Van Halen - Van Halen (1978)

Label: Warner Bros.

1. Runnin' with the Devil (3:36)
  2. Eruption (1:42)
  3. You Really Got Me (2:37)
  4. Ain't Talkin' 'Bout Love (3:49)
  5. I'm the One (3:46)
  6. Jamie's Cryin' (3:30)
  7. Atomic Punk (3:01)
  8. Feel Your Love Tonight (3:42)
  9. Little Dreamer (3:22)
  10. Ice Cream Man (3:19)
  11. On Fire (3:00)
avatar van Thunderrock
Een van de aller beste debuut platen ooit. Toen ik Running With The Devil voor het eerst hoorde viel ik zowat bijna van mijn stoel. Baanbrekend en grensverleggend toen(eind jaren 70). Dat was nog bij Good 'ol Alfred Lagarde (R.I.P) Wat was VH II daarna een teleurstelling. Hebben ze later ook wel toegegeven dat dat de nummers waren die voor dit album niet goed genoeg werden bevonden.Eigenlijk was alles van VH hierna een teleurstelling al vond ik 1984 nog wel aardig.
Eddie Van Halen had eigenlijk maar 1:42 nodig om zich onsterfelijk te maken. Waanzin ...nog steeds.

Respect. *****

Empyrium
Women and Children First en Fair Warning een teleurstelling????

avatar van Thunderrock
Wel in vergelijking met dit album..is mijn mening. Een vriend van mij is altijd VH fan gebleven en ook met hem heb ik daar wel eens een discussie over gehad. Maar ik begrijp dat na zo'n debuut het heel moeilijk is om op dat niveau door te kunnen gaan. Mijn inziens hebben ze dat nooit meer gehaald en waren de volgende platen altijd wel aardig maar het pakte mij nooit meer zo als deze VH I.

PS
Ik heb alle reguliere studio albums van VH dus het is natuurlijk niet zo dat ik de rest bagger vindt.

avatar van James Douglas
De eerste snee is het diepst en daar geloof ik wel in. Na VH1 konden ze de intensiteit van hun debuut nooit meer evenaren. Wel vind ik dat ze hun sound met name op 'WACF' en 'Fair Warning' heel erg goed hebben uitgediept.

Wellicht de beste debuutplaat aller tijden. 'Eruption' en 'Running With The Devil': woorden schieten te kort... En Ted Templeman perfectioneert waar hij met Montrose al mee bezig was.

avatar van orbit
Ik zou bijna willen toevoegen met: een plaatsje in de top250 zou gerechtvaardigt zijn Maar dat geldt ook voor Fair Warning..

Dit album rockt zo hard! Voor mij het enige van halen album waar eigenlijk niks op aan te merken is.

11 nummers die allemaal geweldig zijn.

En dan heb je eddie's gitaarwerk. Dit album is friggin' 30 jaar oud en die gitaren klinken dus alsof ze gisteren zijn opgenomen.

STaN_THe_MaN
Van Halen 4ever, zeker nu David Lee Roth terug is bij de band

Guardian of Isis
Wat is Ain't Talkin' 'Bout Love toch een aanstekelijk nummer!

stuart
Een van de allerbeste hardrockalbums allertijden!

Mark_Hijmans
Fantastisch album maar ik vind Fair Wairning toch net wat beter. Ik zit overigens wel te twijfelen tussen 4 en 4,5 sterren. Misschien komt daar later verbetering in.

avatar van ArthurDZ
stuart schreef:
Een van de allerbeste hardrockalbums allertijden!

ik geef je helemaal gelijk
vooral running with the devil is fantastisch

avatar van AGE-411
Nummers als Eruption (of even geniaal) worden den dag van vandaag niet meer geschreven. Spijtig maar waar.

avatar van ArthurDZ
AGE-411 schreef:

dat is waar en heel spijtig, vandaag de dag telt de omkadering meer dan het liedje, of de band.

avatar van kaztor
Dit blijft toch wel VH's finest half hour.

Een adrenaline-stoot.
Dat is volgens mij de beste omschrijving voor deze plaat.

avatar van James Douglas
Ik ga inderdaad door het dak heen als 'On Fire' opstaat

avatar van AGE-411
Overgens, voor dit album tourde de band in het voorprogramma van Black Sabbath. Commentaar van de critici: "Het jonge Van Halen is duizend maal frisser dan Black Sabbath" (die toen net een rotalbum hadden)

ArthurDZ schreef:

Er zijn heus nog wel bands waar de muziek het belangrijkste is.
Denk nu spontaan aan bijvoorbeeld Mastodon. (Zelf heb ik het er het niet echt voor).

Nummers als eruption zijn natuurlijk uniek.

Joy
grappig is wel dat dat eruption, wat zeker een gigastunt op gitaar was in die tijd, onnavolgbaar en uniek als eddy zelf, inmiddels tig keer overdone is en beter op joeptoep door de meest suffe jochies die na uren oefenen op het slaapkamertje het zaakje onder de knie hebben

al dan niet behoorlijk ondersteund door guitar rig, waarmee je zon beetje alles kan wat ooit gedaan is op gitaar en je daar geen 20 jaar voor hoeft te oefenen

Joy
er zijn er ook die het zonder net zo goed kunnen

joeptoep maar eens op for the love of god of tender surrender van vai

alles voor en tegens, een gitar rig bied enorm veel mogelijkheden en waarom zou je daar geen gebruik van maken

al vind ik het ook wel boeiend als zon manneke van 14 op een fender strat met een gevoel van een spoorbiels en snaren zo dik als mijn pink het voor elkaar krijgen eea na te spelen

stuart
Des te meer waardering heb ik voor gitaristen van vroeger die alles zelf uit moesten zien te 'vissen' zonder al die hulpmiddelen die we sinds de 90''s en nu hebben. Nu nog even over het album.
De songs op dit album zijn geen kapstokjes voor Eddie's furieuze spel; ze zijn van uitstekend niveau maar krijgen de toegevoegde waarde door zijn spetterende bijdragen( absoluut voor die tijd). Hij was in de mid 70's als tiener al iemand die met zijn vernieuwende energieke gitaarspel menig gitarist in de L.A. scene de stuipen op het lijf joeg. Hij was een enorm talent die meer op gevoel speelde dan uit de theorie boeken. Zijn solos en loopjes zaten vol vuur en hij strooide ze rond in de klassiekers waar dit album zo bekend om staat.
Wil je vlammen, zet dan dit album op!

P.S. Naspelen van gitaarstukjes is veel makkelijker dan een originele sound ontwikkelen, laat staan nummers schrijven zoals Jimi Hendrix, Eddie van Halen, Randy Rhoads of wie dan ook. Van die jochies die Steve Vai stukjes nadoen zal je niks meer horen;het gaat om de muziek/songs.

Right on originaliteit, daar draait het om, en dat heeft Van Halen meer dan bewezen met dit bijna onovertroffen debut-album

avatar van Saldek
Kocht deze ooit om toch maar aans een 'Van Halen' try-out te wagen.
Viel me een beetje tegen. Ik ken ze van bovenal hun bekende singles en de onbevlekte status van Edje.
Aan het gitaarspel zal ik niet knagen. Hoeft ook niet, want dat is wat ik nu net het mooiste vind van het album. Ook de eruptie aan bijna het begin van de cd vind ik erg smakelijk. Maar wat hetgeen is dat ik niet had verwacht is dat ik het zo verdraaid gedateerd vind klinken. Om de één of andere reden had ik verwacht dat hun basis, zoals vele andere bands in het begin, lekker 'plain' zou zijn. Maar deze heeft gelijk de overherkenbare Halensound die ik in later stadia prima te verteren vind maar hier nog wat flets vind klinken.
Misschien ligt het aan mij, who knows? Van alle werken heeft deze immers toch wel het hoogste gemiddelde. Maar ja, 2,5*

stuart
Het ligt aan jou . Wat betreft de gedateedheid; het is 30 jaar geleden. Het zijn jouw ' muziekoren' en dat mag je vinden. Het grappige is juist dat dit haast allemaal live in de studio is opgenomen en eigenlijk heel fris en totaal niet overgeproduceerd. Ook mede daardoor moet je bij de 'geluidskwaliteit' niet te veel eisen stellen.

avatar van Ronald5150
Dit album is mijn "all time favorite". Absoluut een meesterwerk in het genre, en maakte Eddie van Halen in één klap een legende. Naar mijn mening heeft Eddie met zijn unieke gitaarspel de ontwikkeling van Rock mede bepaald. Naast het briljante spel van Eddie toch ook aandacht voor de overige bandleden. Alex van Halen (drums) en Michael Anthony (bas) zijn toch de beste ritmesectie die ik me kan voorstellen, wat een groove! En dan die background vocals, heerlijk, en ondergewaardeerd. Stuk voor stuk klasbakken van muziekanten. En natuurlijk blijft Diamond Dave de ultieme frontman voor een rockband, ondanks dat het niet de beste zanger is. Gedateerd of niet, wat goed is blijft goed, en dit album blijft goed!

avatar van ricardo
Het is niet echt mijn band Van Halen, maar niemand kan eronder uit dat hier een nieuwe trend werd neergezet in muziek wereld, vooral het gitaarspel was destijds erg revolutionair en vooruitstrevend. sinds Jimi Hendrix waren er nog niet echt spectaculaire verbeteringen te bespeuren in het elecktrische gitaarspel van de div artiesten ( of het zou Frank Zappa wel moeten zijn) maar op dit album werd echt een nieuwe trend neergezet. ondanks dat het niet geheel mijn ding is (het is mij te glad en te gepolijst) kun je dit toch wel een echte klassieker noemen.

avatar van kaztor
Glad en gepolijst kan ik dit zeker niet noemen.
Die accolade gaat eerder naar bv. een 5150 of 1984.

Net nog opgezet.
Plaat blaast aan je voorbij.
Moest net een aantal zeer belangrijke documenten invullen en dan werkt dit gewoon het best voor mij: Het opent een soort van hersenkronkel waardoor ik alles snel en foutloos neerpen. Het houdt je scherp!

avatar van ricardo
Ik heb dit album overigens niet,ik heb de verzamelaar Best Of Both Worlds in mijn bezit, maar er staan een behoorlijk aantal nummers van dit album op die verzamelaar. ik vind het voor mij wel te gepolijst en te glad klinken. ik heb aan die dubbele verzamelaar ook meer dan genoeg als het om Van Halen gaat, kan ik als ik een keer zin heb in Van Halen het tenminste toch eens beluisteren.

avatar van kaztor
Dat kan. Een verzamelaar van deze band lijkt me best leuk, maar dan staan er ook weer van die inferieure Hagar-period-nummertjes op en daar heb ik toch wat moeite mee. U hebt misschien al wel begrepen dat ik het met de Diamond Dave-line-up heb, en dan is deze knaller m.i. The Shit.

avatar van rudiger
De eerste 4 albums van VH zijn klasse , daarna is het niks meer en heb ik de band links laten liggen .
Dit debuutalbum is een regelrechte klassieker die nooit verveeld.

avatar van sjoerd5
Absolute beukplaat, alleen running with the devil vind ik wat minder.