Deep Purple - Made in Japan (1972)

Label: EMI

1. Highway Star (6:43)
  2. Child in Time (12:17)
  3. Smoke on the Water (7:36)
  4. The Mule (Drum Solo) (9:28)
  5. Strange Kind of Woman (9:52)
  6. Lazy (10:27)
  7. Space Truckin' (19:54)
  8. Black Night [Osaka - 15th August 1972] * (6:58)
  9. Speed King [Osaka - 15th August 1972] * (8:28)
  10. Black Night [Osaka - 16th August 1972] * (6:58)
  11. Lucille [Osaka - 16th August 1972] * (9:03)
  12. Black Night [Tokyo - 17th August 1972] * (8:01)
  13. Speed King [Tokyo - 17th August 1972] * (7:19)
avatar van ricardo
Volgens mij is James La Brie ook nooit zanger geweest van Deep Purple, sterker ik heb nog nooit van James La Brie gehoord. Who The Fuck is James La Brie? Ja dit is 1 van de allerbeste 25 live albums ever.

Hans Brouwer schreef:
Feit is dat Ian Gillan, zanger van de beste rockband allertijden, meest van tijd wel goed bij stem is. Ook op Deep Purple's live meesterwerk "Made in Japan (1972)" is dat weer luid en duidelijk te horen .

Het helpt natuurlijk dat Made in Japan selecties bevat uit drie optredens. Dat is geen kritiek, hoor. De heren hadden groot gelijk om dat te doen. Maar mag ik je toch vragen om ook eens naar Live in Denmark (Copenhagen) te luisteren? Met name The Mule klinkt daarop veel beter; Strange kind of Woman daarentegen weer veel minder.

avatar van ricardo
Ik vind de drumsolo van The Mule nou net het minst goede nummer van Made In Japan, het is te langdraderig en ze hadden hem wel wat mogen inkorten. 4 a 5 minuten was mooi genoeg geweest vind ik.

James LaBrie en Dream Theater hebben natuurlijk wel een live-versie van Perfect Strangers op de plaat gezet.

avatar van Stef114
Geweldig album met als hoogtepunt met naar mijn mening Lazy. Deep Purple is hier in topvorm!

avatar van Obscure Thing
het beste deep purple album die ik heb.
alle nummers klinken hier net iets beter als het orgineel.
vooral "Smoke on the Water" is hier briljant gespeeld!

Obscure Thing schreef:
het beste deep purple album die ik heb.
alle nummers klinken hier net iets beter als het orgineel.
vooral "Smoke on the Water" is hier briljant gespeeld!
Helemaal mee eens, je zal Deep Purple nooit weer beter horen dan op dit album. ik vind de drumsolo van The Mule het minst interessante nummer van deze klassieke live plaat. Maar Highway Star, Strange Kind Of Woman, Speed King, Black Night en Smoke on The Water de beste nummers van dit erg goede live album, en een instant klassieker onder de live albums vind ik.

Beste live album ooit, naar mijn bescheiden mening.

avatar van ricardo
Wel 1 van de allerbesten inderdaad Hanzie, maar er zijn er nog wel een paar goeien hoor. Ik ben ook voornamelijk een live album liefhebber, omdat je dan kunt horen wat een band/artiest werkelijk in huis heeft. Deze plaat vind ik ook beter dan welke studio versie dan ook van Deep Purple.

Nicci
Ik ben opgegroeid met deze plaat en het is inderdaad een spetterende liveopname. Ik vind hem echter te wisselvallig om hem tot 'heel erg goed' te bestempelen.
Highway Star, Smoke on the water, Strange kind of woman en Lazy zijn ijzersterk. Child in time, maar vooral The Mule en Space Trucking zijn matig.

avatar van ricardo
Vind je Speed King en Black Night ook geen goede nummers Nicci? Met Child In Time heb ik overigens ook niet echt veel mee, te vaak op de radio gehoord denk ik.

Nicci
Die twee staan niet op 'mijn' Made in Japan. Die van mij stopt ouderwets na Space Trucking.
Child in time is zo'n typisch jaren 70 nummer. Complex. Net als Bohemian Rapsody en Stairway to heaven. Met alle drie heb ik niet zoveel. Geef mij maar Highway Star en dan vooral de uitvoering op deze plaat. Knetterend goed.

avatar van ricardo
Jahaaa, Highway Star vind ik ook verreweg het beste nummer van deze liveplaat. Ik heb deze Made In Japan als 2 disc album, de laatste 3 nummers staat ook een sterretje achter en die staan op de extra cd, is ook een erg korte cd geworden, want die duurt maar 20 minuten ongeveer geloof ik. zal hem weer eens uit de kast gaan halen, want dat is alweer een tijdje geleden dat ik deze plaat heb gedraaid.

avatar van Obscure Thing
ik ben toch meer van de complexe nummer zoals child in time en stairway.
alleen vind ik child in time wel beter op "In Rock".
maar dat is dan ook de enigste. deze moet gewoon keihard op!

avatar van Nicholas123
ricardo schreef:

Dit vind ik eigenlijk met heel veel bands uit de jaren '70 het geval. De live-albums klinken eigenlijk een stuk vetter dan de studio-albums. Komt waarschijnlijk door de opname-technieken van die tijd, maar de studioalbums hebben vaak zo'n dun geluid. En dan luister je zo'n live-album en dan vliegen de pannen van het dak.

stuart
Velen zijn hier zo lyrisch over dat ik hem maar wwer eens moet beluisteren. Ik de plaat jaaaaren geleden eens gekregen en vluchtig gedraaid, maar hij ligt nu ergens op zolder om te komen dus ik moet hem eerst even zoeken....

stuart
Nicci schreef:

Ik ben het het hier wel behoorlijk mee eens. Ik weet dat het live gespeeld is , maar toch vind ik de albumversies over het algemeen toch wat sprankelender, behalve Highway Star.

ricardo schreef:

Ik herhaal mijn verzoek. Wil je ook eens naar Live in Denmark luisteren? Daar is The Mule (en niet alleen The Mule) wel in orde.

Nicholas123 schreef:

Eens. Het lukte maar zelden om het harde, agressieve geluid van de liveplaten goed in de studio vast te leggen. Uriah Heep had daar ook onder te lijden.

avatar van Queenidiot
Ik als dertienjarige heb nog geen enkele leeftijdsgenoot gevonden die het geweldig Child In Time met mij waardeert. Beetje lang dat wel. Ze hadden hem wel 5 minuten korter mogen maken, maar het is een goed nummer

bikkel
Geeft niets man, gelukkig zijn er hier op MusicMeter tal van mensen die het wel waarderen. ietsje ouder dan jou natuurlijk, maar een kleinigheidje hou je.
Je moet maar zo denken; jij bent uniek in je keuzes.
Je neemt in ieder geval de moeite om er naar te luisteren en je mening er over te geven.
Het komt mij wel bekend voor, jou situatie. Ik was ook al pril een liefhebber van Rock uit de 70er jaren. Mijn leeftijdsgenoten snapte dit ook niet helemaal. De meesten waren trendvolgers, en waren er heilig van overtuigd dat de muziek waar ik naar luisterde snel zou verdwijnen. Ze kregen geen gelijk.
Made In Japan is een ultieme liveklassieker. Tijdloos.

von Beethoven
Inderdaad een echte liveklassieker!, elk nr is steengoed van begin tot het eind!

net als status quo "Quo Live" uit 1977 en AC/DC "If you wan't Blood",
The Tubes "What do you want from life", Queen "Live Killers", Saxon "The Eagle Has Landed" Led Zeppelin "The Sountrack Of The Song Remains The Same", The Stranglers LiveX-cert (ben er genoeg even kwijt!)................

Deze horen tot een categorie live albums waarbij je er echt helemaal inzit! en dat geld lang niet voor alle live albums in de algemene zin.

avatar van Wibren
Vindt het jammer dat Child in Time als 'cliché' wordt bestempeld. Het is voor mij zowel live als origineel nooit te evenaren. Alleen mocht Gillan nog wat langer geschreeuwt hebben en nog iets hardere drums en gitaren.
Voor de rest is de solo vd originele zeer knap maar die van made in japan is ook best goed.
Zo'n nummer mag voor mij eindeloos lang duren, hoe langer een nr hoe beter.

Heb deze klasse-cd nu ook eindelijk in originele vorm in de kast staan (gouden voorkant, cd 'as is'). Wat klinkt dit verdomme lekker, man!
Met uitzondering van het m.i. te lange Space Truckin' gaan alle versies hier over de studio-versies heen. Een aantal hoogtepunten hiervan staan ook op de briljante verzamelaar 24 Carat Purple, maar dit is toch een onmisbare toevoeging. The Mule, daar heb ik goede herinneringen aan. Ik luisterde het altijd bij een maat van me en dan ging de knop helemaal naar rechts bij de drumsolo. Het staat dan ook al jaren op een onverslijtbaar verzamelbandje van me .

DonDijk
kaztor schreef:

Arme buren

Haha, ja...

De versie van Child In Time is hier toch ook nogal onverwoestbaar, trouwens...
Wat een brok emotie!

Bij het beluisteren van Third Movement op Concerto For Group And Orchestra valt me op dat delen van die drumsolo terugkomen in deze versie van The Mule.

Queenidiot schreef:

Mag ik je mijn zoon voorstellen? Wordt over een paar weekjes 14 en vindt CiT helemaal niet lang.

avatar van Obscure Thing
Hoe vaker ik Strange Kind of Woman luister, hoe beter die wordt!
die solo, kippenvel!!

avatar van ricardo
Topper inderdaad samen met Highwaystar de 2 hoogtepunten op dit album.

Father McKenzie
Euh... een nieuw bandje?