Ik was bang dat er door de band niks meer terug te horen zou zijn van de experimentele beats van tussen licht en lucht maar er is in mijn ogen een mooi midden gevonden tussen de stem van ty en de achterliggende instrumentals. Verder is het haast onmogelijk om zijn debuut te overtreffen, dat was een meesterwerk. Dit album staat na een aantal luisterbeurten echter ook als een huis. Vooralsnog vind ik de nummers Ochtendweer, Liefste, Zandloper en Hemel Valt het lekkerste.

avatar van dons
kobe bryant fan schreef:
Die eerste 3 tracks zijn toch ook helemaal anders dan Tussen Licht en Lucht?

Hij is qua teksten inderdaad directer op dit album. Dit heeft wel het voordeel dat het makkelijker te begrijpen is maar bij zijn eerste album kon je qua interpretatie weer alle kanten op. Die dromerige poezië gevuld met mooie metaforen mis ik wel een beetje.

avatar van Snoeperd
Niet te vergelijken met Tussen Licht en Lucht natuurlijk. Waar ik de productie op Tussen Licht en Lucht een stuk killer en ijziger vind, wat de schitterende sfeer op Tussen Licht en Lucht oplevert, vind ik de productie hier een stuk warmer. Dit levert een hele andere sfeer op, wat volgens mij ook net is wat Typhoon heeft geprobeerd. Een Tussen Licht en Lucht deel 2 was misschien ooit zijn idee, maar die plannen heeft hij gelukkig weggegooid en daarvoor is dit album in de plaats gekomen.
12 tracks die je erg makkelijk in je hoofd nestelen, waar Tussen Licht en Lucht juist meerdere draaien nodig had.
De blazers spelen een grote rol op dit album, met zijn EP met de New Cool Collective kregen we al een soort van voorproefje op de sound, maar hier wordt die sound geperfectioneerd. Eigenlijk nog het meest te vergelijken met Brand Los van Tussen Licht en Lucht. Er is een erg mooie rol weggelegd voor de blazers en andere instrumenten, maar er blijft genoeg beat over. Voorbeelden waar beat en live instrumentatie perfect worden gecombineerd zijn bijvoorbeeld Hemel Valt en Ochtendweer. Het levert werkelijk schitterende tracks op. De prachtige momenten waarop de blazers invallen lijken regelrecht uit een jazzklassieker te komen.
Daarnaast heb je de echte knallers als Ijswater, Zandloper en ook Niets Verwacht. Deze nummers gaan het live ongetwijfeld goed doen, maar ook op plaat smaken ze me erg lekker. Vooral laatstgenoemde Niets Verwacht gaat zo ongelooflijk heerlijk uit de startblokken.
Verder nog een speciale vermelding voor Surfen. Eerst leek het me een van de meest matige nummers, ook doordat het refrein een beetje corny aan deed. Maar eigenlijk is het nu mijn favoriete refrein op dit album en is de golvende beat ook ontzettend mooi.
En dan heb ik het nog niet gehad over het einde van het album. Eerst het al lang bekende Van de Regen Naar De Zon, past perfect op het album en had zich al lang bewezen als een klasse nummer. Stond al maanden op repeat.
De laatste track op Tussen Licht en Lucht: vlieger, vind ik nog altijd het mooiste nummer van Typhoon. Liefste komt echter verdacht veel in de buurt. Weer een nummer over de liefde, en wat voor één. De beat klinkt bijna Radiohead-achtig ten tijde van OK Computer, tel daarbij de prachtige coupletten (die derde!) en een prachtige climax.
4* met heel veel kans op 4,5*

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Zeker geen verkeerde plaat van Typhoon, maar lang niet zo wereldschokkend als de liefhebber had gehoopt. Hoewel ik lees dat anderen de zang wel kunnen waarderen, heb ik meer het gevoel van 'schoenmaker blijf bij je leest'. Wat het grootste pluspunt vind aan deze plaat is de 'live band' die voor 'beats' zorgt. Dit muzikale element onderscheidt Typhoon positief van andere NL hip-hop acts.

avatar van thgryda
Ik denk dat velen hier het album eens een paar extra spins mogen geven. Ik vond het ook gewoon een mooie opvolger, iets harmonieuzer maar niet zo baanbrekend. Na een paar luisterbeurten ben ik helemaal om. Ik blijf erbij dat de eerste drie tracks niet zo heel hard breken met het oudere werk, het klinkt hooguit wat volwassener (maar kwalitatief wel top). Vanaf ijswater breekt de nieuwe stijl met een net iets anders rappende Ty (directer maar ook qua stemgebruik klinkt het net anders), de band die nog prominenter naar voor komt waardoor het geheel goed begint te swingen en naar het einde toe wordt het enorm ingetogen.

Dit is gewoon weer een topalbum. Ik miste de uitschieters van TLEL maar na een paar luisterbeurten moet ik zeggen dat ik met surfen, ijswater en van de regen naar de zon genoeg uitschieters kan terugvinden en dat de overige 9 tracks gewoon allemaal top zijn. Of het ooit een 5 wordt weet ik niet maar een 4.5 is het alvast wel...

Ik kwam op een blogspot deze video tegen. Allicht is het voor jullie oud nieuws maar ik vond het mooi om te zien (jammer dat hij bij een bepaalde line even een chokemoment heeft, maar hij zet het redelijk recht).

avatar van kobe bryant fan
Ik kende het al. Maar inderdaad erg mooi gedaan!

avatar van Holla
Wat een openingstrack zeg

avatar van Norrage
Ook ik ben zwaar onder de indruk:

Nederlandse hiphop, de meningen zijn er over verdeeld. Dat komt niet in de laatste plaats door acts als Lange Frans en Baas B, Ali B of The Opposites. Weinig spannende en zeer mainstream hiphop met teksten die wel leuk, maar niet heel bijzonder zijn. Toch vind ik de Nederlandse hiphop scene, en ook deze genoemde artiesten, van een bijzonder hoog niveau. Acts als De Jeugd van Tegenwoordig, Opgezwolle maar vooral Typhoon zijn bijzonder sterke, lyrisch krachtig en vooral muzikaal baanbrekende en originele artiesten. Het vorige album van Typhoon, Tussen Licht en Lucht, wordt niet voor niets als een van de beste Nederlandse hiphop albums ooit gezien (zie de ongekend hoge 4.16 op MusicMeter maar eens). En het 7 jaar lange wachten op de nieuwe Typhoon, maakt ons dan ook wel énorm nieuwsgierig naar deze nieuwe: Lobi Da Basi.

De Surinaamse titel (=liefde is de baas) zegt het al. Net als de vorige plaat, en veel van Typhoon's (echte naam: Glenn de Randamie) side-projecten, is deze plaat sterk beïnvloed door exotische (Surinaamse, Afrikaanse) muziek en jazz. Veel ruimte voor Afrikaanse ritmes en percussie en daardoor een heerlijke zomerse sfeer, en ook veel ruimte voor koperwerk. Dat horen we bijvoorbeeld op de outro van de eerste single (clip hier) waar een bigband vol van blazers het melancholische (zelfs wat religieuze) nummer een feestelijk einde geeft. Deze blazers zijn overduidelijk meer aanwezig dan op Tussen Licht en Lucht, en dat horen we op het zwoele en zomerse Surfen heel sterk. Ook op beste nummer van de plaat Ochtendweer horen we die stijl duidelijk, als ook Benjamin Herman zijn intrede doet; indrukwekkend zijn deze jazzy bijdrages, in samenwerking met de waanzinnige band van Typhoon. Een super-bassist, lekkere funky gitaar-riffjes, zwoel keyboard en pianospel en ontzettend veel instrumentale afwisseling. Alles bij elkaar maakt het album wederom een ongekend muzikaal kunststukje. Tel daarbij op de weliswaar niet bijzonder indrukwekkende maar wel zeer kenmerkende en relaxte rapkunsten van Typhoon, de mooie en metaforische teksten, en het kan niet uitblijven dat ook deze plaat een ongekend Nederhop succes gaat worden. En dan heb ik nog niet eens gezegd dat Nederlands underground indie-icoon André Manuel zijn intrede doet op het groots opgezette en opzwepende Zandloper, en dat Sticks en Rico van Opgezwolle ook een paar keer opduiken.

Typhoon heeft er 7 jaar aan gewerkt en aan geschaafd. Is dat de reden dat dit album bijna net zo goed is als Tussen Licht en Lucht? Of is het gewoon de klasse van een de beste Nederlandse hiphop artiesten, en hadden we eigenlijk gewoon veel meer platen van hem moeten krijgen de laatste jaren? Ach, live heeft hij in die tijd zijn steentje zeker bijgedragen, en ik wrijf nu al in mijn handen bij de gedachte dat dit live op het podium weer weergaloos goed gaat zijn.
Pat-sounds: Album Typhoon - Lobi Da Basi (2014) - pat-sounds.blogspot.nl

GCITY050
Opgezwolle is al een tijdje niet meer, zo'n kleine 7 jaar om precies te zijn.

avatar van Booyo
Ik moest wat wennen, maar begin er steeds meer in te geraken. In het begin miste ik de harde beats van Tussen Licht en Lucht, maar de nieuwe warme en zwoele sound kan me toch weer bekoren.

Ty, dikke baas.

avatar van party
Ik moet toegeven dat ik hem minder had verwacht. Toch komt Typhoon niet zo als op Tussen Licht En Lucht. Zijn teksten hier zijn wel ongeveer het zelfde niveau zoals zijn vorige album maar ik heb het nog niet echt met de beats. Om het Surinaams achtige muziek te noemen dat vind ik namelijk van niet. Het is wel een soort van jazz achtige sound met invloeden van Hiphop en Blues. Voor mij begint het al met een redelijk nummer We zijn er, een mooie inkomer voor het album. Het niveau daalt wel direct af met de single Hemel Valt en Surfen. Voor mij zijn de uitsmijters: Van De Regen Naar De Zon, Ochtend weer, en de instrumentale nummer Vogels wat een heerlijk jazz achtige nummer is dat. Voor nu geef ik het een 3.0.

avatar van oftewel
Zo ontzettend knap gemaakt deze plaat! Zomerplaat die de zomer zeker gaat overleven.

GCITY050 schreef:
Opgezwolle is al een tijdje niet meer, zo'n kleine 7 jaar om precies te zijn.
Ja en? Maar een voorbeeld hoor Typhoon was ook 7 jaar niks.

avatar van Slowgaze
Nee hoor, want Typhoon & New Cool Collective - Chocolade (2009). En die EP past heel logisch in Typhoons evolutie: vooral het gitaarspel op 'IJswater' lijkt best op dat op deze EP.

avatar van Norrage
Ik heb het over volwaardige albums, niet zo mierenneuken alsjeblieft . Het is niet alsof Sticks en Rico nou 7 jaar niks hebben uitgebracht.

avatar van Slowgaze
Dit hoort bij je inwijding als echte hipperdehopper, Norrage.