Frank Zappa - Hot Rats (1969)

Rock / Jazz
Label: Bizarre

1. Peaches en Regalia (3:38)
  2. Willie the Pimp (9:21)

met Captain Beefheart en Don 'Sugar Cane' Harris

3. Son of Mr. Green Genes (8:58)
  4. Little Umbrellas (3:06)
  5. The Gumbo Variations (12:53)

met Don 'Sugar Cane' Harris

6. It Must Be a Camel (5:15)

met Jean-Luc Ponty

avatar van blabla
Met Don van Vliet (Captain Beefheart).

Aap
Dit is verreweg mijn favoriete Zappa CD. 'Willie the Pimp' (met de vocalen van Beefheart, meest bekend van Trout Mask Replica, zoals hierboven opgemerkt) en 'The Gumbo Variations' zijn fenomenaal goede tracks. En 'Peaches en Regalia' is natuurlijk wereldberoemd.
Wat Zappa in 'The Gumbo Variations' doet is iets waar hij vaker gebruik van maakt, nl. de grenzen opzoeken van wat je met een muziekinstrument kunt doen. Denk hierbij bijv. ook aan 'Chunga's Revenge'; wie komt er nu op om een elektrische alto-sax met een wah-wah in te zetten?
In mijn optiek is Zappa iemand die muziekstijlen tracht te karikaturiseren, of parodiëren, zo je wilt. Hij pakt een genre en extrapoleert dat zover als hij kan; zo iets van 'Dus dit vind jij mooi?', goed, dan neem ik dat, leg het onder een vergrootglas, blaas het op tot extreme proporties, smijt het terug in je gezicht en vraag dan 'Vind je het nu nog steeds mooi?'. Denk hierbij aan 'Be In My Video' en 'Bobby Brown Goes Down' als het gaat om disco, of 'Go Cry on Somebody Else's Shoulder' en 'Valarie' als het gaat om smartlappen (de tekst ondersteunt ook bepaald niet de gevoelswaarde in deze nummers, wat al aangeeft dat e.e.a. uit proportie is), of aan de cover van 'Stairway to Heaven'.
Daarbij is veel werk van Zappa ook sterk maatschappijkritisch, en daarbij (of juist daarom) ook controversieel van aard.
Mijn voorkeuren liggen echter bij de lange instrumentale nummers, zoals op deze CD.

Aap schreef:

Hahaha, precies!

beaster1256
amai , deze plaat ( ondertusssen herkocht als cd) van onder het stof gehaald en amai is dit van 69 , ja , onze wonderboy was duidelijk zijn tijd vooruit , peaches was , is en blijft grandioos, en de rest is puur echt muziekspelen zoals het vroeger dikwijls was
wat een genot om deze bende muziekkenners nog eens aan het werk te horen - goeie plaat (cd)

avatar van jurado
Leg Little Umbrellas eens naast het nummer W.C.S van dEUS' debuut.

jurado schreef:
Leg Little Umbrellas eens naast het nummer W.C.S van dEUS' debuut.

Dat nummer imiteert inderdaad érg opzichtig Frank Zappa. Ik mag toch aannemen aan dat dit ook wel in het artwork vermeld staat. Wie pakt zijn CD erbij?

"neemt cd erbij"

neen, geen vermelding

avatar van Yak
Yak
Bij de credits in het boekje:
w.c.s. (first draft) - music: dEUS/Frank Zappa, words: Barman

Welke cd heb jij dan? Ik moet er wel bij zeggen dat ik het oude exemplaar heb, waar "The Great American Nude" en "Right As Rain" niet opstaan.

avatar van Yak
Yak
Ik heb de versie inclusief Great American Nude en Right As Rain. Het staat zelfs nog letterlijker in het boekje: Sample of Little Umbrellas in W.C.S. used by permission of the Zappa Family Trust.

Ah zo! Bij mij kan je trouwens ook niet van een boekje spreken. Wat dan weer wel bizar is, is dat er flarden tekst van "The Great American Nude" te vinden zijn tussen de andere teksten van de songs.

avatar van IMPULS
Aap heeft hierboven al veel eerder een mooie weergave van een deel van Zappa's genius onthuld. Op dit album is zóveel het beluisteren waard. De langere stukken geven met de seconde andere muzikale geheimen prijs. Het titelnummer met name is verslavend, zelden een electrische viool zó bepalend en dragend horen zijn. Het thema blijft in de kop zitten.
The Gumbo Variations boeit iets minder
Merkwaardig is trouwens dat de originele plaatversie kortere versies heeft van Peaches en Regalia, Hot Rats, Son of Mr. Green Genes en The Gumbo Variations.
Niet storend, maar of dat nou zo zwaar nodig is....

IMPULS schreef:
The Gumbo Variations boeit iets minder

Het prijsnummer. 17 minuten feest in mijn bovenkamer.

IMPULS schreef:
Het titelnummer ...

?

avatar van Paalhaas
Daar zal-ie wel Willie the pimp mee bedoelen.

Aap
Vanwege de elektrische viool natuurlijk (Sugar Cane Harris); had ik over het hoofd gezien.
En ik ben het roerend met je eens m.b.t. The Gumbo Variations. Heb het al zeker 50x gehoord, en elke keer weer kippenvel. Vraag me ook altijd weer af hoe moeilijk het nu is om een saxofoon zo overstuur te krijgen. Ik kan me niet van de indruk onttrekken dat als je dat kan spelen, dat je dan álles kan spelen.

avatar van IMPULS
Yep, Willie the Pimp bedoelde ik natuurlijk (Beefheart in dat nummer: "Hot Rats, Hot...etc").
'k Ga The Gumbo Variations maar eens nieuwe kansen geven. Kijken en luisteren of er is iets mis is met m'n bovenkamer.

avatar van HammerHead
Ach, er zullen hele volksstammen beweren dat er iets mis is met je bovenkamer als je met plezier naar Beefheart of zelfs al Zappa luistert.

Ja,
of The Shaggs
of The Legendary Stardust Cowboy
of Luie Luie
of Malinda Jackson Parker
of The Butthole Surfers
of Allan Holdsworth
Soms hoef je het niet ook MOOI te vinden om het te kunnen waarderen. Zo is mijn fascinatie voor (een deel van) Zappa's werk begonnen. Gewoon luisteren naar iets wat weer eens compleet anders klinkt. En na verloop van tijd blijkt dat de eenvoudige bewondering voor het anderssoortige verschuift naar waardering, en, nadat je nog meer grip krijgt, misschien zelfs wel omslaat in een werkelijk genieten. Dat laatste is niet eens noodzakelijk, maar wel een prettige bijkomstigheid.

Aap heeft gelijk. Soms luister je gewoon naar Frank Zappa, omdat het volledig anders is dan de muziek die er op de radio speelt en die op elkaar gelijkt. Ik vond het vroeger ook moeilijk om hem te waarderen, omdat hij natuurlijk op een volledig andere manier met muziek omging. Maar eens ik over die fase was, ben ik verslaafd geworden aan Frank Zappa. Ik sta daar binnen mijn vriendenkring vrij alleen mee, maar ik ken nog iemand die het graag hoort, maar dan ook geschift graag. Het is een beetje alles of niets. Je zal zien als je het oplegt zullen mensen meestal vragen om iets anders op te leggen of ze zullen zeggen 'waauw, zo sjiek", zelden zullen ze het gewoon negeren. De muziek is gewoon te sterk aanwezig.

avatar van weasel
Geniale plaat. Wel één van Zappa's meest 'gangbare' platen, maar daardoor niet minder gaaf.
"Peaches & Regalia" is absoluut briljant. Ontzettend moeilijke melodielijnen, en tegelijkertijd juist heel catchy.

Joy
als ik weer eens het muzikale spoor bijster ben, dat ik ff niet meer weet wat ik wil horen, kom ik vrijwel altijd weer uit bij zappa, omdat er zo verdomd veel in zijn muziek zit en er nog zoveel te ontdekken valt

en, dEUS versus Zappa?

ik vind die hel 1e soloplaat van stef, every day i wear etc, qua sfeer erg veel lijken op de sfeer van little umbrellas

naja, leentjebuur mag best als het met smaak gedaan wordt

dEUS versus JJ Cale in : what we talk about....love bijv:)

Joy

avatar van pauljojo
Mijn eerste plaat van deze meneer. Ik heb al heel veel over hem gehoord / gelezen. Toch blijkt het helemaal niet te zijn wat ik verwacht had. Toen ik Peaches en Regalia voor het eerst hoorde dacht ik dat ik naar een .midi bestandje luitserde uit de dokters wachtkamer ofzo Zal wel meer luisterbeurten nodig hebben gok ik. Daarna kwamen gelukkig Willie the Pimp en Son of Mr. Green Genes, dus zat ik plotseling op het puntje van m'n stoel. Toen daarna The Gumbo Variations kwam was ik vrijwel verkocht. Voorlopig 4,5*

pauljojo schreef:
Mijn eerste plaat van deze meneer. .... was ik vrijwel verkocht. Voorlopig 4,5*

gelukkig heeft hij no5 zo'n 70 cd's. En vergeet ook niet maandag naar Zappa plays Zappa in de HMH te gaan. Zo vaak zal je niet de kans krijgen om zijn muziek live te zien....

avatar van pauljojo
Van die 70 platen zullen er vast 65 enorm tegenvallen... Maar ja, ik zal eens verder op zoek gaan. Ben benieuwd!

pauljojo schreef:
Van die 70 platen zullen er vast 65 enorm tegenvallen...

Nee hoor, zijn er zeker 50 geweldig, maar pas op zitten idd een paar mislukte experiementen tussen.

Okidokie

Aap
Ik kan je 'Waka/Jawaka' en 'The Grand Wazoo' van harte aanbevelen, om te beginnen. Liggen wel een beetje in het verlengde van 'Hot Rats' imho.

En hier een juweeltje...

Willie the Pimp met 9 minuten klei animatie.

avatar van Bruno Banani
Jihaa, gotta love Willie the Pimp