Eefje de Visser - Nachtlicht (2016)

Uitgebracht in eigen beheer

8. Luister (3:35)
  9. Wacht (4:05)
  10. Wel (4:14)
avatar van Gretz
Ik hoopte stiekem dat Mjuman met net zo'n verhaal zou komen als wexxel99, maar helaas. Had ik eigenlijk ook wel moeten weten, gezien stijlgenoot Aafke Romeijn ook al een veeg uit de pan kreeg.

avatar van dix
dix
De rotatielijst, bovenste 5

Eefje De Visser

Gretz schreef:

Ik wil niet te veel pannen gebruiken en geen reputatie verwerven als slayer van 'oorspronkelijk' Nederlands vrouwelijk zangtalent. Kan ik mijn lief overtuigen - door funding van haar entreebiljet - ga ik haar live in Tivoli aanschouwen. Live en van plaat zijn twee aparte dingen.

Wil nog wel kwijt dat ik mijn lief ook de kast op krijg met Maaike Ouboter, die ik veel minder gehalte vind hebben dan Eefje. Feit blijft dat chez nous Calibre - Fabriclive 68 (2013) tot minder nervositeit en agitatie leidt dan deze Eefje

Mag het licht uit ?

Cured schreef:
Mag het licht uit ?

Ik stuur zo de thuiszorg langs met een oxazepammetje en je rechte colbertje (straight jacket) - hou vol!

Help Is On It's Way.....

dix schreef:
De rotatielijst, bovenste 5

Eefje De Visser
David Bowie

Best knap nog dat Eefje een volledig Bowie-podium weet te voorkomen.

Mjuman schreef:

Dat laatste is zeker waar. Ik heb wel meer mensen gesproken die Eefjes muziek beter op waarde konden schatten nadat ze haar live hadden gehoord. Wacht niet te lang, want het zou maar zo kunnen dat ze de Ronda in haar thuisstad gaat uitverkopen. (Toen Tivoli Oudegracht nog open was was het daar ook een paar keer helemaal vol).

avatar van Rudi S
Gretz schreef:

Best knap nog dat Eefje een volledig Bowie-podium weet te voorkomen.

Rot meid, verpest het eerbetoon aan Bowie hier

Cured
Idd. , een onbekend meisje tussen een wereldsta r.....dat staat niet. Ik had tot voor kort nog nooit van haar gehoord..... (ik zie op de hoes ook nog maar een gedeelte van haar nota bene...eh, zonder bene).

Enfin, volgens Mju is het niks , dus dan is het ook zo .

Cured schreef:

Enfin, volgens Mju is het niks , dus dan is het ook zo .

Bovenstaande duiding van mijn tekst komt geheel en al voor jouw rekening. Ik heb zojuist op Eurosport kunnen zien dat jij bij de semantische slalom hopeloos het hek ingeskied bent. Had dan ook op gewacht op die thuiszorg!

Cured
Semantisch, en dat is in gewoon Nederlands.....? Maar je snapte de knipoog niet....

enfin....on topic.

avatar van Dim
Dim
Pffff, heb nu drie nummers van dit album gehoord. Het gaan er niet meer worden voorlopig: Spotify heeft de plaat niet en ik voel geen enkele aandrang om dit album te downloaden. Ik probeer mezelf er al meerdere keren van te overtuigen dat ik niet droom wanneer ik het gemiddelde van deze plaat zie. Misschien zijn de nummers die ik niet gehoord heb twintig keer beter dan die drie die mijn oren hebben geteisterd?
Ik meen dat de nummers die ik gehoord heb, Scheef, Mee en Wacht zijn, maar aangezien Eefje zo immens onverstaanbaar zingt, zou ik het niet zeker weten.

avatar van Svendra
Een open deur misschien, maar op het schijfje klinkt dit wel véél beter dan op de Luisterpaal. Nu pas valt de haarfijne productie op, en zijn bijna alle woorden van Eefje te verstaan.

In vond Nachtlicht vanaf het begin goed. En interessant door de electronische productie. Toch had ik nog wat reserve. De melodieën kronkelen nog meer dan op het vorige album, waardoor sommige nummers iets kunstmatig lijken te krijgen, minder kloppend. Maar na een nieuwe serie beluisteringen blijkt alles op zijn plek te vallen. Gewoon nog vaker beluisteren, dus.

Eefje de Visser heeft het hoge niveau vastgehouden en een album afgeleverd dat uniek is binnen de Nederlandstalige muziek. Ik verheug me erop om de band binnenkort te zien in Doornroosje, want het concert vorig jaar was een feest.

Ik vraag me trouwens af of het bovenstaande hoesje klopt, want op mijn digipack staan kleine gouden lettertjes. Of zijn die misschien op de vinyl versie afwezig?

Svendra schreef:
Of zijn die misschien op de vinyl versie afwezig?

Nee, daar zijn ze zelfs ongetwijfeld nog veel mooier zichtbaar

Dat hoesje klopt wel hoor, ze gebruiken die ook op iTunes en allerhande websites.

avatar van MaksimMilan
Ik zocht een term om deze alternatieve Nederlandstalige muziek (en o.a. Spinvis) in mijn muziekbibliotheek te distantiëren van de populaire Nederlandstalige muziek en kwam met de naam 'Nederlands indie'.

zaaf
MaksimMilan schreef:
Is niet zo gek. Ik heb gelukkig geen populaire Nederlandstalige muziek, dus hoef ik dat onderscheid niet te maken.

avatar van Sunderland
Ik kon wél lachen om de grap van MaksimMilan.

avatar van Von Helsing
Zal wel aan mij liggen maar ik versta er werkelijk niks van wat Eefje loopt te mompelen op Scheef.

Von Helsing schreef:

Donker was de straat
Op weg naar het plein
Een taxi, het is te laat
Het is voorbij
Wie wil er bloed op de achterbank
Van de werkelijkheid

Oh nee, dat is mompelende Frank

avatar van VanDeGriend
Von Helsing schreef:
ik gelukkig ook niet zo. Ook daarom vind ik Eefje de beste Nederlandstalige artiest ever. Je moet het keer op keer draaien om teksten te kunnen volgen. Voor zover al van belang bij muziek. Verstaanbare en directe teksten leiden wat mij betreft alleen maar af. Ik weet trouwens ook even geen niet Nederlandstalige Nederlandse act die ik beter kan waarderen.

avatar van Sunderland
VanDeGriend schreef:
... om teksten te kunnen volgen. Voor zover al van belang bij muziek. ...
Hear hear! Ben ik het volledig mee eens! Tekst is so overrated.

Bovendien, alsof elke buitenlandse act zo verstaanbaar zingt.

avatar van Svendra
MaksimMilan schreef:
Eindelijk heeft Indonesië een punt gezet achter het verleden, met die blije film. En nu dit weer.

avatar van stoepkrijt
Op Het Is vind ik dat Eefje zich duidelijk heeft ontwikkeld ten opzichte van het vrij frivole en luchtige debuut. Nu ik Nachtlicht hoor merk ik dat ze die ontwikkeling naar een wat volwassener en serieuzer geluid nog wat verder heeft doorgezet, al zijn de verschillen met Het Is niet heel groot. De gebruikte elektronica geven Nachtlicht gelukkig wel een eigen smoel en maken er een samenhangend album van. Dat gevoel heb ik op Het Is wat minder.

Nachtlicht is dus een stap voorwaarts en haar vorige albums waren ook al fraai. Er staan een paar wat saaiere liedjes op (Luister, Wel), maar in de albumcontext zijn ze goed te verteren. Een geslaagd album dus.

zaaf schreef:

De scheiding is ook moeilijk te maken. Ik bedoel, bij populaire muziek heb ik artiesten als Boudewijn de Groot en Ramses Shaffy staan. Die konden indie zijn als fuck, maar verkochten wel wat meer plaatjes dan onze Eefje. Maar die term bestond toen nog niet, dus laat ik het lekker zo.

avatar van Slowgaze
Svendra schreef:

avatar van harm1985
Sunderland schreef:
Hear hear! Ben ik het volledig mee eens! Tekst is so overrated.

Bovendien, alsof elke buitenlandse act zo verstaanbaar zingt.

Daarom moet je ook het album kopen van Eefje, dan krijg je er een boekje met teksten bij. ZeI ze zelf tijdens het interview met 3voor12.

harm1985 schreef:

Is onverstaanbaar zingen tegenwoordig ook al een marketingtruc? Ze heeft me in ieder geval wel overgehaald om alle nummers te kopen, omdat het album voor de rest echt nergens verkrijgbaar is.

avatar van Don Cappuccino
Vanaf begin februari staat het album op Spotify.

avatar van harm1985
MaksimMilan schreef:

Onverstaanbaar is zwaar overdreven. Dat had ik met Bon Iver, Bon Iver veel vaker en dat vond ik totaal niet storend.