Iron Maiden - The Book of Souls (2015)

Label: Parlophone

1. If Eternity Should Fail (8:28)
  2. Speed of Light (5:01)
  3. The Great Unknown (6:37)
  4. The Red and the Black (13:33)
  5. When the River Runs Deep (5:52)
  6. The Book of Souls (10:27)
  7. Death or Glory (5:13)
  8. Shadows of the Valley (7:32)
  9. Tears of a Clown (4:59)
  10. The Man of Sorrows (6:28)
  11. Empire of the Clouds (18:01)
avatar van Edwynn
Armored Saint heeft alvast geen mooie hoes nodig voor een sterk album. Wat Maiden betreft, ben ik tevreden over de koers van de afgelopen vijftien jaar.

avatar van Don Cappuccino
Ik heb hier gewoon weer erg veel zin in. Net weer The Final Frontier gedraaid en dat blijft een ijzersterke plaat.

avatar van Edwynn
Inderdaad. Beste van deze line-up wat mij betreft.

avatar van goldendream
Dacht dus verkeerd dat 'The Last Frontier' hun laatste was.

avatar van Edwynn
The Last Frontier moeten ze nog maken. Dus wie weet. ..

avatar van goldendream
Ik bedoelde natuurlijk 'The Final Frontier'.

avatar van Mr. Rock
Toch best snel, na de ziekte van Bruce en een betrekkelijk lange periode van radiostilte rond Maiden. Gezien de titels en de lengte van de nummers trekken ze de koers die ze sinds de reünie varen gewoon door. Maiden heeft al dubbel en dwars aangetoond dat lange epics ze prima liggen.
Dit kan volgens mij alleen maar goed worden. Aftellen maar weer.

avatar van vielip
Nieuwe Maiden? Tsja, je klikt het toch altijd even aan om het te lezen hè!? Oude liefde roest niet of nauwelijks. Al doet Maiden met haar laatste paar albums wel goed hun best om die liefde de nek om te draaien. De hoes is alvast te lelijk voor woorden vind ik. Hopelijk valt de muziek deze keer heel erg mee! Alhoewel, met de muziek was eigenlijk nooit veel mis. Ik vind dat met name Dickinson minder zingt. Niet dat zijn bereik minder is of zijn techniek of wat dan ook. Ik vind zijn stijl van zingen de laatste jaren gewoon niet prettig. Te geforceerd en krijserig in vergelijking met vrogger...

avatar van Edwynn
Ik vind de hoes juist wel tof. Sobere achtergrond met een vrij gedetailleerde Eddie in een soort koppensnellersgedaante. Spreekt wel tot de verbeelding.

Een stukje tekst van het titelnummer dat ik ergens las, licht wellicht een tip van de sluier op:

avatar van Metalhead99
Het heeft 5 jaar geduurd, maar de heren pakken daarom wel lekker groots uit. Een 2CD album van ruim 1,5 uur. Ik zal er tzt eens voor gaan zitten.

avatar van gigage
Eerst De Verlosser, nu het bijbehorende Boek? Hoe meer zielen, hoe meer vreugd in 2015

avatar van gigage
Te cryptisch? Ik doelde natuurlijk op Redeemer of diezelfde Souls van Judas Priest.

avatar van Tony
Maiden goes down under? Hij ziet er op de hoes uit als een echte Eddieriginal... Waar zit hier de like?

avatar van Tony
gigage schreef:

Nee, nee, niet te cryptisch hoor, ik vatte 'm wel... Maar waar staat dat we even moesten reageren dan?

avatar van gigage
Tja, daar heb je een punt Haha

Tony schreef:

Ik maakte er zelf een "grimmige rasta mummie" van. Hoe ik daarop kom? Die zwarte lijnen op zijn schedel kunnen doorgaan voor strak naar achteren getrokken dreads. Daarnaast doet de rest van zijn uiterlijk me denken aan een mummie.

avatar van Metalhead99
Alhoewel, die zwarte lijnen kunnen ook wel gezien worden als een soort haarnetje.

Haiti voodoo zombie Ed

Robbiev
3 dubbel op vinyl.....

Robbiev schreef:
3 dubbel op vinyl.....

En dat is fijn..? 6x maal richting platenspeler? Even lekker rustig zitten luisteren is er niet bij dan. En het had helemaal niet gehoeven, het had ook best op 2 platen gepast. Er kan namelijk zo'n 45 minuten op een LP en deze duurt in totaal 90 minuten.

(ter vergelijking; Powerslave en Somewhere klokten destijds over de 50 minuten)

avatar van The_CrY
Heb horen zeggen dat je voor de beste kwaliteit ongeveer 30 minuten per plaat zou moeten hebben. Hoe meer minuten je op zo'n plaat perst, hoe dunner de groeven en hoe minder de kwaliteit.

avatar van Faalhaas
Tja ik ben opgegroeid in de jaren 80 en gewend dat een LP rond de 45 minuten duurt en niet 30 minuten. Vrijwel alle LP's uit die tijd zouden dus inferieure geluidskwaliteit hebben, ook de klassieke Maiden platen. Geloof ik niks van. Dat er een limiet is, akkoord. Zo werd Master Of Puppets van Metallica, met 54 minuten speeltijd, destijds uitgebracht als enkele LP en kwam er kritiek op de geluidskwaiteit. Maar bij de standaard 45 minuten hoorde je daar ooit iemand over. Simpelweg omdat het allemaal hartstikke ok klinkt natuurlijk.

Volgens mij is dat iets van de laatste jaren om het over zoveel mogelijk plaatkanten uit te smeren. Komt het gebruikersgemak mijn inziens helemaal niet ten goede en de prijs wordt onnodig omhoog gedreven

avatar van Edwynn
Same here. Beetje overdreven poging om audiofielen van het pindakazen af te houde. Maar ja, als de behoefte er is wie ben ik dan?

De volgende plaat zal dan wel uit vijftien losse singles gaan bestaan.

kippenhok
Niet allen voor de audiofielen. Met die lange tracks zou het flink passen en meten worden precies 4 kanten van 22.30 te krijgen.

Nog even off topic: het geluid op Master of Puppets is maar middelmatig. Maar dat ligt meer aan de opnamen zelf dan aan de elpees en cds.

avatar van gigage
Live after death is een dubbel LP van bijna 100 minuten. Maar inderdaad, dan had hier de track volgorde aangepast moeten worden.

avatar van Faalhaas
Life After Death is idd een mooi voorbeeld. Duurt 10 minuten langer en werd destijds gewoon als dubbelaar uitgebracht. Ik zie niet in waarom dat nu opeens niet meer zou kunnen. Ik vind het iig een bloedirritante ontwikkeling dat er steeds minder minuten op een plaatkant worden geperst.

avatar van MichelDumoulin
Faalhaas schreef:

Ik geloof dat je even vergeet dat een LP 2 kanten heeft. Een LP van ong. 45 minuten bestond dan ook uit 2 kanten van nog geen 25 minuten per kant.

avatar van Edwynn
Ja moest je steeds omdraaien. De hel.

MichelDumoulin schreef:

Neehoor, was ik niet vergeten.

Even iets anders dan de muziek van Maiden en hoe op LP gepresenteerd.
Bij deze band vind ik het artwork net zo belangrijk, mischien is Iron Maiden wel de band met het meest herkenbare artwork maar ook het logo (samen met Kiss) die de muzikale wereld rijk is.
Ongelofelijk dat ze door koppig gedrag de befaamde Eddie ontwerper en Iron Maiden artwork bedenker Derek Riggs zo maar hebben kunnen laten gaan, omdat Maiden vond dat Derek zelf geen creatieve input had en alle goeie ideeen van hun afkwamen en ook nog niet naar hun wens uitgevoerd werden, Terwijl Derek zelf nog van mening was, dat als zijn ideeen niet goed genoeg waren hij zich totaal zou schikken naar de creatieve geest van de band.
Jammer dat het nooit meer is goed gekomen tussen Derek Riggs en Iron Maiden.
Derek had vast iets veel creatievers kunnen doen met de titel "The book of Souls" dan dit vrij saaie artwork.