The Prodigy - Experience (1992)

Dance
Label: XL

1. Jericho (3:42)
  2. Music Reach 1/2/3/4 (4:12)
  3. Wind It Up (4:33)
  4. Your Love [Remix] (5:30)
  5. Hyperspeed (G-Force Part 2) (5:16)
  6. Charly [Trip Into Drum and Bass Version] (5:12)
  7. Out of Space (4:57)
  8. Everybody in the Place [155 and Rising] (4:10)
  9. Weather Experience (8:06)
  10. Fire [Sunrise Version] (4:57)
  11. Ruff in the Jungle Bizness (5:10)
  12. Death of the Prodigy Dancers [Live] (3:43)
  13. Your Love * (6:02)
  14. Ruff in the Jungle Bizness [Uplifting Vibes Remix] * (4:16)
  15. Charly [Alley Cat Remix] * (5:22)
  16. Fire [Edit] * (3:24)
  17. We Are the Ruffest * (5:18)
  18. Weather Experience [Top Buzz Remix] * (6:54)
  19. Wind It Up (Rewound) * (6:21)
  20. G-Force (Energy Flow) * (5:23)
  21. Crazy Man * (4:05)
  22. Out of Space [Techno Underworld Remix] * (4:44)
  23. Everybody in the Place [Fairground Remix] * (5:07)
  24. Android * (5:04)
  25. Out of Space [Live from Pukkelpop 2005] * (3:27)
avatar van Kos
Kos
Omdat er in drum n bass toevallig breakbeats zitten betekent natuurlijk niet dat alle muziek met breakbeats op drum n bass lijkt.

Vind ik dan.

avatar van Yak
Yak
Moet je dit zien. Een officiële release. Natuurlijk niet interessant voor mensen (zoals ik) die alle singles al hebben.

Kos schreef:

Vind ik dan.

Dit album valt een beetje onder de noemer UK Hardcore, waar ook SL2, Baby D etc. onder vielen. Vanuit die stroming is wel drum&bass (of eigenlijk jungle) ontstaan. Dat het nu bijna niet meer daar mee te vergelijken valt heeft vooral met evolutie te maken.

avatar van NERD
T.O. schreef:

SL2 - On A Ragga Tip......man dat nummer zit al 12 jaar in mijn hoofd en kwam er een maandje geleden achter hoe die heette, je kunt je voorstellen hoe blij ik was haha

avatar van gemaster
Dat is inderdaad een erg bekend deuntje. Jammer dat het nummer niet geheel gebaseerd is op dat riedeltje. Nu is het geheel toch niet echt spectaculair te noemen.

Is dit nu hun beste cd? Wss niet, want ik ken deze niet eens.

avatar van Onderhond
Kan me niet indenken dat we veel raakpunten hebben, dus of je er wat aan hebt weet ik niet, maar voor mij het enige Prodigy album dat echt de moeite is.

Wel, ik ken dus alleen de singles van Jilted (denk ik). Hebben ze met dit album ook wereldbekende nummers gehad?

edit: Wat een domme vraag. Uiteraard Everybody In the place en out of space... Is de rest van het album van het niveau van deze twee nummers?

avatar van Onderhond
Niet helemaal op niveau van "Out Of Space", maar wel gelijkaardige trackjes. Charly is trouwens ook een stevige hit geweest denk ik (maar geen top40 geleuter dan).

avatar van andré
Onderhond schreef:

In Engeland leverde dit album behoorlijke hits af:

Charly (nr. 3 in de hitlijst)
Everybody In The Place (nr. 2)
Fire / Jericho (nr. 11)
Out Of Space (nr. 5)
Wind It Up (nr. 11)

(maar ja, dit is de Engelse hitlijst en niet te vergelijken met de Nederlandse hitlijsten)

avatar van John Doe
''Out Of Space'' en ''Wind It Up'' allebei #3 in de Single chart. in de Dance chart respectievelijk 6 en 11. De andere 3 singles waren allemaal op 1 in de Dance chart.

Out of Space en Everbody in the Place hebben toch wel de dans-scene verandert, niet?

Valt wel mee hoor.

T.O. schreef:

Valt wel mee hoor.

Nahja. Voor mij was het toch de eerste keer dat ik als tiener met dit soorrt muziek werd geconfronteerd. En het beviel me wel.

avatar van John Doe
''Charly'' staat bekend als de eerste single van The Prodigy die de meeste invloed heeft gehad op de Dance scéne.

Er zijn nu live sets uit 1992 te downloaden op www.the-prodigy.nl[/url]

avatar van John Doe
Ik heb 'm in het holst van de nacht (zoals het hoort ) nog even gemasterd. Nu is de controle wat meer in het nummer, ietwat professioneler. Onder dezelfde link staat 'ie. Ieder van jullie wil ik aanmoedigen om jullie mixen/nummers te openbaren. Ik luister het met plezier

Met dit nummer ben ik als eerste begonnen, omdat ik toevallig op wat ''Out Of Space'' strings stuitte, toen ben ik meer geluiden gaan imiteren (er is niks, zelfs geen vocalen van de originele ''Out Of Space'' ge-edit) en begon ik aan mijn wederopbouw ervan. Dat was erg leuk, omdat ''Out Of Space'' één van mijn favoriete nummers allertijde is. Daarna heb ik de geluiden wat gemanipuleerd en andere beats gemaakt, zodat het wel het woord ''Remix'' 'verdiend'. Ook is dit nummer een experiment waarbij drukheid/chaos met spacerige/relaxte muziek worden gemixt. Zoals in het origineel dus ook, maar goed voor mijn ontwikkeling om te doen

avatar van 93.9
Charlie is gewoon zo'n ontzettend supernummer.
Eigenlijk best frustrerend dat nog steeds anno 2005 'dance' of 'house' niet als volwaardig gezien wordt door de zogenaamd deskundigen.
Kijk de lijstjes van top2000, top880, top1000, top100 of top weet-ik-het maar na.

Wooow zijn deze nummers zo oud ofwat .
Out Of Space is echt een van hun beste nummers.

Zeker.

avatar van Arno
Out of Space is echt een supernummer, maar de rest van de cd ken ik (nog) niet.

Arno schreef:
Out of Space is echt een supernummer, maar de rest van de cd ken ik (nog) niet.

Die springveer .

Electro_
Dat nummer vind ik eigenlijk niks. Klinkt ontzettend cheap.

Electro_ schreef:
Dat nummer vind ik eigenlijk niks. Klinkt ontzettend cheap.

Dat kan ook he .

Leuk trouwens die remix John Doe

avatar van John Doe
Oké leuk dat je ´m kunt waarderen. Als ik het nu terugluister vind ik ook dat ik wel geinig bezig ben geweest, ook al is de sound natuurlijk amateuristisch.

jammmer dat sommige tracks niet dezelfde zijn als de singles. Maar dat betekent niet dat die slecht zijn. De debuut van The Prodigy is niet als latere albums, want toen waren ze nog rave. Wat toch een van hun betere periodes was. Ik kan Experience zelfs meer waarderen dan Fat of the land. In plaats van lekker los te gaan, ga je op Experience juist dansen. Jericho, Hyperspeed, Music Reach en natuurlijk de klassieker Out of Space laten zien wat ik bedoel

4.5*

1992 (kan ook 1993 geweest zijn) was denk ik het laatste jaar dat ik nog iets aan carnaval deed.
Wat heeft carnaval te maken met the Prodigy? In dit geval alles!

Het nummer Out of Space werd (hoe vreemd het ook mag klinken) gedraaid op een carnavalsfeest. Tussen alle hoempa door werd er heel soms een klein blokje ingelast met wat alternatiever werk. Iets wat de gasten ook graag wilden, ook al heeft het niks met carnaval te maken natuurlijk.
Het was mijn kennismaking met deze band.
Telkens als ik dat nummer hoor, kan ik mezelf toch niet helemaal losmaken van dat feest. Of ik nu blij moet zijn met die link weet ik niet, wel weet ik dat het album me tegenwoordig niet veel meer doet i.t.t. de albums die erna kwamen.

(In het kader van een gek topic dat we hier eens hadden)

In 1997 deed ik mee aan een uitwisselingsproject van mijn middelbare school met een middelbare school in Moskou. Ik herinner me dat dat voor mij het jaar van The Prodigy was. In Moskou was The Prodigy *heel* groot. In de tijd dat ik er was draaide MTV Moskwa ze 24/7 op MTV en gaven ze een groot concert op het Rode Plein.

In Moskou kocht ik voor heel weinig alle Prodigy CD's die ik kon vinden (deze, Music For The Jilted en een rarities-verzamelaar. The Fat Of The Land was nog net niet uit), waaronder ook deze. Ik weet nog dat de zoon van het gastgezin overal in huis kabels had gelegd, zodat we in alle kamers tegelijk naar dezelfde muziek konden luisteren. Zo konden we bv. door heel het huis de vette beats van Poison (we draaiden vooral Music For The Jilted Generation) luisteren. Dat maakte veel indruk toen we de laatste avond van het project een feestje bij ons gaven.

Nu ik dit plaatje draai, word ik wel heel erg blij. Niet alleen van die leuke herinneringen, maar ook van de enerverende muziek natuurlijk. Het begin van Experience is echt overdonderend: Jericho, Music Reach (die vooral!), Wind It Up... Elk nummer raak, elk nummer fantastisch. Het is het moment waarop je wenst ooit bij een feestje waar een jonge Liam Howlett draaide aanwezig te zijn geweest. Wat een leuke - maar uitputtende - feestjes moeten dat geweest zijn.

Als ik bij Your Love een beetje gewend raak, hoor ik hoe goed het allemaal wel niet in elkaar zit: de samples, de breaks, dat pianootje. Er gebeurd hier veel binnen de nummers, maar het is allemaal wel op zijn plek. Erg energieke en zoals ik al zei enerverende muziek.

Later word het wel iets minder: Out of Space is natuurlijk wel een grappige track, maar wel een beetje stukgedraaid inmiddels. Alleen met de clip - met het malle dansje van Keith - kan ik er nog echt blij van worden. Op een gegeven moment gaat het tempo ook wel wat omlaag en krijg ik het gevoel dat ik deze plaat aan het uitzitten ben. The Weather Experience is een prima nummer, maar wel typisch een track die in zijn soort allang achterhaald is door nieuwe dingen (denk Amon Tobin). De melodielijn die er op een gegeven moment in komt, geeft dan wel weer iets extra's. De laatste nummers zijn wel leuk, maar missen de geldingsdrang en het onstuimige van de eerste helft van de plaat.

4,75 voor de eerste 6 nummers, 3,25 voor de rest.