Earth and Fire - Earth and Fire (1970)

Label: Polydor

1. Wild and Exciting (4:06)
  2. Twilight Dreamer (4:17)
  3. Ruby Is the One (3:28)
  4. You Know the Way (3:48)
  5. Vivid Shady Land (4:13)
  6. 21st Century Show (4:16)
  7. Seasons (4:09)
  8. Love Quiver (7:37)
  9. What's Your Name (3:38)
  10. Mechanical Lover * (4:12)
  11. Hazy Paradise * (3:46)
  12. Memories * (3:20)
  13. Invitation * (3:50)
  14. From the End Till the Beginning * (4:54)
  15. Lost Forever * (2:48)
  16. Song of the Marching Children [Single Version] * (4:08)
  17. Thanks for the Love * (3:40)
  18. What Difference Does It Make * (3:10)
avatar van postman
Ik heb 5 lp's van earth and fire maar deze ben ik nog nooit tegengekomen is deze nog verkrijgbaar op cd en met welk album kun je deze het beste vergelijken?

JonnieBrasco
Ik ken alleen de bekende nummers van de band, en van dit album dus Wild and Exciting, Seasons en Ruby Is the One. Dit album is denk ik de meest ongepolijste en enthousiaste van Earth & Fire. Hier klinken ze nog als een jonge, rauwe, losse gitaar-rockband. Het is mijn favoriete E&F-sound. Het is bijvoorbeeld nog niet zo symfonisch als het hierop volgende album.

avatar van Rockfan
postman schreef:

Ik heb hier een verzamelcd waar heel deze cd opstaat, aangevuld met andere nummers

Thunder
Jammer, ik probeer deze plaat nog steeds in handen te krijgen maar het is erg lastig. Is er iemand hier die 'em wel heeft?

Dit is de Engelse uitgave, de hoes die hier staat afgebeeld is van Roger Dean. Deze editie is super zeldzaam en gaat voor minder dan 350/400 euro nooit weg op Ebay en dergelijke.

De Nederlandse editie met luciferhoes (matchbox) is ook zeldzaam maar staat nog wel regelmatig op Marktplaats.nl.

beaster1256
sterk debuut van een hele goeie nederpop groepje met de fantastische jerney kaagman

avatar van heicro
Hun debuut en hun Rock periode. Een erg leuke plaat met ongecomliceerde liedjes.
Ik ben in het bezit van de Superstarshine collectie, een destijds goedkopere LP, maar nagenoeg met dezelfde nummers. ("Storm and Thunder" en "Invitation" mis ik hier)
Seasons is geschreven door George Kooymans van de Earring en was hun doorbraak.
Een beetje jeugd sentiment, dus een half puntje meer dan ze eigenlijk verdienen.

avatar van Bluebird
tim_eaf schreef:

Dat geldt dan alleen voor de LP neem ik aan. Ik heb wel de cd met de Roger Dean cover (Repertoire label) met 10 bonustracks maar die kom ik ook nergens meer tegen. Ik mis hier overigens wel weer de single versie van ''Storm And Thunder'' op. De Nederlandse cd versie (Rotation label) met 7 bonustracks waar dit nummer wel op staat is normaal verkrijgbaar. ''Invitation'' staat op beide versies.

tim_eaf schreef:

Leuk en aardig, een hoes van Roger Dean, ik heb er nogal wat van andere groepen, maar je zou wel gek zijn dat soort bedragen te betalen. Neem aan, dat het dan ook nog eens om een krakende LP gaat en je voelt je weer voor jaren bekocht.

Bij de plaatselijke platenhandelaar gewoon voor € 5,95 de Rotation versie met 7 bonustracks, overal verkrijgbaar, dacht ik. Met inderdaad nog niet gebruikte lucifers op de voorkant.

Vergeet haast nog de inhoud, want het is natuurlijk een prima debuut van één van de beste Nederlandse rockgroepen ooit. Wel al rock en stevig, nog niet de concepten van de symfonische thema's, maar voor de rest prima, met de singles Ruby is the one, Seasons en Wild and exciting.

Val zelf altijd voor Vivid shady land en 21th century show.

De bonustracks herbergen ook nog eens klassieker Memories, Storm and thunder, Invitation en Song of the marching children.

Kom er nog eens om.

avatar van musician
Ik verhoog naar 5 sterren.

Ik zou geen enkele reden weten wat er zwak zou moeten zijn aan deze cd.

Hoewel geen thematische aanpak, alleen maar prachtige symfonische songs, goed gespeeld. Jerney Kaagman nog maar eens tot beste Nederlandse zangeres ooit bestempelen.

Nee, degene die bij mij deze cd van de 5 sterren kan houden moet nog geboren worden, het is een Nederlandse klassieker van formaat. Van hetzelfde hoogstaande (eenzaam aan de top) niveau als de opvolgers, Atlantis en Song of the marching children.

Ik zet deze cd in mijn top 10.

avatar van Hans Brouwer
musician schreef:
Jerney Kaagman nog maar eens tot beste Nederlandse zangeres ooit bestempelen..
Ik zelf heb een andere Haagse dame in gedachten voor deze eretitel .

En een goede tweede plaats voor Mariska Veres van Shocking blue

Jerney Kaagman is een geweldige zangeres (...alleen die danspasjes.... ....
Bekijk voor de lol eens de greatest hits dvd.
Maar wat een goeie groep is dit.
Ruby Is The One en Wild and Exciting zijn 24-karaats rock (Koerts is een topgitarist)!

Father McKenzie
Héérlijk, die platen uit de eerste helft van de jaren zeventig van deze superband!
Wild and Exciting, Ruby is the one, Seasons, Invitation, Memories.... héérlijk, héérlijk, héérlijk, wàt een sound had deze band toch!

avatar van kareltjemusic
sebas schreef:
Jerney Kaagman is een geweldige zangeres (...alleen die danspasjes.... ....
Bekijk voor de lol eens de greatest hits dvd.
Maar wat een goeie groep is dit.

Maar Koerts is ook een top toetsenist.
Vooral zijn dingen op de mellotron zijn heel mooi

De biografie van de band (geschreven door de gebroeders Hermsen) is de moeite waard. Heeft mijn nieuwsgrierigheid naar het vroegere werk van deze band aangewakkerd.

avatar van IntoMusic
Wat een heerlijk debut en misschien hier en daar gedateerd, maar het klinkt lekker rockend en gevarieerd. Mooi hoe sommige nummers worden afgewisseld, zoals 21th Century Show met de dwarsfluit.
De eerste 3 albums van hun gekocht en zeker voor de muziekliefhebber kan deze toch niet inje collectie ontbreken (incl. de volgende 2).

avatar van bikkel2
Sprankelend onbezorgd debuut van deze voorburgers . Wel typisch begin jaren 70 met hier en daar wat Jefferson Airplane invloeden , maar toch zeker de eerste licht symfonische klanken .
Hier nog geen zwaar aangezet concept zoals dat op latere albums wel zou gebeuren .
Seasons is een nummer van George Kooijmans die het niet geschikt achtte voor zijn Earring , maar Earth & Fire past het prima .
Ruby Is The One en Wild & Exciting werden naast Seasons terechte hits .
Terugkijkend is Earth & Fire altijd verdomd goed op de hoogte gebleven van de ontwikkeling binnen de popmuziek . Vooral pakkende singles maken was een specialiteit van de band .
Wat mij betreft is dit van Nederlandse bodem 1 van de fijnste debuutplaten .

avatar van musician
En zeker dat laatste is helemaal waar.

Er is echt geweldige muziek van Nederlandse bodem gemaakt, eind jaren '60 tot halverwege de jaren '70.

Ik kan echt geen fouten ontdekken, mindere nummers of enige onaantrekkelijkheid aan dit titelloze album.Geweldige composities en zelfs de cd klinkt behoorlijk. Dus daarom gewoon 5*****

avatar van bikkel2
Je hoort hier en daar nog wel wat dingentjes die wat strakker hadden gekund en dan doel ik vooral op de drumfills en het drumsolootje in Ruby Is The One , maar dat maakt het juist allemaal lekker ongecompliceerd . Earth & Fire is in ieder geval lekker gulzig en doen hoorbaar heel erg hun best om het goed over te laten komen . De songs zijn sterk genoeg om te blijven herinneren .

De volgende platen laten vooral meer volwassenheid en ervaring horen . getuige de conceptuele stijl die de groep vrij snel in de vingers kreeg .

avatar van The_CrY
Heb na het leuk vinden van hun prachtwerkje uit 1971 maar eens even het debuut aangeschaft; wat is er immers nou op tegen als ie nog geen vier euro kost bij grooves-inc? Kraakhelder klinkt ie ook, vind ik mooi. Toch even andere koffie als Song of the Marching Children. Veel meer rock, weinig symfo, maar toch zeker niet onaardig. Ik moet m nog een paar keertjes meer beluisteren, maar kan nu al zeggen dat het lekkere rauwe, speelse rock is met leuke thema's, wendingen en melodietjes.

Overigens, ben ik nou abuis of hebben ze hier een zanger die op Song of the Marching Children niet meer durft/wil/kan? Misschien zeg ik nu iets beledigends voor sommigen, maar hij zingt mevrouw Kaagman er zo uit.

Heb overigens ook vrij veel zin om de cover hier eens te veranderen naar de luciferdoos, aangezien die veel mooier is en meer voorkomt.

avatar van musician
Ik hoorde het album, heel toevallig, vandaag ook weer eens.

Zeker weten doe ik het niet, maar ik meen wel eens te hebben gehoord dat één van de broertjes Koerts de mannelijke vocalen voor zijn rol nam.

Ik denk dat ze na het debuut hebben besloten dat dat alleen nog bij hoge uitzonderingen zou gebeuren. Ik vind het elkaar aanvullen, niet overtreffen. Kaagman heeft de albums daarna aangetoond prima lead te kunnen zingen.

Geweldig weer, Vivid shady land en Twilight dreamer!

avatar van The_CrY
Hmm, ok zoals ik het zei is het wat overdreven. Vind toch de mannelijke stem net wat prettiger in het gehoor liggen, maar ik erger me hier zeker niet aan Kaagman.

Om tot een oordeel over de plaat te komen; ik ga voor de 3,5. Er zit zeker meer in dan voor een magere voldoende, maar ik mis de magie die ik bij de opvolger wel zag. Het zijn negen schattige nummers die van gekheid de raarste overgangen maken van stevig naar zoet, van mooi naar hard, van serieus naar om te gillen en dat vind ik niet altijd even leuk. Zo heb je Love Quiver, met mooie coupletten, een prachtige brug, een vet tussenspel maar een zeer mager (irritant) refrein. Zo ook bij Twilight Dreamer en 21st Century Show. Waar ze vooral veel rock en ballen vertonen vind ik ze hier dan ook op hun sterkst en mijn favorieten zijn dan ook Wild and Exciting en Ruby Is The One.

_Lynn_
Wat een speciale stem heeft deze vrouw! Ik draai sommige nummers van Earth and Fire sinds een tijdje elke dag, vind ze heel goed, toch vooral de meer rockende nummers waar de stem wat mannelijker is.

avatar van musician
En welke 'sommige nummers' zijn dat dan met name?

_Lynn_
De eerste vier. Sorry voor mijn wel heel late reactie trouwens...
Nu draai ik ze nog af en toe.

avatar van Brutus
Redelijk album van E&F

Alleen What's yor name vind ik een waardeloos nummer

Als rechtgeaarde Shocking Blue-fan kan ik in alle eerlijkheid zeggen dat ik dit album helemaal fantastisch vind! Het is ook totaal iets anders dat wat Shocking Blue maakte in die tijd. Mariska Veres heb ik altijd de betere zangeres gevonden, maar Jerney deed in sexyness niet voor haar onder. En haar stem paste weer perfect bij de E&F sound. Hele lekkere plaat.

avatar van BoyOnHeavenHill
Net zoals wel meer mensen hier heb ik dit album indertijd voor een prikkie gevonden in de Rotation-reeks waarop Universal z'n back-catalogue loosde. Rare compilatie, met de twee briljante non-album-singles Memories en Invitation, maar ook twee nummers van Gate to infinity uit 1977 die ik als typische skipmomenten zou willen betitelen, en nog wat (versies van) fraaie nummers van Song of the marching children uit 1971 voor wie die plaat onverhoopt niet mocht hebben. Maar het draait allemaal om die eerste elpee – gelukkig kende ik die nog van vinyl, want als ik de titels niet had herkend zou ik er op basis van de minimale informatie in het boekje nooit achter zijn gekomen dat hier gewoon het hele album op staat (met overigens prima geluid). Een heerlijke, stevige en gevarieerde debuutplaat van mijn favoriete Nederlandse band. Voor wie hem nog zoekt : Earth & Fire 1. Bij bol.com staat ie warempel nog gewoon, voor (momenteel) €5,99.

In het boek van de Hermsens is er sprake van "een loeier van een pianofout in het couplet" van 21st century show – "een majeurakkoord waar toch echt een mineurakkoord hoort, vol overtuiging ingespeeld door [sessiemuzikant] Cees Schrama." Ik kan het zelf absoluut niet horen. Iemand wel? En waar precies (minuten, seconden)?

Overigens is de re-release zoals die hierboven staat ook bijzonder interessant vanwege vier geweldige B-kantjes (nummers 10, 11, 14 en 15) die ik zelf kende van de E&F-verzamelaar in de Polydor-Superstarshine-serie met daarop de eerste zeven singles, de albumtrack 21st century show en dus die vier B-kantjes.