Frank Zappa - Hot Rats (1969)

Rock / Jazz
Label: Bizarre

1. Peaches en Regalia (3:38)
  2. Willie the Pimp (9:21)

met Captain Beefheart en Don 'Sugar Cane' Harris

3. Son of Mr. Green Genes (8:58)
  4. Little Umbrellas (3:06)
  5. The Gumbo Variations (12:53)

met Don 'Sugar Cane' Harris

6. It Must Be a Camel (5:15)

met Jean-Luc Ponty

avatar van pauljojo
Het grote nadeel van deze plaat vind ik toch wel dat Zappa je geen moment rust gunt. Er is nergens iets van een break of interlude te ontdekken. Continu krijg je de ingewikkeldste melodietjes en ritmes naar je hoofd geslingerd. Eigenlijk om hysterisch van te worden...

avatar van Marb

Frank Zappa: muzikale ADHD tot en met .

Als je nou echt een leuke cd wilt luisteren, moet je deze nemen. Van Peaches en Regalia [wat schijnt te gaan over een pot pruimen die leeft in het Royal Garden hotel, tegenover de Kensington Market in Londen] tot the Gumbo Variations [wat je eigenlijk als een soort moderne Bolero van Ravel kan beschouwen], geen enkel nummer is echt met serieuse intenties uitgebracht, maar meer als een soort waanzinnig geslaagd muzikaal experiment.
[Voor de mensen die geinteresseerd zijn in nog zo'n leuke experiment-CD: koop vooral Jazz from Hell van Zappa] en luister vooral het nummer G-spot Tornado

Heerlijk gerotzooi op een Synclavier in combinatie met een gitaarsolootje hier en daar van Steve Vai.

[Voor de mensen die niet weten wat een synclavier is: De synclavier is een soort van hele vage ouderwetse synthesizer/keyboard combi met een soort van oercomputer erbij :O ]

Mojo Pin
Te gek Zappa album, met als hoogtepunt 'The Gumbo Variations'.
4* voor nu.

fastpulseboy
hier ook weer veel te laat mee begonnen.....
maar ik wordt nu hierdoor achter in mijn stoel geblazen
I'm amazed

beter laat dan nooit

avatar van jellorum
deze beluister ik ondertussen vanaf mijn vijftiende
waarschijnlijk de bepalende plaat voor alles wat ik erna zou beluisteren, godzijdank of ik zat nu misschien naar radiorommel te luisteren....
kant 1 geniaal en kant 2 geniaal
dank aan koenie die me de plaat in handen stopte

EVANSHEWSON
jellorum schreef:
deze beluister ik ondertussen vanaf mijn vijftiende
kant 1 geniaal en kant 2 geniaal
dank aan koenie die me de plaat in handen stopte

Een uitstekend plaatje om al vanaf je vijftiende te beluisteren!

Zappa is altijd anders, is altijd uniek. Daarom ook is zijn muziek zo moeilijk te omschrijven voor wie hem niet mocht kennen.

4 sterren voor dit klassiek album ****

Da's ook toevallig: ook ik was 15 toen ik deze plaat voor het eerst hoorde. Het begin van een inmiddels 23 jaar durende passie voor Zappa.

Hot Rats is een van zijn meer toegankelijke albums en zeker een goede "instapper" als je zijn werk verder niet kent. Houd daarbij wel in gedachten dat hij verder eigenlijk geen enkele plaat gemaakt heeft die net zo klinkt...

Social_Mask
Frank Zappa, wat een naam ook. 1 van de reden dat ik geÏntereseerd raakte in de beste man. Ik verwachtte eerlijk gezegd een een druk, chaotisch Jazz album. Dat is het ergens ook zeker wel, maar het is ook prachtig. Meer dan dat zelfs..

Het hele album is erg mooi en laat je steeds met open mond achter. Fantastische gitaarspel! Fantastisch.. De nummers zijn ook erg leuk. Het eerste nummer bijvoorbeeld, erg vrolijk en toch geniaal. Dit album is dan ook erg happy happy.

Wel 1 minpunt..sommige nrs duren net wat te lang. Zoals Willie the Pimp. Het gitaarspel maakt dan wel erg veel goed. Hierdoor ook mijn favoriete nummer samen met het openingsnummer.

Ik geef dit album een 4,5*. Echt een genot om dit te luisteren.

en weer 1 over de streep

goe he, die zappa

nice

"Nogal, ja..."

avatar van ricardo
een vent die door teveel blowtjes nogal teveel doorgeslagen is ,sommige albums zijn wel humoristisch maar je moet er wel van houden het is niet mijn ding,geef mij maar wat meer toegankelijker muziek 2.5 voor dit album (of moet ik flauwekul zeggen)

avatar van Lennonlover
Kom aan, man!!! Dat je Zappa niet goed vindt, oké. Dat kan ik echt wel begrijpen. Maar zijn Hot Rats! Dat wil duidelijk zeggen dat je niet geconcentreerd genoeg geluisterd hebt! Dit is daadwerkelijk een wereldstuk!

avatar van Reinbo
ricardo schreef:

Je hebt duidelijk geen idee. Zappa gebruikte geen drugs. Hij heeft ooit een keer een joint gerookt en vond dat je er suf van werd.

Hij heeft zich dan ook altijd fel uitgesproken tegen drugs.

Daarnaast snap ik niet hoe je kan suggereren dat nummers als Willy the Pimp of Peaches en Regellia flauwekul zou zijn. Prachtig nummer met een schitterend intro.

avatar van Lennonlover
Ja, vooral Willy the Pimp vind ik gigantisch beginnen!

Ik wist eerlijk gezegd niet dat hij geen drugs nam. Ik dacht dat hij vrolijk meepakte zoals de rest van het muziektoneel in de jaren '60. Je ziet maar hoe je een verkeerd beeld van mensen kunt krijgen!

Social_Mask
Ik vind Willy the Pimp geweldig beginnen en eindigen. Samen met het eerste nummer erg sterk. En tja, gek genoeg vond ik dit helemaal niet ontoegankelijk. Hij maakt lekker, erg lekker muziek. Dit ga ik nog vaak draaien dat weet ik wel zeker.

ricardo schreef:

das zon beetje hetzelfde als roepen dat G W Bush de beste president uit de gehele presidentiele history van amerika is

mond spoelen , eerst terug in de schoolbanken en dan nog maar een keer een reactie overwegen die wel ergens op slaat;)

Howlaaaa Joy! Jij houdt je niet in he

avatar van ricardo
ha wat een hoop reacties, weet ik gelijk wat de grootste zappa fans zijn op deze site,ik weet inderdaad niet veel van zappa de humor in de albums zijn wel ok ik zou eigenlijk wel 1 zappa album willen kopen ,maar wat is nu echt het beste een live album of een studio album, zappa heeft zo enorm veel albums uitgebracht wie van bovenstaande zappa fans kan mij verder helpen

Joy
je zegt het zelf al, zappa heeft enorm veel uitgebracht, 1 album kiezen is onmogelijk, ook zit er giga verschil tussen studio en live,persoonlijk prefereer ik live, maar wat is live, zappa keek niet zo noua met indubben en overdubben, een pure live plaat vind je alleen in imaginary diseases

mocht je geen id hebben waar te beginnen, begin dan met een verzamelaartje

(have i offended someone bijv)

avatar van Reinbo
Aangezien je Sheik Yerbouti al schijnt te kennen (plaat met veel diversiteit) zou ik zeggen probeer Roxy & Elswhere, Zappa in New York of een van de YCDTOSA albums. Maar een andere verzamelaar is ook best aardig al krijg je dan al snel een verzameling van zijn meest toegankelijke werk en mis je een tipje van de sluier van zijn ongeloofelijke veelzijdigheid.

avatar van platedraaier
ricardo schreef:

You Can`t Do That on Stage vol.3 vind ik een aanrader voor iemand die wel van humor binnen Zappa houdt en niet teveel geklier en gefrunnik wil.

avatar van pinguin#13
Is Peaches en Regalia een van de allerbeste nummers ooit?
Voor ik deze plaat had was het ooit de begintune van een programma op Radio Centraal (Antwerpen). Daar ging ik speciaal de raio voor aanzetten op zondagavond 10u. Briljante plaat.

Joy
onzinnige vraag als je het mij vraagt, maar het is wel een perfect introdeuntje

avatar van ricardo
ik had dit album tot nog toe alleen gedownload in de kast liggen,maar heb hem vanmiddag toch maar origineel gekocht want ik wist wel dat dit goed was,nou ik kan je zeggen dat ik toch wel verast was van de heldere kwaliteit en nu komt het gitaarspel ook perfect naar voren,ik ga niet snel weer een gedownload album beoordelen,liever orgineel en de you tube filmpjes geven ook geen goed beeld van zappa( geluids technisch dan dus)maar de eerste 2 nummers zijn super en het nummer the gumbo variations is ook erg goed vooralsnog een beginstem van 4.5* voor dit goede orginele album.

avatar van ricardo
na 5 keer draaien vind ik dit een meesterwerk, mijn stem verhoogd naar het max aantal van 5*

ricardo schreef:

Ach, Zappa, dat download je niet, dat koop je! De inlays hebben nou eenmaal veel toegevoegde waarde.
Je gaat toch ook geen gras koken als je verse sla of andijvie kunt krijgen?

avatar van ricardo
nee inderdaad downloaden ben ik als het om muziek gaat nu wel flauw van,je mist dan een hoop goede geluids kwaliteit,kun je beter bij je platenzaak wat uitgebreider gaan luisteren.Dan kom je er meer achter wat goede albums zijn.

In het geval van Zappa kan ik je garanderen dat je je nooit bekocht voelt.
Tenzij je Thing-Fish koopt, want dat vind ik de enige echte draak.

avatar van HammerHead
Ik ben persoonlijk ook niet zo te spreken over Lumpy Gravy, staat teveel geneuzel op (en een aantal briljante stukjes muziek ja).

Dit vind ik overigens de meest complete Zappa-plaat. Alles klopt, geen mindere of flauwe stukken, met recht een meesterwerk.