ehh, waarom eigenlijk? Ik vind het juist wel een vet iets om zo'n episch nummer mee te eindigen.
Dit is nou juist een plaat waarvan ik het moeilijk vind om een goede review voor te schrijven. Omdat ik het namelijk misschien wel het beste album van Dream Theater vind. Bijna alles klopt hier, van de symfonisch klinkende productie tot aan de experimenteerdrang die hier altijd in het voordeel werkt.
The Glass Prison
Het begin van de AA saga en meteen ook de beste daarvan. Dit is nou juist de ruige Dream Theater die nog steeds wel als Dream Theater klinkt, in tegenstelling tot bijv. Constant Motion ofzo.
Blind Faith
Vet, vet, vet. Dit nummer bevat ook een van mijn favoriete instrumentale passages. Met name omdat 'ie ook daadwerkelijk perfect aansluit met de rest van het vocale gedeelte van het nummer. Dit nummer is altijd weer een reis met vele pieken die nooit vervelen.
Misunderstood
Vette opbouw, mooie akkoorden, emotionele zang. Kan hier weinig op aanmerken. In tegenstelling tot velen vind ik het vreemde outro juist behoorlijk sfeerverhogend, en zet de toon voor..
The Great Debate
Een zeer sterk punt aan dit nummer vind ik de gespiegelde vorm (vergelijk het intro maar met het outro). Qua drumwerk een van Portnoy's betere momenten! Ik vind het heel goed gedaan hoe ze hier alle kanten van het verhaal over stamcel onderzoek laten horen. Het klinkt een beetje pretentieus, maar dit nummer komt evengoed geloofwaardig over door de onmiskenbare duistere sfeer die hier wordt neergezet.
Disappear
Mooi, rustig nummer met een bijzonder mooie tekst. Een nummer zoals deze hoor je niet vaak van Dream Theater, en sluit de eerste cd goed af.
Six Degrees of Inner Turbulence
Wat een fantastisch nummer. Ik vind dit een geval van horen is geloven, er is al zoveel over gezegd. Er wordt zo goed gewerkt met het verwerken van thema's en het terug laten komen ervan.. het klopt gewoon helemaal. Ik vind dit een soort verbetering op Scenes from a Memory, maar dan korter.
Al met al is het songmateriaal gewoon enorm geinspireerd en klinkt de band meer gedreven en origineel dan ooit. Dit is ook de enige DT plaat waar ook echt aan sound experiment wordt gewerkt, dat mis ik nog wel eens bij de heren. M.a.w. er wordt hier ook eens een keer in de diepte ontwikkeld i.p.v. in de breedte. Ze hebben er hier echt voor gezorgd dat elke compositie zo goed mogelijk over komt.