Fresku - Nooit Meer Terug (2015)

Label: Top Notch

1. Nooit Meer Terug (4:29)
  2. Kreeft (2:57)

met MocroManiac

3. Gooi Jezelf Weg (4:40)
  4. Trots (5:30)

10. Alzheimer (3:17)
  11. Altijd Alleen (5:28)

met Glen Faria en Ronnie Flex

12. Rustig Aan (4:00)
  13. Meisjes / Jongens (4:30)

met Louis Bordeaux

14. Al Is het Ver Weg (5:31)

met Sevdaliza

15. Waarom Ik Schrijf * (3:43)

met Braz en Lijpe

16. Angst * (5:22)
avatar van Bert Wasbeer
....

Ik....

...

..hmmm...

.... nee, laat maar. Ik kan wel tien verschillende soorten reacties bedenken op de statements die Fresku al dan niet maakt de laatste weken. Van "verzuurde muziek" naar "je hoort de roma/Friezen 3FM toch ook niet verwijten dat ze daar te weinig balkanmuziek/Twarres draaien?". Prikkelend of Irriterend? Of van "oprechte aanklacht tegen...??? (de hedendaagse maatschappij? racisten? anti-racisten? media??)" tot "het is waarschijnlijk als kunst bedoelde metahumordie die ik niet begrijp want het kader dat mij aangedragen wordt is te vaag.

Maar dat doe ik dus allemaal maar niet. Ik volg hier de wijze woorden die Stan ooit in Southpark zei: "Guys, I think we'd better stay out of this one". Welke reactie ik hier ook schrijf, het zal nooit goed zijn vrees ik. Wat dat betreft heeft Fresku dat nummer goed gekozen...

erg verwarrend allemaal.....

avatar van ImTheDopeman
Waarom niet? Gezonde discussie is prima.

Eerste recensie is al binnen voor de Frisse: vier sterren in de Volkskrant.

"Heel sterk en overtuigend klinkt Fresku op dit derde album, met eigenlijk maar één minpuntje: muzikaal blijft een aantal nummers achter bij de teksten, dan gebeurt er net iets te weinig. Het tempo is vaak hetzelfde en producer Teemong zou iets meer variatie in de beats mogen aanbrengen. Zo blijft het wel een lange zit, want dansen lukt vaak ook niet echt. Ook een echte partyhit ontbreekt. Maar na een zomer Drank en drugs is het bijna louterend door Fresku te worden meegevoerd naar de soms duistere krochten van zijn geest."

Erg benieuwd geworden.

En hier de vierde en meest recente single.

ImTheDopeman schreef:
Waarom niet? Gezonde discussie is prima.

Eerste recensie is al binnen voor de Frisse: vier sterren in de Volkskrant.

Erg benieuwd geworden.

En hier de vierde en meest recente single.

Oh damn, dit is misschien de slechtste korte review over een rap-album aller tijden.

"Het tempo is vaak hetzelfde en producer Teemong zou iets meer variatie in de beats mogen aanbrengen. Zo blijft het wel een lange zit, want dansen lukt vaak ook niet echt. Ook een echte partyhit ontbreekt."

O lord.

avatar van ImTheDopeman
lckay schreef:

O lord.

Hier de volledige recensie.

avatar van Slowgaze
'Hiptobber' is wel echt het slechtste woord ooit.

ImTheDopeman schreef:

Hier de volledige recensie.

Ik durf die link niet aan te klikken.
Overigens ben ik ook pittig blij dat ik deze man persoolijk niet ken...
Je zou maar een familiediner hebben en...

"Hey wisten jullie al dat ik het nieuwe album van Eminem al heb beluisterd"

"Oh tof man wat vond je ervan"

"Nja niet echt goed, kon er niet op dansen en er zaten geen partyhits op"

KanyeWestGOOD
heb hem nu net aangezet op spotify! zo blij als een kind natuurlijk

Openingstrack is in ieder geval al heel heel sterk!!

avatar van Timo710
Eerste impressie:

Het is me duidelijk dat Fresku in het opnemen van dit album veel meer op zoek was naar creatieve vrijheid: Dit is een erg experimenteel album, een stuk minder gepolijst als maskerade. Het is duidelijk dat dit een bewuste keuze is. Bijna jammer dat ik tracks als Kreeft, Zo Doe Je Dat, Nooit Goed, etc. al ken, hierdoor is het (nu nog) moeilijker het experimentele totaalplaatje te zien.

Fresku laat wederom zien een diepe denker te zijn, heer en meester in diepgaande situatieschetsen, opzoek naar de moraal van het verhaal. Fresku is erg sterk in het kiezen van zijn invalshoek én durft hier mee te spelen: op Meisjes/Jongens onderbreekt hij zijn eigen verses met flauwe grappen, juist omdat mensen normaal makkelijk doen over dit soort onderwerpen. Hij durft op de een ander nummer weer van super doordachte diepzinnige teksten binnen dezelfde verse over te springen naar superdomme grappige dingen. De finesse en timing waarmee hij dit doet is erg sterk.

Voor nu liggen er voor mij 14 sterke nieuwe Fresku tracks voor m'n neus. Waar ik slechts een eerste impressie van heb gehad. Deze impressie is positief, maar nog niet genoeg om een oordeel te geven over de gehele plaat.

Dit bedacht ik me ook net:
In de tijd dat Fresku 3 volledige albums heeft uitgracht, hebben Winne en Jiggy Djé geen enkele solo plaat geleverd.

KanyeWestGOOD
na één luisterbeurt kan ik zeggen...3e top album Frisse is een gewaarwording!!
ik moet hem nog een paar keer horen wil ik hier echt een goed review over geven maar ik ben zeker niet teleurgesteld, alles behalve zelfs!!

goede afwisseling tussen storytelling, emo en humor! en een dikke dikke dikke SO naar Teemong! schandalig goede producties...wat is die gast geblessed met een lading talent zeg!

'bedankt frisse voor weer een heerlijk album

Timo710 schreef:
Eerste impressie:

Dit bedacht ik me ook net:

Winne en Jiggy liggen inderdaad te slapen..volgens mij had ''Het grote plaatje'' ook allang uit moeten komen maar daar werd het rondom ook ineens angstig stil

avatar van mh040
ImTheDopeman schreef:
Misschien had ik erbij moeten zeggen dat dit de conclusie is van de recensie. De recensie is ongeveer tien keer de grootte van de conclusie. Wel vind ik 'dansen lukt vaak ook niet echt' en 'een echte partyhit ontbreekt' bullshit-minpunten bij een rap-album. Hier de volledige recensie.
idd onzinnige minpunten, dat gebrek aan dansbare/feestnummers.

En ik vind juist dat Teemong op dit album zijn veelzijdigheid als producer laat zien.

Wat is Trots een fantastisch nummer!

Rene1979
Tot nu toe erg positief over het album en de manier waarop het in samen gesmolten in een mooi geheel.

avatar van BabaGanoesj
Sinds de laatste weken dat Fresku in het nieuws is door zijn album heeft hij me wel echt geïnspireerd. Ik heb veel sympathie voor hem gekregen. Wat ik sterk vind aan Fresku is dat hij zichzelf is en als het ware ‘met zichzelf’ een weg in de maatschappij zoekt. Hij is vader en heeft daar ontzettend veel voor over, je merkt aan alles dat hij van zijn dochtertje houdt. Daarnaast merk je aan dingen als ‘kreeft’ dat hij ook die shit nog wil maken. En dan zou je zeggen; huh, maar vader zijn en deze shit maken dat kan toch helemaal niet? Maar hij doet dat juist wel en dat is dope aan Fresku. Zo zijn er andere voorbeelden te noemen. Bijvoorbeeld dat hij de ambitie heeft om in het rijtje van Herman Brood en The Lau te staan, maar dat hij nog wel veel gamed. Dat kan toch niet, zou je zeggen?

Daarnaast vind ik het fockt op, wat hij ook zegt in interviews, dat als je eenmaal bestempeld wordt als rapper, dat je dan ook niks anders meer kan doen als rappen. Hooguit een semi-televisie bekendheid worden als Kraantje Pappie. Maar als dat de mogelijkheden zijn snap ik de frustratie van Fresku.

GCITY050
Overall valt dit album tegen. Er staan zeker goede tracks op maar te veel zwakke. Zo zegt track 11 tm 14 mij helemaal niks, en had ik ze niet gemist als ze er niet op stonden. Daarentegen blijft Ik Wil fantastisch, Gooi Jezelf Weg en Trots zijn ook mooi.

Wat me het meeste tegenvalt is Teemong, die gast heeft zulke goede beats gemaakt en als ik dit album luister klinken sommige beats echt saai. Daarin kan ik die Volkskrant recensent goed volgen, hoewel ik het voor het luisteren me niet voor kon stellen.

Nu hopen dat de 2 bonustracks goed zijn, die kon ik helaas nog niet luisteren.

avatar van Kos
Kos
Oef. Bitchboy is echt hard.

-edit- en Ik Wil is echt vreselijk kut.

avatar van Lukas
Mijn eerste indruk: typisch Fresku. De eerste tien nummers zit ik grotendeels wel op het puntje van mijn stoel. Heerlijke afwisseling van humor, storytelling en zijn emo-kant. Er gaat maar weinig boven Fresku die helemaal los gaat zoals op Gooi Jezelf Weg. Verder ben ik het volledig met hem eens dat de radio kut is, maar dat lijkt me dan persoonlijk eerder algehele eenkennigheid dan een rassending. Gevangen springt er voor mij ook uit; dat kan zeker tippen aan Nos Baranka. De enige dissident bij het eerste tiental vind ik 'Ik Wil'. Die vond ik als eerste single al tegenvallen, eigenlijk vooral omdat het wel heel erg een herhaling van zetten is.

De laatste vier nummers gingen wel wat langs me heen. Hopelijk groeien die bij meerdere luisterbeurten nog wat. Voorlopig kan ik er net als de twee voorgangers echter wel weer 4* aan kwijt. Zoals elke Freskuplaat is Nooit Meer Terug consistent in zijn grilligheid.

avatar van HezzardNL
Relatief positieve reacties hierboven. Straks maar eens draaien deze nieuwe plaat van Frisse. Maar eerst de nieuwe van Iron Maiden, Riverside en Amorphis die ook alle vandaag uitgegeven zijn. Het is een goede dag voor de muziek vandaag!

Rene1979
Album is dope, 4.5 met gemak. Mocromaniac voegt zeker iets toe aan dit album. (solo zal ik nooit iets van hem draaien, maar als feature prima). Teemong prima producties, Love it!

avatar van Silky & Smooth
Ik was bang dat Zo Doe Je Dat het niveau en de sfeer van het album zou bepalen, maar niets is minder waar. Fresku komt weer met een sterk album, bijna net zo goed als zijn debuut! Wederom kiest hij voor mooi uitgebalanceerde mix van humor en maatschappelijk kritische nummers met bovenal een dikke dosis zelfspot. Hij blijft voor mij één van de beste en meest aansprekende rappers van Nederland!

avatar van Fade.
Trots is echt prachtig.

avatar van Silky & Smooth
Trouwens, Kreeft! Geweldig nummer! Ik had dat nummer nog niet gehoord voor ik dit album luisterde. Ook bij dit nummer had ik compleet andere verwachtingen vanwege de screenshots van de video, maar echt een cool nummer!

Teemong overstijgt zichzelf trouwens ook weer dik hier!

Silky & Smooth schreef:

Teemong overstijgt zichzelf trouwens ook weer dik hier!

Teemong sowieso altijd stabiel alleen ik vind die beat op "Ik Wil" wel echt jammer.

De beat op Trots trouwens nog slechter, mist zoveel duisterheid, en die phonecall klinkt fokt op, Teemong man hoe kan dit ��, gooi voortaan een de-esser erop want iedere S heeft mijn oor verkracht op die call.

Maar anyway, als het album bij Gevangen afliep zou ik het een 4.5 geven.
De 2de helft is duidelijk minder.

avatar van Silky & Smooth
Ik vond hem altijd wel stabiel met een paar lekkere beats, maar hier zitten producties tussen die echt sterk zijn. Ook een paar minpuntjes, maar een beat als die van Kreeft vind ik gewoon erg lekker!

avatar van Frenz
Eerste beluistering: muzikaal iets te gewoontjes, niet slecht, maar nergens word ik echt geraakt. Dat word ik wel door Fresku, hij komt op mij consistenter over dan op Maskerade.

Maar toch had ik meer verwacht, er zit meer in hem en het komt er niet helemaal uit

Misschien moet Typhoon en Fresku eens samen wat doen: het positivisme gecombineerd met rauw realisme

avatar van Nr.4
Wederom gave plaat hoor.
Toch zou ik van Fresku wel eens een album willen horen waarop het inhoudelijk ook echt een geheel is. Nu is het voor de derde keer een erg tof album met serieuze persoonlijke gedachten, maatschappijkritische tracks, commentaar op de scene of de radio en tracks vol humor, maar het schiet alle kanten op. Muzikaal is het wel wat meer samenhangend omdat Teemong dit keer alles heeft geproduceerd denk ik. De bonustracks zijn goed trouwens, en ook de featurings van vooral MocroManiac en Braz.

Zo deze zag ik niet aankomen zeg. Ben niet bepaald een hip-hop liefhebber maar dit klinkt heerlijk. Gevangen is echt een toppertje.

avatar van Silky & Smooth
Nr.4 Juist die combinatie van verschillende elementen maken dit album tot een geheel, vind ik. Als hij maar één thema zou aanhouden is de kans groot dat het dodelijk saai wordt.

avatar van Timo710
Frenz schreef:

Voor Typhoon in een rauwe setting heb je meer dan een geweldig stukje muziek aan zijn debuut Tussen Licht en Lucht. Fresku en Ty (+winne en akwasi) op een track heet Binnenvetter Remix.

lckay
Gooi Jezelf Weg is zo beest wauw.