Waarom gesplitte bands zo vaak toch weer samenkomen: door chronisch geldgebrek na een rechtszaak of scheiding te veel, uit nostalgische overwegingen, omdat een rustig familieleven op den duur wat begint tegen te steken en de kinderen de laatste jaren toch aandacht genoeg hebben gekregen. Waarom ze eigenlijk beter gewoon thuis op de bank televisie blijven kijken: omdat niemand het leuk vindt als een favoriete artiest na jaren van inactiviteit opeens in zijn dikke Elvis-periode blijkt te zitten. Black Flag, The Stone Roses, Happy Mondays, allemaal geweldige bands die hun eigen legende danig hebben ondermijnd door de fans simpelweg te geven wat zij wilden: een reünie. Gelukkig is de blijde herintrede van Suede, een van de beste Britse bands van de jaren ’90, een stuk beter verlopen. Met Night Thoughts heeft de band zelfs haar beste album in 20 jaar gemaakt.
Suede verscheen op het toneel in 1992, net toen de Britse muziekscene wat in slaap dreigde te sukkelen. De groep rond zanger Brett Anderson en gitarist Bernard Butler was op het juiste moment op de juiste plaats met hun spannende mix van seks, drama, romantiek en duistere glamour, en ze werden al snel de meest geliefde Britse indieband sinds The Smiths. Het debuut, Dog Man Star en de b-kanten-verzamelaar Sci-Fi Lullabies zijn monumentale klassiekers. Daarna bracht de band, minus een vertrokken Butler, nog het uitstekende Coming Up uit (Beautiful Ones werd ook hier een radiohitje), maar daarna leek de koek grotendeels op te zijn. In 2003 ging de band enigszins roemloos uit elkaar.
Tot Suede in 2010 plots opnieuw samenkwam (ook deze keer zonder Butler) voor een reeks concerten. Van het een kwam het ander, en zes jaar later is er van stoppen nog steeds geen sprake. In 2013 volgde al een eerste nieuwe plaat, het ‘best wel leuke, maar ook niet meer dan dat’ Bloodsports. Maar nu is er dus Night Thoughts, die tot mijn blije verrassing veel meer dan een beetje goed is.
Testen of deze plaat iets voor jou is, is makkelijk. Opener When You Are Young eens beluisteren is het enige wat je moet doen. De thema’s en stijlkenmerken van dat nummer komen namelijk doorheen de hele plaat terug. Wekt de mix van sierlijke instrumentatie, doorleefde zang en veel gevoel voor drama je nieuwsgierigheid op, dan is Night Thoughts echt iets voor jou. Of ze nu rocken (No Tomorrow, Like Kids), dromerig voor zich uit staren (Tightrope) of de indruk wekken voor je ogen in elkaar te zullen zakken van verlangen en verdriet (The Fur & The Feathers). This band could be your life.
Voor de fans kan ik het in één zinnetje samenvatten: dit is Dog Man Star, maar op Coming Up-niveau. Wat dus wil zeggen dat dit het Suede-album is dat zowel in sfeer als kwaliteit het dichtst bij hun grootste klassieker ligt. Een heel knappe prestatie. Die reünie was dus eigenlijk al die tijd gewoon broodnodig.
(Dit bericht komt van mijn muziekblog
The Irresistibles. Het is zeker niet de bedoeling dat al mijn blogposts op musicmeter terechtkomen, dus wie benieuwd is naar meer mag altijd de
facebook-pagina liken. Bedankt!)