Van Halen - Van Halen (1978)

Label: Warner Bros.

1. Runnin' with the Devil (3:36)
  2. Eruption (1:42)
  3. You Really Got Me (2:37)
  4. Ain't Talkin' 'Bout Love (3:49)
  5. I'm the One (3:46)
  6. Jamie's Cryin' (3:30)
  7. Atomic Punk (3:01)
  8. Feel Your Love Tonight (3:42)
  9. Little Dreamer (3:22)
  10. Ice Cream Man (3:19)
  11. On Fire (3:00)
avatar van Jan Wessels
Ik kan me herinneren ooit eens gelezen te hebben dat Bernhard Haitink (van het Concertgebouw orkest) zich voor een concert altijd oplaadde met Eruption. En misschien is het ook wel alleen maar een mooi verhaal.
De eerste drie nummers zijn in ieder geval geweldig. Ik kan me herinneren dat dit toen zeer vernieuwend was. En natuurlijk is er die grappige scene uit Back to the Future waar Marty McFly, terug in de tijd, op een jaren 50 schoolfeest gitaar speelt en aan het eind helemaal loos gaat a la Eddie van Halen. De hele zaal staat met open mond te kijken waarop hij zoiets zegt van "jullie kinderen zullen hier gek op zijn"...

fredpit
Je debuutalbum beginnen met Running..,Eruption en vervolgens een Kinks klassieker verbeteren.......

een statement van slechts 35 minuten....

klassieker....het begin van de poedelrock,en was het hier maar bij gebleven.....poison, europe, la guns

miloz
Erg foute band, veels te zoetsappig. Maar sommige nummers zijn echter dankzij het geweldige gitaarspel van Eddie wel de moeite waard.

avatar van Hans Brouwer
miloz schreef:
Erg foute band, veels te zoetsappig.
Miloz, deze opmerking begrijp ik niet zo goed .

Mad Dog
Wat mij betreft 1 van de beste debuutplaten ooit. Ontdekt door KISS bassist Gene $immons. Van Runnin' with the Devil, Eruption, You Really Got Me, Ain't Talkin' 'Bout Love, I'm The One, werkelijk alles klopt.

Hans Brouwer schreef:
Miloz, deze opmerking begrijp ik niet zo goed .

Hij baseert zich ben ik bang op de hits uit de jaren 80/90..

avatar van c-moon
c-moon schreef:
Gisteren op Classic21 werd "Feel Your Love Tonight" nog eens gedraaid. Zaalig.

Dit debuut (inderdaad Carow, deze is met David Lee Roth) van VAN HALEN vind ik lichtjes fantastisch. Er staan onsterfelijke songs op zoals "Running With The Devil", "Ain't Talking 'Bout Love", later nog op schabouwelijke manier "gecoverd" door Apollo440, "Jamie's Crying", de eerder genoemde "Need Your Love Tonight" en het gitaaroorgasme "Eruption"!

Een klassebak, deze plaat!

En, vraag me nu af waarom ik hem maar 4,5/5 had gegeven, het is verdorie hun beste plaat ! en een mijlpaal in het genre !

Even aangepast dus: 5/5

c-moon schreef:

Even aangepast dus: 5/5

Nietus!

fredpit
Al draaiende op zoek naar achtergrond info kwam ik er achter dat Allmusic dit gewoon 5 sterren geeft, en als een van de beste debutalbums, het in een adem noemt met Led Zeppelin's 1ste en het debuut van niemand minder als Hendrix...

En waarom niet..

Ik doe hem in ieder geval een halfje omhoog. niet omdat het van allmusic moet, maar omdat dit gewoon een heel knap plaatje is.

avatar van Jan Wessels

Jan Wessels schreef:
De sterrenpolitiek van Allmusic volg ik soms ook niet

In dit geval terecht....Het kan zijn dat het je genre niet is, maar het is een verdomd goed album.

Jan Wessels schreef:
De sterrenpolitiek van Allmusic volg ik soms ook niet

Ik ook niet, en meestal ben ik het er volstrekt mee oneens, maar in dit geval hebben ze dan weer eens gelijk! Meerdere bladen en sites (waaronder melody maker, rolling stone en nme) hebben dit trouwens als één der beste debuutalbums ooit uitgeroepen. De beluistering van de plaat zegt echter meer dan al die veren in zijn achterste

Beste debuut elpee ooit gemaakt
Ik kreeg een tip van iemand dat ik deze is moest gaan luisteren
Was in die tijd op zoek naar nieuwe onbekende dingen
Nou heb deze toen aangechaft en ook voor deze geld als met AC/DC Higway to Hell niet meer geevenaard
ook voor deze 10 sterren

Was in die tijd op zoek naar nieuwe onbekende dingen
ook voor deze 10 sterren

Zoveel

avatar van rudiger
ja de eerste plaat van van halen , zeer sterk debuut , ik heb ze nog live gezien op pink pop in 1980 , david lee roth had toen zijn neus in het verband , plus punt van de band is dat ze eddy in hun gelederen hadden , prima gitarist

Joy
pluspunt is imo eerder david lee roth - diamond dave

showman bij uitstek die van halen berucht en bekend heeft gemaakt

sammy hagar - slappe was, al is why cant this be love natuurlijk een vette kraker

Sammy Hagar slappe was ?????????

Moet je die lp lp uit 1978 maar eens gaan opzoeken
Waanzinng
He dat is er weer een uit de jaren 70
Prachtig live lp's in die tijd

Afijn wat betrfet Van Halen was de tijd met David Lee Roth het beste

Joy
niemand kan tippen aan diamond dave

avatar van Rinus
Verpletterend debuut destijds, door deze halve Hollandse band gevestigd in "the USA". Het hele album is live opgenomen in de studio, met de hele equipment in de studio gestouwd, en alles in 1 of 2 takes opgenomen, met haast geen overdubs.

En wie kent de krakers niet...."Runnin' with the devil" (eigenlijk de enige hitsingle in Nederland). het magistrale "Eruption", dat zo mooi overloopt in The Kinks cover "You really got me". En dan uiteraard gevolgd door mijn favoriet op het album "Ain't talkin' bout love".

En ook op kant 2 is er het nodige te genieten. Het agressieve "Atomic punk", maar ook de bluesstandaard "Ice cream man"vallen hier op.

Van Halen was in de USA al lang een sensatie, en het tweede album was al uitgebracht, toen hier "Runnin"...." pas een hit werd.

Ik heb een originele eerste USA perssing op vinyl.

[quote]Joy schreef:
pluspunt is imo eerder david lee roth - diamond dave

tuurlijk bepaalde david lee ook het gezicht van van halen , ik zeg er niets verkeerd over , great singer en showman

avatar van Rickepick
Erg lekker album! 5 * * * * *

avatar van gemaster
Een van de beste debuutalbums allertijden. Het hele album is één groot feest. Eigenlijk zijn alle nummers top, maar toch zijn de eerste vier nummers net nog wat topperst.

Ik ga snel maar eens verder met de opvolger, maar die is geloof ik wel ietsjes minder.

4,5* voor Eddie en Alex.

EVANSHEWSON
gemaster schreef:

4,5* voor Eddie en Alex.

Na dit ijzersterke debuut KON het enkel bergafwaarts gaan, wat het dan ook deed.

Maar deze plaat hadden we in ons jeugdhuis destijds, Jeugdhuis Den Hert in Lokeren, en deze plaat, toen uiteraard nog vinyl, werd letterlijk grijs gedraaid, ik dacht dat we hem zelfs 2 keer hebben aangekocht omdat het eerste exemplaar rotversleten was.

Dàt was nog eens een lekkere hardrockplaat! Een muzikaal feest van begin tot eind, ik heb het ze achteraf nooit of nooit meer weten te evenaren.

Van deze band heb ik dan ook enkel hun debuut, deze dus, en een hele goeie verzamelaar, daar ben ik dan klaar mee wat Van Halen betreft.

Maar deze plaat hier moet in iedere liefhebber van het genre zijn/haar collectie zitten, zoveel is zeker!
Daarom : ***** want minder is gewoon misdadig!

avatar van orbit
Nounounou, bergafwaarts..?? De eerste vier platen van deze band doen amper voor elkaar onder, luister Fair Warning er nog maar eens op na, die plaat schopt pas kont!! Daarna was de koek ineens erg op ja, mee eens.

Mijn felecitaties voor de fatantastische zin 'die plaat schopt pas kont'.
Pure poëzie
Volledig correct geplaatst overigens. Fair warning is tedikke de max. Maar daar durf ik de twee laatste platen met Roth zeker ook bij betrekken. Het gitaarspel op Diver Down is enorm goed, en de nummers op 1984 zijn ook vettig. Akkoord, 'jump' is een nummer dat mij iets te veel aan 'samen op de moto' van samson en gert doet denken, , maar dat neemt niet weg dat de andere nummers menige anus onveilig maken. Denk maar aan 'hot for ( hoeveel armen heeft Alex eigenlijk?) teacher, en I'll wait.
Maar van al deze albums is Van Halen 1 toch wel de absolute topper.
Om het mooi vernederlandst te zeggen : het is een teef-gekontte-moedervrijende goed album !!!

avatar van rudiger
Vandaag deze cd nog eens beluisterd en kom tot de conclusie dat je dit schijfje in 1 adem kunt noemen met krakers als ; Deep Purple in Rock en Powerage van AC/DC .
Voordat je het weet is dit muzikale Oorgasme al weer aan je voorbij gegaan , want dit magistrale schijfje duurt maar `n dik half uurtje .
Minpunt van dit 4 tal is dat er nooit een goede live plaat is verschenen .
Gelukkig zijn hierna nog 3 kanjers uitgekomen , en toen was de koek op .
Halfje omhoog naar 5 dikke sterren , dat is op zijn plaats.
En dit moet gewoon de top 250 in .

Schitterende debuutplaat met een excellerende Eddie van Halen! Nummers met een kop en een staart en een puike productie van Ted Templeman. Beton op z'n best.! Onvergelijkbaar met de radiovriendelijke rock van het Sammy Hagar tijdperk.

avatar van notsub
Wat een lekkere spontane CD is dit. Het gitaarwerk staat natuurlijk centraal, maar ook de kreten en bijgeluiden van David Lee Roth zijn zeer amusant. De nummers zijn allemaal vrij kort, geen nummer haalt de vier minuten, maar dat maakt niet uit. Ze spreken voor zich en doen niet veel voor elkaar onder. De teksten zijn hier en daar wat simpel, maar dat wordt muzikaal ruimschoots gecompenseerd. Hard aanzetten en meebrullen maar.

avatar van James Douglas
Helemaal juist, het 'saturday night' gevoel is bij deze klassieker alom aanwezig. Ik kan de hele nacht door na het beluisteren en beleven van het eerste wapenfeit van Van Halen. Dit is ongekend intens voor de tijd dat deze plaat uitkwam, in de eerste plaats natuurlijk door het gitaargeweld van Eddie maar ook Diamond Dave is hier in zijn beste dagen. Hoe heerlijk is het ook om de gehele buurt te laten meegenieten van de overgang van 'Eruption' naar 'You Really Got Me'. Misschien de beste plaat van deze samenstelling én band. Hoewel ook de eerste twee releases uit de jaren tachtig mee doen om de eer.

avatar van Snakeskin
dat wat R.E.M. met "accelarate" voor het lopende decennium is was Van Halen met deze plaat voor de jaren zeventig. Geweldig!