Waarschijnlijk is hier alles al over gezegd zo te zien. Maar toch, omdat ik dit album met 5* heb beoordeeld, zal ik even een berichtje plaatsen. Dat ben ik mijn favoriete album allertijden wel schuldig lijkt me. Al is het maar omdat veel users op Mume hier via de Top 250 binnenkomen, zonder te weten wat ze nou moeten verwachten als het genre "Hip-Hop" aangegeven staat.
Even als basis, dit album is het startschot voor de Wu-Tang, een groep van negen rappers. Wat hen uniek maakt is vooral de diversiteit binnen de groep, de de bijbehorende zware producties van de RZA. Dat is zowel het sterke als het zwakke punt: Ben je op zoek naar vrolijke zomermuziek, dan is 36 Chambers waarschijnlijk niet helemaal wat je zoekt. Veel van de beats klinken alsof ze in een kelder komen, en dat kwamen ze toen ook (of ik heb verkeerde informatie vernomen). Ook is dit album naar mijn mening niet het ideale startpunt als je Hip-Hop wilt "ontdekken"... Ik raadt mensen niks af, of wat dan ook, maar dit album verschilt toch wel erg van andere rap albums. Dit komt doordat de hele sfeer op dit album klinkt dan ook alsof je je ergens in een steeg bevind, waar je je liever niet bevindt. Verder zijn de teksten zijn doorspekt met slang, als je hiermee niet bekend bent, snap je ze waarschijnlijk ook niet. Een probleem wat vaker bij rap voorkomt, maar bij de Wu is het nog "erger" als het ware.
Maargoed, over de muziek zelf: Een unieke mix tussen rauwe, soms ongepolijste beats met daarover negen even unieke MC's die hier eigenlijk allemaal op hun hoogste niveau zitten, en bovendien erg gedreven zijn. Daarnaast wordt het album gedragen als het ware door de sfeer die eromheen hangt, de Kung-Fu samples. de slang..... Alles klopt (in mijn ogen dan). Neem bijvoorbeeld de track Bring Da Ruckus, met in het begin een passende Kung-Fu sample waarmee het album eigenlijk aftrapt. Vervolgens komt een rauwe beat met daarover een gedreven RZA achter de microfoon ("Bring da mother.... Ruckus").
De kwaliteit is dat in elke verse van de rappers eigenlijk wel iets zit wat me bezig houdt. Zo is het in Bring Da Ruckus:
De agressie waarmee Ghostface zijn verse begint. De beatswitch tijdens Raekwons verse. De eerste lines van Deck. De accapella van GZA.... Alles lijkt op zijn plek te vallen. En dat is wat ik zoek in Hip-Hop. Een klassieker in elke zin van het woord.
Om verder in te gaan op de overige tracks: Op de twee solo tracks na worden de MC's op geniaale manier afgewisseld. De schreeuwerige RZA, de aggressieve Ghostface, de "lichte" GZA, de juist diepe stem van U-God, de rijmtechniek van Deck, de geniaale gestoordheid van Ol'd Dirty, de slang-rap van Raekwon, de flow van Method man, en de enkele verse van Masta Killa die classic genoemd mag genoemd worden.... Ook hierin klinkt perfectie naar mijn mening. Qua teksten zijn er ook genoeg quotables te vinden. Van brag&boast, naar meer inhoudelijkere teksten op C.R.E.A.M.:
It's been 22 long hard years and still strugglin
Survival got me buggin, but I'm alive on arrival
I peep at the shape of the streets
And stay awake to the ways of the world cause shit is deep
A man with a dream with plans to make C.R.E.A.M.
Which failed; I went to jail at the age of 15
A young buck sellin drugs and such who never had much
Trying to get a clutch at what I could not touch
The court played me short, now I face incarceration
Pacin', going up state's my destination
Handcuffed in back of a bus, 40 of us
Life as a shorty shouldn't be so rough
Ik kan wel meer quoten, en zag in sommige reacties al meer lyrics voorbij komen, maar kon deze gewoon niet laten. Het valt me sowieso op hoeveel openingslines/verses me bij zijn gebleven op dit album (waar Deck sowieso een handje van heeft).
Al met al naar mijn mening een klassieker, zowel muzikaal als de invloed eromheen. Bovendien het startschot van de Wu, waar verschillende erg sterke solo albums uit voort gekomen zijn.
Nogmaals, misschien niet het beste begin album als je Hip-Hop wilt ontdekken, omdat het toch wel erg verschilt ten opzichte van andere albums. Het duurde bij mij ook een jaar (toen ik het voor het eerst beluisterde was ik dan ook 14) voordat ik alles kon waarderen (Protect Ya Neck vond ik wel gelijk erg vet). Als je het toch doet, en waardeer je het niet, zou ik iemand aanraden om eerste andere vormen van Hip-Hop te beluisteren, en na een jaar dit album er weer bij te pakken.
Zijn er dan geen enkele minpuntjes op dit album te vinden? Voor mij persoonlijk niet. Ja misschien hadden Masta Killa en U-God een iets grotere rol kunnen krijgen. Maar hoe langer ik nadenk, ik kom eigenlijk alleen maar op de conclusie dat ik meer materiaal had gewild van deze kwaliteit. En dat zegt voor mij genoeg. 5*