Kendrick Lamar - To Pimp a Butterfly (2015)

Label: Aftermath (II)

1. Wesley's Theory (4:47)

met George Clinton en Thundercat

2. For Free? [Interlude] (2:10)
  3. King Kunta (3:54)
  4. Institutionalized (4:31)

met Bilal, Anna Wise en Snoop Dogg

5. These Walls (5:00)

met Bilal, Anna Wise en Thundercat

6. u (4:28)
  7. Alright (3:39)
  8. For Sale? [Interlude] (4:51)
  9. Momma (4:43)
  10. Hood Politics (4:52)
  11. How Much a Dollar Cost (4:21)

met James Fauntleroy en Ronald Isley

12. Complexion (4:23)

met Rapsody

13. The Blacker the Berry (5:28)
  14. You Ain't Gotta Lie (Momma Said) (4:01)
  15. i [Extended Version] (5:36)
  16. Mortal Man (12:07)
avatar van Arrie
bennerd schreef:
En sowieso: prik eens door dat gebitch en genigga heen, dan valt er nog veel briljante muziek te ontdekken. Ik dacht dat het 50-Cent-is-hiphop-idee intussen passé was.

Ja, dat dus.

avatar van MJ_DA_MAN
niels94 schreef:
Deze bestaan volgens mij (bijna) uitsluitend uit samples. Zeker die laatste.
Nujabes ook voor 95%. Ook The Roots maken (ook) gebruik van samples. Eigenlijk staan er van dat rijtje naar mijn weten alleen op Southsiders geen samples. Maar goed, nog steeds goede voorbeelden.

avatar van davevr
Al die lijstjes en jullie vergeten Antipop Consortium's Arrhythmia?
en hip hop met een boodschap? KRS-1!

avatar van MJ_DA_MAN

avatar van Slowgaze
MJ_DA_MAN schreef:

Atmosphere's My Lady Got Two Men sample of Derek and the Dominos's Layla | WhoSampled

avatar van kobe bryant fan
Ook Arthur's Song bevat een sample, weliswaar opnieuw ingespeeld door de band.

avatar van niels94
Nu we hier toch over gaan bitchen: Teunnis zei letterlijk "Voor als je beschaafde hiphop met echte instrumenten wilt". Hij zegt niet 'uitsluitend'. Daar voldoen de latere Atmosphere, Nujabes en The Roots natuurlijk zeker aan.

CYNE samplet alleen maar 'instrumenten'. Maar dat doen natuurlijk de meeste producers (vandaar). Dan zou je in hetzelfde rijtje ook Beastie Boys, Pete Rock & C.L. Smooth, Gang Starr, Nas, Mobb Deep, Aesop Rock, Cage, A Tribe Called Quest, De La Soul, Dr. Dre, MF DOOM, Kanye West, Ghostface Killah, Jedi Mind Tricks, Mos Def, Jay-Z, The Notorious B.I.G., Method Man, etceeeeteeeeraaa kunnen noemen. Ofwel: je hebt nog wat te doen, Jelle Maar ik ben het wel met Teunnis eens dat CYNE een goede aanrader is voor een 'beginnend' luisteraar, haha

avatar van Arrie
KRS-One is al jaren niet meer serieus te nemen.

Maar dan kan je de oude albums toch nog wel checken?

Arrie schreef:

Maar dan kan je de oude albums toch nog wel checken?

Het kan inderdaad nooit kwaad om die eens te raadplegen. Verdomd vergeten artiest, vandaag de dag.

avatar van thgryda
Slowgaze schreef:
Wat is dat trouwens met al die blanken die hier nigga zeggen? Het lijkt wel een avondje met Michael Richards.

Nigga be hatin'...

avatar van Pinsnider
Oei, dank voorm de toffe tips op deze en de vorige pagina! Vergeten jullie zelf Pharcyde niet overigens?

avatar van ThingMan
King Kuntaaaaaa!!! Wat een heerlijk nummer. Word er gewoon vrolijk van. Staat op repeat. Snel de rest luisteren.

avatar van Shelter
Pinsnider schreef:

zie mijn post

avatar van Pinsnider
Oeps, excuus

FRIPI
KRS-One is al jaren niet meer serieus te nemen.

Deels mee eens. Kwa filosofie rapt hij menig new school rapper onder de tafel inclusief Lamar wat ik jammer vind is dat veel oudjes met de verkeerde producers van nu werken.

Ik vind KRS het beste bij BDP en zijn debut solo is ook zijn beste solo maar vind wel dat hij nieuwe dingen geprobeerd heeft maar krijg wel een idee dat oude rappers af geserveerd worden om het feit dat ze een andere richting in slaan. Denk eerder dat als Lamar rapte op latere producties van KRS albums dat het wel veel meer gewaardeerd zou worden.

avatar van bennerd
Ik blijf echt enorm veel respect hebben voor KRS-One. Het is gemakkelijk om hem te bestempelen als een parodie op zichzelf, maar hij laat zijn imago wel onvermurwbaar standhouden. Of het gepaard gaat met kwaliteitsmuziek is een tweede, uiteraard, maar een nieuwe KRS-release haalt bij mij vaak de playlist wel.

avatar van Shelter
KRS One in goede tijden blaast Kendrick in zijn beste tijden omver (whenever)
Maar KRS One in goede tijden is alweer zo ver terug, hij kan beter stoppen voordat het doorslaat naar de andere kant.

Franck Maudit
Ik krijg King Kunta maar niet uit die idiote kop van mij!

Zal toch eens achter dit album aanmoeten, niet in het minst omdat ik de voorganger top vond.

avatar van Appels123
Waarom verpest Kendrick al zijn video's? De intro van de video van Alright is moddervet, maar als het nummer dan eindelijk begint zie ik niks meer van enige betekenis.

avatar van vinylbeleving
vinylbeleving schreef:
Kendrick refereert er weer op los en zet daarbij net als bij GKMC veel verschillende stemmen op om daarmee zijn boodschap duidelijk te maken. Soms doeltreffend maar vaker storend en schreeuwerig, waarbij ik U zelfs tenenkrommend vind. Na al het geschreeuw klinkt er halverwege het nummer een soort dronkenmans gebrabbel met daaroverheen óók nog het geluid van flessen die tegen elkaar tikken. En dat terwijl de boodschap allang duidelijk was. Rode rozen rood verven noemen we dat.

Ik ga mijn menig toch wat bijstellen. Hoewel ik U nog steeds een draak vind ( Ik trek dat geschreeuw gewoon echt niet ) staan er toch ook een paar echt geweldige tracks op dit album, waarbij ik These Walls misschien wel het beste nummer van 2015 tot nu toe vind, man o man wat een geweldig nummer is dat!
Ook for free? for sale? en Alright vind ik echt geweldig, zijn flow is echt geniaal op die nummers.
Het geboo boo op Hood politics en het interview met 2pac op Mortal Man blijven naast U de zwakke broeders op de plaat. Toch 4 sterren omdat de goede nummers weer zo goed zijn dat ik Kendrick's geboo boo en geschreeuw op de geniale momenten van de plaat vergeet.

Krimson_Madness
Ik weet niet welk album beter is, good kid, M.A.A.D. city of To Pimp a Butterfly wat vinden jullie?

GKMC en ook Section80 vind ik beter

avatar van kobe bryant fan
Ik zie er toch een stijgende lijn in, dus To Pimp... is hier de favoriet.

avatar van Silky & Smooth
Vond deze eerst ook geweldig, maar draai 'em niet zo vaak meer. Allemaal net iets te. King Kunta is het enige nummer dat ik af en toe opzet. Zijn andere platen hebben veel meer van dat soort nummers!

avatar van bennerd
Deze is beter. Is qua producties een beter geheel dan de vorige en klinkt ook veel muzikaler.

avatar van IllumSphere
Silky & Smooth schreef:

Ja, dit dus. Als conceptplaat is To Pimp... beter, maar als het komt op individuele nummers (nummers die ik ook kan luisteren buiten het album om) is good kid, M.A.A.D. city stukken beter.

avatar van Teunnis
Ik merk nu al dat GKMC veel meer een plaat is die je vaak op kan zetten. TPaB is wat dat betreft minder (ik heb hem in het begin doodgedraaid, maar de laatste paar maanden staat ie niet vaak meer op), maar dat maakt het voor mij niet een minder goed album. TPaB is een meesterwerk (daarom 5*), GKMC is dat net niet, maar wel een heeeeeerlijke plaat (vandaar 4,5*).

IllumSphere schreef:

Een wat dieper uitgewerkte conceptplaat waar je echt even voor moet zitten. Dat vind ik een nadeel. GKMC heeft ook een sterk concept, maar is als album ook gewoon lekker op te zetten.

avatar van IllumSphere
Goed nieuws voor west, er komt eindelijk een officiële vinyl-release voor dit album. Bron: Kendrick Lamar's To Pimp A Butterfly is finally getting a vinyl release - factmag.com

avatar van DargorDT
Het 'geboo-boo' in Hood Politics werkt op mijn lachspieren. Ik schiet er echt van in de lach. Ben ik de enige?