Wu-Tang Clan - Enter the Wu-Tang (36 Chambers) (1993)

Label: Loud

1. Bring da Ruckus (4:11)
  2. Shame on a Nigga (2:57)
  3. Clan in da Front (4:33)
  4. Wu-Tang: 7th Chamber (6:06)
  5. Can It Be All So Simple (6:52)
  6. Da Mystery of Chessboxin' (4:47)
  7. Wu-Tang Clan Ain't Nuthing Ta F' Wit (3:36)
  8. C.R.E.A.M. (4:12)
  9. Method Man (5:50)
  10. Protect Ya Neck (4:51)
  11. Tearz (4:17)
  12. Wu-Tang: 7th Chamber, Pt. 2 (5:08)
  13. Method Man [Remix] Skunk Mix * (3:09)
  14. Conclusion (1:00)
Snowman
@ Boordappel op dit soort mensen moet je niet eens op reageren.

Snowman? wat is hier aan de hand? wat voor een soort mens ben ik dan? Mijn god, ik geef mijn mening. Of is het de bedoeling dat je allemaal dezelfde mening hebt hier?

Ik loop niemand voor lul te zetten, of te irriteren, ik heb in de eerste plaats niet eens om een reactie gevraagd op mijn eerste reply hier! Het was een recensie van me. Als je hier niet tegen kan of als ik iets raars heb gedaan kun je dat ook tegen mij reply-en, of er gewoon niet op reageren! Lees eerst eens wat er geschreven staat voor je je oordeel klaar hebt a.u.b.

Boordappel: Ik wil me in ieder geval kunnen identificeren met de tekst, meegemaakt of niet... en thx

I like this.. net aangeschaft.. Protect your neck nog steeds mijn favo

avatar van Niek
Dit is rappend misschien wel sterkste album ooit (beter dan ILLmatic??).. 8 (9 incl. Masta Killa) toprappers. Method Man heeft fantastische eigen stijl en een flow van ongekend niveau, ODB heeft de zwakste techniek maar compenseert dit met veel energie en humor en zijn stemgeluid. Rebel INS is qua tekst ziek goed, Reakwon rijmt heel scherp, Ghostface is een fenomeen net als Method Man volledig vernieuwend. Verder is U-God lkkr agressief en GZA en RZA zijn rappend van degelijk niveau. En dé rap van Masta Killa (zijn enige op dit album) op Da Mystery of Chessboxin' is uiteraard legendarisch:

Homicide's illegal and death is the penalty
What justifies the homicide, when he dies?
In his own iniquity.

Productie van RZA is even wennen, maar herbergt vreselijk veel geheime wapens als je begrijpt wat ik bedoel.. Het album komt duister over en die sfeer wordt versterkt door de harde skits. Hoofdthema's zijn 'Niet met ons ****', ongelijkheid, geld (en dat wordt niet (!) geprezen) en het harde straatleven. Je kan de muziek niks vinden maar kwaliteit kun je het album niet ontzeggen. Dit is het neusje van zalm in de HH-wereld.
OJA! Wie zegt er dat dit album nergens over gaat?? Luister naar CREAM:

Inspector Deck

It's been twenty-two long hard years of still strugglin
Survival got me buggin, but I'm alive on arrival
I peep at the shape of the streets
And stay awake to the ways of the world cause shit is deep
A man with a dream with plans to make C.R.E.A.M.
Which failed; I went to jail at the age of 15
A young buck sellin drugs and such who never had much
Trying to get a clutch at what I could not... could not...
The court played me short, now I face incarceration
Pacin -- going up state's my destination
Handcuffed in back of a bus, forty of us
Life as a shorty shouldn't be so ruff
But as the world turns I learned life is hell
Living in the world no different from a cell
Everyday I escape from Jakes givin chase, sellin base
Smokin bones in the staircase
Though I don't know why I chose to smoke sess
I guess that's the time when I'm not depressed
But I'm still depressed, and I ask what's it worth?
Ready to give up so I seek the Old Earth
Who explained working hard may help you maintain
to learn to overcome the heartaches and pain
We got stickup kids, corrupt cops, and crack rocks
and stray shots, all on the block that stays hot
Leave it up to me while I be living proof
To kick the truth to the young black youth
But shorty's running wild smokin sess drinkin beer
And ain't trying to hear what I'm kickin in his ear
Neglected, but now, but yo, it gots to be accepted
That what? That life is hectic

avatar van schizodeclown
van Rippestein schreef:

Jah maar als je zoiets zegt over Tupac op deze site vol met hiphopliefhebbers mag je wel een reactie verwachten he

Snowman schreef:
@ Boordappel op dit soort mensen moet je niet eens op reageren.

Snowman... ik ben het ook niet eens met Von Rippestein maar ga hem niet beoordelen op zijn muzieksmaak. Hij heeft een andere mening en staat er zelfs voor open iets aan die mening te doen. Dan moeten wij, HHfans, JUIST reageren... Je verpest op deze manier de sfeer op deze site. Kappen daarmee.

avatar van MJ_DA_MAN
Ja ik dit album ook ''slechts'' een 3,5 gestemd. Is gewoon niet echt mijn stijl.

MJ_DA_MAN schreef:

kan het wel begrijpen, in het begin dacht ik ook... wat een overschat album.
Maar naarmate je luisterd en alle Wu-Tang leden albums luisterd klinkt het opzich fijn, vooral als je Meth Man hoord.

ik vind ut juist wel een chille stijl... maar zoiets als m-e-t-h-o-d man blijft de hele dag in mijn hoofd hange

avatar van MJ_DA_MAN
Dat vind ik ook nog wel een goed nummer, vooral die freestyle daarvoor

avatar van Conway Twitty
C Changes schreef:

Het zijn vooral de eerste zinnetjes die et 'um doen:

Raw imma give it to ya
With no trivia
We're like cocaine straight from Bolivia

en

Hey you get off my cloud
You don't know me and you don't know my style.

avatar van Cath

Hey you get off my cloud
You don't know me and you don't know my style.

Dat spreekt tie zo geweldig uit Alleen voor dat zinnetje zet ik M.E.T.H.O.D. Man al aan

avatar van Jordy
download discussie verwijderd

Relax
Ol' Dirty Bastard t/m 13 November, het lijkt net als je dood gaat dat je dan uit de groep geschopt ben

CaliLove
Ik heb Enter The Wu-tang een week geleden gekocht(dankzij de videoclips M.E.T.H.O.D. Man en Wu-tan clan ain't nuthin ta fuck wit) en het is echt een dope album!!!
En zoals Conway al zei, het zijn idd die zinnetjes die het doen en die de hele dag in je hoofd blijven hangen.
Dope beats, echt typisch Wu-tang style.
Het enigste wat me tegenvalt, zijn die voorstukjes in sommige tracks die meestal 1min. of meer duren, waardoor je dat nummer al vrij snel overslaat.

CaliLove schreef:

Ik snap wel wat je bedoelt. Toch zou ik niet willen dat ze die stukjes er niet op hadden gezet. Het komt de sfeer op het album ten goede. Verder zijn ze vaak best grappig.

avatar van herbertwest
Apart hoe dit album niet in de hiphop top 50 staat. Maar goed als je ziet dat de rest van de albums tussen de 20 en 60 stemmen zitten

'Is he dead? What the f*ck you mean, is he dead? There are all types of f*cking blood coming out of him!'[/quote]

inderdaad zit de kracht van het album ook in deze voorstukjes, sommige voorstukjes zijn ook echt een bijdrage aan de boodschap, maar diegene die dat niet zijn
zoals het torture begin van method man bevatten toch goede humor. het album werd voor mij alleen maar leuker.

Dit is eingelijk wel een 5,0 waard, hoe kom ik er nou bij om een 4,5 te geven
De teksten, ze zijn vaak heel serieus maar er zit ook een greintje humor in natuurlijk, Ghostface Killah met zijn New Word Born... te droog
ODB met zijn rapstyle, is toch wel gaaf.
Nu pas valt me het veel beter op hoe goed dit album eigenlijk is kwa beats ook, de beats zijn heerlijk gemaakt, ze zijn goed aangevuld van grimy naar blij naar wat droge shiz.
5,0 JA!

avatar van FunkyMonk
Natuurlijk een 5*! Dit is toch vanzelfsprekend? Dit is 1 van de beste (rap)albums ever made in history. Da mystery of chessboxin' samen met protect yr neck nog steeds men favo-wu tracks. Bring Da ruckus, clan in da front (dat beatje in't begin!! yum), method man; héél die CD gwn! zalig, vind ik 'm.

memorabel:
Raw I'ma give it to ya, with no trivia
Raw like cocaine straight from Bolivia
My hip-hop will rock and shock the nation
like the Emancipation Proclamation...(U-god)

Ruff like Timberland wear, yeah!
Me and the Clan, and yo the Landcruisers out there
Peace to all the crooks, all the niggaz with bad looks
Bald heads, braids, blow this hook (Raekwon)
---
It's the Method Man for short Mr. Meth
Movin on your left, aah!

First things first man you're fuckin with the worst
I'll be stickin pins in your head like a fuckin nurse (ODB)

CaliLove
en wat dacht je van deze:
"I be tossin' enforcin' my style is awesome//
I'm causin' more family feuds than Richard Dawson//
(Rza op Wu-Tang ain't nuthing ta fuck wit)
Vooral hoe ie het woord "feuds" uitspreekt

avatar van FunkyMonk
Haha zijn van die lines (of woordjes) die je altijd meezingt eh
--------
I got, fat bags of skunk
I got, White Owl blunts
And I'm about to go get lifted
Yes I'm about to go get lifted

I got, myself a fourty
I got, myself a shorty
And I'm about to go and stick it
Yes I'm about to go and stick it
(M.E.T.H.O.D., Màn)

eazyfan
Deze is wel erg goed, maar Wu-Tang Forever blijft beter vind ik, simpele reden is hiervoor dat sommige tracks hier beetje minder zijn vind ik, veel tracks die hierop staan vind ik maar minder; (Bring Da Ruckus, Shame On A Nigga,Clan In The Front,Aint Nuthin To Fuck Wit,METHOD MAN,Tearz), begrijp me niet verkeerd, ik vind die niet slecht maar niet echt mijn stijl, C.R.E.A.M.,Protect Ya Neck,Da Mystery Of Chessboxin, vind ik zowat de enige erg goede, de rest echt niet meer zo dope, METHOD MAN heb ik bvb nooit wat gevonden, irritante beat en METHOD MAN rapt niks speciaals in die track,voor al de liefhebbers van deze zou ik zeggen probeer eens Wu-Tang Forever.De meeste tracks vind ik dus eigenlijk maar beetje "kinderachtig" ,ofja gewoon niet veel speciaal,maar de 4,5* blijft zeer zeker.

avatar van Gyzzz
eazyfan schreef:

Uit je commentaar leid ik eerder een 2* af ofzo

avatar van MJ_DA_MAN
Ja iig geen 4,5*. Maarja ik heb dit album een 3,5* en Wu-Tang Forever een 4,5* dus hij is niet de enige die die laatste liever hoort dan deze. Begrijp me niet verkeerd, ik ben gewoon een uitzondering want deze komt niet voor niks op 20 (!!) te staan in de top 250. Wu Forever is gewoon meer mijn stijl, de beats op deze vind ik alleen vaak te ''dark''. Teksten en vooral de MC's, daar is niks mis mee overigens.

eazyfan
ja zeg ik ook niet dat er iets mis mee is, maar gewoon niet zo sterk op sommige momenten als je het mij vraagt.

avatar van Gyzzz
Tracks noem je 'kinderachtig', METHOD MAN vind je een irritante beat hebben, je vindt dat er maar 3 echt goede nummers op staan. Lijkt me dat er in jouw optiek dus nogal wat mis mee is. Als je dan nog een 4,5* neerzet krijg ik het idee dat die er puur voor de status van het album staat.

avatar van Niek
Wat mij betreft beste album ooit. Er wordt afgetrapt met een gruwelijke rap van Ghostface op al meteen een magistraal rauwe beat. En daarna volgen de klassiekers elkaar op. Op elk nummer lijken deze 8 (9 als je Masta Killah meetelt) topmc's elkaar af te willen troeven, waardoor ze steeds superscherp zijn. Er is hier sprake van ongekende chemie. Nog ongekender is de genialiteit van RZA's productie. Hij speelt werkelijk voortdurend met de beat (die buzzer op Protect Ya Neck.. briljant). Enige minpunt is de Method Man rmx op het einde. Die is overbodig en lijkt te veel op het nummer zelf. 5 Sterren!

Raekwon the chef
Naar mijn mening een perfect album, de hele sfeer klopt helemaal! Er zit gewoon ontzettend veel kracht in dit album, de beats zijn allemaal erg goed uitgevoerd, de flows/teksten van de 9 leden van de Wu-Tang Clan zijn allemaal uiterst uitmuntend en het is gewoon een plezier om deze keer op keer te beluisteren. Ik geef het 5 sterren!!
Favorieten:
-Shame On A Nigga
-Wu-Tang: 7th Chamber (vooral hoe Raekwon de track inluid)
-Protect Ya Neck

eazyfan
Ik zag de video van Can It All Be So Simple op TV en was met verstoming geslagen , vind die echt zo geweldig, dan heb ik deze Cd maar eens gekocht en besloten om hem 1 kans te geven, ik had net Wu-Tang Forever 3maal geluistert en was daar beetje van mening verandert tegenover die.Vroeger luisterde ik deze gewoon op pc, ok dat maakt natuurlijk niks uit maar deze keer was het gewoon in me cd-speler terwijl ik TV keek en deze klonk me gewoon veel beter dan tijdje geleden.Elke track is erg goed, tekstueel mogen we zeer zeker niet klagen, de producties zijn supervet gedaan door RZA. C.R.E.A.M, Protect Ya Neck en Da Mystery Of Chessboxin blijven me 3 favo's, Dit album begint gewoon zeer sterk met Bring Da Ruckus waar Ghostface serieus vet begint, alhoewel ik vond deze line van Inspectah Deck toch de beste: I Rip It, Hardcore Like Pornoflick Bitches ,Can It All Be So Simple blijft gewoon super, Raekwon en Ghostface doen daar erg aardig rapwerk, Dit album krijgt van me zeker de 5* en mooie plaats in me top10, ik vind deze nu ook beter dan Wu-Tang Forever.Ik kan ook snappen waarom mensen deze op 1 zetten en waarom deze het hoogst scoort in de top250, verdient deze zeker, op 1 komt deze nog niet in mijn top10 ,(je weet nooit), maar wel erg mooi op 3 .