Iron Maiden - A Matter of Life and Death (2006)

Label: EMI

1. Different World (4:17)
  2. These Colours Don't Run (6:52)
  3. Brighter Than a Thousand Suns (8:44)
  4. The Pilgrim (5:07)
  5. The Longest Day (7:48)
  6. Out of the Shadows (5:36)
  7. The Reincarnation of Benjamin Breeg (7:21)
  8. For the Greater Good of God (9:24)
  9. Lord of Light (7:23)
  10. The Legacy (9:20)
avatar van C. botulinum
Heb em vanmiddag ook gescoord en ik heb jammer genoeg vandaag nog geen tijd gehad om em ook al goed te beluisteren, maar ik verwacht dat ie de komende tijd flink veel in de cd-speler te vinden zal zijn... als ik em goed heb beluisterd ga ik een oordeel geven...

Dag beste mensen,

Afgelopen vrijdag (25-8) heb ik de nieuwe cd van Iron Maiden aangeschaft. Hoewel ik the reïncarnation of Benjamin Breeg naar 2x luisteren steeds beter begon te vinden, valt mij de rest van het album enigzins tegen. Slecht is het niet maar een gevoel van "opwinding" en "spanning" om het zo maar even te zeggen had en heb ik nog niet helaas. De nummers zijn té lang en in mijn ogen wat saai. Nu zal ik niet verkondigen dat ze terug moeten grijpen op het verleden want dat is onzin natuurlijk. Ook heb ik er begrip voor dat de nummers wat langzamer zijn gezien hun leeftijden. Toch hoeft dit geen excuus te zijn voor de saaie nummers, denk maar eens aan andere lange nummers van Maiden welke totaal niet vervelen (naar mijn mening dan), als "Seventh son of a seventh son", "Alexander the great" en ook hun nieuwste singel.

Ik hoop dat ik mijn oordeel over een tijdje kan bijstellen wanneer ik het album veel beter heb geluisterd.
Wanneer ze het gehele album zullen gaan spelen op 27 november in Den Bosch, ben ik bang dat de publieke reacties tegen gaan vallen. Dit zou enorm jammer zijn omdat het een goede band is en zij zeker nog niet zijn afgeschreven.

Nog meer meningen over de nieuwste Maiden of mensen die mijn beschreven oordeel wel of niet delen?

Gr. Soj

avatar van Sinner
^ Neen. Ik ben het in ieder geval met je eens. Een 5 is het allemaal niet waard. Episch en lange nummers zijn leuk, maar enkel wanneer er voor wat afwisseling in de tracklist wordt gezorgd. Dat is hier niet het geval. En het is ook geen goedpratertje voor ieder nummer met een saai 2-minuten durend semi-akoestisch niemandalletje te beginnen. De hype en hoge scores is het in ieder geval niet waard. Maar "slecht" plak ik er ook weer niet op. Om de nummers echter te gaan vergelijken met een Seventh Son, Powerslave of Rime Of The Ancient Mariner is echter te veel van het goede want dat zijn ze bijlange na niet.

Soj
Slecht is het album ook niet omdat zowel zang áls muziek gewoon op hoog niveau zit. Ik denk dat als de nummers iets catchier waren dat dit album bij mij in ieder geval een score kreeg van 4 à 5 sterren. Nu scoort het album 3 sterren.
Wel kijk ik uit naar het concert op 27 november, temeer omdat Trivium in het voorprogramma staat. Had er nooit van gehoord maar na op het internet te hebben geluisterd naar deze band heb ik de nieuwste cd hiervan aangeschaft. Hier had ik dat ouderwets spannende gevoel tijdens het beluisteren.

avatar van noisecommando
Hopelijk wordt het geen nieuwe trend om CD's uiteindelijk niet te gaan masteren, want de geluidskwaliteit is maar magertjes op dit album. Misschien klonk het in de opnamestudio allemaal wel geweldig, maar speel je de plaat af op een ouderwetse CD (walkman)-speler op normaal geluidsniveau dan klinkt het allemaal wel erg zacht, en dan helpen al die akoestishe intro's ook niet veel,
ik begrijp tevens nog steeds niet waarom ze al die jaren Nicko McBain als drummer houden, want de tempo's zwalken weer aan alle kanten, en wat heeft hij een "houterige"drumstijl zeg.

Voor de rest duren sommige nummers onnodig lang met weinig spanningsopbouw in de nummers zelf. Alle standaard Maiden kenmerken (cliches) komen achtermekaar langs.
En ik heb de plaat meer dan vijf keer gedraaid,en nog steeds pakt hij mij niet met uitzondering van track 3

nijme255@adsl
De zang is echter een minpuntje.
Kom niet verder dan 2 sterren.

avatar van vigil
Soj schreef:

Gr. Soj

Zijn ze dat van plan dan?? Normaal spelen ze altijd maar 3 nummers ofzo van hun nieuwe plaat en verder de bekende nummers

nijme255@adsl schreef:
De zang is echter een minpuntje.

De zang een minpuntje??? Van welke planeet kom jij?!

Soj
Op de vraag van Vigil hoe ik erbij kom dat ze wellicht van plan zijn dat ze het gehele album gaan spelen; Dit staat in de nieuwste Aardschok. Het is natuurlijk niet zeker maar zoiets is te lezen in één van de antwoorden van Bruce.

Soj
Op metalfan.nl staat overigens wel een goede recentie van het album welke de lading van de (positieve en negatieve) kritiek goed weergeeft.

avatar van Maximusic
Ik ben nog steeds overtuigd dat het een zeer goed album is.
Het is ook niet echt een album met veel afwisseling maar ik zit daar niet zo mee omdat ik veruit de meeste nummers steengoed vind.
ik vindt de laatste 6 nummers net wat beter dan de eerste 4 hoewel ik daar ook niks mis mee vind, These colours don't run vind ik ook erg goed.

Super album dat gewoon dik 5 sterren verdiend. Nummers zijn misschien allemaal redelijk lang maar wat maakt dat nou uit? I vind het lekker weg luisteren en kan zelfs niet eens een zwak nummer aanwijzen. Sterker nog ik zou het niet erg vinden als ze alle nummers live gaan spelen. Zolang de klassiers ook nog langs komen wordt het een goed concert.

Maar je merkt het toch weer heel duidelijk om smaak valt niet te twisten .

avatar van Eddie
Sinds vrijdag heeft eddie ook eindelijk de plaat in huis, Ik maakte me vooraf een beetje zorgen omdat de berichten die ik gehoord heb niet louter positief waren. Gelukkig bleek het allemaal een storm in een glas water en heeft Maiden wederom een heel degelijke metal plaat afgeleverd. Ik vind hem persoonlijk wat minder dan Dance Of Death, maar ik denk dat ik hem wel beter vind als Brave Newe World. Wat mij vooral opvalt is dat de plaat naar het einde toe steeds beter wordt, vooral "Out Of The Shadows" en "For The Greater Good Of God" zijn echt klassiekers in wording. Ik kan hier echter nog geen 5* aan geven daarvoor vind ik bij een nummer als "Different world" (vooral tekstueel) te zwak. 4* (voorlopig)

avatar van Maximusic
Dance of Death heb ik nog niet maar ik vind hem inderdaad ook beter als Brave New World, dat het album na het einde steeds beter wordt ben ik het ook mee eens, ik vind dat best prettig dan heb je minder snel de neiging om de cd voor het einde af te zetten omdat je weet dat het beste nog komt.

Ik heb 'm eergisteren ook besteld bij CD-WOW (had 'm ook al de gedownload), en ik vind 'm eigenlijk ook best goed. Ik heb nog niet veel van het Maiden-werk, maar daar probeer ik nu verandering in te brengen.
Om terug bij AMOLAD te komen, is deze naar mijn mening toch wel een groeiplaat. De langere nummers moeten wat tijd krijgen voordat je beseft dat ze best wel goed zijn.
Een score geef ik er nog niet aan, maar ik vermoed dat het ergens om en bij de 4* zal liggen.

avatar van Eddie
Ben inmiddels en halve dag en 4 luisterbeurten verden, en ik moet bekenne dat het een groeiplaat is. Hoe vaker ik de plaat hoe geweldiger ik hem vind, op heel veel punten is het een combinatie van Bruce zijn solo werk en Iron maiden ten tijden van platen als X-factor, Fear Of The Dark en Brave New World. Vooral begin van het laatste nummer is echt geweldig!!!! Ik las een eindje terug dat iemand het vocaal tegen vond vallen, dat snap ik niet dit is vocaal denk ik we lde allerbeste maiden plaat uit hun geschiedenis. het is ook ff wennen aan het volle gitaar geluid, maiden heeft nog nooit eerden zo'n muur van gitaren gehad als op deze plaat. Het drumwerk is zoals we van Nicko gewent zijn, niet extreem technisch, maar wel helemaal volgestopt met allerlij fills en roffeltjes.

Opzich vallen de aantal rustige intro's ook nog wel mee. Niet ieder nummer begint sloom dan zijn er toch maar een paar. Het is wel een episch album en het klopt daarom wel dat je het meerdere keren moet luisteren voor je sommige nummers echt goed gaat waarderen.

Heb het album net, nog niet veel geluisterd, maar ga ik zeker nog doen. Mijn eerste indruk is niet echt geweldig.
Een van de slechtste maiden albums ooit gemaakt denk ik met the x factor. Hoop dat het nog verbeterd. Dance off dead was geweldig!

avatar van C. botulinum
Eddie, ik ben t weer eens een keertje met je eens : duidelijk een plaat die even moet 'groeien'. In eerste instantie wist ik t niet zo, maar inmiddels ga ik em steeds beter vinden. Ik geef er voorlopig 4* voor, maar misschien verandert het nog wat na iets meer luisterbeurten.

Ik vind het in ieder geval niet een van de zwakste maiden-albums, zoals Chrisley zegt. Maar ja, smaken verschillen nu eenmaal, al denk ik dat je dit album de kans moet geven te groeien...

TOS
Natuurlijk valt er altijd wel een kritische noot te plaatsen. Maar dit album is een echte groeier. Ik hem nu meerdere malen gehoord en het album is een groeibriljant. Het wordt iedere keer mooier en ik verlang er steeds weer naar om hem weer te draaien. Elke vergelijking met the X-factor begrijp ik niet omdat dat één van de slechtste albums is die Maiden ooit heeft gemaakt. Oké, de nummers op AMOLAD zijn lang, maar ze kloppen wel en vervelen niet. De vaart zit er in. Van mij mogen ze de intro's ook iets korter maken en een nummer hoeft van mij geen outtro te hebben. Ik denk dat we in deze tijd meestal, onbewust, nummers van 3 minuten verwachten. Als je jezelf onthaast en de tijd neemt om deze plaat te beluisteren ga je hem beter waarderen denk ik. Nee hoor. Maiden heeft weer een topper geleverd. Eindelijk!

miloz
Ik moest toch even flink in me arm knijpen om dit te geloven! Wat een geweldig nummer is Brighter Than a Thousand Suns! ik kan het zo uren lang achter elkaar luisteren. En als ik hier de reacties lees is het nieuwe album echt niet misselijk. Ik denk dat ik me zo maar even naar de platenboer begeven.

De buren zullen er maar aan moeten geloven, de komende dagen ramd de maiden waarschijnlijk door alles en iedereen heen!

Welcome Home Eddie!

avatar van C. botulinum
Haha, nou gelukkig zijn de buren van mij inmiddels wel wat gewend

TOS schreef:

Op zich is de vergelijking met de X factor vrij logish, Als eerste zijn ook op de x-factor de nummeers vrij maar ook de opbouw van de songs is gelijk, rustige intro's en steven middenstukken met rustige outro's. Ook de harmonische passages vertonen wel gelijkenissen met the X-factor.

Mega lekkere plaat, anders dan voorheen en ben het helemaal met de stelling eens dat het een groeiplaat is.
Heb er echt opzitten wachten.
Brighter Than a Thousand Suns is voor mij een muziekaal hoogstandje waar ze trouwens patent op hebben!!!!
En The Pilgrim is een lekker oudewets gaan met die banaan nummer, ik ben overtuigd!!!!!!

nijme255@adsl schreef:
De zang is echter een minpuntje.
Kom niet verder dan 2 sterren.

Uh geen idee waar je het over hebt Bruce is voor mij HET geluid van Maiden. Dus wat vindt je minder of hebbie nooit van Maiden gehouden?

godlydevil7
zoals hier al werd gezegd, wordt ie met elke luisterbeurt beter

4,5* alweer

ik was ook heel erg opgewonden toen ik tot mijn grote verbazing hier merkte dat de nieuwe IM uit was, om maar te zeggen dat ik niet zo'n fan ben die dagelijks op de hoogte is en wordt gehouden van het reilen en zeilen van muzikale gebeurtenissen
IM is voor mij één van de pioniers van de (hard)rock muziek, via hen ben ik onder meer rockmuziek gaan waarderen!
ik wil nogmaals benadrukken dat het unieke en fantastische aan muziek is dat muziekliefhebbers doorgaans fan kunnen zijn van verschillende grote groepen tegelijkertijd, wat niet kan gezegd worden van voetballiefhebbers! ik ben een voetballiefhebber maar ga nooit kijken naar mijn favoriete team uit vrees herrie te krijgen met fans van andere team!
maar een IM fan kan samen met een Metallica fan verbroederen, samen headbangen oop muziek van Pearl jam... dat is voor mij de kracht van muziek, als je samen troept op muziekconcerten, alle muziekliefhebbers worden één op concerten en gaan samen uit de bol... om de dag erop elkaar terug de duivel aan te doen
een lange intro om te zeggen dat ik niet negatief wil doen omtrent dit album, dewelke ik op dit moment eerste keer aan het beluisteren ben, en ik sowieso enthoesiast ben omdat IM een nieuwe album heeft gemaakt, het is typische IM sound, maar elke fan van dit genre moet toch happy zijn dat deze groep blijft doorgaan en ons weldra opnieuw mag tracteren op een nieuw fantastich concert!!
uiteraard moet ik mijn vrouw niet vragen om een beoordeling te geven, want die is Ramazzotti of R Williams gewoon, dus ga ik ervan uit dat deze muziekliefhebbers niet komen kijken voor een beoordeling van new IM album

dus laten we al de negatieve commentaren achterwege aub... en geniet gewoon met ene brede glimlach van dicinson en zijn troops!
mijn score zal ik later geven, maar eerste indruk is meeer dan positief, het is de IM waarvan ik hou, punt aan de lijn!

PS ze komen blijkbaar niet naar België, Holland lijkt al uitverkocht... dan moeten we maar naar Parijs zeker

avatar van ToetnL
Ik heb dit album nu zo'n 15 keer volledig gedraaid en het album groeit elke keer weer.

Eigenlijk is het enige minpuntje wat ik kan opmerken van dit album (en eigenlijk alle albums die bij de terug keer van Bruce en Adrian zijn gemaakt) dat er geen korte, pakkende nummers op staan.

Ik mis korte nummers...
Goed Maiden staat bekend om geweldige epische nummers (The R.O.F.A.Mariner, Seventh Son Of A Seventh Son, Hallowed Be Thy Name, Fear Of The Dark en Blood Brothers om er een paar te noemen. Allen niet onder de 7 minuten)

De korte nummers vind ik altijd een moment van rust, zeg maar wat adempauze tijdens het beluisteren van het album.

Albums al Fear Of The Dark en No Prayer For The Dying hadden dit wel. En hoewel ik alle albums na de miserabele Blaze periode goed vindt missen ze allemaal die korte nummers.

Dit is niet meer dan een beklaag mijnerzijds want ik geniet elke keer weer met volle teugen als ik dit album opzet! Dit album is zonder twijfel een topper!

The wickerman, rainmaker? En opzich is de pilgrim ook wel een korte rocker.

Ik begrijp het allemaal niet zo goed meer.
De meeste mensen hebben pakken kritiek, en dit pas na de eerste luisterbeurt!!!
A matter of life and death is gewoon een reuze album, na een paar luisterbeurten komt de schittering in de diamant pas echt boven.
Dit is gewoon een waardige opvolger voor Dance of death ( wat ook al een prachtig album was ).
Ik ken Maiden al sinds The number of the beast en als jonge kerel was ik meteen weg van deze band, ze hebben me op geen enkel moment teleurgesteld...behalve de periode tss. No prayer en Virtual XI maar dit heeft zeker ook te maken met het vertrek van Bruce. ( voor mij persoonlijk ).
Persoonlijk vind ik dat de sound van vroeger de sound van vroeger moet blijven, en het nu tijd is voor vernieuwing.
Vorig jaar heb ik de mannen gezien op graspop met hun Early Days tour, ronduit schitterend...enkel klassiekers!!
Luister nu maar eens keertje naar Paschendale ( beste nummer dat ze ooit gemaakt hebben ), Dream of mirrors, The longest day...dan begrijp je dat Maiden gewoon terug grote klasse is!!!!

Ik sluit me volledig aan bij de mening van Eddie wat AMOLAD betreft, vanaf " the longest day" beginnen de nummers echt héél goed te worden met als afsluiter " the legacy " wat ronduit schitterend is.
De eerste 4 nummers vind ik persoonlijk iets minder.
M.a.w., een dikke 4 is hier op zijn plaats.