Nou, dat vinden we dus kennelijk allemaal. De 'bedachte' ervaring van
RonaldjK's Amerikaanse alter ego komt aardig overeen met de mijne. Ik herinner me dat nog goed, omdat ik destijds, in mijn middelbare schooltijd, een enorme Styx-fan was. Maar dit was de eerste plaat die tegenviel. En niet zo'n beetje.
De single Babe stond al in de hitlijsten toen het album uitkwam. Vond ik niet heel geweldig, maar het klonk als een onontkoombare hit, die ik de mannen graag gunde. En ach, één obligate pop-meezinger - met een overigens wél mooi meerstemmig middengedeelte - op een verder prima plaat kon ik wel hebben, dacht ik.
Mijn ervaringen van toen kwamen aardig overeen met de beschrijving hierboven: mooie hoes, was het eerste wat ik dacht toen ik de pas verworven aankoop uitpakte (zonder sealverpakking, want daar deden ze in Europese landen niet aan, i.t.t. Amerika). Vooral die zilverkleurige binnenhoes en de mysterieuze afbeelding op de binnenzijde van de klaphoes spraken me aan. Dát aspect hebben ze in elk geval weer goed voor elkaar, dacht ik nog.
Het schroefde de verwachtingen alleen maar verder op. Maar de muziek was ronduit teleurstellend. Precies wat Ronald schrijft en dacht: het was allemaal aardig geprobeerd, in lijn met voorgaande albums, maar minder rockend en gladder geproduceerd. En de composities komen overwegend niet echt van de grond. Vooral First time is van een niet eerder vertoonde zeikerigheid. Alleen het klein gehouden Boat on the river vond ik toch wel een klein briljantje. Het werd terecht de tweede hitsingle (in enkele Europese landen althans, in Amerika kozen ze voor Why me).
Het was ook de eerste keer dat ik begon te twijfelen aan de kwaliteiten die ik mijn idolen toedichtte. Vooral de overmatig geaffecteerde zang van Dennis deYoung begon me hier een beetje tegen te staan. Opvolger Paradise theater luidde een licht herstel in (hoewel ook daar een dieptepunt op stond in de vorm van She cares), waarna Kilroy was here, ondanks een paar aardige nummers, duidelijk maakte dat ik Styx niet meer tot de eredivisie van de popmuziek rekende. Toch ben ik ook hun latere escapades blijven volgen uit een soort van merkentrouw. Daar zaten nog best aardige momenten bij, maar zo goed als ten tijde van de eerste A&M-albums werd het nooit meer, ook door de ruzies en de personeelswisselingen.