ABC - The Lexicon of Love (1982)

Label: Mercury

1. Show Me (4:05)
  2. Poison Arrow (3:24)
  3. Many Happy Returns (3:59)
  4. Tears Are Not Enough (3:31)
  5. Valentine's Day (3:43)
  6. The Look of Love (Part One) (3:30)
  7. Date Stamp (3:52)
  8. All of My Heart (5:19)
  9. 4 Ever 2 Gether (5:33)
  10. The Look of Love (Part Four) (1:01)
  11. Overture * (3:59)
  12. Tears Are Not Enough [7" Version] * (3:37)
  13. Alphabet Soup [12" Version] * (8:03)
  14. Theme from Man Trap * (4:20)
  15. Poison Arrow [Jazz Mix] * (7:06)
  16. Into the Valley of the Heathen Go [Studio Out-take] * (2:01)
  17. Alphabet Soup [Swapshop Version] * (3:14)
  18. Tears Are Not Enough [1981 Demo Version] * (3:33)
  19. Show Me [1981 Demo Version] * (4:04)
  20. Surrender [1981 Demo Version] * (3:30)
  21. Overture [1982 Live Version] * (3:56)
  22. Show Me [1982 Live Version] * (4:22)
  23. Many Happy Returns [1982 Live Version] * (7:03)
  24. Tears Are Not Enough [1982 Live Version] * (5:33)
  25. Date Stamp [1982 Live Version] * (7:07)
  26. The Look of Love [1982 Live Version] * (5:59)
  27. All of My Heart [1982 Live Version] * (6:46)
  28. Valentine's Day [1982 Live Version] * (4:44)
  29. 4 Ever 2 Gether [1982 Live Version] * (6:53)
  30. Alphabet Soup [1982 Live Version] * (8:26)
  31. Poison Arrow [1982 Live Version Encore] * (5:23)
titan (crew)
Wat mij betreft het hoogtepunt van de New Romantics (waar ook Spandau ballet en Duran duran deel van uit maakten) en tevens 1 van de beste productieklussen van Trevor Horn. Yippie-ya-yippie-ya-yeehee!! 4,5*

Shoot that poison arrow...Erg lekker nummer.

titan schreef:

Wat mij betreft het hoogtepunt van de New Romantics

Dat vind ik toch iets te zwaar uitgedrukt, maar een lekker album is het zeker. En het blijft toch wel een rare "stroming". Zeker als je daar zo achteraf op terugkijkt. En dan heb ik het vooral over de kledij, kapsels en poses .

titan (crew)
Wat vind jij dan het hoogtepunt van de New romantics?

Hmm, das een goeie........eigenlijk zijn de New Romantics nou niet bepaald hoogtepunten te noemen, maar ik had in die tijd toch wel een zwak voor Duran Duran (gaf het alleen nooit toe hahaha).

avatar van axel33
aERodynamIC schreef:

Vergeet de band Japan niet, met het prachtige Tin Drum, hoewel die weer zó uniek is dat 'ie er in zekere zin helemaal buiten valt. Maar deze is wel erg leuk hoor, verrukkelijk gedateerd qua sound, maar een feest van ijzersterk geschreven pure pop en met goeie teksten bovendien.

Geniaal. Vooral de 12" die naast dit album zijn gereleased. Allemaal verschillende interpretaties van de songs. Na Buggles, Dollar de definitieve doorbraak van Trevor Horn als producer. Tekst stelt natuurlijk nauwelijks wat voor, maar de muziek is helemaal af!

Lekkere portie glitterpop, maar wel erg gladjes.

avatar van andré
Gladde pop inderdaad, maar dan wel van de allerbovenste plank. New Romantics-concurrenten als Spandau Ballet en Duran Duran maakten weliswaar (soms) aardige singles, maar de albums zijn niet al te best. ABC daarentegen maakte met dit album dé klassieker van de New Romantic-periode. Er staat geen slecht nummer op dit album. Heerlijke popmuziek met een flinke dosis (liefdes)dramatiek, en staat bovendien na bijna 25 jaar nog altijd als een huis.

avatar van Jan Wessels
Album wat de tijdgeest van begin jaren 80 perfect weergaf. Voor mij de tijd van studie en vriendinnen, weltschmerz en liefdesgeluk/verdriet en dat allemaal heerlijk laten weglopen met ABC. Alle teksten waren bruikbaar voor de staat van liefde (aan/uit/passie/romantiek) waarin ik op dat moment zat. Nu ben ik ouder, wijzer en getrouwder maar ABC's Lexicon of Love blijft één van die albums die me na aan het hart ligt. 4,5

avatar van Edwin
Er is ook "deluxe edition" van dit album met een 2e CD met daarop bijna alle nummers in een live-uitvoering (Hammersmith Odeon november 1982). Kent iemand deze versie? Het lijkt mij wel gaaf om de rijke orkestratie van deze muziek live te horen. Maar eens op zoek dan....

avatar van Grandmaster
Ik vrees dat ik het ABC-debuut in allerlei versies heb: vinyl, de cd-versie was één van mijn eerste cd's, de extended version met extra tracks en inderdaad de Deluxe edition met de live CD. De vinylssingles en 12"-es staan daarnaast ook nog in de kast. Ergens op zolder ligt nog een tour-boek, want ik had het genoegen om bij het 1e (en enige?) ABC-concert ten tijde van lexicon (Februari 1983 ; Utrecht Vredenburg) aanwezig te zijn. Jan W's commentaar had zomaar de mijne kunnen zijn. LoL staat nl. om die reden- en ook omdat het gewoon goede songs bevat- al sinds die tijd in mijn favo-lijst allertijden.

avatar van Edwin
andré schreef:

Absoluut genieten deze plaat vol met spiegelgladde, suikerzoete kitsch. Ook bij mij roept deze plaat het nodige jeugdsentiment op, maar een klassieker wil ik het niet noemen. Daarvoor heb ik toch te veel New Romantics platen die mij nader aan het hart liggen dan deze. Wat ik persoonlijk het "manco" van deze plaat vind, is dat de 3 klassieke singles (Poison Arrow, Look of Love en All of my Heart) zo uitzonderlijk fantastisch zijn dat de overige nummers, hoewel ik de meeste zeker bovengemiddeld vind, er misschien onverdiend wat flauwtjes bij afsteken. Bij mij beklijven ze te weinig. Bij veel nummers mis ik een bepaalde spanningsopbouw of een climax. Een nummer als Tears are not enough ervaar ik zelfs als saai en een nummer als Date Stamp begint veelbelovend met een effect dat doet denken aan een rinkelende kassa, maar gaat uiteindelijk nergens naartoe. Het gevoel dat ik samenvattend overhou aan deze plaat, is dat je wat ABC betreft heel goed kunt volstaan met de aanschaf van een compilatie. Toch 4* voor LoL, omdat de singles zo onsterfelijk mooi zijn.

avatar van the viking
Destijds kort na de release het album aangeschaft! De singles zijn inderdaad onsterfelijk mooi Look of Love,Poison Arrow en het fenomenale All Of My Heart ! De rest kon mij iets minder bekoren,een fenomeen wat later ook optrad bij Alphabet City waar When Smokey Sings,King Without A Crown en The night You Murdered Love er duidelijk boven uit staken !

avatar van Jumperjack
Was ik deze plaat toch bijna helemaal vergeten. Wat heb ik hem grijs gedraaid. En wat is het een mooie plaat, alsnog de volle mep, 5*.

Even over de New Romantic stroming, ik maakte daar destijds volop deel van uit. Make up, zeer wijde aparte kleding, geverfd haar, ik heb het allemaal gedaan. Ik heb het als een ontzettend leuke periode ervaren en zou het zo nog een keer mee willen maken.

avatar van Jan Wessels
Jumperjack schreef:

Mm, ik heb ook goede herinneringen aan die tijd. Die begin jaren 80 muziek (ik was net 20) was helemaal van onze generatie. Ik woonde toen op kamers in Groningen en ging veel uit met vrienden. We kochten 2de hands nette kleding, gel en lieten natuurlijk een lok staan! Ik heb nog wel foto's van ons voor we de stad ingingen om uit te gaan. In Groningen had je toen nog clubs als The Sound en de Kar waar je kon dansen op veel wave muziek. Het was zien en gezien worden op een naieve wijze. Mooie tijd en ik koester nog altijd de muziek van toen. Van neo-romantic zijn we intussen old-skool romantic geworden...;-)

avatar van VanDeGriend
Toen deze plaat uit kwam, was ik 17 en waren mijn favoriete bands AC/DC, Saxon, Rainbow en Deep Purple. Daarnaast was ik stoer....erg stoer met als gevolg dat alle muziek, buiten hardrock, mietjesmuziek was. Uiteraard liet ik alles en iedereen te pas en, achteraf bekeken, voornamelijk te onpas, weten welke geweldige muziek ik had en wat een sufferds zij wel niet waren (wat dat betreft weinig veranderd). Totdat ik eindexamen deed en er opeens allerlei meisjes op examenfeestjes waren. Snel bleek dat ik me in die, op die leeftijd toch wel belangrijke doelgroep, volstrekt onmogelijk maakte met mijn gezever over gitaarsoli van 11 minuten en mijn opgevoerde Kreidler (ook de Zundapp, Honda en zeker de Yamaha waren voor mietjes).

Dit om ff een sfeerbeeld te scheppen in zake de VanDeGriend van een jaar of 23 terug. Nou in die tijd dus kreeg ik een cassettebandje in mijn handen gedrukt met ABC- Lexicon of Love. "Draaien eikel !" werd fijntjes als advies meegegeven.

En dat ben ik gaan doen. Uiteraard stiekem. En ik heb redelijk wat met mezelf in de knoop gelegen om toe te durven geven dat ik hem geweldig vond. Iedere draaibeurt ontdekte ik nieuwe dingen. Slappe top 40 liedjes als Posoin Arrow en All of My Heart bleken bij nadere beluistering popparels pur sang te zijn. Valetine's Day super opwindend en de productionele tovenarij op 4 Ever 2 Gether zorgt, tot op de dag van vandaag, voor een van de meest majestueuze songs ooit gemaakt. SPEAK.......NO.....en dan die fenomenale drumklappen. Nog krijg ik er de rillingen van.

ABC's Lexicon of Love is de allereerste niet stoere plaat die ik kocht en markeert daarmee het begin van de ontwikkeling van een veel bredere muzieksmaak. Een ontwikkeling die naar ik hoop tot aan mijn verscheiden zal blijven duren. Dit alles dankzij deze geweldige popplaat.

En met die meisjes is het daarna ook goed gekomen.

Een mijlpaal.

avatar van levenvergeten
Leuk geschreven, je recensie VanDeGriend. Ben gelijk benieuwd naar de band!

Sterk Rob. Heerlijke recensie.
Zo ben je trouwens veel stoerder.

avatar van FunkStar
Hun eerste album en ook direct het beste album. Het door Trevor Horn geproduceerde album is een magistraal meesterwerk geworden. Met natuurlijk de bekende singles Look of Love, Poison Arrow en All Of My Heart.

Van bol.com

Hun eerste album en ook direct het beste album. Het door Trevor Horn (Seal) geproduceerde album is een magistraal meesterwerk geworden. Met natuurlijk de bekende singles en bijvoorbeeld Valentines day.

Wie vindt de meeste?

Moet FunkStar zijn nick niet eens veranderen in QuoteStar?

avatar van FunkStar
Wat een lol!

avatar van Poeha
Och rayman, Funk wil denk ik graag in de top 50 lijst komen van mensen die de meeste commentaren hebben gegeven!

EVANSHEWSON
titan schreef:
Van bol.com

Wie vindt de meeste?

Ik vond dit ook hun beste plaat hoor. The Look of Love, Tears Are Not Enough, Poison Arrow en most of all : All Of My Heart, een schitterende popsong.

***1/2

avatar van Snakeskin
Een goed uitgedachte plaat waarop de verschillende elementen uitkristalliseren. popmuziek, die pretentieloos amuseert, dus eigenlijk zoals popmuziek bedoeld is. De band van Martin Fry stelde iets voor toen zij dat niet belangrijk vond en wilde later iets voorstellen toen dat belangrijk voor hen werd, met slappe platen als gevolg.

avatar van Rinus
Mooi popalbum, goed geproduceerd, en er kwamen de nodige hits vanaf. Op vinyl.

beaster1256
debuut en meteen de beste van abc, met beauty stab was het al heel wat minder en toen ging het helemaal bergaf.

maar deze is prachtig.

Pieter Paal
'The lexicon of love' is mijn meest favoriete ABC-album.
'Beauty stab', 'How to be a zillionaire' en 'Alphabet City' vind ik ook nog steeds goed, maar 'Up', 'Abracadabra' en 'Skyscraping' zijn niet echt helemaal mijn ding.
Dit jaar kwam als verrassing het album 'Traffic' uit en is voor mij dus het beste dat ze sinds 'Alphabet City' gemaakt hebben.

Pieter Paal
Ik heb zowel de LP als de CD-versie, maar nergens staat vermeld wie de zangeres op het nummer 'Date stamp' is. Weet iemand toevallig wie dat is?