The Mars Volta - Amputechture (2006)

Label: Universal

1. Vicarious Atonement (7:21)
  2. Tetragrammaton (16:43)
  3. Vermicide (4:17)
  4. Meccamputechture (11:03)
  5. Asilos Magdalena (6:36)
  6. Viscera Eyes (9:25)
  7. Day of the Baphomets (11:57)
  8. El Ciervo Vulnerado (8:59)
avatar van voskat
edo84 schreef:
Omar's stem begint me ook voor het eerst te irriteren.

Lijkt me sterk, want het is nog altijd Cedric die zingt.

voltazy
dan zou je denken dat ie dit wel goed zou vinden omdat omar niet zingt

Voor de Voltafans: Omar komt weer met een tussendoortje:

avatar van Nightrider
Dat ze eens hard aan het nieuwe album gaan werken ipv dat soort onzin! Weet iemand daar trouwens meer over?

aidoo
naast dit album ken ik vooralsnog alleen De-Loused (wat ik echt een geweldige plaat vind!) van deze band.. Deze is wat meer uitgesponnen en de langere nummers zijn voor mij nog niet echt helemaal verteerbaar.. ik hoor dat het kwaliteit is.. maar echt goed vinden kan ik het nog niet. De kortere nummers Vermicide en Viscera Eyes vind ik wel al

Nightrider schreef:

Amputechture is ook nog geen jaar oud en Frances kwam uit 2005, dus wat dat betreft kun je moeilijk zeggen dat Omar geen aandacht besteed aan TMV.

Maar wat betreft een nieuw TMV-album: Omar heeft de muziek geschreven voor de film El Búfalo de la Noche (of The Night Buffalo) (zie hier en volgens een paar artikels is die muziek opgenomen met 'The Mars Volta'. Dat zou kunnen betekenen dat Cedric en/of een paar leden van de 'TMV Group' meespelen.

Die film/soundtrack heeft overigens (zover ik weet) niks te maken met A Manual Dexterity.

auto pilot schreef:

Dat klopt wel, maar in november vorig jaar werd al over geroepen dat Omar en Cedric in januari zouden beginnen met het mixen van het nieuwe album...

avatar van auto pilot
Volgens mij is Omar als hij niet aan het touren is altijd in de studio te vinden, en zelfs tijdens het touren neemt hij van alles op. Het kan dus goed dat er dit jaar nog een 'echt' The Mars Volta-album uitkomt naast die te verwachten soundtrack, maar daar is dus nog niks over bekend.

Ze hebben weer een nieuwe drummer, Thomas Pridgen. Deze 22 jarige kerel neemt al professioneel op vanaf zijn 9e. Op zijn 15e is hij aangenomen op het Berklee College of Music kortom hij schijnt wel aardig te kunnen drummen. Ik geloof dat ze het nog niet officieel hebben aangekondigd maar hier nog 2 filmpjes.

avatar van Nakur
deze plaat blies me in eerste instantie omver maar is op lange termijn té langdradig om over de gehele lengte te boeien. 3*

auto pilot schreef:
Voor de Voltafans: Omar komt weer met een tussendoortje:

En we gaan gewoon door:

avatar van THEMARSVOLTA
En zo ook voor TMV: Nieuwe album: "late summer""volgens wikipedia. En zal een concept album worden.

avatar van tomthumb
Een nieuw album? Tja, ik weet dat ik heel erg Jon Theodore zal gaan missen. Zoals ie op Tetragrammaton drumt ...

Titel van het 4de album zal waarschijnlijk worden:

The Bedlam in Goliath

En nog meer TMV nieuws:

Uit een interview met Omar is gekomen dat er 2 DVD's in de maak zijn(1 over "story of" TMV en 1 met Live registratie(s) ), en Scabdates II komt eraan!!

Ook is uit het interview gebleken dat op het nieuwe album het nummer(Rapid Fire Tollbooth) komt te staan van Omars laatste solo-album, maar dan in een "nieuw jasje".

Me very exciting!

Me to

avatar van Nightrider
Album "The Bedlam in Goliath" zal verschijnen op 29 januari 2008.

avatar van nuf
nuf
ik kan hier moeilijk inkomen, het eerste album was geweldig en de 2e heeft me helemaal betoverd.

Ik zat dus met hoge verwachtingen te luistern naar deze, maar ik zit er nog niet in, het is al beter bij deze 2e luisterbeurt maar toch betrap ik er mezelf op dat ik wegdroom en al 2 minuten nauwlijks naar de muziek aan het luisteren ben.

maargoed, cijfer zal volgen

PS: mars volta komt naar nederland in maart, ik krijg het kaartje voor mijn verjaardag deze maand €27.50 kost het.

avatar van CWTAB
De 4 gelekte songs klinken alvast veelbelovend van hun nieuwe album, The Bedlam In Goliath, meer een terugkeer naar hun eerste album, hetgeen ik toch hun beste werk vindt...

avatar van Reijersen
Misschien verrassend, maar dit album gaat er degelijk in bij Huize Reijersen. De opbouw van de nummers weet me vooral te boeien. Een album dat je als geheel moet luisteren.

avatar van Reijersen
Er werd mij gevraagd eens een wat uitgebreidere recensie te schrijven over dit album dat toch wel een vreemde eend in de bijt is op mijn stemlijst. Nou ik zal het zo goed mogelijk proberen uit te leggen waarom hier 3,5 ster staan.

Ten eerste ben ik Mars Volta gaan luisteren vanwege de onophoudelijk positieve kritieken van een vriend van mij. Deze man is zo gek van Mars Volta dat hij zelfs dit jaar naar het North Sea Jazz is geweest, alleen voor hun. Want normaal gesproken is het NSJ geen festival waar hij qua muzieksmaak wat te zoeken heeft.

Dan over het album zelf. Acht lange nummers die qua opbouw bijzonder goed in elkaar zitten. De muzikaliteit spat gewoon van elk nummer af, en dat wist mij erg te interesseren. Het pakte me eigenlijk gewoon in en wist me het lange album te boeien.
Wel moet ik zeggen dat niet een album is waar ik de nummers los van luister en dat het zowiezo geen album is die ik vaak opzet. Het is een album waarvoor ik echt in the mood moet zijn. En als ik dat dan ben dan moet ik het ook echt als geheel beluisteren, want zoals gezegd, met losse tracks vind ik het meteen een stuk minder. Waar dat aan ligt? Ik weet het niet. Ik denk dat ik dan gewoon het totaalgevoel mis.

Dus waarschijnlijk een opvallend album van mijn kant, maar zeker zeer interessant en netjes. En inderdaad ga ik ook eens Frances the Mute proberen. (of is dat niet aan te raden?)

avatar van THEMARSVOLTA
Die is nog beter, daar staat het mooiste nummer ooit gemaakt op, met een lengte van meer dan 30 minuten.

THEMARSVOLTA schreef:

amen (ben het daar volledig mee eens)

avatar van Chungking
Als fan van The Mars Volta was ik destijds toch wel enigszins ontgoocheld toen Amputechture verscheen. Meer van hetzelfde als op Frances The Mute vond ik, maar met heel wat minder interessante compsities. Op 'Asilos Magdalena' na vond ik er ook geen enkel echt nummer uitspringen.

Ondertussen heb ik de plaat al heel wat meer kunnen beluisteren, en is deze opgeklommen van 3,5 naar 4 en ondertussen zelfs naar 4,5. Vooral 'Tetragrammaton' behoort ontegensprekelijk tot het allerbeste werk van The Mars Volta, maar ook 'Day of the Baphomets' en 'Vermicide' openbaren zich als blijvers na meerdere beluisteringen.

Ik kan alleen maar concluderen dat dit een (nog) moeilijkere plaat is dan de twee voorgangers. Het duurt langer voor de nummers zich aan je hechten, en het duurt ook (véél) langer voordat je een beetje grip krijgt op het eigen geluid van de plaat (dit eigen geluid is er toch wel degelijk trouwens, maar je moet er deze keer echt zelf achter gaan zoeken). Ook de muzikale variëteit en vindingrijkheid zit een beetje meer verstopt op dit album dan op de voorgangers.
Enkel de emotionele kopstoot die ik van de vorige twee platen kreeg (en krijg) ontbreekt hier, dus het blijft voor mij toch uiteindelijk net allemaal een tikkeltje minder. Voor deze reden zakt ie misschien nog wel ns terug naar 4.

Groeiplaat dus, en daarom misschien eerder werk voor de liefhebbers. Nu nog hopen dat Bedlam in goliath ook nog dezelfde inhaalbeweging kan maken als deze plaat...

avatar van Devoo
Ik ben dit nu aan het beluisteren, en het kent af en toe wel zeer vreemde overgangen. Precies of iets gewoon onderbroken word, en dan begint een nieuwe melodie. Maar vind het eigelijk wel zeer tof klinken. Met uitzondering van sommige vreemde overgangen.

avatar van Albert Filth
Mensen die dit albumpje van TMV kunnen waarderen, moeten maar eens dit gaan beluisteren: The Sound of Animals Fighting

avatar van Cloud
stukken beter dan Bedlam in Goliath, die is veel te druk voor mij.
Daar zit geen rustig stukje in.
Toch is Frances the Mute mijn grote favoriet en daarna Deloused.
Ik vind de overgangen toch veel minder natuurlijk overkomen, gewoon een fade out en een fade-in naar een andere riff, dat deden ze bij Frances en Deloused beter.

avatar van Devoo
Hoe ik dit ooit een 3 heb kunnen geven!? Die mening heb ik nu wel grondig herzien, en verhoog dit album dan ook met een volle punt!

avatar van Mindshifter
0,5
Ik kom er niet doorheen. Weer meer van hetzelfde. Mars Volta blijkt naar mijn mening toch een one-trick-pony te zijn. *2.

avatar van Lennart_M
Muzikaal is dit album van ongekend niveau. Op dat gebied is Amputechture zeker het beste Volta-album. Het enige minpunt van dit album is dat de zang het hoogste irritatiegehalte heeft van alle Volta-albums. Niettemin kan ik er nog goed mee leven en blijft dit een schitterend album.