David Bowie - ★ (2016)

Alternatieve titel: Blackstar

Rock / Pop
Label: ISO

1. Blackstar (9:57)
  2. 'Tis a Pity She Was a Whore [New Version] (4:52)
  3. Lazarus (6:22)
  4. Sue (Or in a Season of Crime) [New Version] (4:40)
  5. Girl Loves Me (4:51)
  6. Dollar Days (4:44)
  7. I Can't Give Everything Away (5:47)
Jan uit Berlijn
Waarom eigenlijk niet gewoon 'fusion'? Ook al wordt dit nogal snel aan Jazz gelinkt. Als je het hele scala van Bowie samen wilt vatten is dat denk ik het woord dat het meest in de buurt komt. Misschien verdient het wel het predikaat 'Bowic'.

avatar van Mjuman
De discussie neemt ondertussen zulke rare vormen aan, dat ik denk:

Juffrouw Jannie Goeiesmorgens! - YouTube

Mjuman schreef:

Dan stel ik voor dat je je hele muziekcollectie nog eens naloopt en vervolgens vaststelt hoeveel "jazz" je wel niet in huis hebt - houdt je ook even bezig.

Ik vind dit een buitengewoon trieste en onbeschofte manier van niet discussiëren. Gevalletje erg jammer. Misschien kun jij jouw 'hoe heurt het handboek' nog even doornemen? Daar ben jij wel even mee bezig.

Jammer dat het altijd zo moet bij jou. Ik merk dat ik het op dit moment er wel even helemaal mee heb gehad.

judgepaddy schreef:
Deze bovengenoemde schema's hoor ik wel degelijk terug in verschillende nummers op dit album. Dus noem het maar hoe je het noemen wilt (ik stem ook voor BOWIE ) maar er zit wel degelijk imo jazz door deze plaat verweven, dus wel als subgenre vermelden.

Juist, dat had ik van jou al eerder gelezen bij deze plaat en dat er jazz door deze plaat verweven is (mooi gezegd), dat heb ik dus ook in een aantal reviews gelezen.

Daarentegen kan Ik mij zeker voorstellen dat anderen zeggen dat er soms wel een Jazz gevoel is of op sommige nummers, maar dat het genre Jazz een stap te ver is. Duidelijk is dat Bowie een uitermate originele plaat heeft gemaakt, met weer eens een geheel eigen sound.

avatar van Mjuman
west schreef:

Hou op zeg en zoek gewoon je spacecraft weer op met die rare praat van je. Lijkt me een typisch geval van "de splinter in het oog van uw broeder wel zien, maar niet de balk in uw eigen oog". Jij bent laatste om een ander onethisch handelen/schrijven aan te willen smeren. Verbeter de wereld, begin bij een ander, nietwaar?

Waarom denk je dat ik me amper meng in de discussie hier, bij andere albums van Bowie of generiek? Heb ik niks te melden en worden er hier zulke zinvolle dingen gezegd?

Dream on white boy. De dialogen van Saartje en Swiebertje hadden meer op het lijf. I'm outta here - Scotty, beam me up, please!

avatar van judgepaddy
Mee eens West.
Ik zou zelf bijvoorbeeld deze LP nooit in mijn jazz top 100 zetten of zo.
Dat hij nr. 4 in de jazz toplijst staat is inderdaad ook wat vreemd.

judgepaddy schreef:
Mee eens West.
Ik zou zelf bijvoorbeeld deze LP nooit in mijn jazz top 100 zetten of zo.
Dat hij nr. 4 in de jazz toplijst staat is inderdaad ook wat vreemd.

Dat is het natuurlijk ook.

buizen
De bespiegelingen hier doen inderdaad bij vlagen wat surrealistisch aan.

avatar van Ducoz
Ik ben absoluut geen Bowie-fan, maar deze plaat vind ik toch wel erg goed. Alleen die synth/horns in Lazarus al. Kippenvel op zich.

Ziegler schreef:

@Robertus
Art-rock? Wat is dat nu weer? Ik ben toch al geen voorstander van al die subgenres, maar art-rock is voor mij echt van een raadselachtigheid . . . .

Ik ben ook geen voorstander daarvan. Maar art-rock, ja, moeilijk te omschrijven. Dat label is volgens voor het eerst ooit geplakt op o.a. Velvet Underground, maar ook Roxy Music. Maar waar het voor staat, als sla je me dood. Rock gemaakt door kunstenaars? Verzamelterm voor alle "rock" waar je geen ander sub-label op kan plakken?

Ik vind al die labels net zo onbelangrijk als jij..Maar als het toch niet anders kan. Het staat wel "hip": Art-rock.

Maar laten we er vooral over ophouden...

avatar van Ducoz
Art rock is als autonome beeldende kunst. Het is iets op zichzelf, als zijnde een kunstwerk. Ik weet niet goed hoe ik het wil omschrijven. Muziek waar het niet persé draait om de muziek als muziek zijnde maar meer als een vorm van kunst, maar wel aanduid baar als zijnde muziek. Het idee, de uitvoering, de emoties. Uitgedacht, geschetst. Maar geen avant-garde waarbij het draait om vernieuwing.. eigenlijk is er gewoon geen goede uitleg voor. Ik zou zeggen dat het genre ergens ligt tussen progressieve muziek en avant-garde. Maar dat zou in principe alles kunnen zijn..

Ducoz schreef:

Mooie uitleg. In dat geval zou het toch een enigszins veilige keuze zijn om het te labelen als art-rock. Dan zijn we uitgediscussieerd over de labels in elk geval...

Robertus schreef:

En laat dat nu niet tot de keuzemogelijkheden op deze site behoren.

Blijft staan dat deze Bowie nu opduikt in de jazzlijsten en willen we dat?! Ik dus niet

avatar van Frenz
En de bureaucratische gang naar de mume burelen om daadwerkelijk "Bowie" als genre gelabeld te krijgen?
Zou het een prachtig blijvend eerbetoon vinden en het is gegeven het ouvre van onze held ook volledig passend en terecht.

avatar van Tony
Mjuman schreef:
Als een restaurant als "amuse" een piekfijne bitterbal en een smakelijk loempiaatje serveert en vervolgens mooie dunne frietjes bij het hoofdgerecht is het toch ook niet een snackbar geworden?

Jij altijd met je vergelijkingen, vermoeiend... Maar ik ga er eens in mee...
Nee, het is geen snackbar, maar als je dat allemaal bestelt wat jij hier aandraagt, heb je wel het idee dat je in een verfijnde snackbar zit te eten. Want jouw restaurant trekt snackbar producten naar een hoger plan door er een eigen culinaire draai aan te geven, precies wat Bowie hier doet met electronic jazz. Oftewel: dit is een verfijnde jazzplaat op z'n Bowie's, vanuit het rock idioom opgebouwd.

Frenz schreef:

Tja, en dan komen de andere fans ook met hun overleden helden. Het slaat nu echt door als je het mij vraagt.

Robertus
Ben dan wel benieuwd welk nieuw, aanstormend talent het label "Bowie" krijgt. Daar ga je met je originaliteit..

aERodynamIC schreef:

Ik ben ook voor een "Elvis"...

avatar van vigil
Wat te denken van het nu al gewilde "Dries" label...

avatar van Frenz
oké oké

Het enige dat ik als argument heb is dat Elvis en met name Dries vrij makkelijk te rubriceren zijn en menig ander overleden popster ook. Bowie dus niet (vandaar mijn eerdere flauwe sub indeling).

Dit is wat mij betreft ook niet serieus allemaal (mocht iemand dat nog denken) Ranglijsten en rubricering? I wouldn't care less

Ik heb eigenlijk maar één criterium of voor mij part schaal, die loopt van "deze herrie doet pijn aan m'n oren" (Dries bijvoorbeeld) tot "dit raakt me tot in m'n ziel zo mooi"

avatar van Chameleon Day
Jazz???

Maar goed ik zie een hele discussie....en die ga ik niet lezen.

avatar van Zoute Popcorn
Ik vind het genre Jazz ook zeker niet matchen met dit album. En dan zie ik ook nog op nummer 2 van de Jazzlijst "Closing Time" van Waits staan.. ook niet bepaald een album wat lekker representatief is voor het Jazz-genre.

Zelf vind ik Rock voldoende voor dit album. Maar ach, Jazz of geen Jazz, Blackstar blijft een erg goede plaat

avatar van Rudi S
Ziegler schreef:

Toch vaak gebruikt als genre duiding, even in google en voorbeelden genoeg.
En wie komen wij op foto tegen op de wiki pagina over art rock
Art rock - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org
RYM heeft hem wel als genre aanduiding aan boord.

avatar van Monsieur'
aERodynamIC schreef:

Geef mij maar een 'King of Pop' genre dan, en als ie de pijp uit gaat ook een 'Prince'!
Goed idee heren.

buizen
Even kijken wat er nu weer in dit 'dagelijkse live-blog' voorbij is gekomen.

Rudi S schreef:

Toch vaak gebruikt als genre duiding, even in google en voorbeelden genoeg.
En wie komen wij op foto tegen op de wiki pagina over art rock
Art rock - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

Maar hoe klinkt 'Art Rock' dan?
Zag laatst elders als de term 'Trip Prog' voorbij komen.. Dan haak ik af

avatar van Rudi S
buizen schreef:

Maar hoe klinkt 'Art Rock' dan?

Ik heb niks met die benaming , ik weet gewoon dat deze bestaat (Roxy Music) en hoe het klinkt:
Ik denk zoiets
waarschijnlijk zo

avatar van davevr
Art Rock is het moment als een rockgroep elementen van andere genres verwerkt in zijn muziek. Het verschil met gewone progrock is dat die groepen meestal ook connecties hebben met het kunstmilieu en/of verwijzingen in hun muziek en artwork. Goede voorbeelden zijn idd Roxy Music, Bowie, Velvet Underground, Talking Heads (Eno-albums)

Volgens mijn thesaurus :
a type of rock music, often with poetic lyrics, characterized by sophisticated harmonic, dynamic, and technical complexity based on forms derived from classical music and requiring performers of considerable training and skill.

Soit, ik gebruik de term maar het is een brede term, en de grens met andere genres is soms dun...

Zoals alle genre omschrijvingen, duh

avatar van Monsieur'
Misschien moeten we het beestje juist geen naam wíllen geven. Bowie was ook voor geen gat te vangen in één genre. Het is gewoon een lastig iets op MuMe. Diverse albums die ik in mijn top 10 heb staan vind ik Avant-Garde maar worden geschaald onder Electronisch, en andersom. Lets deal with it.

Ducoz schreef:

Toch ook niet helemaal waar, omdat art rock doorgaans heel bewust de grens tussen kunst en pop opzoekt: op zoek naar een verbintenis tussen beide i.p.v. high brow art nastreven. O.a. Velvet Underground, Brian Eno en Roxy Music zijn daar ook altijd openlijk voor uitgekomen. Het heeft ook een beetje te maken met de milieus en achtergronden van dat soort bands, dan heb je al snel een bepaalde invloed en associatie. Bowie past daar inderdaad ook wel tussen.

avatar van Wickerman
'Sue (Or in a Season of Crime)' is een fijn nummer, maar van die versie op die verzamelaar denk ik "doe maar effe niet, Bowie".