menu

Iron Maiden - The Book of Souls (2015)

mijn stem
3,86 (286)
286 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Metal
Label: Parlophone

 1. If Eternity Should Fail (8:28)
 2. Speed of Light (5:01)
 3. The Great Unknown (6:37)
 4. The Red and the Black (13:33)
 5. When the River Runs Deep (5:52)
 6. The Book of Souls (10:27)
 7. Death or Glory (5:13)
 8. Shadows of the Valley (7:32)
 9. Tears of a Clown (4:59)
 10. The Man of Sorrows (6:28)
 11. Empire of the Clouds (18:01)
totale tijdsduur: 1:32:11
zoeken in:
avatar van gigage
4,0
Inderdaad, mooie recensie Don Cappuccino. De speelduur, de nummers leren kennen en de internetsuperlatieven zorgde bij mij voor een bijna geforceerde poging al de details te moeten duiden en heb dit boek dan ook bewust even aan de kant gelegd destijds. Ik kan nu meer relaxter genieten van dit zielsvolle album.
Vergelijken met andere albums (beter of slechter) blijft dan ook mooi achterwege, hier. Gewoon meer keuze uit het toch al zeer ruime I.M. CD vak

avatar van gigage
4,0
1, 2, 4, 6, 7 en 9 zijn op de setlist terecht gekomen van de Book Of Souls world tour. Death or Glory komt live veel beter tot zijn recht dan hier als opener van CD2.

avatar van Heer Hendrik
Gaaf, ben benieuwd. 19 juni ga ik ze zien tijdens graspop te België

avatar van Mindscapes
Heer Hendrik schreef:
Gaaf, ben benieuwd. 19 juni ga ik ze zien tijdens graspop te België

Ik teken ook present!
Nog maar snel een tiental keer naar The Red & The Black luisteren, wat een beest is me dat.

avatar van Desert
4,0
Wordt er een livealbum uitgebracht van de laatste concertreeks? Ik zou graag de live-uitvoering van deze songs vereeuwigd zien.

avatar van BloodBrothers
4,0
Desert schreef:
Wordt er een livealbum uitgebracht van de laatste concertreeks? Ik zou graag de live-uitvoering van deze songs vereeuwigd zien.


Ben bang eigenlijk van niet. Zou wel misschien leuk zijn, maar denk dat veel mensen hem al via YouTube ook gedownload hebben. (ben ik overigens geen voorstander van, ik vind dat je gewoon de DVD's/Live CD's moet kopen)

avatar van Brutus
4,0
Eindelijk weer een goed album, na twee zwakke studioalbums.

avatar van gigage
4,0
Desert schreef:
Wordt er een livealbum uitgebracht van de laatste concertreeks? Ik zou graag de live-uitvoering van deze songs vereeuwigd zien.

De tour gaat nog even door in 2017 met de kick off in Antwerpen. Dus nog even geduld...

avatar van Heer Hendrik
Brutus schreef:
Eindelijk weer een goed album, na twee zwakke studioalbums.


Echt waar! Hmmmmm...The final frontier vind ik toch niet zwak. Is onderhoudend en afwisselend genoeg. Betreft A matter of life and death kan ik je een hand geven. Daar ben ik het volledig mee eens

2,5
al een paar keer beluisterd maar neen kan mij er niet in vinden. ach ja de oudjes worden oud
sommige zijn nog goed maar ja de metal wereld verandert en om te overleven moeten ze wel telkens opnieuw een plaat uit brengen anders is het gedaan. natuurlijk zijn er nieuwe die het niet eens zo ver schoppen zal ik maar zegen maar ik weet niet wat er op dit album is maar het kan zijn dat het de zang is of zo ik weet het niet.

avatar van blondegod
2,5
Gezien de hoge score en behoorlijk goede recensies verwachtte ik hier toch wel aardig wat van.
Niet dat ik een echte maiden fan ben, maar vooral het oudere werk ken ik wel en kan ik goed waarderen, ook ben ik wel 'ns naar een concert van hun geweest (geweldig!)........ maar ik dwaal af.

Het album weet me nergens aan te grijpen. Misschien dat ik het album wat langer moet beluisteren maar na elke dag een uur in de auto en dat 2 weken lang had ik toch wel gehoopt dat het me wat aan begon te spreken, maar helaas ..... niet dus.

Laat ik het eerst maar bij het oude werk houden..... (Powerslave, Somewhere in time, etc)

avatar van Kronos
4,0
Als er wat geschrapt was geweest had dit voor mij een beter album kunnen zijn dan het nu is. Speed of Light en Tears of a Clown hoeven voor mij niet. En dat gerommel op de bas begin en eind track 4. Vreselijk. Less is more, denk ik dan. Maar, er staat ook veel prachtmuziek op. En de band klinkt nog steeds lekker energiek.

85/100


---------------


Overzicht albums Iron Maiden zonder Blaze Bayley

Killers: 100/100
Iron Maiden: 98/100
Somewhere in Time: 97/100
The Number of the Beast: 96/100
Piece of Mind: 96/100
Powerslave: 96/100
Seventh Son of a Seventh Son: 96/100
Brave New World: 90/100
Dance of Death: 90/100
A Matter of Life and Death: 90/100
The Book of Souls: 85/100
Fear of the Dark: 73/100
The Final Frontier: 73/100
No Prayer for the Dying: 72/100

avatar van gigage
4,0
De albums horen beter naast elkaar te staan
Maar ja, dat is het vervelende van lijstjes. MuMe's en mijn favoriet op plek 6 is even slikken namelijk.

avatar van Kronos
4,0
gigage schreef:
De albums horen beter naast elkaar te staan

Maar welke zet je dan als eerste in dat verticale rijtje.

avatar van popstranger
4,0
De 4 langste nummers zijn ook gewoon de beste van heel het album. Zwier die nummers op 1 schijf en je hebt een 5* plaat...

avatar van Pitchman
4,0
Vind de laatste zes albums van Maiden echt wel goed hoor. Maar die producer Kevin Shirley vind ik helemaal niks. Bruce klinkt alsof ie in een tunnel zingt en het sprankelt gewoon niet. De produktie van Martin Birch vind ik persoonlijk vele malen beter. Een andere producer voor de volgende plaat zal ik wel aanmoedigen. Maar ben in eerste instantie heel blij dat Maiden nog steeds platen maakt van hoog kaliber zoals dit dubbelalbum en nog optreed. Klasbakken zijn het!

avatar van gigage
4,0
Maar zou dat niet eerder aan de tijdsgeest liggen dan aan de producer, dat enorm luide geluid?

avatar van Pitchman
4,0
Ik zou het niet weten eigenlijk. Maar de meesten is het denk ik niet opgevallen. Een kwestie van wennen.

avatar van BoyOnHeavenHill
4,5
Drie dingen sprongen er voor mij uit bij het voor het eerst beluisteren van dit album. Om met het meest opvallende te beginnen : voor iemand die Iron Maiden eigenlijk pas de laatste jaren heeft leren kennen en die vanaf Seventh son ineens naar The Book of Souls is gesprongen was het wel even schrikken om opeens te horen hoezeer de stem van Dickinson sindsdien aanzienlijk lager, minder operatesk en "stijver" is geworden. Ik weet het wel, de jaren gaan tellen, de man was al 56 ten tijde van de opnames, maar toch was het even slikken toen ik hoorde hoe hij in bijvoorbeeld The great unknown nogal moeite heeft met de hoge noot van "Where the fools are lying"; gelukkig bleek al spoedig dat zijn zeggingskracht nog altijd intact is, en toen ik eenmaal gewend was aan hoe hij nu klinkt bleek zijn huidige stem naadloos te passen bij –het tweede dat me opviel– de muziek, die eigenlijk nog altijd klinkt als vijfentwintig jaar geleden, met dezelfde sound, hetzelfde "gegaloppeer" wanneer er een solo wordt ingezet, en dezelfde donder en bliksem die de één bombast noemt en de ander de klassieke Iron Maiden-furie.
        En dat leidt me tot het derde opvallende : dat muzikanten die al 35 jaar bezig zijn en die in die decennia miljoenen platen hebben verkocht na al die tijd niet op hun lauweren gaan rusten maar integendeel nog zó hongerig zijn dat ze nu op de proppen komen met een plaat van anderhalf uur lang waarop ze zo ongeveer alle grenzen van hun genre verkennen, van de geweldige Maiden-oorwurm-opener via de zeven minuten solo's van The red and the black, de instant-klassieker van het titelnummer en het lekkere Shadows of the valley (eigenlijk de perfecte single) tot het majestueuze epische slotnummer. CD2 vind ik iets sterker dan CD1, maar het geheel ademt zoveel zelfvertrouwen, energie en vooral ambitie, en de thematiek van de dreigende dood en de contrasterende vitaliteit ("Climb like a monkey out of Hell where I belong", geweldige regel die voor Dickinson na zijn ziekte misschien wel veel betekenis had) loopt zó sterk door alle nummers heen, dat ik het album eigenlijk steeds als een geheel ervaar, feitelijk een conceptalbum. Dat sommige nummers ten gevolge van een overmaat aan herhalingen van hun refrein te lang doorgaan neem ik daarbij wel voor lief. Een zeer indrukwekkende plaat – misschien moet ik nu maar eens beginnen aan wat ander werk van na 1988.

avatar van Kronos
4,0
BoyOnHeavenHill schreef:
...de muziek, die eigenlijk nog altijd klinkt als vijfentwintig jaar geleden, met dezelfde sound

De sound hetzelfde? Ja, metal gitaren. Maar verder toch wel een groot verschil. Vooral op dit album heeft men gekozen voor een rauw live geluid terwijl vroeger de studioalbums echt als studioalbums klonken. Dat heeft mijn voorkeur. Zeker bij Iron Maiden die toch na elke release weer een liveplaat uitbrengen.

avatar van BoyOnHeavenHill
4,5
Kronos, ik hoor en begrijp wat je bedoelt, maar het ongepijstere geluid valt mij minder op dan de zo herkenbare volle gitaarsound, de zware bas daarachter, de ritmiek onder de solo's enz. En trouwens, als het geluid van dit album rauwer en meer live is, betekent dat dan ook dat The Book of Souls : Live chapter daardoor minder toevoegt dan je zou verwachten?

avatar van Kronos
4,0
Dat hangt er van af wat je zou verwachten natuurlijk.

Bij dat album staat al heel wat geschreven. Je kan daar eens gaan kijken. Ik heb de cd pas onlangs gekocht omdat die afgeprijsd was. Voegt het nog iets toe? Wat mij betreft niet. Maar vervelend om naar te luisteren is het ook niet.

avatar van matthijs
Beetje lang, maar wel geïnspireerd. Die lange stukken ook, daar zijn ze anno 2015 beter dan ooit in! The eerste helft van the Red and The Black verveelt me eigenlijk, maar dan wordt het toch wel erg lekker!

avatar van Jelle78
4,0
geplaatst:
Na de toch wel bittere teleurstelling van de herbeluistering van A Matter of Life and Death waag ik mij weer eens aan The Book of Souls. Wederom moet ik vaststellen dat de productie enorm tegenvalt in vergelijking met de vroege platen. Een vrij blikkerig en vlak geluid komt mij tegemoet. Onbegrijpelijk, want de jaren 80 platen van Maiden klinken zonder uitzondering fantastisch. Erg jammer, want net als op A Matter of Life and Death zijn de nummers niet slecht. De lengte van de nummers is wederom een probleem, hierdoor heb ik moeite de hele plaat uit te zitten. Dat is jammer, want ik hoor de kwaliteit echt wel.
Als Iron Maiden nog een plaat uitbrengt hoop ik dat die maximaal 45 minuten zal duren en dat ze een andere producer en studio zullen kiezen dan hun laatste albums. Want The Book of Souls klinkt gewoon niet goed. Met zo’n geluid kun je wat mij betreft anno 2020 (en ook 2015, toen deze plaat uitkwam) niet meer aankomen.

avatar van Edwynn
4,5
geplaatst:
Blikkerig? Wat zit je dan te luisteren? Ponsplaatjes voor een draaiorgel?

avatar van Jelle78
4,0
geplaatst:
Edwynn schreef:
Blikkerig? Wat zit je dan te luisteren? Ponsplaatjes voor een draaiorgel?


Ik raad je aan één van de jaren 80 klassiekers te luisteren en meteen daarna The Book of Souls. Dat deed ik vanmiddag en ik was eerlijk gezegd redelijk geschokt over hoe slecht The Book of Souls klinkt in vergelijking tot de klassiekers. Dat had ik me eerder nooit gerealiseerd.
Hierbij moet ik wel zeggen dat ik de platen op Spotify heb geluisterd. Maar ik verwacht niet dat het resultaat substantieel anders zal zijn als ik het vinyl opzet.

avatar van trebremmit
3,5
geplaatst:
Ik snap het ook niet, vind deze gewoon prima klinken qua productie. Eigenlijk alle albums van Maiden wel.

avatar van Edwynn
4,5
geplaatst:
Ik heb geen problemen met de productie van Book Of Souls. Eigenlijk vind ik alleen het geluid op Dance Of Death en Virtual XI matig. Vanaf A Matter Of Life And Death hangt er een fijne live feel omheen. Van sommige jaren 80 platen vind ik het geluid wat ieletjes. Piece Of Mind, debuut en Seventh Son bijvoorbeeld.
Allemaal niet ernstig om er niet ten volle van te kunnen genieten hoor. Meer smaak dan dat het een kwaliteitsding is.

Zeg ik met mijn gedegenereerde tapetradersoren dan..

avatar van Jelle78
4,0
geplaatst:
Ik vind de productie van veel recente Maiden platen niet heel sterk, maar bij nadere beluistering van The Book of Souls is de productie van deze plaat best OK. In vergelijking met de klassiekers is het wat aan de vlakke kant, maar tijdens het luisteren stoort me dat niet of nauwelijks.
Ondanks dat een aantal nummers zeker aan de lange kant is, merk ik dat ik toch wel kan genieten van deze plaat. Blijkbaar zat ik gisteren een beetje in een zeikmodus als het om de recentere Maiden platen gaat. In elk geval wat betreft deze plaat niet terecht.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:13 uur

geplaatst: vandaag om 03:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.