The Chemical Brothers - Dig Your Own Hole (1997)

Dance / Electronic
Label: Freestyle Dust

1. Block Rockin' Beats (5:14)
  2. Dig Your Own Hole (5:27)
  3. Elektrobank (8:19)
  4. Piku (4:55)
  5. Setting Sun (5:29)
  6. It Doesn't Matter (6:14)
  7. Don't Stop the Rock (4:50)
  8. Get Up on It Like This (2:47)
  9. Lost in the K-Hole (3:53)
  10. Where Do I Begin (6:57)
  11. The Private Psychedelic Reel (9:22)
  12. It Doesn't Matter [Alt Mix / 28/9/96] * (11:52)
  13. I Love Tekno [Alt Mix / 4/10/96] * (6:48)
  14. Electrobank [Demo / 3/6/96] * (7:43)
  15. Cylinders [25/9/96] * (6:14)
  16. Where Do I Begin [Alt Mix / 15/6/96] * (6:31)
  17. Loops of Fury [Live at Lowlands Festival, 1997] * (4:34)
  18. Not Another Drugstore [Live at Lowlands Festival, 1997] * (2:05)
  19. Block Rockin' Beats [Live at Lowlands Festival, 1997] * (4:42)
  20. Leave Home [Live at Lowlands Festival, 1997] * (4:18)
  21. Song to the Siren [Live at Lowlands Festival, 1997] * (2:42)
  22. Three Little Birdies Down Beats [Live at Lowlands Festival, 1997] * (3:32)
  23. It Doesn't Matter [Live at Lowlands Festival, 1997] * (9:11)
  24. Don't Stop the Rock [Live at Lowlands Festival, 1997] * (3:09)
  25. Electrobank [Live at Lowlands Festival, 1997] * (5:00)
  26. Piku [Live at Lowlands Festival, 1997] * (2:19)
  27. Playground for a Wedgeless Firm [Live at Lowlands Festival, 1997] * (2:51)
  28. Dig Your Own Hole [Live at Lowlands Festival, 1997] * (5:27)
  29. Setting Sun [Live at Lowlands Festival, 1997] * (9:01)
  30. Chemical Beats [Live at Lowlands Festival, 1997] * (9:46)
  31. Hey Boy Hey Girl [Live at Lowlands Festival, 1997] * (1:53)
  32. Mind:Response [Live at Lowlands Festival, 1997] * (8:37)
avatar van T.O.
Het laatste shot van die video is ook erg cool

Electro_
M'n favoriet is nu eigenlijk Don't Stop the Rock. 4* geworden.

avatar van Jordy
Ben de singletjes van dit album aan het verzamelen, leuke b-kantjes en paar tracks een stuk langer dan hier op dit album, o.a. Don't Stop the Rock

avatar van orbit
Snel verouderd.. Bovendien vond ik nooit zoveel aan die big beat van de CB Setting sun was best aardig, maar werd eigenlijk ook al snel repititief en teveel één ideetje.

avatar van freddze
En deze hoes is winnaar van de eerste ronde de Hoezen Knock-out (1 t.e.m. 1024)

avatar van Ben Post
Goede plaat, sleept je mee van begin tot eind. Mijn favoriet Private Psychedelic Reel heerlijk opzwepend. Ik denk nog met plezier terug aan hun concert in 013.

avatar van bver
Ik vind dit het beste album van The Chemical Brothers. Vind het enorm knap opgebouwd, waardoor de cd echt 1 geheel wordt. Mijn favoriete track uit dit album is Piku, dat vooral live enorm goed uit de verf komt.

avatar van wooz
Met afstand het beste werk van de Brothers...ik moet toch even zuchten als ik dit vergelijk met hun laatste album. Meegesleurd door de commerce?

avatar van jellorum
Hmm, bijna vergeten dat ik dit ook vaak luisterde vroeger, ik zou no ook niet zoveel zin meer hebben om dit op te leggen.
Toch staan hier een paar hele goede nummers op met op de eerste plaats Where Do I Begin maar ook Private Psychedelic Reel, It Doesn't Matter en Elektrobank.
Als ik me goed herinner in It Doesn't Matter, als de beat invalt....zalig!!

avatar van Leonard91
Beetje een teleurstelling, ik had hier veel van verwacht. Ik hoor wel dat het allemaal netjes in elkaar is gezet maar toch mist het iets, er zijn zeker wat vette nummers (Piku of Elektrobank vind ik super) maar daartegenover staan ook een hoop nummers die ik nog geen 2,5* zou gunnen. Bigbeat is wel grappig maar dit probeert zichzelf te serieus te nemen ofzo, en dat vind ik nou net wat minder geslaagd.

Baltasound
Brilliant

wooz schreef:

Hun latere werk is wel commercieler, en ook minder dan dit, maar het is zeker niet slecht...

avatar van Lexicon Devil
Don' stop the rock....over groove gesproken...

herman schreef:
Opvallend dat je het primitieve 'It Doesn't Matter' beter vindt. Ook een leuk nummer, maar aanzienlijk minder geniaal wmb. Heb je de video van Elektrobank wel 's gezien?

Ben het duidelijk met Herman eens, Block Rockin' Beats en Elektrobank zijn voor mij de hoogtepuntjes op dit beste album van de chemicalien broeders, waarvan ik een aantal nummers toch ook wel "saai" vind.

avatar van Carolaah
Zeer lekkere plaat.
Rockt lekker weg, fijne beats, vind deze plaat niet heel erg hoogstaand, maar wel goed.

Ga er nog wat meer luisterbeurten aan spenderen.. Denk dat ik dan wel richting een 4,0 gaan

avatar van dj maus
Zeker niet onaardig, deze plaat, hoewel met name de tracks 6 t/m 9 wat mager uitgewerkt zijn.

Tracks 1, 3, 10 en 11 (die laatste met behulp van enkele Mercury Rev-leden) behoren tot het beste wat ze maken.
Wat Setting Sun betreft: hun samenwerking met Tim Burgess op het debuut klinkt een stuk beter, maar dat kan door mijn Oasis-allergie komen.

avatar van Arrie
Dance is eigenlijk toch wel een van m'n favoriete genres, ook al kan ik er niet veel van. Dingen als The Prodigy, Fatboy Slim en dus ook The Chemical Brothers vind ik geweldig. Het hoogtepunt van de dance is wat mij betreft dit album. En zeker het hoogtepunt van de big beat.
Een ding; ik vind wel dat dit album op hoog volume gedraaid moet worden om echt tot zijn recht te komen. Maar dan is het ook echt genieten.

Het begint knallend met Block Rockin' Beats. Je hoort een gitaar-loopje als basis, met nog wat samples die de titel van het nummer schreeuwen en voor de rest gebeuren er nog een hoop andere dingen in dit nummer, genoeg om 5 minuten lang te blijven boeien. Heerlijk!
Het volgende nummer, Dig Your Own Hole, sluit er mooi op aan, en ik vind deze muziek moeilijk te omschrijven, maar het heeft een lekker tempo, en door middel van allerlei geluidseffecten blijf je goed in het nummer. Er gebeurt wel veel in de muziek van de chemische broertjes, maar dat maakt het juist leuk.
Mooie overgang weer tussen de nummers, en Elektrobank begint met een moeilijk verstaanbare presentator of iets dergelijks die The Chem Bros aankondigt. Dan hoor je er weer eens een gitaar inkomen, wat weer laat zien dat ze veel rockelementen gebruiken. Een heerlijk tempo heeft dit nummer, met erg lekkere beats en ook een geweldige clip overigens! Aan het eind vertraagt het nummer heel langzaam om naar een wat langzamer, steviger einde te gaan, met een geluid wat ik op een of andere manier altijd associeer met een cirkelzaag.
Ook Piku is weer een ijzersterk nummer, maar over deze muziek heb ik gewoon niet veel te zeggen, behalve dat het heel erg vet is.

Maar dan, een van m'n favorieten! En volgens mij ook een ode aan The Beatles. Het is namelijk duidelijk geinspireerd door Tomorrow Never Knows van The Beatles. Die drums, en het lijkt ook wel alsof je de sitar uit Tomorrow Never Knows erin terughoort. Hierop zingt ook een van de broertjes Gallagher, volgens mij Noel, van Oasis, die natuurlijk ook zijn beinvloed door The Beatles. Of dat bewust zo is gekozen weet ik niet, maar het is wel een leuke parralel. Zowel Tomorrow Never Knows als Setting Sun zijn een van m'n favoriete nummers allertijden.

Na die reeks van 5 geniale nummers achter elkaar, zakt het toch een klein beetje in. Heel klein beetje maar hoor. In It Doesn't Matter wordt een beetje geexperimenteerd met het vervormen van een sample, waar na een tijdje een beat onder komt. Toch erg aangenaam. Maar minder geniaal dan de vijf voorgaande nummers.

Het gaat dan weer mooi over in Don't Stop The Rock, wat weer even geniaal is als de eerste vijf, en vervolgens weer erg mooi overgaat in het korte Get Up On It Like This. Toch vind ik dat wel een van de lekkerste nummers. Een lekkere sample zit erin, er zit zelfs nog wat DJ-gescratch in, maar dat klinkt zeker niet gedateerd en past juist mooi in het nummer.

Bij Lost In The K-Hole gaat het tempo wat omlaag. Dat is niet erg, kan je tot rust komen. Best mooi nummer, maar nog niks vergeleken met de twee nummers die erop gaan volgen. Het is meer een soort voorbode erop. Lekker relaxed nummer.

Where Do I Begin is echt prachtig! De zang is erg mooi, gezongen door ene Beth Orton die ik voor de rest niet ken. Maar de broertjes zorgen ook voor een mooie muzikale begeleiding. Met een geloopt akoestisch gitaartje. De stem van Beth is erg betoverend. Na 3 minuten komt het los, en komt er ineens een beat onder. Er komt geen zang meer, maar The Chemical Brothers maken het zelf af.
Het einde van het nummer vind ik uiteindelijk een soort van intro op het fenomenale slotnummer.

The Private Psychedelic Reel is een prachtig sfeervol nummer! Hoor ik daar nou een sitar? Het zou best kunnen, ik weet het niet. Erg mooi, en na 2 minuten als de beats erin komen ook nog erg lekker. Dit nummer pakt me echt en laat me pas weer los als het na ruim 9 minuten ophoudt. The Chemical Brothers waren hier duidelijk op hun hoogtepunt en dit is een van de beste nummers die ze ooit hebben gemaakt.

Veel kan ik niet over het album zeggen en over de muziek, ik kan alleen zeggen, dit mag je niet missen! Geweldig album!

Ik wil nog een ding kwijt. Het heeft denk ik ook de mooiste albumhoes die ik ken. Die zou ik wel in groot formaat op m'n kamer willen hebben hangen.

avatar van FunkStarr
Enige waar ik het niet mee eens ben is dat je de hoes mooi vind, ik vind het namelijk 1 van de saaiste nietszeggende hoezen ooit voor zo'n vet album.
De hoes van Exit Planet Dust en Surrender vind ik dan veel mooier
Maar het is zeker een super album dit.

Waar komt de dat geweldige bas loopje van block rockin' beats vandaan????

Is dat niet Gucci Again van Schooly D?

avatar van trebremmit
De hoes niet mooi? Ik vind dit een van de mooiste hoezen ooit, heb hem jarenlang als grote poster gehad.
Toendertijd was ik bij een dj set van Lady Aida in Doornroosje op een gegeven moment gooide ze It doesn't matter erin, wat een explosie van energie was dat, goeie herinneringen aan. Op lowlands heb ik ze live gezien met als afsluiter Private Psychedelic Reel nog zo'n hoogtepunt, jammer dat ze later wat mindere muziek gingen maken.

Vind de hoes ook erg mooi, sowieso de mooiste Chemical Brothers-hoes.

En lekker hoor, It Doesn't Matter in een DJ-set.

avatar van FunkStarr
De hoes vind ik niet lelijk, maar vind hem niet bijzonder. Kan best wel begrijpen dat jullie hem mooi vinden, alleen zie ik er zelf niets bijzonders in. Ach smaken verschillen he...Het draait uiteindelijk toch om de muziek, en dit blijft toch wel het absolute hoogtepunt van de Brothers. Geen enkel slecht nummer, maar naar mijn mening nog net geen meesterwerk voor de volle 5*. Ach 4,5* is ook een mooie beoordeling toch

Father McKenzie
De single Block Rockin' Beats die mocht ik wel en dus waagde ik me destijds aan een heel album... dat me tegenviel, omdat ik met dat genre nu eenmaal verder niets aankon. Waarschijnlijk in dat genre goed gemaakt, maar kijk, schoenmaker blijf bij je leest, dacht ik toch achteraf; Het is bij één plaat gebleven, en ondertussen heb ik deze op een rommelmarkt weer doorverkocht.

avatar van drik
Mijn vriendin heeft de hoes voor me na-geschilderd, hangt nog steeds vol trots boven mijn bureau. Tevens een erg mooi albums, erg gevarieerd!

avatar van orbit
Jezus! Zoveel moeite voor zo'n marginaal album..

avatar van Stapler
Anders haal je even iemand anders zijn plezier naar beneden. Wat kansloos .

drik schreef:

Zo'n vriendin wil ik ook wel.

avatar van gemaster
drik schreef:

Vet! Ik vind dit een van de mooiste albumhoezen ooit.

avatar van RogerV
THe PRivate psychedelic reel is hier mijn favo. Want een een geweldig uitgestrekt luisternummer en wat een opbouw. Klasse!