Van Morrison - Moondance (1970)

Rock / Folk
Label: Warner Bros.

1. And It Stoned Me (4:30)
  2. Moondance (4:35)
  3. Crazy Love (2:34)
  4. Caravan (4:57)
  5. Into the Mystic (3:25)
  6. Come Running (2:30)
  7. These Dreams of You (3:50)
  8. Brand New Day (5:09)
  9. Everyone (3:31)
  10. Glad Tidings (3:13)
Davez
Ja ik ben nu ook een pak minder wild van de jaren 80. Het klinkt allemaal ouder dan het eigenlijk is. De meeste muziek leek wel gemaakt door synthesizers en drummachines. Luister bijvoorbeeld naar zowat elk early 80's madonna nummer. Het heeft allemaal datzelfde dansritme zonder meer.

Niettemin zijn er bijzonder fijne platen gemaakt toen door Tom Waits, Prince, Metallica, Michael Jackson, Bruce Springsteen en ja zelfs ook nog door Bob Dylan (ik denk aan Shot Of Love, Infidels).

Ik schat nu zowel de jaren 60,70 als 90 hoger in dan the 80's.

fredpit
Veel mensen beginnen hun ontdekkingstocht wat van morrison betreft bij Astral Weeks,dat vind ik erg jammer,want astral weeks is hoe goed ook ontoegankelijker als b.v moondance. het gevolg...men krijgt een onjuist beeld van van......?:-) Maar ja...dit zal nog wel even zo blijven zolang astral weeks hoger in de lijstjes staat.
Hoe dan ook,Als ik slechts 1 cd mocht meenemen naar een onbewoond eiland.......Moondance! aan de andere kant....als er een cd is die je met aangenaam gezelschap moet beluisteren.......tsja!?

Ik ben nog maar net mijn ontdekkingstocht in de muziek van Van Morrison begonnen en ben wel begonnen met deze 'Moondance'. Wat kan ik erover zeggen? Een meesterwerk, voorzien van alleen maar geweldige nummers, met het titelnummer als absoluut hoogtepunt, dat ik niet alleen 5* geef, maar meteen in mijn top 10 zet!

fredpit
De enige juiste plek voor deze uitermate verslavende plaat dacht ik zo! en wat die ontdekkingstocht betreft; het is een beetje zoeken....de man was nogal veelzijdig .Vergeet ook het leuke jaren 60 bandje Them niet.

avatar van sqounk
Mooie Van schijf.

Het nummer "And It stoned me" is bloed mooi, wat een melancholie

ben ik wat vergeten o ja--->> Het nummer "And It stoned me" is bloed mooi, wat een melancholie

Berzerker
Dit is een heel goed album, ik heb er al eerder positieve recensies van gelezen, dus ik vond dat ik dit wel is moest luisteren, nou tot nu toe geen spijt.

Lekker tijdloos album. Dat zal denk ik nog wel een hoge beoordeling worden. Eerst maar eens goed luisteren.

avatar van Tribal Gathering
Prachtig soulvol album van Van Morrison. Twee songs zorgen er echter voor dat hij blijft steken op een 4,5.

Allereerst Come Running dat net iets te gewoontjes is en de tweede is Everyone wat ik een buitengewoon irritant nummer vind. Deze steekt eruit als een zwerende vinger.

De rest is echter van zo'n hoog niveau, onvoorstelbaar gewoon. Afsluiter Glad Tidings wordt weinig genoemd bij de favoriete nummers van dit album, maar hoe kan je hier nou niet blij van worden. Hoor de blazers en de bas als Van zingt "and we'll send you glad tidings from New York" heerlijk gewoon. Ook heerlijk is These dreams of you. Het lijkt alsof Van een soulklassieker covert, maar het blijkt gewoon een eigen compositie te zijn.

Brand new day is ook een fantastische song en van kant A is algemeen bekend dat hij tot de beste plaatkanten aller tijden behoord.

De man heeft vele fantastische albums gemaakt (Ik sla Astral Weeks en Veedon Fleece zelfs nog hoger aan), maar dit zou het startpunt van elke nieuwe luisteraar moeten zijn. Muzieksmaak is natuurlijk heel subjectief, maar dit is een van die platen waarvan ik me met geen mogelijkheid voor kan stellen dat je hem niet goed vind.

fredpit
Als ik dit zo lees kan ik niet snappen dat je hem naast de twee andere Van morrison albums ook niet gewoon 5* geeft Tribal

Mijn absolute nr1..en dit omdat naast alle kwaliteiten er ook nog een hoop (prettige) persoonlijke verhalen aan dit album verbonden zijn.

Dit album is "de soundtrack"van mijn leven en dat staat een normaal comentaar hier enigzins in de weg. Wat ik wel kan zeggen is dat ik dit album ondertussen niet meer kan luisteren zonder een brok in mijn keel...zo intens beleef ik het iedere keer weer. (ik draai hem daarom ook nog maar zelden)

Ik kan me ook niet voorstellen dat je dit album niet goed zou vinden...

avatar van Tribal Gathering
Dat van niet weten wat te zeggen over je nummer 1 herken ik wel een beetje. Ik heb ook nog geen bericht bij Astral Weeks staan. Geen idee wat ik moet zeggen over dat album. En dan is het er nog geen eens eentje waar persoonlijke verhalen aan hangen.

Dit is natuurlijke een fantastische nummer 1 om te hebben.

Tribal Gathering schreef:

Ik weet nog dat ik op 11-9-2001 terug naar huis in de trein ineens deze tekst voorbij hoorde komen op mijn walkman.

Tribal Gathering schreef:

Had ik ook, maar als je er eenmaal voor bent gaan zitten, blijf je maar bezig.

fredpit
Ik ben overigens van mening dat je Van zelf beter het woord kunt laten voeren

Als iemand het voor elkaar krijgt via zijn muziek te spreken dan is het zeker Van. Los van een mogelijkheid op persoonlijk sentimenteel gezever kan ik gewoonweg geen woorden vinden die de perfectie van dit album recht doen..

De vraag wat in het algemeen het beste Van album zou zijn vind ik ook niet aan de orde...je zult je eigen favoriet er vanzelf uithalen. Van heeft topalbums in div stijlen en in verschillende levensfases gemaakt. De mogelijkheid op een album met "de klik"is dus zeker aanwezig maar verreist mogelijk even zoeken en een investering in tijd.

Je leest bij de verschillende albumrecensies van Van ook dat je een van album gerust even een aantal jaren aan de kant kan leggen voordat het kwartje valt...ik ben het daar compleet mee eens. Dit heeft niets te maken met "de moeilijkheidsgraad"van een album maar meer of het leidende thema van desbetreffend album je aanspreekt.

Dit album "klikt"precies bij mij.

Het bevat alle thema's die het leven voor mij waardevol maken...op een dusdanige wijze vertaalt dat er genoeg ruimte overblijft om de teksten "persoonlijk"te maken dit alles gevat in een soul/jazz sausje met een snufje ierse melancholie.

Luister hoe Van zijn stem gebruikt..Als leidend instrument precies de juiste toon, juiste spanning, werkelijk buitengewoon!! Ik weet dat dit op Astral Weeks nog wat beter naar voren komt , maar naar mijn idee is het op dit album subtieler aanwezig..meer een met de muziek,de compositie en overige muzikanten. Van komt ook duidelijker en met meer zelfvertrouwen over.Voor de duidelijkheid, ik kraak hier niet Astral Weeks, Veedon of Tupelo af. Ik vind Astral Weeks, Moondance, Veedon Fleece en zelfs Tupelo Honey kwalitatief op hetzelfde niveau staan.Het verschil in waardering is naar mijn idee gewoon gevoelsmatig..en dus persoonlijk.

Wat valt er nog over dit album te melden...kant twee bevat met Everyone idd een dipje. Maar draai het nummer eens los ! dus zonder de overige nummers gehoord te hebben. Prima nummer dat alleen de pech heeft tussen uitzonderlijke liedjes te staan. Dit album heeft ook nog de eigenschap dat het nooit gaat vervelen, dat je er meiden mee kunt versieren en dat het voor diverse gelegenheden inzetbaar is ( zowel op bruiloft, begravenis, alsook bruine kroeg en hippe lounchebar...jaja werkelijk heel bijzonder!!)

nu nog een persoonlijk stukje (een van de vele verhalen rond dit album)

Ik heb het idee dat dit album mij heeft uitgekozen in plaats van andersom...alsof het zo heeft moeten zijn. Je mag nu in lachen uitbarsten, me compleet voor gek verklaren. Ik ben blij en trots dat het dit album is waarbij ik dat gevoel heb...Het is als het ware een onderdeel van mijn zijn geworden.

Zo was daar een meisje waarbij ik voor het eerst eens geen vlotte babbel had.mijn grappen waren flauw en alles wat ik haar wilde zeggen ....Ik kon gewoonweg geen woorden vinden die mijn gevoelens recht zouden doen.
In een vlaag van paniek heb ik deze cd gekocht en ben ik op de motor, hartje winter, naar haar huis gereden (150 km) en heb deze cd in de brievenbus gedaan (natuurlijk was ze niet thuis..) met een sullig briefje hoe fantastisch ik deze cd vond...

Als je je nu afvraagt hoe het afliep, heb je waarschijnlijk ook weinig geloof in de magische wereld die Van Morrison zo prachtig voor ons op een aantal van zijn albums heeft neergezet.

Maar voor een ieder die dit stukje leest om wat meer info over Van Morrison te bemachtigen...Ga aub niet uit van mijn "gewauwel" of ervaringen met dit album, ga zelf op zoek naar je favoriete Van album en als je geluk hebt zul je net zo diep geraakt worden door zijn muziek als ondergetekende en een aantal andere mumeteraars

zo... toch nog gelukt

edit : excuses voor eventuele taalfouten, ik vindt de boodschap belangrijker als de vorm en heb ook geen behoefte om het te verbeteren

avatar van Woody
Leuke recensie!

fredpit schreef:

Hoe liep het af?

Paalhaas schreef:

Hoe liep het af?

"magisch"had hier ook romantisch/nostalgisch/spiritueel genoemd kunnen worden, en in die wereld komt uiteindelijk alles goed, of is er in ieder geval ruimte voor het positieve

Ik heb een vermoeden dat jij genoeg fantasie en gevoel voor drama hebt om daar een mooi verhaal van te maken.

avatar van Paalhaas
En ze leefden nog lang en gelukkig.

gek he dat heb ik nou met Borsato's: De meeste dromen zijn bedrog .... (geloof het of niet)

DonDijk
hmm..toch maar verhoogd met een halfje..4.0
lekker album, heb hem een tijdje links laten liggen maar gister drie keer achter elkaar gedraaid zonder een moment van verveling.mn jacht op Van the Man is begonnen.

mugken
Zeer sterk album met de uitschieter: Moondance.Eigelijk staat er geen één zwak nummer op, wat mij betreft.Leuke aankoop voor 6.75 euro.

EVANSHEWSON
Zeker in die eerste jaren maakte VAN THE MAN nooit slechte platen, eigenlijk maakte de kleine Ier de ene na de andere mooie tijdloze plaat, zonder in herhaling te vallen, want iedere plaat klinkt op manier toch weer net iets anders.
Caravan en titelsong zijn mijn favorieten op deze prachtplaat !
4.5 sterren **** 1/2

een paar weken geleden werd ik door mijn broer gewezen op Van Morrison. Ik had er wel van gehoord maar kon niet plaatsen wie het nou eigenlijk was, op musicmeter zag hij eruit als de tweelingbroer van Danny Devito, dat kan nooit wat worden dacht ik.
Maar verrek.. wat een super plaat, ik kan de country-invloeden ook nog daadwerkeljk waarderen. Daarnaast vind ik vooral het eerste deel van de single Moondance geniaal

The Light
**Lieneke** schreef:

Precies ja, lelijke mensen maken doorgaans ook lelijke muziek.

avatar van Lamontagne
Deze is prachtig, Into the mystic is van bijzondere schoonheid.
Ongelofelijk mooi zoals het hele album

avatar van Lennonlover
prachtige namen dat Van aan zijn albums meegaf....

avatar van PaulieWalnuts
Glad Tidings is een van mij favoriete nummers. Wat een geweldig album.

johannesA
and it stoned me stijgt zo ver boven alles uit. geweldig!!

Davez
Ik vind integenstelling tot anderen hier het nummer everyone wel fantastisch. Mss wel mijn favo moondance nummer.

avatar van bertus99
Soms vind ik het nog wel eens jammer dat Van niet doorging in de lijn van Astral Weeks. Maar ja, dat was waarschijnlijk wat te moeilijk voor het grote publiek dat hij ging zoeken met deze Moondance.
Het begint meteen met het beste nummer: And it stoned me. Daarna lijkt het alsof de jazzy sound van Astral Weeks terugkomt bij het titelnummer Moondance, zij het dat dit veel gladder is. daarna nijgt het allemaal meer naar pop en blanke soul. Caravan is weer een topper. Goed album dus en zijn doorbraak naar het grote publiek waar hij later helaas af en toe toch te veel zijn muziek aan zou gaan aanpassen.

avatar van Reijersen
Nog zo'n Van Morrison plaat die ik via mijn vader gehoord heb. Zelf pluk ik deze weleens uit zijn cd-kast. Aardig lekkere plaat, als vind ik 'Astral Weeks' wel wat beter.