Wu-Tang Clan - Enter the Wu-Tang (36 Chambers) (1993)

Label: Loud

1. Bring da Ruckus (4:11)
  2. Shame on a Nigga (2:57)
  3. Clan in da Front (4:33)
  4. Wu-Tang: 7th Chamber (6:06)
  5. Can It Be All So Simple (6:52)
  6. Da Mystery of Chessboxin' (4:47)
  7. Wu-Tang Clan Ain't Nuthing Ta F' Wit (3:36)
  8. C.R.E.A.M. (4:12)
  9. Method Man (5:50)
  10. Protect Ya Neck (4:51)
  11. Tearz (4:17)
  12. Wu-Tang: 7th Chamber, Pt. 2 (5:08)
  13. Method Man [Remix] Skunk Mix * (3:09)
  14. Conclusion (1:00)

avatar van LapraS
Dat sloeg op een bericht dat ik postte en inmiddels heb verwijderd - off topic.

avatar van superbassie
Hm, weet nog niet precies wat ik voor cijfer ga geven, maar wil wel alvast kwijt dat de instrumentals van Tearz gruwelijk zijn
Check altijd eerst beetje de producties en daarna goed de lyrics.

avatar van psychonaatje
superbassie schreef:

Het origineel. Overigens echt enorm goed gebruikt door RZA, vind ik. Dat dreigende sfeertje dat in het origineel in dat orgeltje zit, weet hij de hele track lang aan te houden.

avatar van superbassie
Dat wist ik niet wel erg goed gebruikt inderdaad.

heerlijk album!

CaliLove
psychonaatje schreef:

Amai dat heeft ie dan toch wel perfect gesampled
Ook al vind ik Tearz een mindere track op dit album.

EDIT: vanaf 1:44 kan je een ook stuk horen dat werd gesampled in de beat van "Black Widow Part 2" van RZA's album Digital Bullet.
Op die track rapt enkel ODB trouwens.

Kort samengevat heeft The RZA al heel wat aan deze track van Wendy Rene gehad zo te zien

avatar van j.b.b.l
Dit album is zo energiek,het mooie is ook dat ze allemaal kunnen rappen,geen enkele rapper van wu tang clan is op dit album minder,vooral op proteck yo neck is iedereen in top vorm.4,5 en mischien een plekje in mijn nieuwe top tien,waarmee ik druk bezig ben.

avatar van ill_ mad
wat kan ik nog meer toevoegen "straight classic". Elke keer als de beginstukje hoor van C.R.E.A.M. krijg ik gewoon kippenvel

Briljante hip hop plaat

avatar van Stapler
een ding snap ik niet, wat bedoelen ze met ruckus? rockets misschien?

tuktak
ruckus (plural ruckuses)
1. A noisy disturbance or commotion.
2. A row, fight.

CaliLove
Stapler schreef:
een ding snap ik niet, wat bedoelen ze met ruckus? rockets misschien?

Hun mentaliteit en manier van denken toen was "bring it on". Dat kan je ook horen op deze plaat en op "Bring Da Ruckus" o.a.

Raekwon the chef
tuktak schreef:
ruckus (plural ruckuses)
1. A noisy disturbance or commotion.
2. A row, fight.

het is die eerste naar mijn weten

avatar van MurryMusic
Het is het beide...

Raekwon the chef
Ja, maar in het geval van Bring Tha Ruckus is het alleen de eerste

Lil Bizzy Bone
Herluisterd, en ik vind het album wel beter dan de 1e keer dat ik luisterde, maar zie het meesterwerk nog niet van in. Herluister hem nog keer, tot nu toe mijn favo nummers zijn CREAM en Can It All Be So Simple. Ik blijf DJ U-Neek van BTNH tog beter vinden dan RZA.

haveman
Dit is gewoon één van de beste hip hop platen ooit.
Orgineel!

avatar van Stapler
Hmkay! weet ik dat ook weer.

avatar van wouter-d
geen commentaar, geen minpunten jammer voor de wu dat alles wat ze maken aan dit album wordt afgemeten dat kan niemand aan

avatar van Boris91
Heb al eens op dit album gestemd, maar nu eens een wat uitgebreide review schrijven.

Bring da Ruckus, een classic met een goede RZA beat, vol verborgen dingen, zoals het al vaker genoemde orgeltje. Ghostface opent hier met een legendarische verse, Raekwon komt erg lekker, Inspectah Deck komt ook erg hard, en GZA (mijn favo MC) komt hier toch wat minder dan de rest. RZA die ''Bring da motherfucking ruckus!'' schreeuwt op het refrein komt de sfeer van het nummer zeker ten goede.

Shame on a nigga, voor mij een van de mindere tracks van het album. Dat komt omdat ik ODB wel een leuke MC vind, maar zijn stijl ligt me niet altijd. Raekwon en Method Man vind ik hier wel vet, net als de beat.

Clan in da front, het duurt vanwege RZA die een heleboel namen noemt pas bijna anderhalve minuut voor het nummer echt begint. De beat die daarbij te horen is maakt het goed luisterbaar, want interessant vind ik het niet echt. Daarna komt een vette pianobeat, en GZA komt gewoon zeer goed op dit nummer.

7th Chamber, ook hier weer een lange intro met Ghostface, Raekwon, U-god en Method Man. Na weer bijna anderhalve minuut begint het nummer. De beat vind ik wel goed, maar springt er niet echt uit of iets dergelijks. De MC's komen hier wel allemaal met goede verses.

Can it be all so simple, leuk nummer, de beat is erg sfeervol en Raekwon en Ghostface hebben beiden een leuke verse. Hierna hoor je Method en Raekwon elke member van de Clan bespreken. Al met al een leuk nummer, lekker tussendoortje.

Da Mystery of Chessboxin, ongetwijfeld een hiphopclassic! Over de heerlijk duistere, oosters klinkende beat, wordt heerlijk gerapt door U-God (een van zijn weinige verses op dit album), Inspectah Deck die weer legendarisch komt, Raekwon komt erg goed, Ol Dirty heeft ook gewoon een goede verse hier, Ghostace komt heel energiek, wat weer heerlijk klinkt, en Masta Killa sluit het perfect af met zijn enige verse op dit album.

Ain't nuthing tha fuck with, vroeger was dit een favorietje van mij, nu een van de betere nummers van het album. De beat is heerlijk, lekker oldskool, RZA komt keihard, evenals Inspectah Deck en Method Man.

C.R.E.A.M., een van de grootste classic tracks ooit! Prachtige beat (op 4th chamber na RZA's beste), Raekwon komt erg sterk, en Inspectah Deck, ach daar is al genoeg over gezegd .

M.E.T.H.O.D. Man, leuke beat, en een lekker flowende Method Man. De intro is wel leuk om naar te luisteren, maar na een tijdje irriteert hij. Net als CIBASS vind ik dit een lekker tussendoortje.

Protect ya neck, alweer een classic track. De beat is erg lekker, en de buzzer maakt het af. Iedereen komt hier met een geweldige verse, maar mn favo's zijn toch Inspectah Deck, RZA en GZA, vooral laatstgenoemde.

Tearz, leuk trackje, maar vind het niet erg bijzonder. De beat is wel dope hier.

7th Chamber part 2, tsja, de verses van de eerste maar met een andere beat. Deze vind ik toch wel de betere.

Wàt een groepssfeer op dit album zeg, dit album geeft mij toch wel het ultieme Wu-Tang gevoel. 5 sterren en een al zekere tweede plaats in mijn toekomstige top 10.
Favorieten zijn Da mystery of chessboxin', C.R.E.A.M. en Protect ya neck.

ik sluit me volledig bij jouw reactie aan boris, alleen moet ik wel zeggen dat ik shame on a nigga juist een van de betere tracks vind.
Method man, reakwon ODB en GZA maakten op deze cd bij mij de meeste indruk
beste nummer vind ik protect ya neck.

rico-bballer
Ik was van plan dit te verlagen maar Goddammn waar haalde ik het vandaan ik zet hem net weer op en het blijft zo'n gruwelijk album. IK vond can it be all so simple altijd een tussendoortje maar ik vind hem nu opeens geweldig net zoals de rest.

handsome_devil
de eerste 25 albums uit de top250:

van de 23 rockalbums 2x 4*
van de 2 hip-hopalbums 2x 4*

Harco
Als je Illmatic en Enter the Wu-Tang goed vindt, dan zijn er honderden platen die je nog kunt luisteren.

Lost Highway
Ik heb me ook eens hieraan gewaagd, als je al een tijd op MM zit wil je tenslotte toch alles eens gehoord hebben dat in de top 100 staat.
Ik was er aanvankelijk wat bevreesd voor, aangezien ik helemaal geen hiphopliefhebber ben en ook Kayne West, Eminem, Snoop Dogg en Dr Dre hier zeer hoog gewaardeerd worden en dat voor mij -sorry fans- zeer slappe hap is.

Over WTC dus, het album zal er niet voor zorgen dat ik ineens een radicale ommekeer ken in muzieksmaak maar hij valt me best goed mee. Ik heb ook de NAS klassieker eens beluisterd en vind dat er een behoorlijk groot verschil is tussen beide albums, waar dit vol agressie zit is NAS toch meer relaxen. Ik kan op dit moment nog niet zeggen welke van de twee nu mijn voorkeur geniet.

Waar bij mij de eerste scheiding gemaakt wordt tussen goede muziek en slechte muziek is het al dan niet bevatten van passie, en dit is zeker en vast met passie gebracht. Het doet ook eens goed om eens hiphopclips te zien waar gefilmd wordt in achterbuurten in plaats van, nuja vul zelf maar aan.

Ik heb NAS en Wu-Tang een tijdje geleden MM-hypes genoemd, omdat het vooral hier populair is. Daar blijf ik ook wel bij, maar hé Interpol is ook een MM-hype en dat is één van mijn favoriete bands geworden, dus dit hoeft zeker niets te zeggen over de kwaliteit van de muziek.
Bovendien moet ook dit gerelativeerd worden, m.a.w. dood aan een zogenaamd alternatief prutszendertje als Studio Brussel dat hiphop zwaar promoot met steeds dezelfde tracks, uitvoerige reclame voor de concerten van Snoop Dogg en 50 cent maar volgens mij nog nooit een track uit de 36 Chambers heeft gedraaid.

avatar van BoordAppel

Nas en Wu-Tang zijn óveral populair, vooral Illmatic en Enter the Wu, dus wat je hier zegt is gewoon niet waar.

Lost Highway
In Belgische lijstjes duiken ze volgens mij nooit op ( Album 100/Tijdloze/Top 2000/Humo/... ) ofwel mis ik iets.

Vergo
België is retarded op het vlak van Hip-Hop..
* We hebben 2à3 goeie Hip-Hop DJ's;
* onze hiphop programma's op JIM & TMF draaien over het algemeen 80% commerciële crap.. + je moet eens zien naar de top100 van Coolsweat bvb, gewoonweg belachelijk
*zelfs in De Morgen ("kwaliteitskrant") weten ze nog niet het verschil tussen kwaliteits hiphop en brol
==> gevolg: de meeste mensen kennen hier niks van Hip-Hop, en staan bijgevolg niet in de tijdloze

Nummers zoals N.Y. State of Mind, Life's a bitch van NAS of CREAM van WTC... horen wel degelijk thuis in zo'n lijstjes

edit/ Stubru draait af en toe wel deftige hip-hop overigens zoals The Roots, Jurassic 5, Q-Tip,

avatar van BoordAppel
Lost Highway schreef:

In Nederlandse lijstjes ook niet, maar dat komt vooral omdat de (westerse) wereld gedomineerd wordt door rockliefhebbers.

Feit is dat Illmatic en Enter the Wu-Tang klassiekers zijn en onmogelijk als hype aangeduid kunnen worden.