Suede - Night Thoughts (2016)

Label: Warner Bros.

1. When You Are Young (4:16)
  2. Outsiders (3:53)
  3. No Tomorrow (3:51)
  4. Pale Snow (2:42)
  5. I Don't Know How to Reach You (6:12)
  6. What I'm Trying to Tell You (4:11)
  7. Tightrope (3:51)
  8. Learning to Be (3:21)
  9. Like Kids (3:36)
  10. I Can't Give Her What She Wants (4:45)
  11. When You Were Young (2:19)
  12. The Fur & the Feathers (4:40)
avatar van SirNoodle
Aftellen maar... de opbouwfilmpjes ter promotie zijn alvast dreigend positief, de hoes vind ik fantastisch, en de songtitels zijn wel intrigerend (zeker 1 en 11, dat lijkt wat op een intro/outro nummer)

Heerlijk nieuws! De hoes doet me denken aan die van The Chemical Brothers en ik vind hem ook mooi.

The Chemical Brothers - Further (2010)

avatar van luigifort
Mooi nieuws

avatar van vigil
aERodynamIC schreef:
mij doet het qua stijl denken aan een overblijfsel uit de Suede - Beautiful Ones (1996) periode

Schnee
Geloof iemand er nog in?

Ja, waarom niet?! De vorige was een prima album.

avatar van thetinderstick
'Outsiders' klinkt zeker niet verkeerd.

Nieuw werk van de band die verantwoordelijk is voor de (naar mijn mening) beste plaat ooit (Dog Man Star), tja daar ben ik uiteraard weer benieuwd naar. Zo tussen 1993-1997 was Suede misschien wel de beste band op aarde (nouja, Smashing Pumpkins, Radiohead en Oasis waren in deze periode ook fantastisch). Daarna hebben ze toch geen echt gedenkwaardig werk meer uitgebracht. Al kwamen Here Come the Tears (van The Tears), Slow Attack (Brett Anderson) en Bloodsports (Suede) nog wel in de buurt van het beste werk uit de jaren '90.
Het gevaar bij Suede (en Brett Anderson) is dat ze in het slechtste geval als een karikatuur van zichzelf kunnen klinken. Dit omdat hun stijl (en stem) zo herkenbaar is. Net als bijvoorbeeld ook bij Smashing Pumpkins het geval is.

In ieder geval ben ik erg benieuwd naar 'Night Thoughts'.

avatar van Edgar18
Sterke eerste single!

avatar van Joy4ever
Edgar18 schreef:
Sterke eerste single!

Zeker!

Er staat ook een bijzonder fraaie live uitvoering van I Don’t Know How to Reach You op YouTube.

Antagoon
Wauw, die eerste single is inderdaad sterk! Als dit een voorbode is dan leveren ze wederom kwaliteit af. Vond Bloodsports echt een hele goede comebackplaat, geen half werk.
Heb ze ten tijde van Bloodsports voor het eerst pas live gezien in Paradiso en was erg onder de indruk. De opkomst alleen al bij de begintonen van Europe is My Playground... Ben heel benieuwd naar deze plaat!

avatar van rkdev
Ik was er ook bij in Paradiso en dat was inderdaad een geweldig optreden, was ook onder de indruk. Dat was ik ook van het album Bloodsports en de nieuwe single Outsiders belooft veel goeds.

avatar van lennon
aERodynamIC schreef:
De vorige was een prima album.

Meer dan prima zelfs. en live stonden ze inderdaad ook te schitteren in Paradiso.... Heel erg benieuwd...

Kennissen die bij Revere waren gisteren hebben het Suede optreden in Londen meegemaakt. Zo dan, dat is niet misselijk als ze dat in Nederland ook gaan doen. Het is dat ik niet kan op beide data....

avatar van Poles Apart
Video van de nieuwe track "LIke Kids" toegevoegd.

avatar van thetinderstick
Like Kids is 'classic' Suede. Prima popnummer. Ik hoop dat dat er ook wat langzamere, misschien wat experimentelere nummers op de plaat staan.

avatar van dj24
Bijzondere ervaring. De eerste luister- en kijkbeurt van het nieuwe album van Suede: Night Thoughts, dat pas op 22 januari 2016 zal verschijnen. Moest bij de speciale voorvertoning in Cinema Melkweg, Amsterdam mijn mobiele telefoon inleveren, om te voorkomen dat muziek en film voor die datum zal uitlekken.
Tot mijn verbazing was er maar een handvol journalisten/fans op af gekomen. Tja, het is geen Adele, zal ik maar zeggen. Maar wees gerust, het nieuwe album van Suede valt niet zo tegen als de nieuwe Adele!
Wat betreft het concept, muziek en film. Het is niet voor de eerste keer dat Suede zoiets doet. Bij Dog Man Star ging de muziek ook al vergezeld van videoclips. Maar dat waren toen nog losstaande verhalen. Nu vormt het één lang verhaal. Helemaal duidelijk werd het nog niet de eerste keer, maar het deed me qua sfeer nog het meest denken aan Quadrophenia. Inderdaad, niet heel erg vrolijk makend. Als vormgeving voor de muziek zeker niet onaardig. En als initiatief valt het altijd te prijzen dat artiesten iets meer willen doen dan alleen maar een paar nummers achter elkaar spelen.
Maar uiteindelijk draait het toch om de muziek. En tjonge, wat is Suede weer in bloedvorm. Het begint orkestraal om vervolgens uit te pakken met een reeks aan fantastische, typische glamrock nummers waar Brett Anderson en de zijnen een patent op hebben. Omdat de eerste helft van de 12 nummers in elkaar over lopen, was het me niet helemaal duidelijk wanneer ik naar een nieuw nummer zat te luisteren. Maar een ding is duidelijk: je krijgt de eerste vijf, zes nummers niet de tijd om even op adem te komen.
Halverwege wordt gas terug genomen met een paar prachtige nummers. Ik kreeg soms letterlijk kippenvel. Daarna wordt het tempo nog even weer opgevoerd met onder andere de nieuwe single Like Kids. Niet slecht, maar wat mij betreft wel het minste nummer van het album. Tegen het einde keren we terug naar het eerste nummer, maar met een twist. Want het eerste nummer heet When We Are Young, het ene laatste nummer When We Were Young. En ja, dat is letterlijk en figuurlijk even slikken, want inmiddels hebben we qua verhaallijnen wel de nodige ellende achter onze kiezen. De gitaarsolo gaat door merg en been. Zeer fraai.
Tot slot gaan we er uit met The Fur & The Feathers. Opnieuw erg mooi.

Eerste indruk: Suede in bloedvorm. Night Thoughts is een kruising tussen hun magnum opus Dog Man Star en hun laatste, ijzersterke album Bloodsports. Kortom, een nieuw meesterwerk van Suede. En heel misschien zelfs wel hun beste album ooit?! Poeh hé! Dit album is nu al verzekerd van een hoge notering in mijn lijst van Beste Albums van 2016. En ik was eigenlijk nog bezig met het maken van dit jaars lijstje...
smile-emoticon

Kan ook niet wachten op het concert op 29 januari in Paradiso, Amsterdam! Viva la Suede!

PS De reacties in de zaal waren unaniem lovend. Need I say more?

PPS
Over de samenwerking tussen Suede en Roger Sargent voor de totstandkoming van de film zegt Sarget zelf het volgende: “Suede and I have crossed paths a few times over the years. I sneaked onstage for their ‘93 Glastonbury show to get photos for NME... more recently I was asked directly to do some of the photography for the last album. I was asked to pitch an idea for this film project... I really had no idea what they were wanting or expecting so I tried to write in the least self-conscious way possible. The record deals with a lot of familial themes — life, death, love, anguish and despair; themes that are expanded upon in its visual companion, providing a study of how those elements affect the human psyche. It resonated with me for many reasons, not least because my mother passed away a few days after I started writing a story for the film. The film starts with a man drowning in the waters of a deserted beach at night, as he fights for life, his mind plays out the events that lead him to be there.”

avatar van thetinderstick
Nou dj24, dat klinkt zeer veelbelovend! Maar hun beste album ooit? Dat lijkt me vrijwel onmogelijk (naar mijn mening is Dog Man Star het beste album ooit gemaakt).

avatar van dj24
Dog Man Star behoort ook tot één van mijn favoriete albums aller tijden. Dus ja, het is nog al wat om die vergelijking te maken. Maar goed, ik heb Night Thoughts ook nog maar één keer mogen beluisteren en bekijken. Het is dus met een groot vraagteken. Hoe dan ook, het is een zeer sterk album!

Dog Man Star evenaren lijkt me haast een utopie. Ik ga daar vooralsnog dan ook niet van uit. Een top 10 album van mij die ik zo lief heb.... dan moet dit wel heel erg sterk zijn (daarbij: andere tijden etc.)

Mr.Badmouth
Outsiders en Like Kids zijn absoluut zeer goede tracks. Ben heel benieuwd naar de rest en of ze dat niveau doortrekken op het hele album.
Dan zou het wel eens een leuke verrassing kunnen zijn voor 2016.

avatar van Joy4ever
Pale Snow is echt een pareltje. Prachtig. Outsiders was ik al fan van. De andere twee nummers kan ik niet zoveel mee helaas. Nog een kleine week wachten voor het album te beluisteren is. Can't wait!

en de video van 'No Tomorrow'.. fijn nummer:
Suede - No Tomorrow - YouTube

avatar van Guillaume
Prachtige hoes. Nu nog de muziek beluisteren.

avatar van Outlaw104
Net het album voor het eerst in z'n geheel beluisterd, vooral de wat mindere uptempo nummers moeten nog even goed indalen.
Bij Tightrope viel het kwartje wel meteen, en het inderdaad kleine Pale Snow is voor mij een heerlijke goosebumper.
Nog even wat draaibeurten geven, maar ik denk dat de heren van Suede hier weer een meer dan degelijk album afleveren.

Mag ik Suede tot mijn grote favorieten benoemen? Ja, dat mag ik. Niet voor niets staat Dog Man Star in mijn top 10 en doen bijna al hun albums het goed bij mij.

Bret's solo-albums vond ik ook erg sterk dus kon ik leven met het feit dat Suede er niet meer was (de laatste twee albums voor hun terugkeer waren prima, maar niet ijzersterk).

En toen waren ze terug met Bloodsports. Een meer dan uitstekende plaat. De vraag is dan of ze dat niveau kunnen vasthouden of zelfs verbeteren.

Al bij opener When You Are Young begon het bij mij al te kriebelen. Dit is een heerlijke binnenkomer van niveau. En dan volgen er gewoon een hoop meer: lekkere rockers als No Tomorrow, afgewisseld met juweeltjes als Pale Snow plus I Can't Give Her What She Wants en galmende pathos als I Don’t Know How to Reach You. Het is op en top Suede en wederom op hoog niveau.

Nee, het is geen Dog Man Star (alhoewel The Fur & the Feathers dat niveau wat mij betreft wel degelijk weet te halen) en de impact van het debuut ervaar ik ook niet. Het is meer het gevoel dat Coming Up bij me oproept: we kennen het allemaal wel onderhand, maar oh wat is het toch prachtig en lekker. En dat is Night Thoughts gewoon ook.
Verwacht niks nieuws, maar verwacht wel een pak zeer sterke Suede nummers met een Brett Anderson die goed bij stem is. Glamrock, drama en een ietsiepietsie kitsch... ja daar val ik nog steeds voor!
Het tempo op de plaat is hoog: de nummers vloeien naadloos in elkaar over en die hoes is schitterend.

Night Thoughts stelt niet teleur, integendeel. Ik vind dit een ongelooflijk mooi en sterk album. Een zeer waardige opvolger van Bloodsports.