R.E.M. - New Adventures in Hi-fi (1996)

Label: Warner Bros.

1. How the West Was Won and Where It Got Us (4:30)
  2. The Wake-Up Bomb (5:07)
  3. New Test Leper (5:25)
  4. Undertow (5:08)
  5. E-Bow the Letter (5:22)

met Patti Smith

6. Leave (7:17)
  7. Departure (3:27)
  8. Bittersweet Me (4:06)
  9. Be Mine (5:32)
  10. Binky the Doormat (5:00)
  11. Zither (2:33)
  12. So Fast, So Numb (4:11)
  13. Low Desert (3:30)
  14. Electrolite (4:05)
  15. Tricycle * (1:58)
  16. Departure * (3:35)
  17. Wall of Death * (3:07)
  18. Undertow [Live] * (5:05)
  19. Wichita Lineman [Live] (3:18)
  20. New Test Leper [Live Acoustic] * (5:29)
  21. The Wake-Up Bomb [Live] * (5:07)
  22. Binky the Doormat [Live] * (5:01)
  23. King of Comedy [808 State Remix] * (5:36)
  24. Be Mine [Mike on Bus Version] * (4:54)
  25. Love Is All Around * (3:04)
  26. Sponge * (4:08)
  27. Leave [Alternate Version] * (4:40)
avatar van Funky Bookie
Een goed album. Deze heeft wel meer tijd nodig om te landen.
De zang van Stipe is wat "vlakker" maar het dwingt wel tot luisteren en dan groeit ook de waardering.

avatar van luigifort
Deze schat ik net wat hoger in dan Monster. Beide albums hebben hun mindere momenten, maar dan Monster ms net wat meer. Ik vond het destijds tof dat de lijn met Hi-Fi weer stijgende was, dat had ik niet meer verwacht. Een E-Bow bv verslaat alles op Monster. Met Up ging de lijn al wat dalen, voor de helft erg mooie songs. Daarna kwamen de albums met maar 2 a 3 prachtsongs...

avatar van Fathead
luigifort schreef:
Met Up ging de lijn al wat dalen..

Ik moest glimlachen

Mijn favoriete R.E.M.plaat is dit. Mooie sfeer, veel parels van nummers. Be Mine en Leave behoren tot mijn lievelingsnummers uit hun oeuvre.

avatar van Snakeskin
een zwaar onderschat album in mijn beleving

avatar van Rudi S
Hm, dat idee heb ik eigenlijk ook altijd wel gehad, maar met op dit moment 17 users die 'm top 10 hebben en een gemiddelde van bijna 3.8 valt het denk ik nog al mee.

klinkt gek, maar dit was mijn kennismaking met de band. Prima album.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Ja, het valt nogal mee. Dit is een goede plaat, maar het echt onderschatte R.E.M.-album kwam hierna.

avatar van vigil
Zo'n gemiddelde op bijna 500 stemmen kan je moeilijk zwaar onderschat noemen. Wel is het zo dat als mensen het over R.E.M.hebben deze plaat nauwelijks noemen.

avatar van Rudi S
vigil schreef:

Dit is de toch echt (vandaag) het meest besproken REM album hier op de site

avatar van vigil
Je hebt een punt!

avatar van rkdev
Het laatste album met drummer Bill Berry en producer Scott Litt is voor mij hun laatste album dat van begin tot eind goed is. De albums hierna zijn nog steeds de moeite waard, maar worden wat onevenwichtiger.

avatar van Spoelworm
Ik ben altijd op zoek naar nieuwe muziek. Het is helaas zeldzaam tegenwoordig dat ik iets vind waarvan ik weet dat het blijft hangen en bv iedere vakantie mee de auto in gaat. Ik verwijt het aan de overkill aan muziek eigenlijk. Waar je eerst een cd kocht en helemaal op-draaide ,de inlay bestudeerde, en je favoriete nummers op een mixtape zetten, is ee nu zoveel voorradig dat het eigenlijk te veel is. Klinkt dat ergens logisch?

In de 90's en begin 00s wilde ik nog graag REM draaien. Automatic was zelfs nog -samen met Metallica de eerste van de twee cd's die ik in bezit had (mijn pa kocht ze voor me,en aangezien hij een hekel had aan Metallica hét coolste gebaar welke iemand ooit voor mij maakte).

Het gekke is dat juist automatic er voor zorgde dat ik deze band lang niet meer heb geluisterd. Ik had er toen der tijd geen last van maar bij een latere luisterbeurt begon de zang op die Cd nogal zeikerig te worden.
Exit REM.

Na jaren van stilte tussen mij en REM zag ik notabene hier op MuMe een gebruiker welke in het rubriek " wat heb je als laatste gekocht " de plaat murmur plaatste. Altijd opzoek naar muziek,

heb ik wéér eens rem opgezet.

En ik moet zeggen dat het mij nu enorm beviel! Vooral oude favorieten zoals Country feedback en Low, die doen me wat.
Het weekend erna kwam ik in een tweedehands zaakje,en daar lagen tig REM cd's (mooi toeval)
Ik kocht er drie waar ik onbekend mee was,waaronder deze. Een gouden greep bleek .
Wat er tot nu toe bij mij binnen is gekomen maakt mij heel gelukkig.
Leave is een nummer welke rechtstreeks in mijn top 10 beland. Mensen denken bij REM vaker aan radio pop zoals losing my religion, en alhoewel ik dat een goed nummer vind vind ik hier hét REM zoals ik het graag hoor. Prachtige ,vaak diepzinnige en vooral originele muziek siert deze plaat.

Wat een reis maak je bij deze plaat. Rechtstreeks naar de vakantie auto map.

avatar van rkdev
De 25th edition van dit album zit eraan te komen. Het eerste vrijgegeven nummer is een bijna a-capella versie van prijsnummer Leave. Willen degene die zeggen dat Michael Stipe niet kan zingen voor altijd zwijgen
R.E.M. - Leave (Alternate Version) (Official Audio) - YouTube

avatar van Darkzone
rkdev schreef:
R.E.M. - Leave (Alternate Version) (Official Audio) - YouTube

Ik zag deze release ook voorbij komen bij Superdeluxe Edition en was meteen geïnteresseerd. Een paar maanden terug opnieuw in aanraking gekomen met Up en deze cd, 2 van de beste albums van de band. De 2cd/blu-ray-boekwerk kost wel wat (2 tientjes meer dan de 3cd/blu-ray deluxe edition van Marillion's Fugazi bijvoorbeeld), maar er valt voor mij veel meer op te ontdekken.

avatar van Poles Apart
Vind het een beetje een teleurstellende set, die 2CD en Blu-Ray versie, weinig echt nieuws (demo's/outtakes etc). Maar de 2LP gaan we zeker binnenhalen

avatar van Darkzone
Daar staat dan weer niks nieuws op.

avatar van Sandokan-veld
Verdomme, had me voorgenomen de afgelopen maand geen vinyl meer te bestellen, komt er ineens een heruitgave uit van No Code én van deze. Dat krijg je natuurlijk nu, als alle platen waar ik als 15-jarige naar luisterde hun 25-jarig jubileum vieren.

avatar van ratfish
Dit album is net als Automatic for the People ietwat 'overprezen'. Er staan prachtige nummers op als New Test Leper, Bittersweet Me, Be Mine en Electrolite, maar qua rocksongs gaat het wat vervelen. Nummers als Undertow en Departure hadden er zo afgekund.

Beiden zijn onvolprezen imho
Maar er staan id iets teveel van dat soort nummers op, but i don't mind

avatar van johan de witt
Qua dit album wel eens dat er naast de toppers ook wel zo’n 5-6 wat doorsnee-rockers op staan.
Bij Automatic uiteraard niet

avatar van luigifort
Daar dan weer te weinig volgens hem denk ik

avatar van johan de witt
Ignoreland had ook zo op Hi-Fi gekund inderdaad

Dat zou teveel worden

Vandaag binnengekomen de 2 cd editie van the 25th aniversary. Artwork ziet er weet prima uit in lijn met de vorige reissues. 1e cd is de geremasterde versie van mijn favoriete R.E.M. album. Op de 2e cd staan een aantal live in Atlanta opgenomen songs, die ook op de cd-singles van Bittersweet Me en Electrolite te vinden waren. Verder een prachtige cover: Wall of Death afkomstig van het tribute album Beat the Retreat (the songs of Richard Thompson) Verder Sponge een cover van Vic Chesnutt afkomstig van Gravity of the Situation. Voor degene die Vic Chesnutt niet kennen, deze helaas vroegtijdig overleden singer-songwriter heeft een aantal fantastische albums gemaakt. De eerste twee werden geproduceerd door Michael Stipe.
Verder staat er nog Love is All Around (cover van the Troggs) op en een prachtige a-capella versie van Leave. Al met al weer genoeg luisterplezier van R.E.M.

avatar van Sandokan-veld
Ik ben gegaan voor de dubbel-lp, al met al vond ik de b-kantjes die ik heb gehoord ook niet zoveel toevoegen voor mij. Ondanks dat het voor een dubbelaar vrij kort is, laat de plaat zich goed spreiden over twee plakken vinyl, en klinkt het allemaal top.

Mooie manier om dit langste album van R.E.M. opnieuw te ontdekken, toch wel een favoriet van me. Ook 25 jaar later denk ik stiekem dat er best één of twee liedjes vanaf gelaten hadden kunnen worden (in ieder geval het instrumentaaltje 'Zither'), en dat ook van de meeste andere nummers best een minuutje of wat afgeschraapt had kunnen worden, zodat het nu allemaal mooi op één lp had gepast. Aan de andere kant is het juist dat weidse, mijmerende, dat schetsmatige dat hoort bij wat in feite een muzikaal dagboek is van een tournee, dat deze plaat maakt wat het is. En het zo'n belangrijk plekje geeft in mijn hart, met al zijn zwakheden.

Ik heb de dubbel-lp ook vandaag opgehaald. Klinkt erg goed, maar dat mag ook wel voor die prijs.

avatar van Poles Apart
Heb de dubbel-LP via Amazon UK aan een zeer gunstige prijs kunnen pre-orderen begin september, maar heb hem nog niet binnen. Destijds de CD meteen op de dag van de release aangeschaft en veel gedraaid, "E-Bow the Letter" is één van m'n favoriete nummers, dit is een beetje R.E.M.'s eigen "White Album", al ziet de band zelf dit als hun "Time Fades Away".

Een wijd panorama, gelaagd, niet alle nummers even sterk en sommige inderdaad wat te lang uitgerekt, maar als geheel wel degelijk hun laatste echt sterke plaat. Ben niet kapot van opvolger "Up", die ik meer een verzameling losse nummers vind. Hou van het melancholische, donkere, filmische en (vooral) gevarieerde karakter van dit album, en zie uit naar een hernieuwde kennismaking zodra de 2LP op de mat valt.

avatar van lennon
Order vanuit UK kan wel voordelig zijn maar het duurt lang en die extra fee maakt het waarschijnlijk toch niet zo voordelig uiteindelijk?

lennon schreef:

Vanuit Nederland of België niet inderdaad, maar woon zelf in de UK, dus geen extra kosten.

avatar van Twinpeaks
Vraag me af of de remaster wat toevoegt. Ik heb de DVD Audio cd van deze en die vind ik al meer dan prima. Ik vind de tweede cd wat karig , daar ik alle b-sides en live tracks al heb op Sponge na. Maar misschien kunnen jullie me overtuigen .