Simple Minds - Big Music (2014)

Label: Caroline

1. Blindfolded (5:23)
  2. Midnight Walking (3:54)
  3. Honest Town (4:46)
  4. Big Music (4:12)
  5. Human (3:42)
  6. Blood Diamonds (4:21)
  7. Let the Day Begin (5:10)
  8. Concrete and Cherry Blossom (3:33)
  9. Imagination (3:41)
  10. Kill or Cure (4:12)
  11. Broken Glass Park (4:41)
  12. Spirited Away (4:08)
  13. Swimming Towards the Sun * (5:16)
  14. Bittersweet * (3:58)
  15. Liaison * (4:37)
  16. Riders on the Storm * (3:46)
  17. Dancing Barefoot * (4:02)
  18. Blindfolded [Original] * (4:23)
avatar van Korreltje Zout
Alicia heeft gelijk. Wat is Jim Kerr's stem laag zeg op Blindfolded en Broken Glass Park. De muziek zelf bevalt mij goed, zelfs erg goed, maar de zang begint nu wel de Achilleshiel van deze band te worden.

avatar van SirNoodle
ik vond graffiti soul best goed, maar wat ik hier al van gehoord heb doet me heel weinig... geforceerd/goedkoop electronisch zit ik de hele tijd te denken, zeker bij blindfolded en blood diamonds. Ik hoor er alleszins ook niet de terugkeer naar het begingeluid in.

duimen maar dat de andere tracks beter zijn.

Graffity Soul vind ik ook zeer zeker goed, ik vind persoonlijk Black and White nog beter, en waarom, meer variatie.
Daarbij vind ik Graffity Soul eentoniger dan B&W en ook iets minder diepgang.
Hopelijk heeft Big Music weer iets meer het Simple Minds wat zeker rock mag zijn, graag zelfs, maar ook weer eens wat diepgang en nieuwe invalshoeken.
Maar ik heb net alle nummers van dit album in sneak preview beluisterd op SoundCloud, ik vind het alvast veelbelovend klinken.

Nieuwe clips op YouTube. Nu ook van de deluxe-versie van het album. Ik geloof dat dit het beste album gaat worden sinds ......... NGD? simple minds deluxe edition preview - YouTube

Deranged
Mijn allereerste impressie van dit album was weinig indrukwekkend, en misschien ook wel iets te pessimistisch. Want deze fragmenten hebben me ineens helemaal overtuigd eigenlijk. Dit zou wel eens van een vergelijkbare klasse kunnen gaan worden als Black & White 050505. Een album dat mij liet horen dat deze heren ook in recentere tijden zeker nog veel te bieden hebben.

En daarnaast was Lostboy natuurlijk ook zeer uitstekend.

Ik heb de 3 nummers die inmiddels te beluisteren zijn gehoord en ben onder de indruk.
Klinkt zeer lekker en weer zoals de Simple Minds moeten klinken.
Gelijk de deluxe edition besteld.

Ben het trouwens eens met user "Soundwave" --> black and white was zeker een van hun beste platen van de laatste jaren.

avatar van vielip
Nummers klinken inderdaad veelbelovend! Ik vind Black and white ook erg goed trouwens. Graffiti soul iets minder maar ook nog goed te luisteren. Hopelijk wordt dit album een waardig vervolg.

avatar van Premonition
Teleurstellend nummer

Midnight Walking: Ik vind dit één van de betere nummers van de laatste jaren. De Simple Minds klinken fris en passen met dit nummer en deze cd goed in deze tijd.

avatar van Alicia
Midnight Walking... tot nu toe klinkt het allemaal lekker... hahahaa!

avatar van StayVisible
Midnight Walking... Vooral die laatste minuut

Weer eens wat nummers gehoord ook de extra's op de Deluxe cd. Dit klinkt Simple Mindser dan Simple Minds. Zowel het oude- als het nieuwe materiaal klinkt hier in door. Voor elke Minds-fan iets wils dus.
Maar metname electronica/synthesyzers.
Simple Minds 1e helft jaren '80 dus.
Vooral de bonusnummers klinken erg cosmisch.

avatar van Premonition
SoundWave schreef:
Dit klinkt Simple Mindser dan Simple Minds.
Vooral de bonusnummers klinken erg cosmisch.

Benieuwd wat je daar precies mee bedoeld

Nou Premonition daarmee bedoel ik een erg buitenaardse klank, iets wat je niet snel terug kan brengen in muziek maar tonen die je vaak vooral hoort bij programma's over het heelal of het sterrenstelsel dat soort dingen, een soort synthesyzer klanken die groots maar ook wel onheilspellend klinken. Denk bijvoorbeeld aan een artiest die daar erg goed in is 'Jean Michel Jarre'.
Je word als het ware in het klankendecor gezogen.
Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het SM-nummer 'This Earth that you walk upon'.
Een eigenlijk onbeschrijfbare sound, ..beter beschrijven kan ik het eigenlijk niet, maar zo komt de sound van de bonusnummers op me over. Enigzins "Sons and Fascination" en "New Gold Dream" maar dan toch weer met een nieuwe impuls. Zo ook het nummer 'Swimming towards the Sun' ( Overigens van het album "Our secrets are the same"), en nog een paar van die bonusnummers.

avatar van PUbu
Ik kwam toevallig een preview van deze cd op YouTube tegen. En het heeft mij verrast. Het doet me op bepaalde momenten zeker aan sons and fascination, maar ook aan OMD denken. (Niet geheel toevallig.....Steve Hillage is nu een mede producer) Zijn stem klinkt gewoon beter, de laatste tijd zat hij maar te mompelen. De keyboards/synthesizers hebben nu een grotere rol en het klinkt gewoon beter bij hun. Sinds het vertrek van Mickey MacNeil was de sound gewoon minder.
Hij heeft nu een co-writer erbij en dat komt de composities ten goede. Black & White 050505 was hun beste sinds de jaren 80. En wie weet wat dit album brengt? Hebben ze nu net zo'n opleving als OMD?
Het is niet vernieuwend allemaal maar daar heb je andere muziek voor.

avatar van sheep67
Via een webrip is het album vannacht online gezet. Geluidskwaliteit is uitstekend maar blijft een dubieus gebeuren uiteraard. En om zoiets links te laten liggen, kan ik ook niet dus ik doe er eigenlijk net zo hard aan mee. Ben nu halverwege het album (precies op dit moment zingt Kerr in Human iets te lang "lalalala lalalala") en het klinkt niet verkeerd. Met inderdaad een hoofdrol voor het synthesizerwerk zonder dat het vervelend wordt. Maar het is te vroeg om nu al te gaan oordelen over de nummers. Maar het feit dat ik op dit tijdstip nog aan het luisteren ben zegt genoeg. De nummers zijn boeiend genoeg. En weer een paar regels "Lalalala lalalala", nu in het nummer Concrete and Cherry Blossom. Ze zullen logischerwijs nooit meer het niveau halen van begin jaren '80. Ik heb de band bewust meegemaakt en kocht de ene maxi-single na de andere. Het leek wel een sport om zoveel mogelijk albumtracks om te zetten in een extented version. Warme herinneringen dus in een muzikaal gezien, mooie tijd met de opkomst van allerlei new-wave bands. Het klinkt zo vertrouwd (hoor af en toe door de nummers heen het oude geluid van weleer) dat mijn gedachten afdwalen naar die tijd....Ben meer dan tevreden en zet het nieuwe album van tijdsgenoten U2 te kijk..... (althans, mijn mening dan).

avatar van Mjuman
sheep67 schreef:
Via een webrip is het album vannacht online gezet. Geluidskwaliteit is uitstekend maar blijft een dubieus gebeuren uiteraard. En om zoiets links te laten liggen, kan ik ook niet dus ik doe er eigenlijk net zo hard aan mee. (...)

Lag je te woelen en je bedje en ben je er maar uit gegaan omdat je té onrustig was, of moesten de koeien worden gemolken? En links naar een rip laat je idd niet rechts liggen

Ik zal dit ooit wel eens meepikken, maar op dit moment geniet ik van m'n verdiende wave-pensioen: alive and kicking en druk doende geld verdienen voor de sausage roll, no financial miracle hier

avatar van Gringo_m
Niet echt opzienbarend dit album, grijpt zeker niet terug naar de beste periode van SM ("New Gold Dream" en "Sparkle in the Rain").
Kwa sfeer komt het door het prominent aanwezig zijn van synthesizers meer in de buurt van "Good News from the Next World". Zo heeft bv "Big Music" wel heel veel gelijkenissen met "She's a River".
Jim Kerr is goed bij stem maar het klinkt allemaal erg inwisselbaar en keurig tussen de lijntjes. "Blindfolded" en "Spirited Away" zijn positieve uitschieters.
Cover "Let The Day Begin" van The Call is een mooie hommage aan een ondergewaardeerde band.
De titel van deze cd dekt de lading niet voor mij.

avatar van Blackedder
Sjeesus, de previews waren al genieten, maar nu ik de hele plaat heb kunnen beluisteren (dank StayVisible voor de link !) kan ik alleen maar zeggen : wat een geweldig album is dit !

Ik ga nu eerst nog even verder genieten, die (5) sterretjes volgen later wel

avatar van Alicia
Ik wil ook die hele plaat beluisteren!

avatar van luigifort
dan moet je m Pindakaazen!!!!

avatar van Blackedder
@gringo_m : 'niet opzienbarend' en dan geef je 2 sterren ? In mijn opinie betekent dat rotslecht, maar die indruk geef je niet als ik je tekst lees... Ik snap sowieso niet waarom je een album zou raten dat je niet de moeite vindt, maar dat zal wel aan mij liggen.

avatar van StayVisible
Alweer een fijne plaat van de Minds.
Zo goed als B&W050505 en Grafiti Soul vind ik hem net niet.
Vind de muziek soms iets te electronisch klinken, net of hebben ze Mel Gaynor ingewisseld voor een drummachine.
Toch zitten er genoeg pareltjes bij, die bij elke luisterbeurt beter gaan klinken.
"Spirited Away" hadden ze beter kunnen skippen naar mijn mening, wat een saai nummer is dat.

avatar van Alicia
Oeps... mijn tweede naam is Suffie!

Je kunt het hele album gewoon hier beluisteren. Volgens mij is daar niets verkeerds aan, maar ik zag de scrolbar in het SoundCloud venster in de eerste instantie niet!
Ik geef een cijfer als ik de cd over de stereo heb beluisterd. Dan ga ik daar eens heul lang over nadenken!

Mijn achternaam is dus "Even Geduld Nog".

avatar van Gringo_m
@Blackedder: als liefhebber van veel Simple Minds werk kan/mag ik toch zeker een mening hebben over het nieuwe album en dat raten? Dat jij een andere mening hebt prima, laat dat vooral in je stem hoogte blijken. Vergeleken met New Gold Dream wat ik een 5 geef vind ik dit album een 2 waard.

ard
Het album nu 3x gehoord, bevalt me erg moet ik zeggen! Ben het met StayVisible eens, een aantal nummers groeien na meerdere luisterbeurten. Blij dat de Minds nog steeds actief zijn en met dit niveau mogen ze wat mij betreft nog jaren doorgaan.

avatar van Blackedder
@gringo_m : je hebt gewoon een andere interpretatie van sterretjes raten dan ik, geeft niks, moet iedereen inderdaad zelf weten. Je vindt in elk geval Big Music beter dan Songs of Innocence, zijn we het wat dat betreft tenminste eens !