Fresku - Nooit Meer Terug (2015)

Label: Top Notch

1. Nooit Meer Terug (4:29)
  2. Kreeft (2:57)

met MocroManiac

3. Gooi Jezelf Weg (4:40)
  4. Trots (5:30)

10. Alzheimer (3:17)
  11. Altijd Alleen (5:28)

met Glen Faria en Ronnie Flex

12. Rustig Aan (4:00)
  13. Meisjes / Jongens (4:30)

met Louis Bordeaux

14. Al Is het Ver Weg (5:31)

met Sevdaliza

15. Waarom Ik Schrijf * (3:43)

met Braz en Lijpe

16. Angst * (5:22)
niels94 schreef:
Ik vind Kreeft, zeker in combinatie met de clip, geslaagde satire en een leuk nummer. Overigens speelde Fresku een aantal nieuwe nummers op WOO HAH!, en ik kan jullie verzekeren dat er tenminste 1 ander minder serieus nummer op het albun komt (iets over hoe Hilversum bepaalt wie echt succes krijgt in hiphopland).

Ah, Was Ik Maar Dotan komt ook op het album?

avatar van Demon.
Ik vind Kreeft juist grappig. Beetje "uit de hoogte" maar dan lekkerder. Juist de balans tussen de emotionele, persoonlijke nummers en fresku's parodieën op hedendaagse hiphopcultuur (ook in Nederland) maken voor mij een Fresku album.

avatar van Frenz
niels94 schreef:

"Zo doe je dat" dus. "Ik wil" vind ik ook een herhaling van zetten, geen slechte, maar een krappe voldoende. "Kreeft" idd grappig, maar ook niet meer (wat ik er leuk aan vind is zijn sneer dat men hem alleen goed vindt als het slecht met hem gaat). "Zo doe je dat" daarentegen is een aardige kick tegen die zak hooi Beelen en het wereldje eromheen. Op zich ook niet schokkend, maar er tegen schoppen blijf ik sympathiek vinden.
Ik hoop dat er bij de andere tracks zich nog een paar pareltjes bevinden.

avatar van Booyo
Hier de clip van 'Zo doe je dat'. Gaat dat zien.

Met 'Ik wil' treedt ie wellicht een beetje in herhaling. Al is dit niet alleen qua thematiek, maar net zo hard qua hoge kwaliteit. Met 'Kreeft' toont Fresku wederom zijn enorme gevoel voor humor. Met 'Zo doe je dat' kroon ik Fresku officieel als geniaal.

Ik kan niet wachten!

avatar van crosskip
Ik kon ieder geval toch wel lachen om Dio in het rijtje met Witmangs. Goed nummer weer, benieuwd naar de rest.

avatar van Demon.
Ik dacht dat Frisse en Giel Beelen goed bevriend waren

FRIPI
crosskip schreef:

Gasten zoals hij worden in Amerika ook wel modern day housenigger genoemd. Misschien snap je het nu beter.

avatar van crosskip
FRIPI schreef:

Meestal snap ik teksten ook wel als ik erom moet lachen, maar toch bedankt voor je heldere uitleg.

avatar van Slowgaze
'Zo doe je dat' is heel geslaagd als single, ik lig er dubbel om (die Engelstalige bijvoorbeeld stukken!) en tegelijkertijd worden er heel terechte punten aangesneden, maar ik heb er mijn twijfels bij of-ie als albumtrack echt gaat werken.

avatar van TheLegacy
Waardeloos nummer van Fresku dat 'zo doe je dat'.

Allemaal prima, maar ik heb Fresku nooit horen klagen toen hij -met name door de hulp van Giel- Lowlands mocht presenteren. Sterker nog Fresku heeft een nummertje geschreven over hoe 'dankbaar' hij is. Nog sterker zelfs, de volgende woorden kwamen in het lied naar voren: Giel Beelen, 3FM ik ben je dankbaar.

Verder slaat het natuurlijk helemaal nergens op dat hip-hop niet op de radio gedraaid wordt, want dat is wel degelijk zo. Natuurlijk wordt niet álles op de radio gedraaid. Nee, inderdaad je zult geen dikke boombap horen maar dat is toch ook helemaal niet raar. De radio draait ook geen duistere metal die niet voor de mainstream te genieten is. Toch zijn er zat hip-hop nummers -en echt niet alleen van blanke rappers- die op de radio gedraaid worden. In da Club van 50 cent, Beautiful van Snoop Dogg, Lose Yourself van Eminem en zo kan ik echt nog wel even doorgaan komen allemaal gewoon langs op 3FM. Natuurlijk hartstikke leuk om zo een beetje makkelijk te zeiken over hoe kut het is dat je niet op de radio gedraaid wordt, maar misschien moet Fresku gewoon even nadenken over z'n eigen repertoire als ie zo graag op de radio wil komen. Nee, hier slaat Fresku wat mij betreft de plank volledig mis. Het zal me trouwens niks verbazen als het allemaal weer één grote aandachtsstunt is en Giel en Fresku dit maximaal gaan uitmelken..

Mocht dat het geval zijn dan is Fresku mijn aandacht in ieder geval compleet kwijt...

avatar van nelnontwisa
Ik luister geen radio, omdat ik weet dat ze daar geen muziek draaien die ik goed vind. Ik luister daarentegen wel naar Fresku, en als Fresku zo graag airplay wil, moet hij inderdaad muziek gaan maken zoals de tweede helft van 'zo doe je dat' met Go Back To The Zoo. Maar dan moet je dus wel kutmuziek uitbrengen.
Het is dacht ik wel bekend dat je voor interessante en wat mij betreft betere muziek over het algemeen niet bij de radio moet zijn.
Of het nou zoveel te maken heeft met de witmang die zwarte muziek van de radio weert vraag ik me af. Fresku's muziek is gewoon niet geschikt voor de (mainstream) radio. Het is een beetje de keuze die je maakt, maak ik de muziek die ik wil maken en loop ik daarmee airplay mis, of maak ik muziek die de massa wil horen en word ik daarmee wel op de radio gedraaid. Fresku kiest voor het eerste, gelukkig, maar ik snap niet dat hij dan verwacht dat Giel Beelen zijn plaatjes gaat draaien.

avatar van Edwynn
Is Zo Doe Je Dat nu een aanklacht tegen vermeend racisme bij 3fm of tegen de eenheidsworst aldaar?

Edwynn schreef:

Volgens mij een combinatie van beiden.

avatar van Harderwiek
Prima boodschap die Fresku hier wil overbrengen, hoewel ik het niet op alle vlakken met hem eens ben (zie bericht TheLegacy). Maar wat controversiëlere tracks, zoals deze naar mijn mening, mogen wel meer gemaakt worden. Maar mijn god, waarom kan die Fresku niet gewoon fatsoenlijke muziek uitbrengen? Dit klinkt toch hélémaal nergens naar?! Kan je nog amper muzikaal noemen...

avatar van TheLegacy
Dat is ook bij mij een heikel punt. Fresku kan namelijk prima controversiële nummers maken die wel goed klinken, bijvoorbeeld omgekeerde wereld.

avatar van hoi123
Nogal eens met TheLegacy; ik heb me compleet niet verdiept in de persoon Fresku of zijn muziek, maar racisme roepen als je niet op de radio wordt gedraaid vanwege het feit dat je ("zwarte") hiphop maakt vind ik persoonlijk nogal belachelijk - hiphop (al dan niet gemixt met dance) is juist één van de populairste genres op de radio en als je kijkt naar hoe goed Typhoon verkoopt kan je in Nederland ook echt niet klagen over de populariteit van hiphop. Fresku maakt blijkbaar gewoon geen hitmuziek (wat echt niet per se een belediging is) of zijn marketingstrategie is niet goed genoeg.

hoi123 schreef:
Hiphop is juist één van de populairste genres op de radio

Hoe kom je daarbij?

hoi123 schreef:

Net het punt. Zelfs Typhoon wordt erg weinig op de radio gedraaid...

TheLegacy schreef:

Het is geen toeval dat je allemaal oude nummers noemt. Tien jaar geleden kwam namelijk nog wél redelijk wat hiphop/zwarte muziek op de radio. Het radiolandschap is echter behoorlijk veranderd. Het gehalte hiphop/zwarte muziek op de radio en daardoor ook in de hitlijsten is enorm afgenomen. Natuurlijk kan 3FM In Da Club nog wel eens draaien, dat is immers in het verleden een hit geweest, maar ook die wordt echt niet veel gedraaid. Volgens watiseropderadio.nl is er dit jaar zeven keer een nummer van 50 Cent op 3FM gedraaid. Dat is heel weinig.

Ik vind het teveel.

Arrie schreef:

Hoe kom je daarbij?
Laten we naar de huidige top-40 kijken: hoewel dance/EDM verreweg de grootste factor is in het lijstje, kan je als ik zo even kijk minstens zeven nummers ten minste deels onder hiphop rekenen en dan nog zes nummers onder zwarte muziek. Daarmee is hiphop naast die eerdergenoemde dance gewoon het grootste genre in de top-40 en zeker groter dan die gitaarbandjes die Fresku probeert te dissen. Hier kan je tegenin gooien dat deze liedjes in de top-40 geen "pure" hiphop zijn en Fresku dus gelijk heeft met zijn racisme-claim, maar het feit dat er geen "pure" hiphop in de top-40 staat komt gewoon doordat hiphop in de kern een stukken minder melodieus, catchy genre is in vergelijking met alle andere genres in de top-40 - om dezelfde reden wordt er (volledig begrijpelijk) nog veel minder screamo of noiserock gedraaid op de radio. Het feit dat je een zangeresje of een dance-beat nodig hebt om je nummers de top-40 in te krijgen heeft niks te maken met je mate van blankheid, maar puur met de nummers zelf.

avatar van Arrie
Minstens zeven nummers? Ik kom tot 2,5... En zowel van Silentó als van Lil' Kleine & Ronnie Flex had ik het vooraf dan ook niet verwacht dat ze in de top 40 zouden komen. Silentó hoor je overigens alsnog erg weinig op de radio.

Overigens kan ook pure hiphop enorm catchy en hitgevoelig zijn hoor. Maar dat nummer van Flo Rida, die jij waarschijnlijk onder hiphop schaart, onder hiphop scharen omdat er wat in gerapt wordt is voor mij net zoiets als de muziek van 2 Unlimited onder hiphop scharen omdat erin gerapt wordt...

avatar van hoi123
Andere nummers, zoals die van Wiz Khalifa, Pitbull of inderdaad Flo Rida reken ik ook deels onder hiphop ja, ondanks de catchy refreintjes - ik zie ook niet in hoe een nummer waar een professionele rapper in aan het rappen is daar niet deels onder valt. Maar alsnog, ook als je het dan onder zwarte muziek zou scharen, zit je op zo'n redelijk percentage (ongeveer 35%) dat ik me persoonlijk dus afvraag wat Fresku nou precies bedoelt. Het aandeel van zwarte muziek in de populaire cultuur is wat mij betreft niet een probleem in Nederland - daadwerkelijk racistische denkbeelden die over heel Nederland verspreid zijn veel eerder.

avatar van Appels123
Ik word een beetje moe van Fresku. Zo extreem veel potentie en toch weet hij de verwachtingen nooit waar te maken.

avatar van lowieke
Ik heb hier abnormaal veel zin in. Vind Fresku de grootste Nederlandse artiest die ik tot nog toe heb mogen horen.

Sowieso heb ik weinig muzikanten gezien die zo veel zelfspot hebben als Fresku.

paulet
Volgens mij moeten mensen toch iets meer naar 3FM luisteren. Er wordt aandacht besteed aan aan alles wat geaccepteerd alternatief is, dus ook hiphop! Typhoon krijgt volop aandacht, maar ook o.a. Kendrick Lamar komt regelmatig langs en laatst heb ik zelfs een track van Compton gehoord! Als het maar is wat de alternatieve jongere wil, dat kan dus zwarte en witte muziek zijn. Heel veel bands en artiesten worden niet gedraaid, niet alleen "zwarte"muziek, maar ook "witte". Als station moet je ook een keuze maken en er zijn genoeg mogelijkheden op internet, qua radio.
En vergeet 3voor12 niet, dat is ook 3Fm en doet toch erg zijn best om mensen iets anders voor te schotelen dan de mainstream 538 rotzooi!

FRIPI
paulet schreef:

Sorry maar 3FM is net zo commercieel als 538 alleen meer bij de alternatieve hoek. Meer rock en dat soort dingen. Als Giel een band of act leuk vind is het goed anders ook niet. Het zijn toevallig wel heel vaak bandjes die bij het grote publiek aanslaan maar zodra ze wat meer diepgang en echter klinken moet Giel er niets van hebben.

Lamar is een hyped artiest en Dre is ook een goude ouwe maar kom op 3FM niets geweldigs tegen of waar ik zelf naar luister.

Ik heb geen idee of er iemand voorkeur krijgt als hij/zij blank is maar weet wel dat je billen likt om er bij te horen.

avatar van Silky & Smooth
paulet schreef:

Wat 3FM dagelijks op de radio draait is ook gewoon 'mainstream rotzooi'. Op werk luister ik dagelijks 3FM en als ik auto stap staat 538 op. De dagelijkse playlists zijn vrijwel gelijk. 3FM richt zich, zowel binnen als buiten de playtime om, wel iets meer op artiesten met een indie-sound, maar dit zijn altijd artiesten met veel potentie. Naar mijn mening ook veel te veel sing-en-song-writer (vreselijke term), maar who cares? Dat is wat het publiek wil horen, of zij het publiek willen laten horen, en waarom zouden zij er geen gehoor aan geven? Helemaal in deze tijd waarbij de andere vormen van media met miljoenen nummers binnen handbereik liggen. Daarom snap ik het gezeur richting de radio ook niet. Er zijn inmiddels talloze manieren om bekend te worden. Ik heb een paar jaar geleden gesproken met de A&R van TopNotch en die vertelde dat zij per artiest het publiek via passende media opzoeken. Juist omdat het nu kan. Zij zijn uitgegroeid van een aardig hip-hop label naar een redelijk groot en allround label.

En ik wordt er moe van dat het rassenverschil er altijd ingegooid wordt. De hip-hop die ik op 3FM voorbij hoor komen is van Kendrick Lamar, Typhoon en nu ook weer Dr. Dre. Dit zijn artiesten die internationaal gehyped worden en/of leuke radiomuziek maken. Dit heeft niks met kleur te maken, maar met het type muziek. Ik hoor zelden Eminem voorbij komen, gek genoeg wel als Rihanna meezingt. Ik vind het begrijpelijk dat pure hip-hop bijna nooit voorbij komt. Ditzelfde geldt voor rock, folk, metal, jazz en zoveel andere genres. Als mensen een hekel hebben aan de radio kunnen ze beter ophouden met zeuren en naar YouTube, Spotify of The Pirate Bay gaan. Al hun favoriete muziek is daar te vinden.

avatar van Edwynn
Ophouden met zeuren en gezellig meedoen. Dat is Nederland anno 2015. Gezouten meningen zijn taboe geworden en wie ze bezigt, moet maar oprotten. In die zin heeft Fresku groot gelijk om dat aan de kaak te stellen. Vergeet niet dat ook de klagers financieel bijdragen aan de gesubsidieerde hitmachine die 3FM graag wenst te zijn.

Ponty Mython
De Osdorp Posse deed dat toch beter met 'Dood aan de Radio'.

avatar van Edwynn
Yep. Het is ook niets nieuws dat hij aansnijdt. Behalve dat racismeverwijt dan.