Kanye West - The Life of Pablo (2016)

Label: Roc-a-Fella

1. Ultralight Beam (5:20)

met Chance the Rapper, Kirk Franklin, The-Dream, Kelly Price, Natalie Green en Samoria Green

2. Father Stretch My Hands, Pt. 1 (2:15)

met Kid Cudi

3. Pt. 2 (2:10)

met Desiigner en Caroline Shaw

4. Famous (3:16)

13. Wolves (5:01)

met Caroline Shaw

14. Frank's Track (0:38)

met Frank Ocean

15. Siiiiiiiiilver Surffffeeeeer Intermission (0:56)

met Max B en French Montana

16. 30 Hours (5:23)

met André 3000 en Mike Dean

17. No More Parties in LA (6:14)

met Kendrick Lamar

18. Facts [Charlie Heat Version] (3:20)
  19. Fade (3:19)

met Post Malone en Ty Dolla $ign

20. Saint Pablo (6:12)

met Sampha

Dikkop
De OG versie van Wolves is nog beter dan de nieuwe vind ik persoonlijk.
Kanye zijn fratsen beginnen inderdaad vervelend te worden.

avatar van Mausie
Tijd voor mijn eerste bericht op deze site, waar ik al langere tijd een vaste bezoeker van ben.

En waar anders dan bij Kanye West, de meest veelbesproken artiest van dit moment kunnen we toch wel stellen. De ene groep verafschuwt hem, de andere groep draagt hem op handen. Ik zit eerder in dat laatste kamp, want wat een producties levert deze man weer af!

Ik schrijf deze recensie op basis van de als eerst uitgebrachte versie, dus zonder alle aanpassingen die later nog volgden. Zoals velen hier boven mij, voelt ook voor mij dit album eigenlijk aan als 2 albums, gescheiden door de I Love Kanye skit. In het 1e deel zijn goed de gospel invloeden te horen, iets dat mij niet heel erg trekt. Toch begint de eerste helft mij na een paar luisterbeurten meer te boeien. Echt uitschieters kan ik nog niet noemen. Over dit 1e deel zal ik daarom niet verder uitweiden.

Voor mij zit de pracht van dit album vooral in het 2e deel. Dat begint meteen lekker met één van mijn favorieten, Waves. In Waves en de nummers die daarop volgen, hoor ik weer de geniale producer van My Beautiful Dark Twisted Fantasy. Ik ben niet echt heel erg thuis in de hiphop, dus mijn referentiekader is zeer beperkt. Maar in vergelijking met de artiesten die ik ken, vind ik de producties van Kanye zo verfrissend en origineel. Het is niet voor niks dat hij zowel hiphop liefhebbers als hiphop leken zoals ik weet te boeien. Misschien is Waves een ontzettend cheesy track, maar daarom niet minder lekker. Ik blijk toch een zwak voor de stem van Chris Brown te hebben. FML begint goed, maar na 2 heerlijke coupletten en refreinen komt er helaas een minder, elektronisch stuk. Dat had van mij niet gehoeven, dit doet helaas afbreuk aan het nummer. Real Friends en Wolves zijn wel van begin tot eind weer lekker. Real Friends heeft echt een hele vette beat en bij Wolves wordt de autotune lekker ingezet. In deze vorm vind ik autotune prima. Na de intermissie komt mijn favoriete track van deze plaat, 30 Hours. Wat is dit nummer verslavend! Zo simpel, die constante herhaling van 30 Hours op de achtergrond, maar het werkt zo goed. No More Parties In LA is ook een lekkere track, maar ik kan mij er wel in vinden dat deze track misschien niet helemaal op dit album past, zoals anderen al opmerkten. Facts vind ik echt een gedrocht van een track, daar wil ik niet teveel woorden aan vuil maken. Gelukkig wordt de plaat hier niet mee afgesloten en volgt nog de housy Fade. Ook deze plaat past niet echt op het album wat mij betreft, maar met zo'n lekkere beat maakt mij dat niet heel veel uit. Voorlopig zet ik dit album op een 3,5 door de ijzersterke 2e helft en de 1e helft die potentie tot groeien heeft.

avatar van ArthurDZ
Famous is vandaag uitgebracht als single, en staat ook op Spotify nu. Erg leuke verrassing dat men voor deze is gegaan en niet voor een nummer als Waves, dat misschien een logischere singlekeuze was geweest. Voor mij persoonlijk misschien wel nipt het beste nummer van het album, die Bam Bam-sample werkt hier zo ontzettend goed!

avatar van Raul
hij is toch wel weer erg hard mensen
ik vind net als sommigen van jullie na lang wikken en wegen misschien toch gewoon die rommelige eerste helft van de plaat het best, het swingt weer zo lekker ouderwets de pan uit, jammer van die suffe onderbrekingen Lowlights en Silver Surfer Intermission

I Love Kanye is daarentegen weer briljant grappig

2e helft bevat natuurlijk ook nog enkele hele mooie nummertjes

4 sterren voor Mr. West!

avatar van thgryda
Er is opnieuw een andere versie uit, met een extra track: Frank's song als nummer 14. Dat is hier allicht al bekend maar is dat dan niet de officiële versie? Doodjammer trouwens van Wolves. Het is nog steeds een van de weinige hoogtepunten van het album maar de originele versie was toch sterker. Wat het nut is om Frank Ocean zijn geniale bijdrage te knippen en als interlude van 38 seconden er tussen te knallen, is me niet duidelijk.

avatar van Silky & Smooth
Als het goed is, is het nu afgelopen. Alle betalende klanten schijnen een officiële download te hebben gekregen.

avatar van nelnontwisa
hij gaat in de komende maanden het album nog steeds aanpassen. vraag me af hoe dat werkt als je hem koopt op kanye's website. krijg je dan bij elke verandering een nieuwe download?

avatar van Rudi S
nelnontwisa schreef:
krijg je dan bij elke verandering een nieuwe download?

Lijkt mij logisch, bij een torrent site werkt het tenminste wel zo

Luister zeker ook naar dat nieuwe nummer dat verschenen is vandaag 'Saint Pablo (feat. Sampha)', wauw kanye is echt terug op niveau!

avatar van vinylbeleving
JVT schreef:
Ik vind die hoes supervet!! Heeft echt iets.

De hoes is een beetje 16 jarige Kanye die voor de klas een spreekbeurt geeft over zijn hobby's, en de avond daarvoor voor het eerst van zijn leven een powerpoint sheet heeft gemaakt.

avatar van goldendream
Op de radio deze morgen speelde een nummer hiervan. De titel ben ik al vergeten. De zanger werd aangekondigd en het nummer speelde. Twee minuten heb ik het ondergaan en toen de radio maar uitgezet. Werkelijk verschrikkelijk. Ik stem niet, want met een antistem is niemand gediend. Dit is heel subjectief, maar een mening mag toch.

avatar van Elohim
Kanye West is niet echt voor mij en dat zal zijn muziek waarschijnlijk ook nooit worden (de persoon zelf staat buiten kijf natuurlijk). Bij de vorige twee albums snapte ik nog wel wat mensen er geweldig aan vonden, maar deelde ik die mening niet. Nu snap ik het gewoon echt niet. Ik heb de comments een beetje gelezen en ik heb gevoel dat er een diepere laag zou moeten zijn die ik mis oid.

De productie is hier en daar best okay tot best vet, toegegeven. Het is hier en daar wat atmosferisch met een enig duister tintje, denk Real Friends, maar een echte chaos herken ik überhaupt nergens. Het klinkt misschien enigszins minimalistisch, maar dat ben ik wel een beetje gewend geworden van popmuziek tegenwoordig met veel van de trapinvloeden de laatste tijd. Ik weet het niet, mij pakt het niet...

Dikkop
De chaos gaat dan vooral over het feit dat het album niet echt een samenhangend geluid heeft.
Vergelijk Ultralight Beam met Facts, Fade, No More Parties in LA, Waves en FML. Elk van deze nummers is totaal anders van geluid en kon evengoed elk op een ander album staan.

Daarbij staan er op TLOP ook Intermissions die ik persoonlijk nogal rommelig vind overkomen, de flow wat uit het album halen en niet per sé bijdragen aan het album.

Enkele nummers zelf komen ook chaotisch over. Father Stretch My Hands, Pt. 2 begint met een gospel sample, gaat over naar Kanye die rapt, verandert in een remix van Panda van Desiigner, gaat over naar een gospel sample en stopt volledig. Dan speelt er een Imogen Heap sample? (Kan ook Caroline Shaw zijn. Dit ben ik niet zeker) en eindigt het nummer terug met een gospel sample.

Als je daar nog eens de ongelooflijk rommelige release van dit album bij meetelt (4 verschillende album titels, release dates die verzet worden, tracklists die veranderen, Kanye's twitter rants, het feit dat dit album nog steeds wordt aangepast...) en alles op een rijtje zet. Dan is dit album een ongelooflijke chaos.

avatar van Ralph.
6 weken na release en met weet ik hoeveel illegale downloads etc komt Life Of Pablo komende week alsnog op nummer 1 binnen in de Billboard 200. Wat een held

avatar van Elohim
Dikkop schreef:

Ah okay, op die manier. Ik las de comments en verwachtte een chaos à la oude El-P, maar was wat teleurgesteld met de simpele pop-achtige tracks. Het gospelkoor dat overgaat op raps en weer terugkomt ben ik trouwens wel gewend van veel hiphop tracks. Misschien ligt dat maar net aan wat je luistert, maar het klinkt mij heel vertrouwd en normaal in de oren. Rommelig heeft bij mij dan ook een minder positieve connotatie als chaos dat heeft, en rommelig zou ik het wel willen noemen ja. Het klinkt voor mij als een mixtape met nieuw, onuitgebracht materiaal dat, met goede redenen, niet op eerdere albums kon komen: omdat de kwaliteit simpelweg niet hoog genoeg was.

avatar van Mausie
Moet mijn cijfer toch verlagen. De eerste helft voor I Love Kanye is er niet beter op geworden voor mij en vind ik eigenlijk ronduit slecht, irritant zelfs. De 2e helft blijft lekker, maar ook weer niet hoogstaand. Niveau van My Beautiful Dark Twisted Fantasy wordt eigenlijk nergens op het album gehaald.

avatar van Vosje
Chaotisch en esthetisch verknipt, maar dat is misschien wel de grootste charme van deze plaat. Mijn favoriete Kanye album, van deze beste man zijn ongelooflijke discografie, blijft Yeezus, maar deze staat ook boordevol fantastische nummers. Enige smetje; Waves is het slechtste nummer dat ik ooit voor mijn kiezen heb gehad van Kanye.

avatar van Angelo
Grootste teleurstelling van het jaar. Zijn vorige album vind ik behoorlijk onderschat (“Yeezus” is inmiddels uitgegroeid tot mijn favoriete Kanye album), maar dit album doet mij helemaal niets. Ik vind het behoorlijk rommelig overkomen allemaal; de nummers zijn niet goed uitgewerkt en het gebrek aan leuke en/of originele ideeën maakt dit album te langdradig en vermoeiend om helemaal uit te luisteren. “Fade” is nog wel aardig, maar daar houdt het ook op. Hopelijk zal de opvolger meer originaliteit en structuur hebben.

avatar van Johnny Marr
Angelo schreef:
Grootste teleurstelling van het jaar.

Wacht maar af met zo'n uitspraken te verkondigen. Je hebt immers de nieuwe Drake nog niet gehoord .

Bovendien is dit een groeier, geef 'm nog wat tijd.

avatar van kobe bryant fan
Johnny Marr schreef:

Bovendien is dit een groeier, geef 'm nog wat tijd.

Ik moet Views nog horen, maar ik nomineer alvast de nieuwe Hecker als teleurstelling van het jaar.

avatar van Angelo
Johnny Marr schreef:

Bovendien is dit een groeier, geef 'm nog wat tijd.

Heb ‘m al beluisterd, maar ik ken hem nog niet goed genoeg om hem te beoordelen. Hoewel het inderdaad geen banger is, kan ik al wel zeggen dat ‘ie mij beter bevalt dan dit album. Er staan toch minstens een vijftal goede nummers op, da’s al meer dan op deze te vinden is.

Maar ik zal deze nog eens een paar keer beluisteren, misschien dat ik hem t.z.t. meer kan waarderen.

avatar van ThingMan
Zat deze op Spotify te luisteren en kreeg in één keer een mooiere (naar mijn smaak) en langere versie van Wolves voorgeschoteld. Jammer dat die niet op de gewone versie staat.

avatar van Marciano Coffie
Gelukkig beter dan Yeezus, maar verre van geniaal. Dat lompe trap en autotune die in het album zit maken dit album echt matig tot zwak. Het heeft zoals ieder album van hem een eigen sound, maar dit moet hij gewoon niet doen. My beauiful dark twisted fantasy was ook zeer gedurfd geproduceerd, maar heel goed werkt. Yeezus trouwens ook, maar zwaar faalde. 30 hours en No more parties in LA zijn zeer goed, vooral de laatste die ik heel vaak heb afgespeeld. Heel dope.

2 sterren alleen voor de 2 nummers die ik heb opgenoemd.

avatar van catdog
En we gaan gewoon weer verder met updaten. Vandaag is de track Saint Pablo in collab met Sampha aan de tracklist toegevoegd als nieuwe afsluiter. Prima track die beter als afsluiter dient dan Fade, wat mij betreft.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Ja, er zijn nu versies van 14 februari, 13 maart, 15 maart, 30 maart, 1 april, 2 april en 14 juni.

avatar van WeztSide
Dit zal wel eerder ter sprake zijn gekomen, maar zou Musicmeter niet mee moeten/kunnen gaan met Kanye en de tracklist bijwerken als hij dit doet? De versie die er nu staat bestaat inmiddels in zekere zin niet meer.

avatar van MJ_DA_MAN
WeztSide schreef:
Dat is bij deze dan ook gebeurd.

avatar van Silky & Smooth
Wel chille track, Saint Pablo!

toris
Heel goed. Nu nog Father Stretch My Hands (inclusief part 2), Feedback, Low Lights, Highlights, Waves, Facts en Fade eraf, en dan hebben we zowaar een top album.

avatar van bennerd
Het gehele gedoe rond dit album heeft me al sinds de release date(s) tegengehouden om er daadwerkelijk naar te luisteren. Veel liefde voor Kanye, maar hij maakt het ons er niet gemakkelijker op.