Doe Maar - Doris Day en Andere Stukken (1982)

Pop / Ska

7. Doris Day (3:51)
  8. Radeloos (4:07)
  9. De Eerste X (2:29)
  10. Tijd Genoeg (4:08)
  11. Liever Dan Lief (3:17)
  12. Nachtmerrie (Op Hol) (3:56)
avatar van lennon
Na Skunk werd het alleen nog maar beter, terwijl Skunk al echt leuk is!

Henny Vrienten was dus een aardige toevoeging van de heren.. Jammer dat Carel Copier op moest geven, want zijn stemgeluid mis ik wel een beetje op dit album.

Geen 1 slecht nummer te vinden.. een documentje voor de nederpop!

avatar van Madjack71
Mooie plaat, met de toegevoegde waarde nog van Joost Belinfante. Daarnaast de vlotte basloopjes van Henny Vrienten. Yep, deze plaat kan mij wel smaken. Veel liedjes die al lang tot de verbeelding spreken; Is dit alles/Belle Helene/Okee/Doris Day/Liever dan Lief en Nachtmerrie zullen wel op menig verzamelalbum terug gevonden zijn.
Destijds in de klas veel Doe Maar liefhebbers, met de daarop volgende buttons, polsbandjes en meer van dat soort gedoe.
Zoals genoemd misschien een ietwat lichtvoetige plaat, maar daar heb ik geen problemen mee.

avatar van Snakeskin
belangrijke band die met deze plaat de katalysator afleverde die de pop in de moerstaal zo broodnodig had. Het is niet hun beste maar wel de belangrijkste.

avatar van vork666
Matige CD. Bevat enkele heerlijke nummers (Doris Day, Tijd Genoeg, Belle Helene) maar is soms ook saai, simpel of zelfs irritant. De baslijnen zijn zonder uitzondering geniaal.

avatar van vielip
Erg lekker album! Staat wat mij betreft geen slecht nummer tussen.

avatar van Arrie
Darkzone schreef:

En Marco wie??? Mag ik even kotsen

Nog niemand die hierop heeft geantwoord, dus bij deze:
Marco Bakker.

aERodynamIC schreef:
Doris Day en Andere Stukken mag officieel mijn allereerste LP heten.

De derde cd uit het 5-cd-boxje dat ik in z'n totaliteit bespreek.

De band zit hier overduidelijk goed in hun vel. Skunk gaf een veelbelovende zwier aan hun carrière en deze plaat is duidelijk bedoeld om meer mensen overstag te laten gaan.
En dat is ook gebeurd, en hoe!

Helaas mocht Carel Copier het allemaal net niet meemaken. Hij moest de band verlaten vanwege een liesblessure en zo kwam Rene Van Collem in de band, zoon van film-recensent Simon Van Collem.

Door voorgenoemde aanpak klinkt de plaat lekker losjes, ze hebben er hier nog duidelijk plezier in. Maar, en dat is ook gelijk het minpuntje, het klinkt, in tegenstelling tot het eerdere werk, ook wat ingecalculeerd en dat wreekt zich in de tweede helft waar sommige nummers net iets te weinig zeggingskracht hebben.

Een sterk album, zonder meer, maar op de keeper beschouwd moet het Skunk en 4us voor laten gaan.

avatar van Lonesome Crow
Jammer dat "Nachtmerrie (Op Hol)" erop staat, de dissonant in het geheel.
Dertigers die dromen dat ze weer op school zitten als nachtmerrie, muzikaal ook zeer zwak.

Als opener het superrelaxte "Is Dit Alles" vind ik ook niet alles....

ichiman38
leuk album de nummers zijn zeker de moeite waard

avatar van reptile71
Gewoonweg fantastisch album en natuurlijk een en al nostalgie. Klinkt in elk geval ook nu nog zalig.

De zaterdagen naar het strand.
Vader kreeg uiteindelijk de verroeste Datsun 120Y aan de gang.
Met je korte broek zittend op zo’n nepleren bekleding.
Waarbij de schroeiplekken in de bovenbenen al langzaamaan ruikbaar waren.
Nog niet eens bloot gesteld aan de felle zon.
Toch gaf het allemaal niks.
Jan Rietman met Lost Vast op Hilversum 3.
Voor de zoveelste keer Doe Maar als gast.
Ergens tussen Het Goede Doel en Toontje Lager gepropt.
Die heerlijke slome sound van Is Dit Alles liet je genieten van de autorit.
Files waren min of meer gezellig.
Iedereen had zijn raampje open.
Overal hoorde je dezelfde muziek.
Doe Maar stond op het punt om definitief door te breken.
Doris Day en Andere Stukken miste nog de druk tot prestatie.
Henny Vrienten was nog niet opgefokt.
Ernst Jansz zong nog voornamelijk over vroegere liefdes.
Geen politiek correct gezeik over angst voor de atoombom.
Op de plaats der bestemming ging het kleine FM radiootje weer aan.
Niemand stoorde zich aan Doris Day.
Nederpop overheerste.
De plaatselijke supermarkt, friettent en zelfs de dakdekkers die actief waren bij de plaatselijke kerk.
Geen mens in Nederland die niet van Doe Maar hield.

Dat was nog een tijd dat Nederlandstalige popmuziek nog serieus te nemen was.

Nu zitten we met een Hazes-kloon en artiesten als Jeroen Van Der Boom, Gers Pardoel of Gerard Joling die iets als Ik Kruip Er Lekker In zingt op hoempapa-muziek.

avatar van rtm
rtm
mooi tijdsbeeld schets je hierboven Deric Raven

avatar van dazzler
deric is back

Hilversum III bestond nog niet, en ieder had zijn eigen stem.
Op elke steiger klonk muziek (en dat stuk daarna verstond ik nooit helemaal).

Moest ik even spontaan aan denken toen ik ravens impressie las.

avatar van vielip
Ja een prachtig stukje inderdaad, dat ik nu pas ontdek
Precies zoals het toen was...mooie tijden

dazzler schreef:
deric is back

Hilversum III bestond nog niet, en ieder had zijn eigen stem.
Op elke steiger klonk muziek (en dat stuk daarna verstond ik nooit helemaal).

Van Paljas of Jeruzalem.

Wat die zin betekent zou ik verder ook niet weten. Paljas zal well in de topografische betekenis worden bedoeld, maar dan nog heb ik dat ook altijd een vreemde zin gevonden.

Voor Doe Maar was ik helaas te jong destijds... Maar Belle Helene heb ik altijd een erg leuk nummer gevonden.

avatar van platedraaier
Paljas verwijst naar de opera I Pagliacci(de paljas) van Leoncavallo.
En Jeruzalem (the Holy City) is een lied van Robert Crooks. Beiden werden vroeger veel gezongen door bouwvakkers.

Later(jaren `80)werden dat de nummers van Doe Maar, Andre Hazes en natuurlijk Herman van Veen

avatar van dazzler
Meteen weer wijzer geworden. Dank. Ik dacht bij die paljas altijd aan een schalks iemand..
Een paljaske van ne vent zoals ze in Antwaarpen zeggen. Maar dat hield natuurlijk geen steek.

Om on topic te blijven. Zelden tikte een album lekkerder weg dan deze van Doe Maar.

avatar van Darkzone
Op de cd "Singles, Tussendoortjes en Andere Stukken" uit De Doos van Doe Maar staat de Maxisingleversie van 7 minuten van Situatie. een wel heel erg lekkere versie met extra lyrics.

avatar van lennon
Extra lyrics? Ik denk dat je je vergist.

Deze lange versie is gewoon een combinatie met de dub mix net als is dit alles.

avatar van KILLERBEE99
Doe Maar kan ik altijd wel waarderen, althans van de hits die ik ken, nu eens een album opgezet... Het is niet verkeerd

avatar van Depeche4ever
jeugd sentiment en tot op de dag van vandaag: geweldige band

avatar van Ronald5150
Een heerlijk album van Doe Maar, dit ”Doris Day en Andere Stukken”. De muziek van Doe Maar is groovend en dat is op dit album niet anders. Er zit een heerlijke loomheid in die je van begin tot einde doet meedeinen. Met ”Is Dit Alles” en ”Belle Helene” begint het album fantastisch. Muzikaal zitten er niet echt missers tussen. Je zou kunnen zeggen dat het tekstueel niet altijd hoogstaand is, soms zelfs een beetje infantiel, maar aan de andere kant zitten de liedjes ook bol met tekstuele slimmigheidjes en vernuftigheden. Terug naar de muziek, want dat spreekt me het meeste aan op ”Doris Day en Andere Stukken”. De reggae groove is zo lekker en alle baslijnen zijn stuk voor stuk om van te smullen. Ook wil ik een lans breken voor het gitaarwerk. Niet altijd op de voorgrond, maar los van de lekkere reggae ritmes zijn ook sommige gitaarsolo’s het vermelden waard. Zo is de solo op ”Radeloos” bijzonder fraai en smaakvol. Hoogtepunt vind ik ”Situatie” en vind ik zeker een van de beste liedjes, niet alleen op ”Doris Day en Andere Stukken”, maar in het oeuvre van Doe Maar in het algemeen. De term onnederlands goed zal ik voor ”Doris Day en Andere Stukken” niet gebruiken, want dat vind ik eigenlijk denigrerend. Dit is gewoon goed!

avatar van Funky Bookie
Doe Maar is 1 van die zeldzame acts die elke plaat weer iets beter werd en uiteindelijk stopte op het hoogtepunt. Dit album is iets gelikter dan de voorganger en m.i. wordt Carel Copier wel gemist in de koortjes.
Is Dit Alles
Vooral ijzersterke tekst. over de sleur die ongemerkt in een relatie kan sluipen.

Belle Hélène
Ik denk dat dit nummer anno nu voor heel veel commotie zou zorgen. Toen bezong Ernst sex met een minderjarig meisje zonder dat er rellen ontstonden. Dit is m.i. 1 van de beste Doe Maar nummers met een heerlijke melodie, lekkere zang en spannende tekst.

Vergeet Me
Een veel bezongen thema, maar dit is voor mij een onderschat Doe Maar klassiekertje. Duidelijke tekst op de typische vrolijke noot van de heren.

Situatie
Een echt Ernst nummer gericht op de Doe Maar doelgroep.

Okee
IJzersterk nummer met creatieve tekst voor iedereen die van zichzelf vindt dat hij teveel drinkt, rookt of eet.

Winnetoe
Schitterende NL knipoog naar Apache. Instrumentaal nummer met wat Indianengeluiden aan het eind.

Doris Day
Enorme hit die de definitieve doorbraak betekende. Misschien hier en daar iets te simplistisch, maar niet uit je hoofd te krijgen als het er eenmaal inzit.

Radeloos
Mooi bezongen wanhoopskreet zoals Henny dat uitstekend kan.

De Eerste X
Gefaschineerd door jonge meisjes of niet; hier wordt Ernst echt ontmaagd door een oudere vrouw. Het arme jong wordt ook nog verliefd. Schitterende tekst.

Tijd Genoeg
Heerlijke loom nummer waarin je je lekker kan laten meenemen.

Liever Dan Lief
Lekker uptempo nummer, dat door Tim Immers een tikkie is verkloot. Dankzij de Heideroosjes is het weer goed gekomen: "Veel liever dan Tim". Blijft een ontzettend lekker nummer.

Nachtmerrie (Op Hol)
Niet mijn favoriete nummer van dit album. Wel een leuk sfeertje opgewekt.

avatar van Cor
Cor
Kwaliteitspop van vaderlandse bodem. Een heel eigen geluid en imago, dat deden de mannen toch knap destijds. Catchy liedjes die je lekker meeblert.
Vrienten heeft daarna toch ook wel bewezen dat hij een geëngageerde en professionele muzikant is.

avatar van SLRockingBass
Leuke plaat van Doe Maar. Hollandse muziek die eigenlijk niet Hollands is, maar oh zo weer wel.

Lekkere luisterliedjes met een reggae invloed en scherpe teksten. Ja, ik geniet hier wel van. 4US vind ik ook een goede plaat, maar persoonlijk vind ik deze net ietsje beter.

Hoogtepunten natuurlijk Doris Day en Belle Hélène.

avatar van musician
Een mens mag best wel eens snobistisch zijn in zijn muzikale keuzes. En dat ook lang mogen volhouden. Zo was Doe Maar begin jaren '80 "not done" in de kringen van de rock- en progrockliefhebbers en heb ik mij daar altijd aan gehouden.

Zodra e.e.a een aantrekkingskracht heeft voor overwegend (te) jonge, gillende meisjes is de muziek op voorhand verdacht en later is ook toegegeven dat deze praktijk van de dag met dit imago ook indirect geleid heeft tot het einde van de band.

Doe Maar had juist helemaal niet de bedoeling om deze krachten los te maken maar de geest was uit de fles en mensen als ik lieten Doe Maar links liggen.

Het heeft derhalve 35 jaar geduurd voordat ik dit album voor het eerst eens heb beluisterd. De vraag is natuurlijk "had ik gelijk het jarenlang te negeren" of "spijt als haren op mijn hoofd" dat ik er niet eens eerder wat van had beluisterd.

De onvermijdelijke waarheid ligt uiteraard weer eens in het midden. Leuke ska-achtige liedjes met voor Nederlandse begrippen redelijk goede teksten in het algemeen. Ik wil er ook best een voldoende aan hangen. Maar niet het idee gekregen dat ik al 35 jaar iets onvermijdelijks heb gemist.

avatar van bikkel2
Ik moest er aanvankelijk weinig van hebben.
Ben wel al enige tijd van mening dat deze heren natuurlijk wel iets konden.
De hype verziekte veel. Want het was bepaald niet cool Doe Maar te omarmen, tussen alle bakvissen en kids die veel jonger waren dan mijzelf.
Net als met ABBA heb ik mijn mening wel enigzins herzien.
Toch hoor ik geen echte legendarische platen in de discografie van Doe Maar.
Maar zet alle echte goede songs op een schijfje en dat is het best memorabel.