The Mars Volta - Amputechture (2006)

Label: Universal

1. Vicarious Atonement (7:21)
  2. Tetragrammaton (16:43)
  3. Vermicide (4:17)
  4. Meccamputechture (11:03)
  5. Asilos Magdalena (6:36)
  6. Viscera Eyes (9:25)
  7. Day of the Baphomets (11:57)
  8. El Ciervo Vulnerado (8:59)
avatar van Pinsnider
Ik maak altijd onderscheid tussen goede en leuke muziek. Dit vind ik nou typisch zo'n voorbeeld van: Goede Muziek. Maar leuk, neu... Het is mij allemaal iets té...

avatar van oceanvolta
Ik las vandaag een interview van Cedric Bixler-Zavala (Mars Volta) in het Oor waarin hij bevestigt dat bijna alle gitaarpartijen van Amputechture zijn ingespeeld door John Frusciante (RHCP).
Omar Rodriguez-Lopez heeft de productie in handen genomen.

avatar van auto pilot
De productie deed hij ook al voor FTM. Omar heeft ook alles geschreven. Een aantal solo's op het album zijn in ieder geval wel onmiskenbaar Omar, dus dat zullen wel de gitaarpartijen zijn die hij wél heeft ingespeeld.

avatar van tomthumb
Wat is Asilos Magdalena een wonderschoon nummer! En hulde aan Frusciante voor z'n geweldige spel. Tetragrammaton - wat een titel! - heeft een werkelijk magistraal intro. Uiteraard komen de zwartkijkers onder ons tekstueel ook weer aan hun trekken.

auto pilot schreef:
Blake Fleming...

Angstaanjagende drummer. Speelde hiervoor bij de Dazzling killmen en Laddio bolocko, twee hooggewaardeerde undergroundbands uit de 90's, en trommelde daar de pannen van het dak.

Gajarigon schreef:
Jon Theodore is zelf opgestapt dacht ik?

Verdorie die kerel kan fucking goed spelen, als ze die buitensmijten zijn ze verkeerd bezig.

Zie bovenstaand bericht.

edo84
hoe kan men al cijfers toekennen aan dit album?

het komt pas 12 september uit.

avatar van Jordy
Het schijnt dat je tegenwoordig muziek kunt downloaden, soms nog voor het album in de winkels ligt. Het moet niet gekker worden.

edo84
Jordy schreef:

avatar van Hermy
edo84 schreef:

dowloaden hoeft niet te betekenen dat je het juiste werk te pakken hebt

Nou, dat hoor je bij de Mars Volta als snel hoor .

edo84 schreef:
hoe kan men al cijfers toekennen aan dit album?

het komt pas 12 september uit.

avatar van Koston
Goede plaat die jammer genoeg nooit het niveau van Deloused haalt. Beter dan Frances the Mute is ie ook al niet...
Misschien is het toch beter dat ze een langere pauze inlassen tussen de albums, want sommige nummers zijn maar matig

avatar van pulpjannis
deloused is niks vergeleken hier bij

avatar van Jochempie
Beste Mars Volta tot nu toe, hoewel ik het over een half jaar nog maar eens moet geaan vergelijken met Frances. Deloused komt er voor mij niet eens meer aan te pas zo veel beter is dit. Day of the Baphomets is 1 van de meest intense nummers die ik ooit gehoord heb.

Koston schreef:

Reken daar maar niet op, volgens de laatste berichten is Omar al een flink eind op weg met album nummer vier, in een radiointerview had hij het met Amputechture al over het 'oude album'. In 2007 mogen we dus wel weer een nieuw album verwachten (Alhoewel, er is al veel meer aangekondigd, een MV-DVD, deel twee van de Manual Dexterity soundtrack (en de film natuurlijk), een nieuw live album, een remix-album, etc.).

Daarbij, een soortgelijk tempo van albums uitbrengen was 30, 40 jaar geleden zeker niet ongebruikelijk en betekende zeer zeker niet slechtere kwaliteit, kijk maar naar Led Zeppelin, The Beatles, etc.
Daarbij, Omar heeft ook een hele andere werkethos dan andere hedendaagse bands. Die brengen een album uit, gaan er uitgebreid mee touren, nemen minstens twee maanden vakantie en beginnen dan weer eens met 'schrijven', om later misschien een 'flinke' tijd (zeker vergeleken met vroeger) de studio in te duiken.

Omar daarentegen slaapt praktisch in de studio, gaat echt aan het werk en neemt ook veel op tijdens het touren met zijn mobiele studio'tje (ook materiaal dat op het uiteindelijke album verschijnt, zoals het een en ander op zijn laatste solo-album, en waarschijnlijk ook Amp). Dat Amputechture nog niet uit is maar hij al halverwege het volgende album is (aldus hemzelf) is tekenend.

Het materiaal op Amputechture schijnt trouwens ook (deels) van uit de tijd van DitC te komen, het is dus zeker niet zo dat alles op het album van ná FTM is en dat een eventuele mindere kwaliteit vooral door een haastklus komt.

Voor mij persoonlijk staat dit album nu tussen DitC en FTM, waarbij FTM mijn nummer één is.

avatar van Nightrider
hoewel de cd nog steeds niet uit is, heb ik 'm inmiddels toch wel vaak genoeg gehoord om hier een 4,5* uit te delen. nummers als Day Of The Baphomets en Meccamputechture zijn zo ontzettend goed, dat ik alleen maar hoop dat ze daadwerkelijk in 2007 opnieuw een album uit gaan brengen. dat dit in zulk kort tijdsbestek is mag geen probleem vormen, als ze laten zien dat ze dat op deze formidabele wijze kunnen. FTM is toch nog steeds mijn alltime favoriet, mede dankzij het geniale nummer Cassandra Gemini. maar wie weet zal Amputechture na nog enkele luisterbeurten dit wel overtreffen!

avatar van THEMARSVOLTA
Sweet! Morgen heb ik Amputechture in bezit.
(Verzonden van bol.com..)

Dinsdag de 'officiële' release, met een beetje geluk ligt hij dit weekend al ergens in de winkel, 't zou niet de eerste keer zijn. Fingers crossed.....

avatar van auto pilot
Sounds Tilburg had 'm gister in de bakken liggen, hulde!

Wat me nu nog meer opvalt is de beroerde kwaliteit van de rip waarna we (ik in ieder geval) geluisterd hebben de afgelopen weken. Vandeweek een keer met koptelefoon luisteren voor een defenitief oordeel...

Hier foto's van de vinylversie trouwens:
die hoop ik eind deze maand binnen te hebben..

stevie schreef:

en idd...

avatar van voskat
Ik ben nog niet klaar om er een cijfer voor te geven, maar fantastisch is hij zeker.

Xander man, uw link werkt nie bij mij

handsome_devil
Hij staat sinds vandaag op de luisterpaal

handsome_devil
Had al in de planning om vandaag even naar de platenzaak te gaan, maar ik had absoluut niet verwacht dat ik met deze CD zou thuis komen. Halfblind gekocht, omdat ik De-loused in the Comatorium maar één keer geluisterd had, die CD beviel me overigens wel na de eerste luisterbeurt. Ik kreeg er ook nog een postertje bij.

Thuisgekomen meteen de CD maar opgezet, aangezien ie 76 minuten duurt en ik daarna ook nog huiswerk moest maken. Vond het zo goed dat ik zo snel mogelijk m'n huiswerk heb gemaakt en 'm daarna gelijk weer heb opgezet.

Als ik naar The Mars Volta luister, hoor ik iets wat ik niet eerder gehoord heb, en dat is iets wat ik altijd een zeer groot pluspunt vind. De muziek is ontzettend interessant, teksten geniaal en de zang, tja daar kan ik me heel af en toe een beetje aan irriteren, vooral in het eerste nummer. Maar Tetragrammaton vind ik dan weer een geweldig nummer en maakt die kleine ergernis meteen weer goed. Tot nu toe mijn favoriete nummer van de CD, samen met Asilos Magdalena,waar ik de zang dan weer helemaal geweldig vind, met zoveel gevoel gezongen

Kortom, ik ben aangenaam verrast, had niet gedacht dat ik het zo geweldig zou vinden, maar na 2 luisterbeurten meteen maar voor de 4,5 gegaan wat in de loop der tijd nog wel een 5 kan worden (en dat zou een eerste plaats in mijn 2006-lijstje betekenen)

Yay voor de Mars Volta

avatar van pulpjannis
Zondag gekocht en hij is geniaal.

4.5 en word denk ik nog wel hoger

avatar van voskat
Ik krijg wel een hoop déjà-vu bij veel nummers.
Lijkt vaak alsof ze gewoon Eriatarka of Take The Veil opnieuw zitten te spelen.

Weet het niet goed met deze plaat. Ik moet mezelf telkens overhalen om er eens naar te luisteren, maar als ik het doe kom ik telkens tot de conclusie dat hij echt wel goed is. Maar toch moet ik over een soort van barierre stappen. Vreemd.

avatar van Paalhaas
Ik vind hem nogal tegenvallen vergeleken met de eerste 2. Veel nummers zijn gewoon te lang voor wat ze te zeggen hebben en zanden in in oeverloos instrumentaal geneuzel. Wat had ik ook weer gegeven? O ja, een 2,5/5.

Jornaquin
oceanvolta schreef:
Omar Rodriguez-Lopez heeft de productie in handen genomen.

Dit staat op Wikipedia:

John Frusciante was featured on every track Amputechture, except for "Asilos Magdalena". Omar contributed the solos, and where the guitar work needed to be doubled.