Jamie xx - In Colour (2015)

Electronic
Label: Young Turks

1. Gosh (4:51)
  2. Sleep Sound (3:52)
  3. SeeSaw (4:28)

met Romy en Four Tet

4. Obvs (3:51)
  5. Just Saying (1:23)
  6. Stranger in a Room (2:57)

met Oliver Sim

7. Hold Tight (4:03)
  8. Loud Places (4:43)

met Romy

9. I Know There's Gonna Be (Good Times) (3:33)

met Young Thug en Popcaan

10. The Rest Is Noise (4:58)
  11. Girl (4:05)
  12. Stranger in a Room [Instrumental] * (2:57)
  13. Loud Places [Instrumental] * (4:43)
avatar van hoi123
Oef, Sleep Sound, mijn laatste ontdekking van de vier vrijgegeven nummers, is zo gruwelijk lekker dat het bijna ontroerend wordt. Morgen maar eens de rest van het album binnenhalen; als de rest van de nummers in de buurt komen van Gosh, Girl, Loud Places en Sleep Sound heb ik meteen één van de beste albums van het jaar te pakken.

avatar van Comrade
hoi123 schreef:

Heb je de clip al gezien? Jamie xx - Sleep Sound (Music Video) - YouTube

avatar van Don Cappuccino
Dit is gewoon een hele goede plaat waarbij ik de track met Young Thug en Popcaan voor lief neem. Ontzettend gave en kleurrijke productie met tracks die prachtig als een geheel vloeien, alle losse singles als Loud Places en Girl klinken in het geheel nog beter. Deze gaat denk ik wel richting 4,5* en ik ga hem sowieso kopen.

avatar van hoi123
Eerste indruk: 10 heerlijk zomerse nummers en één grandioos kutnummer in de vorm van Good Times. Afgezien van de aangename sample klinkt het als een nummertje dat iedere anonieme zestienjarige Soundcloudrapper kan maken, nog afgezien van dat gruwelijk vervelende stemeffect en de imbeciele tekst. Jammer.

Je bent weer lekker bezig hoi123...

avatar van midnight boom
De vraag was niet óf hij met een soloplaat zou komen, maar eerder wanneer. Met verscheidene sterke singles en een populair remix album van Gil Scott-Heron's laatste album I'm New Here heeft Jamie xx door de jaren heen al prima naam gemaakt als soloartiest. Met zijn eerste soloplaat In Colour wordt die zegetocht zonder twijfel voortgezet. Helemaal solo is zijn plaat daarbij niet, daarvoor krijgt het productionele genie achter the xx te veel hulp van bekende vrienden. Naast Four Tet en Young Thug zingen ook naaste xx-collega's Romy Madley Croft en Oliver Sim een liedje mee. Toch is het de 26-jarige Jamie die hier de show steelt door zich te ontpoppen als veelzijdige sterproducer. Ingenieuze tracks als het instrumentale 'The Rest Is Noise', het ruwe 'Gosh' en 'Seesaw' zijn bij uitstek geschikt voor clubs en discotheken en ademen een euforische nachtsfeer. Rasechte dance dus, terwijl er ook al even ingenieuze en potentiële radiohits te vinden zijn. Het opbeurende 'Loud Places' en het even eigentijdse als nostalgische 'I Know There's Gonna Be (Good Times)' kunnen zomaar uitgroeien tot festivalhits deze zomer. Van dance tot snufjes reggae, techno en pop; In Colour is een zomerse cocktail aan muziekstijlen geworden. Hoe ver de liedjes op het eerste gehoor ook uit elkaar lijken te liggen, als rode draad is er Jamie's eigen geluid. Een uitgebalanceerd, mysterieus maar ook karaktervol geluid. De eerder verschenen nummers als het tot vier minuten teruggebrachte 'Sleep Sounds' en 'Girl' kenden we al een tijdje, waardoor de nieuwigheid er hier en daar al een beetje af is. Dat deert niet: Jamie lost alle verwachtingen in. In Colour is een wereldplaat; zo kleurrijk dat het de hoes en albumtitel eer aan doen.

Van: Daans Muziek Blog

Obvs

avatar van niels94
Ik val hier als een blok voor. Een heerlijk zomers geheel, zeer zorgvuldig en fris geproduceerd, met een juiste balans tussen popnummers en instrumentale electronic/dance-tracks: een feelgoodplaat van hoge kwaliteit.. Ja, zelfs 'dat nummer met Young Thug' - I Know There's Gonna Be (Good Times) - past wat mij betreft uitstekend in het kleurrijke plaatje. Dit bevalt me beter dan het overigens prima werk van The xx. Gaat nog veel gedraaid worden de komende tijd!

avatar van Sparks
Ik hoor toch ook veel van Burial hier in terug. Alleen dan de club georiënteerde versie van Burial. Tegen het einde van Sleep Sound bijvoorbeeld hoor ik die typische Burial beats/snaps en echo's.

avatar van hawkins
Silky & Smooth schreef:
maar tezamen vormen de 11 tracks een kleurrijk geheel (wat de naam eer aandoet).
Rhythm & Poetry schreef:
Prachtig en kleurrijk album.
Don Cappuccino schreef:
Ontzettend gave en kleurrijke productie
midnight boom schreef:
niels94 schreef:
past wat mij betreft uitstekend in het kleurrijke plaatje.

Even turven... en dat is vijf!

Sparks schreef:
Seesaw doet me er vooral aan denken, met die weggemoffelde synthmelodietjes en melancholische stemsamples.

hoi123 schreef:

Ik hoor vooral Four Tet met enige regelmaat. Vooral in een Seesaw.

avatar van Don Cappuccino
Geen verrassing, aangezien Four Tet meewerkte aan de track Seesaw.

avatar van Sparks
Ik hoor er ook beetje die dame van The xx in...

En invloeden van Jamie xx.

west schreef:
En invloeden van Jamie xx.

Ben je bij Zara geweest om die leuke linnen lolbroek te kopen of zo

Overigens vind ik dit een lichte tegenvaller - had toch op iets meer gehoopt, vind het net even te gemakkelijk hier en daar.

Nou, ze hebben wel een mooie nieuwe winkel aan het Vredenburg.

Voor de vinylliefhebbers: de 3LP Deluxe editie in 3 kleuren was voordelig te krijgen bij amazon.de, maar nu uitverkocht. Nog wel op jpc.de dus mocht je interesse hebben...

Don Cappuccino schreef:
Geen verrassing, aangezien Four Tet meewerkte aan de track Seesaw.

Dat is dan wel een logische verklaring inderdaad

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Is dat nou een sample van Nils Frahms Says in Stranger in a Room?

Ook de nummers die ik bij de eerste luisterbeurt een beetje tam vond, zijn ondertussen helemaal op hun plek gevallen. Ik beschrijf het liever niet zo zwart-wit, maar dit is gewoon helemaal fantastisch.

west schreef:

Dat is strange, to say the least, die frappante prijsverschillen tussen .de en .co.uk - heb dat bij meerdere dingen gezien. Bevestigt weer 'ns dat je gewoon goed moet vergelijken. Overigens vind ik dit album niet zo goed dat ik er 20 of meer pleuro voor zou neertellen. Vind het in totaliteit iets te flets.

Over een goede timing bij het uitbrengen van een plaat gesproken. De zon breekt door, het wordt steeds warmer en de zomer komt eraan. Ideale omstandigheden om deze electronic plaat van Jamie xx over de boxen te gooien. Het is namelijk een sfeervolle plaat met ook zomerse accenten geworden, die vol staat met fijne songs. Het goede is dat er daarnaast soms ook meer donkere invloeden te horen zijn, wat voor veel afwisseling zorgt. Ook de variatie tussen meer pop en meer dance georiënteerde songs zorgt daarvoor.

De start van deze plaat is wat mij betreft een beetje vals, maar dan heb ik het over de eerste vocale helft van Gosh. Het tweede deel van die song met piano/synth klinkt al heel wat beter. Het sfeervolle Sleep Sound is fraai. Een wat snellere beat met de XX zangeres en Four Tet die meedoen leidt tot een uitstekend nummer: SeeSaw. Obvs is het ultieme strandtentnummer, maar dan wel met een blauwe lucht en een net te warme zon. Wat een bas zit daarin!

Over XX gesproken: het mooie beatloze Stranger In A Room doet aan de muziek van die band denken. Dit wordt gelijk gevolgd door de stevige beats van Hold Tight. Loud Places is een werkelijke prachtige song, met een mooie piano en weer die mooie stem van Romy. En dit alles aan de hand van de sample van het oh zo mooie Could Heaven Ever Be Like This, van Idris Muhammed.
Daarna volgt een nummer wat eigenlijk niet past bij de sound en sfeer van deze plaat, de vreemde eend in de bijt: Good Times. Gelukkig Is The Rest Noise en is dat samen met de afsluiter Girl - met een heel goed gebruikt sample van I.O.U. - één van de beste songs van dit uitstekende album.

avatar van davevr
Best ok, maar veel te poppy voor mij, ik val meer voor zijn donkerder werk. (we're new here). Ga later een score geven, misschien dat ik in de tuin, bij een barbecue, met een pintje in mijn hand het beter apprecieer....

avatar van T.O.
Na de eerste luisterbeurt valt het mij vooral op dat de singles en previewtracks nogal uitsteken boven de rest. Dan zit je al op de helft, maar toch

avatar van Stefan1979
Ik vind 'good times' een beetje jammer.....

FRIPI
davevr schreef:

Ik ben het met je eens. De nummers die te luisteren zijn klinken een beetje zoet en zeker na zijn werk met Gill Scott Heron. Hoop dat er nog wat donkers op staat.

avatar van Gretz
Gosh wilde er bij mij in eerste instantie niet zo in, maar in albumcontext ga ik nu wel voor de bijl. Heerlijke afwisseling tussen poppy en dance-geörienteerde nummers. Ik zou raar opkijken als In Colours niet hét album van de zomer wordt.

panjoe schreef:
Is dat nou een sample van Nils Frahms Says in Stranger in a Room?

Ben er nog niet helemaal over uit, maar het heeft er inderdaad veel van weg.

avatar van Mjuman
Vorig jaar was het het langverwachte album van Todd Terje dat tegenviel, deze zomer is die positie imo weggelegd voor het album van Jamie XX. Ik vind het een typisch net-niet album, afgezien van dat ene vreselijke kwijleballennummer.

Zal het inderdaad goed doen als soundtrack voor de social gatherings als de vrijmibo of aftubar (afdelingstuinbarbecue) of om niet mumeterende vrinden en meiskes te imponeren. Aan de popkant verwacht ik meer van de nieuwe Florence, misschien ook Beach House of Chromatics en qua electronic ga ik zo eens neuzen bij Kompakt.

Dit album is iig niet mijn vibe of life - voor mij teveel neither flesh nor fish.

1,0
Mjah...niet bijzonder. Ik word er niet warm of koud van.

avatar van Silky & Smooth
Die switch op The Rest In Noise...