JonnieBrasco
De laatste maanden heb ik alle albums van R.E.M. (misschien wel mijn allerfavorietste rockband allertijden) nog eens stuk voor stuk aandachtig beluisterd. Ik kom tot de conclusie dat ik anno 2005 New Adventures in Hi-Fi het allerbeste van de band vind.
Het album begint zeer sterk met How the West was Won and Where It Got Is. Een piano-nummer (mét beat) gespeeld met een ongekende ontspannenheid en met erg veel gevoel. Vooral de akkoorden in het refrein zijn zeer warm. 5,0*
Daarna knalt het album verder met de The Wake-Up Bomb. De ruige ingeslagen weg op het album Monster vindt op dit album zijn vervolg. Echter is het op dit album allemaal een stuk subtieler, gecontroleeerder en inhoudelijker. Mooie geluidscombinatie van bas en gitaar in het refrein van dit nummer. 4,5*
Het derde nummer, New Test Leper, laat ons horen dat ook de akoestische gitaar van Automatic for the People niet ontbreekt hier. Dit is een erg catchy nummer, met een heerlijk continu ritme en een erg melodieus refrein. De o zo simpele solo (solo?) heeft een erg mooi donker geluid, niets aan te merken op dit nummer. 5,0*
Daarna Undertow, op de basmelodie en in het tempo van U2’s Bullet the Blue Sky. Een nummer met veel ijzeren piepjes, sisjes en kraakjes, wat een bijzonder sfeertje schept. Het nummer zorgt voor genoeg afwisseling, maar behoort niet tot mijn favorieten van dit album. 4,0*
Favoriet is E-bow the Letter, waar Stipe op een Dylan-achtige manier zijn verhaal vertolkt. Bol van de passie wordt het aanstekelijke akoestische akkoordenschema afgewerkt door harmonieus electrisch gitaarwerk om telkens weer een brok in je keel en tranen in je ogen van te krijgen. Met de zuivere stem van Patti Smith krijgt het muzikaal al zo begaafde refrein nog een extra kleur. Dit is het allerbeste nummer van R.E.M. ooit. 5,0*
Daarna Leave. Van vele anderen een favoriet nummer van dit album, maar niet van mij. Het is net iets te traag en doorzichtig, en die recursieve gitaarslide-sample had van mij tijdens de zang wel iets zachter gemogen, een klein beetje irritant gewoon. 3,5*
Departure lijkt een van Monster verdwaald nummer. Mike Mills brult als vanouds weer lekker mee op de achtergrond met de half-rappende Stipe en de rechttoe-rechtaan scheurende Buck. Vooral de basgitaar-slides hier vind ik wel lekker klinken. Een standaard, maar goed rocknummer. 3,5*
Bittersweet Me brengt weer wat meer subtiliteit. Het ritme tijdens de coupletten is zeer lekker, zoals alleen R.E.M. het kan brengen, vergelijkbaar met zoals in Losing My Religion. 4,0*
Het negende nummer, Be Mine moet even op gang komen. Het bevat weer die mooie zwevende lead-gitaar die ook in E-bow the Letter (en in nog enkele andere nummers) zit, die leadgitaar is een krachtig muzikaal motief van dit album. 4,5*
Prachtig! De ontspannen speelsigheid druipt ervan af, van de basgitaar van Mike Mills in Binky the Doormat. Lekker de hele tijd zo’n hoge, vette bastoon aanhouden, om hem daarna bijna een complete octaaf naar beneden te sliden. Heerlijk! Ik zit er steeds weer op te wachten. Het orgeltje maakt dit nummer af. 4,5*
Zither doet een beetje oud-wijverig doch knus aan. Een alleraardigst eenvoudig muzikaal intermezzo. 4,0*
De drum ontbrak in het vorige nummer, hij laat zich meteen even gelden in de intro van So Fast, So Numb. Dat zijn van die kleine nuances die het album maken. De ontspannen vrijheid van de band uit zich hier in het mooie schommelen van de muziek van de ene kant naar de andere kant. 4,0*
Low Desert klinkt lekker zwaar. Het nummer is ook 1 volle toon naar beneden gestemd wat toch altijd weer een nieuw distortion-spectrum oplevert. Ook met de stem van de zanger doet dit even net wat anders. Verder goed baswerk, en erg subtiel aanvullend pianowerk 4,5*
Electrolite sluit het album af. Een echte meezinger/meeswinger om bij in slaap te vallen. 4,0*
New Adventures in Hi-Fi is een album zonder skipmomenten, en ijzersterk geproduceerd. Het geluid is op geen enkel ander R.E.M.-album zo uitgebalanceerd. Zo sterk dat ik telkens met twee oren naar de muziek luister en niet eens aan de teksten toe kom. Ondanks dat ik niet alle nummers van 4,5 of 5 sterren voorzie, krijgt het album als geheel dit toch wel. Gewoon om de simpele reden dat ik vaak hunker naar het luisteren van dit album, iets wat ik met zeer weinig albums zo sterk heb. Deze gaat er altijd in!