Kendrick Lamar - To Pimp a Butterfly (2015)

Label: Aftermath (II)

1. Wesley's Theory (4:47)

met George Clinton en Thundercat

2. For Free? [Interlude] (2:10)
  3. King Kunta (3:54)
  4. Institutionalized (4:31)

met Bilal, Anna Wise en Snoop Dogg

5. These Walls (5:00)

met Bilal, Anna Wise en Thundercat

6. u (4:28)
  7. Alright (3:39)
  8. For Sale? [Interlude] (4:51)
  9. Momma (4:43)
  10. Hood Politics (4:52)
  11. How Much a Dollar Cost (4:21)

met James Fauntleroy en Ronald Isley

12. Complexion (4:23)

met Rapsody

13. The Blacker the Berry (5:28)
  14. You Ain't Gotta Lie (Momma Said) (4:01)
  15. i [Extended Version] (5:36)
  16. Mortal Man (12:07)
avatar van Johnny Marr
Is deze al te koop misschien, aangezien er nu 16 maart staat?

ik houd niet van jazz, en ik erger me kapot aan die zenuwachtige jazz nummers. Jammer maar dat zegt niks over de kwaliteit van deze plaat. Daarom ga ik ook niet stemmen. maar ben teleurgesteld omdat ik me hier erg op had verheugd.

avatar van MJ_DA_MAN
Johnny Marr schreef:
Is deze al te koop misschien, aangezien er nu 16 maart staat?
Digitaal, ja (iTunes en zo dus).

avatar van JB7x
NicksterrrNL schreef:

Luister dan maar naar het tweede deel van deze plaat, die vind je misschien dan wel tof

NicksterrrNL schreef:
ik houd niet van jazz, en ik erger me kapot aan die zenuwachtige jazz nummers.

Het is niet alleen jazz, maar ook funk. Do you want the funk? And nothing but the funk? Tja als George Clinton mee doet...

Lyrical_Lunatics schreef:
10/10 beoordeling van Anthony Fantano

How the hell komt 'ie aan de LP(-hoes)? Of zou die nagemaakt zijn?

Dennisami
west schreef:

How the hell komt 'ie aan de LP(-hoes)? Of zou die nagemaakt zijn?

Volgens mij gebruikt hij green screen.

Ah, dat is het! Leuk behangetje ook.

avatar van NL_RAPPIN
MJ_DA_MAN schreef:
Digitaal, ja (iTunes en zo dus).

Amazon verstuurd de physicals nu ook.

JB7x schreef:

Zal ik doen, ik heb alles nu 2x geluisterd. vooral het begin heb ik echt moeite mee, daarna wordt het wel beter.

Good kid M.a.a.d city vond ik echt heel goed!

avatar van thgryda
Vooralsnog nauwelijks wat kunnen luisteren (de eerste twee nummers en de eerder gelekte tracks) maar het is alvast een goed teken dat hij opnieuw een andere weg is ingeslagen zonder daarbij de hip hop sound te verliezen. Dat deed hij bij zijn vorige twee albums ook.

Section 80 sprak me aan omwille van de innovatieve sound maar het album bevatte imo te weinig variatie om het niveau van de bangers door te trekken. Good kid maad city bevatte dan wel veel variatie met zowel vernieuwende nummers als meer traditionele hip hop tracks. Kwalitatief vond ik het in eerste instantie te gelikt maar ik ging die harmonieus afgewerkte stijl steeds beter appreciëren. De score ging van 3,5 naar 4 en uiteindelijk 4,5 en misschien wel ooit 5.

Wel heb ik de indruk dat men nogal kwistig is met de 5jes. Enerzijds is dat indicatief voor het feit dat het album niet alleen een andere sound heeft maar ook kwalitatief op niveau is, hetgeen een onverwachte meevaller is. Anderzijds vind ik het nog wat vroeg om dit beter te noemen dan GKMC of met de volle mep te belonen. Bovendien zijn de tracks die ik al beluisterde erg vet maar toch ook niet meteen licht verteerbaar, zoiets moet bij mij bezinken. Dat staat overigens los van het feit dat ik pas na minstens een jaar een album een 5 geef want dat bepaalt iedereen immers voor zichzelf.

Jullie hebben mijn nieuwsgierigheid alvast nog versterkt

NL_RAPPIN schreef:

Amazon verstuurd de physicals nu ook.

Hé bedankt! Net voor ruim 10,00 euro thuisgestuurd besteld op de marketplace van amazon uk.

exp
Met het label in acht genomen en GKMC,verwachtte ik iets in het verlengde van het vorige album,...
man wat heb ik me vergist,en godzijdank is tie een iets ontoegankelijker weg in geslagen,

de funk jazz inslag met wat soul hier en daar,en de rijke varia aan flow's ...tis eigenlijk allemaal te veel om allemaal een keer goed tot je te nemen,dynamisch is het correcte woord denk ik.

Dit is dan ook geen recensie maar meer een eerste indruk.
Muzikaal is het wellicht ff wennen,voor mij persoonlijk kon het niet op een beter moment komen(ben sinds kort jazz aan het luisteren door o.a de film Whiplash)

De inslag van de muziek keuzes ,komt denk ik ook heel erg goed overeen met de algehele thematiek van het album,je zal het moeten /willen leren luisteren om het te kunnen waarderen,waardoor wellicht ook de tekstuele ''boodschappen ''beter zullen overkomen.
Misschien heb ik het verkeerd(moet hem denk ik ook nog een paar keer luisteren)maar heb het idee dat die een spiegel plaats tussen zichzelf en de gemeenschap waarin hij leeft/uit voorkomt,en tussen de GKMC.

het enige wat ik zelf onnodig vond(las het ook al eerder hier ergens,is het slot gesprek met Tupac,alhoewel ik ook het idee heb dat het een poging is om een brug te slaan tussen twee tijdsperken,en vooral de mindstates die wellicht overkomen,maar anders tot uiting komen ?

anyway ,zoals gezegd,moet hem echt ff nog goed een aantal keren luisteren !

avatar van WeztSide
Na vijf of meer luisterbeurten neig ik naar 'beste hiphopalbum' dat ik in een zeer, zeer lange tijd gehoord heb. Consistent thema, fantastische teksten, een uniek karakter en uniek in haar genre. Ongeëvenaarde funk. 5*

avatar van carero

Goh hij begint zowaar eens verstandig taal uit te slaan

avatar van thgryda
Ik ben na 1 luisterbeurt nog niet compleet overdonderd. Het is iets helemaal anders en op zich is dat erg positief. De muziek valt moeilijk in een hokje te stoppen, al is het element funk zeer nadrukkelijk aanwezig in de sound van het album en de keuze van de gastartiesten. Jazz hoor ik er dan weer minder in, er zijn zeker stukken die er naar neigen maar echt jazzy hip hop is dit niet, helemaal niet.

Ik vind het album vooralsnog moeilijk te doorgronden en kan dan ook niet begrijpen dat je dit veel makkelijker verteerbaar vindt dan GKMC, want ik vond dat album net neigen naar easy listening. Toegegeven, de subtiele verwerking van het thema in het album, de gelikte sound,... moesten bij mij een half jaar inwerken voor ik het echt geniaal vond maar het was wel muziek die van het begin lekker weg luisterde. Dit album vind ik moeilijker, complexer en zal allicht weer een paar maanden moeten bezinken vooraleer ik er een definitief oordeel over kan vellen...

avatar van Arrie
thgryda

Voor mij was GKMC de kennismaking met Kendrick en moest ik dus nog wennen aan zijn stemgebruik en stijl. Bovendien vind ik het album muzikaal ook vaak genoeg niet al te toegankelijk. Ook refreintjes als Bitch, Don't Kill My Vibe moet je even doorheen bijten. Daardoor heeft het lang geduurd voor ik het album goed begon te vinden.

Dat is voor deze anders, omdat ik Kendrick al helemaal gewend ben. Bovendien is mijn referentiekader veel breder dan drie jaar geleden. Natuurlijk is dit album wel 'heel veel', en daarom moeilijk om in één keer te behappen, maar ik vond het wel meteen heel erg goed.

avatar van He$$el_01
King Kunta is wel echt duidelijk een groeiertje.

FRIPI
Matige show!!!

avatar van Gloeilamp
Trololol.

avatar van No Surrender
FRIPI schreef:
Matige show!!!

Speciaal een account aangemaakt om deze reactie te plaatsen?

avatar van MJ_DA_MAN
Is dit geen album maar een show? Dan mag ie namelijk niet op MuMe.

avatar van Soundbites
Heb het album al een aantal keren geluisterd maar vind het helemaal niet zo goed. Het is een ambitieus hiphop album met thema's en woede her en der dat ik zeker kan waarderen maar de productiewaarde en sfeer vind ik veel minder dan GKMC.

Ik mis gewoonweg nummers zoals: Drank, Backseat Freestyle en m.A.A.d City.

Maar behalve dat ik wat hardere nummers mis waar ik op los kan gaan vind ik Sing about me, i'm dying of thirst ( misschien wel het beste hiphop nummer ooit) van GKMC ook gewoon vele malen beter dan Mortal Man. Ik vergelijk die nummers omdat ze allebei emotioneel zijn en 12 minuten duren.

Maar in het algemeen vind ik dit gewoon een veel minder creatief album qua teksten en productiewaarde en Kendrick zet hier teveel belachelijke stemmetjes op. Echt sommige stemmetjes klinken gewoon echt stom en sommige beats vind ik ook behoorlijk lame.

Daarnaast mis ik veel meer sfeer van nummers zoals: Bitch, don't kill my vibe, the art of peer pressure en Money trees.

Ook na een paar dagen al geen zin meer om te luisteren i.t.t. GKMC die ik misschien wel 6 maanden lang dagelijks luisterde.

Arrie schreef:
thgryda

Dank je voor deze uitleg, het verklaart inderdaad je mening over het album. Let wel, bij GKMC had ik hetzelfde gevoel dan jij hoor! Ook ik had tijd nodig om te wennen aan de gelikte beats en soms wat cheesy refreintjes maar eens je aan die sound gewend raakt, ga je ook zijn storrytelling en zijn lyrics meer appreciëren en sta je meer open voor de subtiliteit waarmee het, op het eerste zicht vrij simpele, centrale thema subtiel maar uiterst doordacht in het album wordt verwerkt. Ik overweeg nu pas om het album naar een 5 te verhogen en tot modern day classic te bombarderen op basis van het feit dat ik het album nog regelmatig eens opzet in de auto en het nog altijd erg sterk vind.

Best mogelijk dat ik dit album op termijn ook dergelijke status zal toedichten, maar daar is het, voor mij, nog veel te vroeg voor. Qua sound slaat Kendrick hier een compleet andere weg in dan op GKMC het geval was. Daardoor klinkt het album opnieuw heel verfrissend en ook nu heb je toch weer het gevoel dat het album erg sterk in elkaar zit. Er zijn echter wel wat nummers waaraan ik moet wennen waardoor ik het album (ondanks dat ik het ook goed vind) nog niet van een stem kan voorzien. Daarvoor is het album wat te complex imo, laat staan dat ik meteen een 5 zou geven want dat doe ik dus pas na een jaar of zelfs langer. Daarvoor moet ik het album na geruime tijd nog steeds regelmatig opleggen en quasi even sterk vinden als toen het pas uitkwam. Maar zoals ik al zei: stemgedrag verschilt van persoon tot persoon.

Wat wel vast staat is dat Kendrick positief verrast met TPAB. Ik had gevreesd dat hij de sound van GKMC wat verder ging uitmelken, dat hij hoogstens wat zou evolueren naar een subtielere versie van zijn sound en dat het daardoor aan zou voelen als een gewoon follow up projectje. GKMC verschilde qua sound wel van S80 maar was toch een logische evolutie van de hoogtepunten op dat album. Het verschil was dat GKMC veel beter werd uitgewerkt, als geheel perfect gebalanceerd werd en genoeg variatie bevatte door de toevoeging van enerzijds traditionele en anderzijds wat modernere nummers. Hier kiest hij ervoor om niet voort te borduren op het succes van GKMC maar voor een compleet andere stijl te kiezen, een stijl die hij zich zeker eigen weet te maken. Wat ook vast staat is dat er weer erg goed is nagedacht over de sfeer en de algemene sound van het album mede door de opeenvolging en evolutie van de producties doorheen het album en de ingenieuze keuze van de juiste gastartiesten op elk deel van het album. Hij levert met andere woorden, zeker weer kwaliteit af en dat is op zich al weergaloos knap. Of het voor mij ook uitgroeit tot een classic is eigenlijk louter persoonlijk en hangt ervan af of ik de sound echt ga appreciëren (en dat vermoed ik wel...) en er daardoor in slaag om alle lagen van het album volledig te doorgronden. Zo leg ik stiekem de verantwoordelijkheid een beetje bij Kendrick en spreek ik mezelf tegen want mochten die lagen simpelweg niet bestaan dan wordt het ook niet meer dan een origineel, degelijk album

avatar van hallo!
Is er niemand die de gelijkenis tussen How Much a Dollar Cost en Pyramid Song hoort? Dat was één van de eerste dingen die me opvielen. Fantastisch nummer trouwens. Door de review van Fantano weet ik nu ook dat het laatste stuk van het terugkerende gedicht (of wat je het ook wilt noemen) telkens het thema van het volgende nummer aankondigt. Knap gedaan allemaal.

avatar van Arrie
thgryda Ik snap het wel, maar je moet niet al te veel waarde hechten aan mijn of andermans stemmen, want dat doe ik zelf ook niet meer. Ik hechtte er juist wel te veel waarde aan, waardoor ik teveel ging denken in termen van 'dit is zoveel waard en dit is zoveel waard' en die dingen voor mij ook gingen vaststaan (terwijl dat onzin is). Ik ben vorig jaar een tijdje helemaal gestopt met MuMe en dus ook met cijfers en ik merkte dat dat mijn muziekbeleving positief beïnvloedde. Sinds ik op MuMe ben, heb ik expres ook een hele tijd niet meer gestemd, en nu doe ik dat wel weer, met in mijn achterhoofd dat het maar een momentopname is (want hoe ik een album beleef kan elke dag weer anders zijn) en dat het sowieso maar een cijfertje is. Oftewel, niet al te serieus nemen. En ja, het album raakt me op dit moment enorm, en ik geniet er al de hele week heel erg van, dus voor nu is dit voor mij gewoon vijf sterren waard. Mocht dat minder worden, kan ik het altijd nog aanpassen. Als ik eraan denk, want ik ben in mijn hoofd dus niet meer zo met cijfertjes bezig.

avatar van Demon.
Arrie schreef:

Dit had ik een paar jaar terug exact op MovieMeter. Fijn om te lezen

avatar van Soundbites
Over moeilijk te doorgronden gesproken.
Ik vind het een lelijke verse dat ook nog, maar als iemand deze kan uitleggen?

When you got the yams (What's the yams?)
The yam is the power that be
You can smell it when I'm walking down the street
(Oh yes we can, oh yes we can)
I can dig rapping, but a rapper with a ghost writer?
What the fuck happened? (Oh no) I swore I wouldn't tell
But most of y'all share bars, like you got the bottom bunk in a two man cell
(A two man cell)
Something's in the water (Something's in the water)
And if I got a brown nose for some gold then I'd rather be a bum than a motherfuckin' baller

The yam is the power that be?