Pearl Jam - Pearl Jam (2006)

Label: J

1. Life Wasted (4:14)
  2. World Wide Suicide (3:32)
  3. Comatose (2:37)
  4. Severed Hand (4:31)
  5. Marker in the Sand (4:31)
  6. Parachutes (3:44)
  7. Unemployable (3:08)
  8. Big Wave (3:05)
  9. Gone (4:17)
  10. Wasted Reprise (1:02)
  11. Army Reserve (3:52)
  12. Come Back (5:33)
  13. Inside Job (7:10)
EDDIE VEDDER, ge zij nen held!
30/08/'06 BELGIQUE

Wat een stem heeft die kerel live, ongelofelijk..

aah, je weet het , twas inderdaad zeer sterk optreden, maar wat wil je met krakers als black en alive, en zoveel meer.

Black hebben ze in Nederland niet gedaan maar idd wat een stem.... ben blij dat ze ook in Belgie het dak eraf gespeeld hebben

Lost Highway
Ik las hier een reactie van iemand die zei dat een vorig album veel teveel politiek getint was.
Maar als ik de teksten bekijk van deze plaat lijken deze mij toch ook enorm politiek getint/geschreven van uit politiek standpunt.
Of heb ik het mis?

nee dat heb je niet mis lost highway... meestal zijn de platen wel volgestauwd met politieke statements. het is nu eenmaal iets waar ze zich hard voor maken dus waarom zouden we ze niet hun gang laten gaan. 't is hun plaat uiteindelijk toch

trouwens mag ik vragen of er een vriendelijke belg ( of nederlander, daar heb ik niks tegen ) in de zaal is die met mij concertje-ruilen wil spelen? Ik heb de Nederlandse maar ik ben na alle goede berichten ook wel erg benieuwd naar de Vloamse

avatar van webrob
Top plaat!!

avatar van Joy4ever
Tsja, wat ik moet zeggen als Pearl Jam fan van het eerste uur? Na het belabberde Riot Act is er nu, al een tijdje, het self-titled album. En ja, ik ben naar het concert geweest. Gelukkig. Pearl Jam blijft briljant. Maar wat ik met deze nieuwe cd moet, ik weet het niet. Paar keer beluisterd maar ik kom toch niet verder dan 4 nummers die ik erg goed vind. Marker in the Sand, Gone, Army Reserve en vooral Come Back. De rest doet me niets tot weinig. Ik vond WWS trouwens wel lekker klinken live. Rare band eigenlijk. In potentie de beste ter wereld. Maar ze maken teveel middelmatige nummers. Jammer.

avatar van LittleBox
CCDevlin schreef:

Betaal € 7,28 via www.pearljam.com en je hebt het glashelder op je schijf staan!

ja dat weet ik maar ik heb het NL concert al gekocht

weet iemand wat er gebeurt is met die geweldige website pearljamonline.com ?? ik wilde nog ff lekker naar de unplugged sessie uit 92 kijken maar kwam bedrogen uit

avatar van JipStoop
CCDevlin schreef:
ja dat weet ik maar ik heb het NL concert al gekocht

Gekocht? Je kunt hem ook van mijn MySpace halen, met hoesjes... www.myspace.com/jipstoop

uilenei
Zoveel goede nummers gemaakt, maar weinig sterke albums.
Dit album valt me vies tegen, terwijl ik toch wel fan ben van hun muziek, te standaard / onder de maat.

avatar van LittleBox
Ik lees net dat de heren op Rock Werchter staan. Ook Muse en Chemical Brothers zijn al bevestigd.

avatar van mkrake
28 juni Goffertpark!!!!! 6 jaar lang nergens te bekennen en nu 2 keer binnen het jaar!!

Heb het eerste concert aan me voorbij laten gaan door een reis naar NY maar dit gebeurt me geen 2e x!! Heb nu trots tickets in huis!!

avatar van Paalhaas
Berichten over optredens kunnen op de artiestenpagina, mensen.

Joy4ever schreef:

Dit gevoel heb ik nou al vijf platen lang. Teleurstelling op teleurstelling. altijd valt er ergens wel te lezen dat dit hun beste sinds Vs. of Ten is. Je wil het wel geloven, maar het blijkt iedere keer weer onzin. Ook deze keer weer een middelmatig plaatje. De 6e op rij.

avatar van mathias
En dat blijft iedereen maar herhalen en herhalen, hoewel de gemiddeldes van de studioalbums (met een 'dieptepunt' van 3.65) er denk ik toch wel niet om liegen. Ik blijf het erg vreemd vinden dat een aantal mensen zoveel moeite hebben met PJ, enkel en alleen omdat Ten en Vs. anders (wat daarom niét beter impliceert) waren. Bij andere bands zou dit vernieuwend worden genoemd. En een album als dit, dat toch iets meer aanleunt bij de eerste twee albums, is dan toch weer opnieuw een ontgoocheling voor die fans die al een tiental jaar staan te roepen dat ze terug de oude sound willen. Tja. Zoiets vind ik wat vreemd; het lijkt me veeleer afbreken om af te breken.

anathema
Dat is beslist niet het geval Mathias. Ik heb ook helemaal niet de neiging om te stemmen en te reageren als ik het niets vind. Het is wat mij betreft leuker om positieve reacties achter te laten.....ok, het lukt niet altijd.
Wat Pearl Jam betreft; ik was zo òntzèttend onder de indruk van Ten destijds (studententijd, zoekzoek wie ben ik etc.) dat hetgeen ze daarna zouden uitbrengen vermoedelijk alleen maar tegen kon gaan vallen. En ja; dit is inderdaad het geval gebleken. Tot en met Binaural alles gekocht, maar het viel telkens weer tegen. Het is teleurstelling verder niets.
Het 'dieptepunt' van 3,65 zegt mij dat Pearl Jam trouwe fans heeft die er een andere muzieksmaak op na houden dan ik.

avatar van dvdschaaf
Oké Ten is niet te evenaren, daarover zijn velen het met mij eens (niet allemaal). Maar alles wat PJ daarna gemaakt heeft vind ik bovengemiddeld goed (tussen 4 en 5* ). Het enige album waar ik iets meer moeite mee heb is Riot Act. Dit album daarentegen geeft mij weer een bevestiging dat Eddie Vedder gewoon een groots zanger/ liedjesschrijver is !!

anathema schreef:

Da's al heel wat genuanceerder dan je vorige bericht . Ergens kan ik wel begrijpen wat je zegt hoor, maar ik vind het zo jammer voor je. Je mist zooooo veel

anathema
Ik heb gister deze van Pearl Jam gedownload, ik zal een nieuwe poging wagen. Dit wordt een zware avond.

anathema schreef:

Mijns inziens is dit album echter wel het PJ-album dat het dichtste bij Ten aansluit. Beiden heb ik ook op 5* staan, dus wie weet, misschien is het iets voor jou

anathema
Het is beter dan het zich aanvankelijk liet aanzien, ik kan er prima naar luisteren, maar mis een bepaalde urgentie. Het roept een beetje een Rolling Stones gevoel op, hetgeen ik een goede band vind, maar hun platen draai ik toch met een zeker nostalgie. Ondanks mijn hoogbejaarde leeftijd van 36 mag het wel iets spannender dan de 8ste van PJ

anathema schreef:

Blij dat 't je is bevallen . Dit is trouwens een fijn groeiplaatje, de kans bestaat denk ik toch wel dat je met x aantal luisterbeurten erbij nog wat positiever hiertegenover staat!

patrick_p72
Laten we alle albums van Pearl Jam eens beoordelen of er nooit een Ten geweest was... Ten is een album daar maak je er als band geen 10 van. Sterker nog als band mag je al blij zijn als je er 1 van dat niveau kan maken. Dus ook deze beoordelen zonder aan Ten te denken dan vind ik het een erg lekker album een van de betere van PJ en dat is al wat want een echt middelmatig (laat staan slecht) album heeft PJ nooit gemaakt.

patrick_p72
patrick_p72 schreef:

Nou moet ik zeggen dat ik dat ook deed en op een gegeven moment PJ ook niet meer volgde maar door dit album ben ik toch nog maar eens met terugwerkende kracht naar de andere albums gaan luisteren. En ja PJ is gewoon een geweldige band. Ten blijft het beste maar dit album blijft wel groeien. Het wordt nu 5*.net als Ten alleen die zou er eigenlijk meer dan 5 moeten hebben .

avatar van ZERO
Pearl Jam is voor mij één van de vreemdste groepen die ik ken. Jarenlang heb ik ze links laten liggen, vooral omdat Alive me niet veel zei (en nog steeds niet echt trouwens). Nu ken ik vier albums van PJ en langs de ene kant is dit ongetwijfeld één van mijn favoriete groepen. Langs de andere kant weet ik niet welke van de 4 albums méér dan 3,5* verdient.

Ik leerde PJ kennen met Ten, zoals de meesten. Black is voor mij één van de beste nummers ooit. Een nummer van dat niveau hebben maar zéér weinig groepen gemaakt. Naast Black stonden er veel "goede" songs op Ten, maar niet meer dan dat. Die zal dus blijven steken op een 3,5*.

Toch was ik benieuwd naar meer. Zou PJ ooit Black overtroffen hebben? (Het antwoord blijft voorlopig nee.) Dus kocht ik hun verzamelalbum, Rearviewmirror. Dat bleek een album vol ontzettend sterke songs. Tijd dus om de reguliere albums uit te pluizen, te beginnen bij Vs.

Vs. raakt mij meer dan Ten. Hoewel ik nummers als Even Flow, Jeremy en Oceans goed vind, is het toch niet echt "mijn" geluid. Vs. is wat directer en het rockt wat meer. Ook de stem van Vedder kan ik beter verdragen. Vs. heeft echter weer hetzelfde probleem als Ten: naast Rearviewmirror staan er enkel "goede" nummers op. Ik blijf dus weer wat op mijn honger zitten en kom weer niet verder dan 3,5*.

Daarna leerde ik deze Pearl Jam kennen, maar om de chronologie erin te houden: Vitalogy. Vitalogy heb ik nog maar twee keer geluisterd. Ik merk echter al één verschil met de vorige twee albums: op Vitalogy staan twéé topnummers, namelijk Betterman en Corduroy. Daarnaast heb je nog erg sterke nummers als Nothingman, Spin the black circle en Immortality. Vitalogy heeft dan weer als minpunt dat er enkele mindere nummers opstaan. Dat was op de vorige albums dan weer niet echt het geval... Al bij al denk ik dat Vitalogy na een paar luisterbeurten wel eens kan uitgroeien tot mijn lievelingsplaat van PJ. Wordt vervolgd...

Zoals ik al aangaf, bevalt de sound van na Ten mij veel beter dan die op Ten. Logisch dus ook dat ik vorig jaar hun nieuwste, self-titled album maar eens een kans gaf. En ik moet zeggen: dit spreekt me wel aan. Als Vitalogy niet m'n lievelingsplaat van PJ wordt, maakt deze zeker kans. Nadeel: er staat geen enkel nummer op van het niveau Black, Rearviewmirror, Betterman, Corduroy. Maar elk nummer bevalt me wel en Life wasted, World wide suicide en vooral Come back zijn toch wel érg goed.

Ook hier weer heb ik moeite om verder te komen dan 3,5*. Daar begin ik dan ook mee, hoewel de kans op een verhoging er wel inzit!

Ik blijf zeker luisteren naar Pearl Jam en hoop dat er vroeg of laat enkele platen net iets hoger komen te staan in mijn waardering. Pure klasse moet ooit toch bovendrijven? Of heb ik het bij het rechte eind en staan er op elke plaat maar een paar goede nummers? Er zit in elk geval ontzettend veel potentieel in deze groep, en alleen daarom al is het de moeite om heel hun repertoire eens onder de loep te nemen!

En last but not least: live IS Pearl Jam misschien wel de beste groep ter wereld...

3,5* voor deze plaat
favorieten: Come back, Life wasted, World wide suicide

avatar van Klumpie
Als je toch de albums bij langs wil gaan, dan kun je de andere albums ook net zo goed gaan luisteren. No Code en Yield zijn meer garage-rock achtig, Binaural heeft een aparte sfeer (en vind ik ondergewaardeerd en gezien u Top10 zou die na een aantal luisterbeurten wel is uw favoriete PJ plaat kunnen worden) en Riot Act is erg donker (maar heeft een aantal sterke songs).