Premonition: elders had je dit al verkondigd, bij New Order - en daarom wil ik graag even een kanttekening plaatsen.
Ik zou beide albums niet met elkaar willen (of kunnen) vergelijken. Je hoort duidelijk de 3 jaren - geluidsontwikkeling - die er tussen liggen. PCL is hedonistisch, de soundtrack om los te gaan - in boerentaal: pre-corona - zeg maar het voorspel (dit draai je, voordat je gaat stappen); dit album is 'unheimischer'- I know, da's een niet-bestaand woord, maar het geeft duidelijk de sfeer weer: de mensch is zondig en als we al dansen is het 'Der Mussolini', 'Op de vulkaan' of totdat 'The Bomb is Dropped' ofwel
de laatste dans.
Dit is ook meer keyboards - denk XTC (Mechanic Dancing, Battery Brides, Beattown) met mad hatter/funker Barry Andrews - dan synths, Jim Kerr lijkt een Duracell-shot te hebben gehad en ook de vergelijking met de eerste twee Talking Heads - neuroten-wave - is een begrijpelijke.
Ritmesectie verdient een medaille. Nogmaals: vergelijking is niet helemaal terecht - New Order heeft meer hulp/inspiratie gehad en je kunt PCL nou eenmaal niet los zien van de hele fijne 12"s uit hetzelfde tijdvak. Misschien verdient dit ietwat kille album net een 0,5* meer; de bonus bij New Order - echt de bonus disk bij de zgn Collector's Edition - maakt voor mij dat die combi met een neuslengte wint; geen foto-finish nodig.
Maar die eerste opmerking blijft staan!