Typhoon - Lobi da Basi (2014)

Label: Top Notch

8. Ochtend Weer (4:03)

met Sticks en Benjamin Herman

9. Vogel (2:11)

met Jan Wessels

10. Niets Verwacht (4:36)

met Blaxtar

11. Van de Regen Naar de Zon (4:13)
  12. Liefste (5:01)
Rudi S schreef:
Wat is dit toch een lekker album, kan nog best iets stijgen.
Die jongen is echt heel getalenteerd.

En toch, ik denk dat hij meer kan dan dit.

avatar van Rudi S
Maar wil hij dat ook, het lijkt er op dat hij de laatste tijd veel plezier heeft.

avatar van woutorrmusic
Ik vind dit album in alle opzichten minder dan Tussen Licht en Lucht en dat vind ik jammer. Zoals Slowgaze zegt, hij kan simpelweg meer dan dit (in mijn ogen, althans).

Voor de rest neem ik hem niets kwalijk, zo coulant ben ik dan ook weer.

In het kader van de eindejaarslijst luister ik weer naar Lobi da Basi. Weer zit ik in die splagaat tussen een geweldige, of een degelijke plaat. Muzikaal is er veel meer te beleven. Typhoon heeft een veel rijker, veelzijdiger geluid. Anderzijds is het wel minder hiphop, en is er minder ruimte voor zijn teksten. Ik denk dat ik me daar toch weer enigzins aan stoor. Typhoon zingt misschien wel teveel op deze plaat. En dat bevalt me dan weer veel minder. Ty moet gewoon rappen.

De betere nummers op deze plaat zijn vrijwel allen de echte hiphoppers. Surfen vind ik fantastisch. Typhoon is op zijn best als ie op dat down-and-out toontje rapt. Kan als geen ander gevoelens overbrengen in zijn raps. Daar is ie ook wel in gegroeid vind ik. Surfen heeft een geweldige beat en dreunt lekker door. Anderzijds staat daar Hemel Valt tegenover, wat ik weer een perfect voorbeeld vindt van hoe Ty zich positief laat beïnvloeden door andere genres. Hemel Valt is levenslustig, de raps zijn in orde en de muzikale outtro is sterk. IJswater is weer een mooi voorbeeld van de meer alternatieve kant die Typhoon soms ook kiest (Brand Los bijv.) Een lekker theatraal, neurotisch nummer. Daarna wordt het even wat minder. Zandloper valt bij mij niet zo lekker, met name de laatste minuten vind ik ronduit irritant.

Daarna komen gelukkig weer twee sterke nummers. Sta Me Toe vind ik zo goed. Het thema, de teksten zijn raak, de flow, de beat, alles klopt hier. Ochtend Weer is ook zo'n typisch depri nummer. Richting het einde kom ik toch wat mindere nummers tegen. Van de Regen naar de Zon vind ik een beetje overdreven populair doen. Iets wat helemaal niets bij Typhoon past eigenlijk. Gelukkig eindigt Lobi da Basi sterk met Liefste. Het nummer begint bijna als een Radiohead nummer. Het voelt ongekend groots voor een hiphop track.

Grotendeels ben ik wel positief over Lobi da Basi. Een soort themaplaat, maar wel met genoeg ruimte om uit te wijken. Een rijk instrumentarium geeft dit album een heel andere smoel dan het debuut, dat veel rauwer was. Dit heeft voor- en nadelen. Ty is als muzikant gegroeid, maar als rapper niet per se. Ik houd minder memorabele teksten over aan deze plaat. Misschien die van Surfen en Sta Me Toe. Dit is een heel rijk album, waarin veel genres en stijlen aan bod komen. Komt soms wel wat theatraal over en dat bevalt me niet altijd even goed. Toch vind ik het knap hoe Ty na 7 jaar terug is gekomen met dit album. Ik hoop dat zijn derde minder lang op zich laat wachten.

avatar van dynamo d
Nummer IJswater vind ik erg sterk en daardoor had ik veel verwacht van dit album maar valt me toch ietsje tegen.

Ik had deze LP net niet gekocht en had daar achteraf geluk mee. Op Record Store Day is deze plaat uitgegeven met daarbij een fraaie zeefdruk van dezelfde kunstenaar als van de hoes. Vanaf LP klinkt dit toch erg lekker zeg. Vooral Liefste komt denderend binnen.

Zo !!!!!

Dn!S schreef:
[...]
[...]

Ik kon er niet helemaal mijn vinger op leggen wat ik aan Lobi Da Basi mis, maar nu ik je bericht heb gelezen, weet ik het (zie geciteerde passages). (En ja, het is een late reactie, ik weet het.)

zaaf
Op bevrijdingspop Haarlem. Met band in topvorm, zn broertjes, feest!!
Leuk om te zien hoe hij het ook naar zn zin heeft. Aanstekelijk hoor.

avatar van Sfeermaker
Werden meer hip-hop albums maar zo goed geproduceerd. Goede arrangementen, veel verschillende instrumenten en synthesizers creëren ingetogen, sferische popnummers. De rap (en soms semi-zang) valt bijna niet meer op en dat is mij goed gezind.

avatar van Demon.
Sfeermaker schreef:
Werden meer hip-hop albums maar zo goed geproduceerd. De rap (en soms semi-zang) valt bijna niet meer op en dat is mij goed gezind.

iew

Azaad

Handjevol suggesties:

Dit soort users moet je juist die echte echte hiphop aanraden. Black Moon, Big L, Smif-n-Wessun, Mobb Deep etc. Kijken hoe ze dan versteld staan.

avatar van Johnny Marr
Wat een unieke productie voor een hiphop-album, echt respect voor deze man.

avatar van Slowgaze
In de OOR werd gesteld dat To Pimp a Butterfly qua experimenteerzucht en sociale betrokkenheid opvallende overeenkomsten vertoont met Lobi Da Basi. Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha.

avatar van Demon.
Als ik een Amerikaanse rapper met Typhoon moet vergelijken dan kies ik altijd voor Kendrick

avatar van thgryda
Demon. schreef:

Talib Kweli...

avatar van kobe bryant fan
thgryda schreef:

Talib Kweli...

Of Cise Starr?

avatar van Frenz
Mede door Fresku draai ik Typhoon ook weer meer. Prachtplaat met als absoluut hoogtepunt één van de mooiste liefdesliedjes in de Nederlandse taal. Vanaf 3:00 en verder verwacht ik dat Ramses Shaffy* uit z'n graf opstaat, invalt en heerlijk gaat mee lopen galmen.

* voor de jongeren onder ons die zeggen: Ramses wie? check z'n 'Cantate' met Liesbeth List maar eens

Frenz schreef:

Op welk nummer doel je met deze uitspraak? Want dat zeg je er niet bij.

avatar van Arrie
Johnny Marr schreef:

Op welk nummer doel je met deze uitspraak? Want dat zeg je er niet bij.

Liefste, gok ik.

avatar van Frenz
Beetje laat, maar idd bedoel ik Liefste

Het is ook een nummer dat leeftijden overstijgt, zelfs ouderen waarderen het (alsof ik met m'n 51 een jonkie ben, hahaha)

avatar van meneer
Typhoon - We Zijn Er - YouTube

Bijzondere video, uitgebracht in 2016, van een nummer uit 2014. De huidige discussie wordt verder ingezet via beelden maar leidt, m.i., niet tot samenspraak maar juist meer tot 'nieuwe' tegenstellingen.

Wel mooi hoe muziek, of beter gezegd de beelden, de 'Geest-der-Tijd', van vandaag de dag, neutraal kan verwoorden.

Maar gaat de inhoud nu om een 'relatieprobleem' of 'raciale onderdrukking' ? Waar zit de verweving en waarom ?

Lyrics 'We Zijn Er'.

avatar van Silky & Smooth
Met Tussen Lucht & Licht bewees Typhoon een sterke, Nederlands hip-hop album te kunnen maken. Met Lobi da Basi gaat hij toch een stapje verder. Zowel muzikaal als het verhaal er om heen. Hij gaat nog net wat dieper dan bij zijn debuut, wat al behoorlijk diepgaand was. Aan de andere kant weet hij het luchtig te houden, waardoor Lobi da Basi een ook toegankelijk album is. Ik vind het altijd erg knap als een rapper een album weet te maken dat geschikt is voor een breed publiek zonder dat hij zichzelf te kort doet.

Bij Typhoon - Tussen Licht en Lucht:

Slowgaze schreef:
'Zendeghi' kan heel Typhoons beste nummer zijn. Maar wat een ontzettend sterke plaat is dit in zijn geheel; Typhoon toen hij nog in topvorm was.

Hij is nog altijd in topvorm hoor. Lobi Da Basi ken je toch?

Johnny Marr schreef:
Hij is nog altijd in topvorm hoor. Lobi Da Basi ken je toch?

Ja hoor. En ik denk dat Typhoon echt beter kan dan dat. Muzikaal gezien is het best een vette plaat, maar op gebied van raps blijft-ie echt een heel eind achter ten opzichte van Tussen Licht en Lucht. De teksten zijn minder boeiend, de raps minder krachtig. Er staat niets op dat het niveau van 'Zendeghi' ook maar benadert.

Slowgaze schreef:

Nou, Ochtend Weer komt vrij dicht in de buurt vind ik. En de raps staan dan ook niet centraal op die plaat, het gaat 'm meer om de muziek denk ik. Maar deze vind ik ook nog een heel klein beetje beter dan Lobi da Basi. Een heel klein beetje maar.

avatar van Slowgaze
'Ochtend Weer' is een uitzondering, komt ook door de blazers die zo keihard onder de raps liggen. En inderdaad, de raps staan niet centraal op Lobi Da Basi, en dat vind ik erg jammer.