David Bowie - ★ (2016)

Alternatieve titel: Blackstar

Rock / Pop
Label: ISO

1. Blackstar (9:57)
  2. 'Tis a Pity She Was a Whore [New Version] (4:52)
  3. Lazarus (6:22)
  4. Sue (Or in a Season of Crime) [New Version] (4:40)
  5. Girl Loves Me (4:51)
  6. Dollar Days (4:44)
  7. I Can't Give Everything Away (5:47)
Robertus schreef:
Wel frappant, die link met dat "K. West" op de hoes van Ziggy....Bowie is playing with our senses. Maar dat deed hij altijd al.

Ik heb vanmiddag bij dat album onthuld hoe het zit met die link naar West.

Maar Kanye heeft het schijnbaar weer eens niet begrepen.

aERodynamIC schreef:

Ik vind van niet. Ik mag dan wel de toevoeger zijn maar dit is later toegevoegd en zeker niet door mij.
Maar daar denken anderen blijkbaar anders over

Ik vind van wel. Ik heb het genre 'jazz' ingebracht als correctie en die is na wat wikken en wegen overgenomen. Hier is de link die er bij stond (genre jazz /rock):
David Bowie - ? (Blackstar) (CD, Album) at Discogs

Ik versta onder jazz toch echt wat anders dan jazz-invloeden. Ik vind het wat misleidend. Maar aangezien niemand verder reageerde zal iedereen het er wel mee eens zijn en zit ik er verder niet mee. Ik vind het hooguit wat vreemd staan. Zolang het maar niet alleen als jazz staat aangemerkt en die toevoeging rock er blijft staan

Ik ben wel benieuwd hoe echt jazz kenners dit zien trouwens.

avatar van devel-hunt
aERodynamIC schreef:
Ik versta onder jazz toch echt wat anders dan jazz-invloeden.
Ik ben wel benieuwd hoe echt jazz kenners dit zien trouwens.

Mee eens, het is niet gelijk Jazz als er een sax of een andere toeter te horen is. Bij een nummer als Blackstar denk ik eerder aan Avant-Garde.

Jazz is één van de invloeden die hoorbaar zijn en zo zijn er meer invloeden aan te wijzen die ik er nu ook niet bij zie staan. Ik weet dat het labelen op deze site altijd wat lastig is en bij deze plaat is dat zeker moeilijk. Maar nu staat het er vrij prominent en bij jazz denk ik toch eerder aan ander soort albums.

Daarbij staan er toch echt nummers tussen waar jazz als markering echt niet bij hoort en dat vind ik wel een voorwaarde.

ohmusica
Dit album staat nu in de jazz top tien. Naar mijn persoonlijke smaak, hoort het daar zeker niet thuis. Bowie bediende zich altijd al van verschillende stijlen en invloeden, hij absorbeerde het en maakte het tot iets, tot zijn muziek. Naar mijn beleving heeft hij dat op ★ weer opnieuw gedaan.

ohmusica schreef:
Dit album staat nu in de jazz top tien.

Net gekeken. Op vier

Nee, dat staat daar wel raar. Tom Waits is al twijfelachtig maar die snap ik dan nog iets beter (alhoewel ik het daar ook niet mooi vind staan). Bowie tussen Miles Davis, Coltrane, Mingus, Cannonball Adderley, Alice Coltrane en Lee Morgan. Het is wel apart

ohmusica schreef:

Zo zie ik dit album ook. Bowie heeft dat altijd al gedaan met allerlei stijlen. Hij heeft voor mijn gevoel geen jazz-album gemaakt.

avatar van Ward
Kanye heeft al lang en breed ontkent dat hij van plan is een Bowie-cover album uit te brengen. Dus een hoop ophef die helemaal nergens op gebaseerd was.

aERodynamIC schreef:

Ik zie het verder gaan dan alleen jazz-invloeden. Dat heb ik ook her en der in reviews gelezen. Bowie heeft bewust voor deze jazz-band gekozen en zij hebben ook een belangrijke rol gespeeld in het opnameproces. Dat heeft invloed gehad op de songs en op de uitvoering. Ik vind het genre jazz-rock (van Discogs) dus eigenlijk wel toepasselijk. Die muziek is inderdaad wel wat anders dan namen die jij noemt als Miles Davis, John Coltrane & Mingus.

avatar van Mjuman
west schreef:

Wilde hier eigenlijk uitblijven, maar dit vind ik echt te driestig voor woorden. Alsof het inhuren van jazz-musici en hun instrueren op een jazz-manier (improviserend min of meer) te spelen zou moeten resulteren in "jazz".

Dan stel ik voor dat je je hele muziekcollectie nog eens naloopt en vervolgens vaststelt hoeveel "jazz" je wel niet in huis hebt - houdt je ook even bezig.

Niet iedere jazz-musicus speelt altijd jazz en niet iedere jazz-injectie leidt linea recta tot jazz. En hoe dingen op Discogs worden genoemd zal me helemaal jeuken - de meeste fancy aanduidingen worden nl inde US bedacht en geven verder nauwelijks een leidraad bij het onthullen van het muzikale mysterie.

Iets kan een jazz-vibe hebben en geen jazz zijn!

Als een restaurant als "amuse" een piekfijne bitterbal en een smakelijk loempiaatje serveert en vervolgens mooie dunne frietjes bij het hoofdgerecht is het toch ook niet een snackbar geworden?

avatar van Sater
Bijvoorbeeld Dream of the Blue Turtles staat hier als 'pop' op de site. Dat staaft m.i. Mjumans argumentatie. Overigens opvallend dat van Bowie's albums alleen zijn debuut en Let's Dance de toevoeging 'pop'hebben (naast 'rock').

avatar van Don Cappuccino
Blackstar is gewoon geen jazzplaat. De kracht van deze plaat is dat die fantastische jazzmuzikanten juist geen jazz spelen en dus echt een grote invloed hebben op de sound van de plaat met die achtergrond. Ik snap dus niet dat jazz goed is gekeurd. Bij RateYourMusic staat de plaat onder ''Art Rock'', maar van die term krijg ik al helemaal jeuk.

Robertus
Een labeltje dekt de lading natuurlijk nooit helemaal. Maar artrock zit er toch iets dichterbij dan "Jazz" denk ik. En voor zover er al gestoeid wordt met jazz-invloeden komt dit het best naar voren in 'Tis A Pity She Was A Whore. Ik vind het toch vooral een overduidelijke Bowieplaat waarin hij als vanouds iets maakt waar gewoon erg moeilijk een label op te plakken is. Hoe zou je een album als 1.Outside labelen? Of één van de Berlijnse albums, of Station To Station? Ik ben blij dat ik dat niet hoef te doen....labeltjes plakken. Is mijn ding niet.

west schreef:

Ik vind Discogs niet een leidraad als argument. En ik zie het dus echt niet als jazz. Dat jazz-muzikanten een belangrijke rol hebben gespeeld is fijn maar maakt het ook nog niet tot een jazzplaat. Jazz-invloed: absoluut. Jazz als label? Te veel eer (al helemaal omdat ik zelfs jazz-invloeden in een paar nummers erg minimaal vind, laat staan dat je dat dan jazz kunt noemen).

Robertus
Ik vind het juist gaaf dat Bowie muzikanten uit de jazzhoek recruteert om hem bij te staan bij één van zijn immer indiosyncratische scheppingen. Die gasten (en vooral Donny McCaslin) doen hun ding op de muziek van Bowie. Zoals ook Mike Garson in 1973 de instructie van Bowie kreeg om vooral zijn eigen, avantgardistische ding te doen op iets dat doorgaat voor een simpele rockriff. Ik heb het hier uiteraard over de Alladin Sane's titelsong. Garson probeerde met zijn spel zich aan te passen aan het type song. Allemaal afgekeurd door Bowie, die er maar op bleef hameren dat Garson juist zijn EIGEN ding moest doen! Het resultaat kennen we uiteraard....Een compleet-van-de-wereld-piano-solo op een relatief simpel nummer.

Zo ging Bowie met zijn muzikanten om en dat heeft geleid tot klankcombinaties die op zijn minst origineel te noemen zijn. Donny McCaslin doet hier zijn jazz-ding op een plaat die dat helemaal niet is. Dat is juist het geniale!

Cured
Eens met de heren boven me. Complexe muzikale structuren hoor ik oók niet en wat ik wel hoor is echt te weinig voor de toevoeging jazz bij dit album, al ben ik daar op zich nooit zo mee bezig'.

avatar van Erwin.c
There's old wave, there's new wave and there's David Bowie werd vroeger al eens geroepen,
kunnen we daar niet gewoon een muziektag van maken: Bowie.
Scheelt weer een uitgebreide discussie

Erwin.c schreef:
kunnen we daar niet gewoon een muziektag van maken: Bowie.
Scheelt weer een uitgebreide discussie

Punt!

Krijg je in de toekomst bij nieuwe artiesten zoiets als: Genre: Bowie

Ik pleit er voor ?

Ziegler
Wie verzint dat? Jazz rock. Waarom niet gewoon country?

Ziegler schreef:
Wie verzint dat? Jazz rock. Waarom niet gewoon country?

Dien een correctie in. Na wat wikken en wegen gaat de crew vast akkoord

Robertus
Als er dan toch persé een genre boven moet staan dat uit één woord bestaat, zou ik gaan voor art-rock. Maar nogmaals, ik houd me normaliter verre van het plaatsen van labels. Is tegen mijn natuur..

avatar van Erwin.c
We waren er al uit...genre Bowie.

buizen
Ach ja, die 'labels' bij de albums op MuMe.
Moet je gewoon doorheen kijken.

Maar het wordt wel vervelend als bijv. in 'muziekgames' of 'favorietenlijsten' of 'ladders' in de reglementen wordt opgenomen dat een te nomineren song/album hier op MuMe per sé onder een bepaald label moeten vallen. Komt nogal eens voor. Dan kan wrevel over de etiketjes ontstaan.

Erwin.c schreef:
We waren er al uit...genre Bowie.

Oh ja, da's waar!

Denk dat ikzelf het volgende labeltje verdien: Vergeetachtig/chaotisch....

avatar van Erwin.c
En als we dan toch gaan zeuren....rock?
Ook zo'n eng woord, doet mij denken aan Bon Jovi.

Robertus schreef:
Niemand gaat Bowie "overnemen". En Kanye West al helemaal niet.

Als er dan toch iemand zou moeten zijn om het "stokje" over te nemen, dan John Cale. Maar ten eerste is die ook al 72 ongeveer (nog levend en wel en ook productief, maar voor hoe lang?), en ten tweede zou hij dan wel iets bewuster met zijn uiterlijke verschijning om mogen gaan....

Of Beck...Iets jonger..Nee, onzin, Niemand.

avatar van judgepaddy
Tsja. Het eerste wat ik op muziekles leerde over jazz was dat jazz muziek bestond uit 2 5 1 akkoorden schema's of een 1 4 5 blues schema waarbij de akkoorden "verjazzed" werden.
Als we in de jaren '50 hadden geleefd was dit misschien afdoende geweest maar jazz heeft zich dermate ontwikkeld en vermengd met funk, soul, rock, electronic bladieblabla, dat het meer een gevoelskwestie is geworden bij een hoop platen.
Je kunt bijvoorbeeld één akkoord spelen of desnoods een drone en daar over improviseren.

Wat volgens mij wel een vereiste is, zijn de solo schema's die gebruikt worden.
Kerktoonladders vaak aangevuld met een achtste bebop noot, verschillende variaties van mineur-toonladders arpeggio's, whole tone scales etc..
Bij free-jazz ga je meer met dissonanten freaken.
Deze bovengenoemde schema's hoor ik wel degelijk terug in verschillende nummers op dit album.
Dus noem het maar hoe je het noemen wilt (ik stem ook voor BOWIE ) maar er zit wel degelijk imo jazz door deze plaat verweven, dus wel als subgenre vermelden.

Ziegler
De uitvoering van Sue op Nothing has changed heeft vrij veel met jazz van doen. Juist op blackstar is er min of meer rock van gemaakt.
@Robertus
Art-rock? Wat is dat nu weer? Ik ben toch al geen voorstander van al die subgenres, maar art-rock is voor mij echt van een raadselachtigheid . . . .

avatar van Frenz
Ik wil geen spelbreker zijn, maar met het genre 'Bowie' ben je er niet, zo is daar o.a. Bowie-rock (Ziggy), Bowie-soulrock (YA), Bowie-techno (Low) en natuurlijk...... Bowie-jazz (Blackstar)