Ik ben overigens van mening dat je Van zelf beter het woord kunt laten voeren
Als iemand het voor elkaar krijgt via zijn muziek te spreken dan is het zeker Van. Los van een mogelijkheid op persoonlijk sentimenteel gezever kan ik gewoonweg geen woorden vinden die de perfectie van dit album recht doen..
De vraag wat in het algemeen het beste Van album zou zijn vind ik ook niet aan de orde...je zult je eigen favoriet er vanzelf uithalen. Van heeft topalbums in div stijlen en in verschillende levensfases gemaakt. De mogelijkheid op een album met "de klik"is dus zeker aanwezig maar verreist mogelijk even zoeken en een investering in tijd.
Je leest bij de verschillende albumrecensies van Van ook dat je een van album gerust even een aantal jaren aan de kant kan leggen voordat het kwartje valt...ik ben het daar compleet mee eens. Dit heeft niets te maken met "de moeilijkheidsgraad"van een album maar meer of het leidende thema van desbetreffend album je aanspreekt.
Dit album "klikt"precies bij mij.
Het bevat alle thema's die het leven voor mij waardevol maken...op een dusdanige wijze vertaalt dat er genoeg ruimte overblijft om de teksten "persoonlijk"te maken dit alles gevat in een soul/jazz sausje met een snufje ierse melancholie.
Luister hoe Van zijn stem gebruikt..Als leidend instrument precies de juiste toon, juiste spanning, werkelijk buitengewoon!! Ik weet dat dit op Astral Weeks nog wat beter naar voren komt , maar naar mijn idee is het op dit album subtieler aanwezig..meer een met de muziek,de compositie en overige muzikanten. Van komt ook duidelijker en met meer zelfvertrouwen over.Voor de duidelijkheid, ik kraak hier niet Astral Weeks, Veedon of Tupelo af. Ik vind Astral Weeks, Moondance, Veedon Fleece en zelfs Tupelo Honey kwalitatief op hetzelfde niveau staan.Het verschil in waardering is naar mijn idee gewoon gevoelsmatig..en dus persoonlijk.
Wat valt er nog over dit album te melden...kant twee bevat met Everyone idd een dipje. Maar draai het nummer eens los ! dus zonder de overige nummers gehoord te hebben. Prima nummer dat alleen de pech heeft tussen uitzonderlijke liedjes te staan. Dit album heeft ook nog de eigenschap dat het nooit gaat vervelen, dat je er meiden mee kunt versieren en dat het voor diverse gelegenheden inzetbaar is ( zowel op bruiloft, begravenis, alsook bruine kroeg en hippe lounchebar...jaja werkelijk heel bijzonder!!)
nu nog een persoonlijk stukje (een van de vele verhalen rond dit album)
Ik heb het idee dat dit album mij heeft uitgekozen in plaats van andersom...alsof het zo heeft moeten zijn. Je mag nu in lachen uitbarsten, me compleet voor gek verklaren. Ik ben blij en trots dat het dit album is waarbij ik dat gevoel heb...Het is als het ware een onderdeel van mijn zijn geworden.
Zo was daar een meisje waarbij ik voor het eerst eens geen vlotte babbel had.mijn grappen waren flauw en alles wat ik haar wilde zeggen ....Ik kon gewoonweg geen woorden vinden die mijn gevoelens recht zouden doen.
In een vlaag van paniek heb ik deze cd gekocht en ben ik op de motor, hartje winter, naar haar huis gereden (150 km) en heb deze cd in de brievenbus gedaan (natuurlijk was ze niet thuis..) met een sullig briefje hoe fantastisch ik deze cd vond...
Als je je nu afvraagt hoe het afliep, heb je waarschijnlijk ook weinig geloof in de magische wereld die Van Morrison zo prachtig voor ons op een aantal van zijn albums heeft neergezet.
Maar voor een ieder die dit stukje leest om wat meer info over Van Morrison te bemachtigen...Ga aub niet uit van mijn "gewauwel" of ervaringen met dit album, ga zelf op zoek naar je favoriete Van album en als je geluk hebt zul je net zo diep geraakt worden door zijn muziek als ondergetekende en een aantal andere mumeteraars
zo... toch nog gelukt
edit : excuses voor eventuele taalfouten, ik vindt de boodschap belangrijker als de vorm en heb ook geen behoefte om het te verbeteren