R.E.M. - New Adventures in Hi-fi (1996)

Label: Warner Bros.

1. How the West Was Won and Where It Got Us (4:30)
  2. The Wake-Up Bomb (5:07)
  3. New Test Leper (5:25)
  4. Undertow (5:08)
  5. E-Bow the Letter (5:22)

met Patti Smith

6. Leave (7:17)
  7. Departure (3:27)
  8. Bittersweet Me (4:06)
  9. Be Mine (5:32)
  10. Binky the Doormat (5:00)
  11. Zither (2:33)
  12. So Fast, So Numb (4:11)
  13. Low Desert (3:30)
  14. Electrolite (4:05)
avatar van Roxy6
E.-Bow the Letter is inderdaad grandioos, mede door de participatie met Patti Smith, die een melancholische toevoeging genoemd kan worden.

Het beste nummer voor mij op dit grote album...

avatar van lennon
Poles Apart schreef:

Vanuit Nederland of België niet inderdaad, maar woon zelf in de UK, dus geen extra kosten.

Ah...dat scheelt.

avatar van lennon
Hier de de lang gewenste vinyl versie ook eindelijk binnen. Mij boeit het niet of ik de 1e of 9000e druk heb. Dus ik ben tevreden. Lang op gewacht, en nu kan ik deze plaat eindelijk eens luisteren zoals ik m altijd heb willen horen.

avatar van johan de witt
Leuke extra’s, vooral die alternatieve versie van Leave. Terecht dat dit album weer aandacht krijgt.
Hun laatste ‘grote’ album.

johan de witt schreef:
Hun laatste ‘grote’ album.

Ik weet dat ik tot een minderheid behoor, maar ik vind Around the Sun dus echt heel erg fijn. Dus wat mij betreft was dit album niet hun laatste 'grote'.

avatar van johan de witt
Ja ik vind zelf Accelerate nog heel erg fijn. En Up.
Maar hun momentum was wel een beetje voorbij na deze. Dat bedoel ik meer met ‘groot’.
Hun laatste album als grote band.
Hun laatste album als viertal sowieso.

avatar van steven
Ik ben ook wel erg gecharmeerd van Around The Sun en Up , niet zo van reveal en accelerate. Collapse into now vind ik een mooie zwanenzang. Hun momentum was met deze al wat voorbij denk ik . Prachtig album maar wat moeilijker dan de voorgangers. Hier haakte het hele grote publiek wel af denk ik . Maar Up vind ik zeker niet minder dan deze

ratfish schreef:
Dit album is net als Automatic for the People ietwat 'overprezen'. Er staan prachtige nummers op als New Test Leper, Bittersweet Me, Be Mine en Electrolite, maar qua rocksongs gaat het wat vervelen. Nummers als Undertow en Departure hadden er zo afgekund.

Undertow vind ik nu net een van de beste nummers. Departure vind ik ook een van de mindere. Had er inderdaad wel vanaf gemogen, samen met Be Mine en So Fast, So Numb. Dat waren wel prima b-kanten geweest en dan was de flow van dit album ook wat beter geweest.

Had gehoopt dat er op de 25th anniversary edition wat nieuwe onuitgebrachte nummers zouden staan, maar helaas enkel nummers die toen ook al zijn uitgebracht. Ik houd het maar gewoon bij mijn cd.

in mijn ogen één van hun beste albums!

avatar van Poles Apart
Heb de 2LP nu ook binnen, en het is typisch zo'n album waarvan de hoes op LP formaat stukken beter tot z'n recht komt.

avatar van BoyOnHeavenHill
Qua sound ligt dit een beetje in het verlengde van Monster, met meer vervorming in hoe de instrumenten klinken en meer noise-invloeden in het totaalgeluid, maar ónder die "herrie" liggen vaak klassiek opgebouwde popliedjes met een heldere couplet-refrein-structuur, en omdat Stipe soms intiemer dan ooit zingt lijkt deze plaat tegelijkertijd heel anders en toch volkomen vertrouwd. De eerste zes nummers zijn bovendien zó sterk dat het album op een volmaakte score lijkt af te stevenen, maar de tweede helft is wat minder, en dan valt zo omstreeks So fast, so numb opeens op dat het allemaal wel èrg lang gaat duren. Gelukkig staat er dan weer een prachtige afsluiter in de trant van Nightswimming op om het album met een goed gevoel af te sluiten, en het eindoordeel is toch behoorlijk positief. Hoogtepunten naast Electrolite zijn voor mij de melancholische opener, New test leper (fraaie tekst) en het zeer intense Leave.

avatar van luigifort
Ik heb geen moeite met de lengte. Typische roadsongs op de B kant van dit album. Alsof je door de eindeloze woestijnen rijdt in de VS. En dat kan lang duren, daarom is dit album perfect

Waar zijn je 5 sterren

Ik vind dit album verre van perfect, maar dat is juist de charme ervan

avatar van luigifort
Die sterren komen wel weer, eerst ze ff allemaal bespreken vanaf het begin

avatar van johan de witt
O ja je was bij Chronic Town toch?
Maak je ook gelijk een lijstje zoals nu bij de Bowie-albums gebeurt?

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
BoyOnHeavenHill schreef:
Spijker op de kop. Precies bij dat nummer inderdaad...

Al zit ik nu naar de tracklist te kijken... Be Mine, Be Mine, hoe ging die ook alweer? Ook een veeg teken.

johan de witt schreef:
O ja je was bij Chronic Town toch?
Maak je ook gelijk een lijstje zoals nu bij de Bowie-albums gebeurt?

Ooit wel

avatar van Sandokan-veld
Grappig dat 'So Fast, So Numb' al een paar keer als zwakke broeder wordt genoemd, dat is juist één van de tracks waar ik een sterretje bij heb gezet.

avatar van luigifort
Een van de beteren op kant B

Geweldig nummer idd, net als Be Mine

Casartelli schreef:
Dat is dus het verschil tussen echte fans en geen echte fans

avatar van vigil
Be Mine heeft bij mij een sterretje, net zoals 5 en 14

avatar van Rudi S
vigil schreef:
net zoals 5 en 14

Hm , New Adventures verhaspelen tot een menukaart bij de Chinees.

Leave Rudi, Leave

avatar van luigifort
Deze heeft bijna de lengte van Disintegration, maar voor je gevoel duurt die veel en veel langer...

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
luigifort schreef:
Dat is dus het verschil tussen echte fans en geen echte fans
Het kan altijd echter, maar in de tijd dat ik deze plaat net had, heb ik hem erg veel gedraaid en aan iedereen die het horen wilde verteld dat R.E.M. in de jaren '90 toch wel een heel bijzondere band was, niet in de laatste plaats vanwege dit album. Op 4,5* heeft-ie zeker gestaan, heel misschien nog wel op 5,0* ook.

Dat was allemaal weliswaar al een flinke tijd na het uitkomen, maar ik was nog wel op een leeftijd dat de muziekcollectie nog wat bescheidener was en het geheugen nog wat scherper, dus het gros van de nummers op Out of Time t/m Reveal kan ik je zo voorhummen, met details en al. Ik noemde R.E.M. indertijd wel mijn favoriete niet-progband.

Ik vind het in meerderheid nog steeds mooi, maar de interesse in de band is de laatste jaren wel wat afgevlakt. Weet ook niet waarom...

Voor de statistieken: mijn blauwe sterretjes staan bij 1, 5 en 6 (waarmee ik voor een keer maximaal mainstream ben).

avatar van luigifort
Er staan hier zoveel pareltjes op, maar moest ik kiezen voor de sterretjes dan werd het 3, 5 en 14.
Maar 1, 2, 3, 5, 6, 9, 12 en 14 zijn allemaal klasbakken en dat zijn dus al 8 songs! Verder staan er nog een paar goeden op

avatar van Mjuman
luigifort schreef:

Moet je voor de grap eens google'n naar een live uitvoering met Patti Smith - puur kippenvel!

Kleine 3 jaar geleden nog eens live gezien in Tivre en dat was - om het woord maar eens te gebruiken - awesome.

avatar van Premonition
Mjuman schreef:

Weet je het zeker? REM treedt sinds 2011 niet meer op. Volgens mij was hun laatste concert in Nederland in 2008.