Wu-Tang Clan - Enter the Wu-Tang (36 Chambers) (1993)

Label: Loud

1. Bring da Ruckus (4:11)
  2. Shame on a Nigga (2:57)
  3. Clan in da Front (4:33)
  4. Wu-Tang: 7th Chamber (6:06)
  5. Can It Be All So Simple (6:52)
  6. Da Mystery of Chessboxin' (4:47)
  7. Wu-Tang Clan Ain't Nuthing Ta F' Wit (3:36)
  8. C.R.E.A.M. (4:12)
  9. Method Man (5:50)
  10. Protect Ya Neck (4:51)
  11. Tearz (4:17)
  12. Wu-Tang: 7th Chamber, Pt. 2 (5:08)
  13. Method Man [Remix] Skunk Mix * (3:09)
  14. Conclusion (1:00)
Protect Ya Neck . Zelf ik kan niet ontkennen dat het een briljant nummer is.

avatar van MJ_DA_MAN
RZA rapt legendarisch op Tearz (dat lachje is idd ook briljant, iemand plaatste dat al eerder).

Ik ga de plaat snel een herkansing geven (de zoveelste, dat wel), omdat ik een beetje het gevoel heb dat ik hem best eens helemaal kan gaan voelen. Ook ík wil gewoon dat het kwartje valt bij mij .

eazyfan
Ik vind dit gewoon een erg sterke plaat door de rauwheid ervan, laatste tijd luister ik steeds minder Hip-Hop maar dit album blijft mijn uiterst favo op dit gebied. In het begin vond ik ook Wu-Tang Forever een stuk beter, maar na dit veel herluistert te hebben viel het kwartje hier ook. Alles klopt aan dit album: unieke producties die sterk in elkaar zitten, vette lyrics van allemaal toen nog getalenteerde MC's, groepsfeer . Protect Ya Neck blijft één van de 3 beste Hip-Hoptracks ooit vind ik, Da Mystery of Chessboxin blijft Briljant . C.R.E.A.M. is een vette classic, en Bring Da Ruckus samen met 7th Chamber blijven kippenveel keer op keer. 11 Uitzonderlijk sterke tracks op dit album, die laatste skip ik altijd, vind ik maar slappe mix en de Solo's bevallen me een klein beetje minder, als je met zoveel MC's zit, waarom maak je dan uberhaupt Solo-tracks vraag ik me af... . Maar voor wat het is een geniaal album .

avatar van J.M.
Verhoog dit toch maar weer naar 5*. Dit blijft gewoon een perfect album. Ik blijf het alleen jammer vinden Method Man Remix. Voor de rest voegt elke track wat toe. Alleen Bring da Ruckus al als eerste nummer vind ik helemaal geweldig zo rauw, zo geniaal. Can It Be All So Simple blijft het beste nummer op deze cd vind ik. Maar elk nummer is goed.

Dus weer terug naar een verdiende 5*

eazyfan
Die Method Man Skunk Mix staat ook alleen op de heruitgave Dus bij de originele Cd niet, die mag je gerust vergeten, Conclusion hoort er wel nog bij zo te zien. Maarja dat is maar een 'skit', 12 sterke tracks .

avatar van J.M.
Jammer dat ik de heruitgave heb, was ik er nou maar op 4-jarige leeftijd achter gekomen dat dit éen klassieker zou worden, had ik tenminste niet die rmx erop gehad

J.M. schreef:
Haha, dat bedoel ik niet. Het is toch niet dat je de Cd moet oordelen zoals je hem hebt? Je kan toch ook gewoon oordelen hoe dit uitgekomen is?

Ja op allebei de manieren krijgt deze iig 5*

Maarten||
Jeetje, hij blijft maar stijgen in de top 250 .

avatar van Weirdo Wizzy
Een album waar ik nooit echt zoveel zin heb om hem op te zetten, maar eigenlijk onbegrijpelijk want het is gewoon een gruwlijk vet album. Ik vind hem het best als je hem ook echt aandachtig (en hard!) luistert.

Met Bring Da Ruckus wordt de toon gezet; een prima intronummer. Vervolgens Shame On A Nigga en Clan In Da Front. Ik beschouw deze als de nummers waar vooral ODB en GZA op mogen schitteren en dat lukt ze goed. Vervolgens 7th Chamber. Dit vind ik een typisch Wu-Tang 'groepsnummer. Erg goed nummer maar er komen nog betere groepsnummers. Vervolgens de combo Raekwon & Ghostface. Mooie tekst opzich, het is ook wel een goed nummer maar wel de minste van de cd vind ik.

Da Mystery Of Chessboxing (1e van de 3 favoriete tracks) is ook weer zo'n echt groepsnummer. Maar gewoon net iets beter als 7th Chamber en dat pianoriedeltje maakt het af. Wu-Tang Ain't Nuthin.... knalt gewoon uit je boxen. C.R.E.A.M. is eigenlijk een wat meer 'gevoelig' nummer met mooie inhoud; erg goed nummer. Protect Ya Neck (2e van de 3 favoriete tracks) lijkt wel op Da Mystery... vind ik. Ik weet nooit welke van de 2 ik nou beter vind. Tearz (3e favo...) erg mooi nummer. Ik had eerder helemaal niet door dat het eigenlijk een best wel 'triest' nummer was (wat het dus zeker wel is). Tot slot nog de afsluiter 7th Chamber: Part 2. Aparte maar keiharde beat. We beginnen hard, dus we eindigen ook hard zullen de Wu-Tang leden wel hebben gedacht .

Rappers in topvorm, rauwe beats een paar echte klappers dus dit album krijgt 4,5 ster van me. Als ik dan toch nog een minpuntje mag noemen: die praatstukjes hadden er wel uitgemogen.

avatar van Madill

E.Norton
MJ_DA_MAN schreef:

Die heeft Jeru trouwens ook gesampled volgens mij, Ain't The Devil Happy

avatar van MJ_DA_MAN
Nu je het zegt, klopt ja! Vond dat refrein ook altijd erg vet.

SinX
zonder dit album was hiphop niet wat het nu is

Wat het NU is, had het ook nooit mogen worden.

Wat een bull.

Raekwon the chef

het is IN IEDER GEVAL één van de belangrijkste en invloedrijkste albums geweest

avatar van Chrisseh
zonder dit album was hiphop niet wat het nu is
Nee, logisch, want dan was dit album er nooit geweest (cirkelredenering).

Maar zulke speculaties zijn redelijk zinloos. Dit album mag een groot effect hebben gehad, maar weet jij veel hoe 'hip-hop' (brede term) er anders nu had uitgezien...

avatar van Weirdo Wizzy
Deze hoort zeker in het rijtje meest invloedrijke albums samen met platen als Raising Hell, It Takes A Nation..., Paid In Full

avatar van Zjapp
MJ_DA_MAN schreef:

Tearz is bij mij een groeier, al vind ik Deck daar toch wel een stuk sterker dan RZA komen.

It's only natural, actual facts are thrown at you
The impact'll blow trees back and crack statues, Million dollar rap crews fold, check the sick shit, explicit, I crystalize the rhyme so you can sniff it; We live this, fitted hats low conceal the crooked eye, No surprise, verbal stick up put em high, Rebel I, outlaw, split second on the draw, Blow the door off this shit, like bricks of C-4!

CaliLove
Zjapp schreef:

It's only natural, actual facts are thrown at you

1) Inspectah Deck rapt niet op Tearz
2) Die verse die je daar hebt staan is van Inspectah Deck maar dan op de track Itz Yours op Wu-Tang Forever

Als een echte Noob ging ik mij dit album aanschaffen, ik ken helemaal niets van hip-hop, als ik hip-hop hoorde dacht ik aan tenenkrullende muziek zoals 50cent, eminem en die laatste gedrochten van g-unit,

vanaf ik Bring da Ruckus hoorde besefte ik dat hip-hop helemaal niet is zoals dat bovenstaande maar dat het muziek is vol originaliteit, gevoel en dat de teksten helemaal niet allemaal gaan over dat geile buurmeisje te neuken met je 30centimeter grote gun.

ik kan het niet echt helemaal beschrijven wat ik goed vind aan dit album, mischien de fantastische droge beats, de leuke samplles ( Cream! ) maar vooral denk ik de verschillende MC's die elkaar perfect aanvullen. Ol'dirty Bastard vind ik in ieder geval erg apart

Zonder twijfel geef ik dit album een mooie 4.5*

btw Met mijn verkennings-tocht door hip-hop heb ik gangstarr, mobb deep , a tribe called quest leren kennen die ik momenteel ook regelmatig beluister, zijn er hier mensen die mij soms nog goeie platen of groepen kunnen voorstellen?

Hip-hop is in ieder geval een pak beter dan ik dacht

avatar van MurryMusic
nas-illmatic?

avatar van Chrisseh
Wow felix, het valt mij mee dat jij als 'noob' dit soort(redelijk harde, naar mijn mening) hip-hop meteen kan waarderen. Maar dat is alleen maar goed!

felix89 schreef:

Van de klassiekers mis je inderdaad Nas - Illmatic nog. Ook kan je Common (Sense) - Resurrection, of Be (ook van Common) proberen. Of The Roots (Things Fall Apart, Illadelph Halflife, The Tipping Point, Game Theory). Blackalicious (The Craft, Blazing Arrow) maakt ook leuke en kwalitatief goede hip-hop. Ook kan je naar een Mr. Lif (I Phantom !) kijken, alhoewel dat weer andere hip-hop is, dat is ook meer de huidige underground. Of voor velen het huidige fenomeen in de underground scene is MF Doom, die ook onder de monikers van Viktor Vaughn, Madvilllain (samen met de hip-hop producer Madlib) of Danger Doom (samen met de hip-hop producer Danger Mouse) gaat.

Ach, eigenlijk te veel om op te noemen! Wat ik heb aangeraden is vooral wat nieuwer werk (maar niet á la G-Unit).

Oh, en voordat ik het vergeet: als je dit album vet vindt, check dan zéker GZA - Liquid Swords en Raekwon - Only Built for Cuban Linx ... , twee solo platen van Wu-Tang leden.

avatar van psychonaatje
En als je van de geschifte stijl van Ol' Dirty Bastard houdt, zijn Return to the 36 Chambers: The Dirty Version en Nigga Please ook aanraders.

avatar van Statiegeld
felix89 schreef:

Hip-hop is in ieder geval een pak beter dan ik dacht

Illmatic van Nas zou ik sowieso gaan luisteren als ik jou was. Verder gewoon een beetje door top 10's klikken en kijken in toplijsten wat je misschien aan kan staan. Wel respect dat je dit album na een luisterbeurt als 'hip-hop noob' al direct kan waarderen.

avatar van Weirdo Wizzy
Zal ik nog even wat golden age klassiekers aanraden dan kan felix weer even vooruit.

Public Enemy - It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back
Slick Rick - The Great Adventures Of Slick Rick
LL Cool J - Mama Said Knock You Out

Enorm bedankt allemaal, het word een leuke en interresante zoektocht en ik denk dat ik ga beginnen met die hip-hop klassieker van Nas , het aanbod is in ieder geval zo groot dat ik bijna niet weet waar te beginnen

rico-bballer
Zucht* Dit verwarmd mijn hart.

avatar van MJ_DA_MAN
Het beste om mee te beginnen zijn gewoon de hiphopalbums uit de top 250, gezien dat echt de ''standaard''-klassiekers zijn.

avatar van Weirdo Wizzy
Ben ik het niet mee eens. Ik vind dat de albums uit de top 250 bij elkaar niet representatief genoeg is voor hiphopmuziek in het algemeen. Het is naar mijn idee teveel uit één tijd (vooral midden jaren 90) en het is voornamelijk de wat hardere east coast rap.