Van Halen - Van Halen III (1998)

Label: Warner Bros.

1. Neworld (1:45)
  2. Without You (6:30)
  3. One I Want (5:30)
  4. From Afar (5:24)
  5. Dirty Water Dog (5:27)
  6. Once (7:42)
  7. Fire in the Hole (5:31)
  8. Josephina (5:42)
  9. Year to the Day (8:34)
  10. Primary (1:27)
  11. Ballot Or the Bullet (5:42)
  12. How Many Say I (6:04)
kaztor schreef:
Recentelijk nog moest Mark Anthony het veld ruimen voor Eddie's zoontje Wolfgang op basgitaar...

Dat was Mike.

avatar van De buurman
Inderdaad is het fiasco van de reünie grotendeels aan de broeders te danken. Het lijkt er op dat ze Dave alleen hadden meegebracht ter promotie van hun Best Of album. Of het onhandigheid was of dat er kwade opzet in het spel was, dat weet ik niet. Beide kampen vertelden hun eigen versie.

Wel weet ik dat de twee opgenomen nummers met Dave, te vinden op Best Of Vol. 1, tot het beste behoorde dat onder de naam Van Halen was uitgebracht sinds 1984. Met name het refrein in Me Wise Magic had, mede dankzij de unieke sound van Mike's backingvocals, weer de echte Mighty Van Halen sound.

Als je vervolgens dus met een plaat als Van Halen III komt aanzetten en Gary Cherone als zanger, valt te begrijpen dat niemand meer in Van Halen geloofde.

Momenteel werkt Van Halen (helaas zonder Mike, maar mèt Dave) overigens aan een nieuw album. De producer is John Shanks.

helaas zonder Mike, maar mèt Dave

Helaas wel ja...

avatar van De buurman
En speciaal voor jou, vielip: ook Spammy Hagar en Michael Anthony werken aan een nieuw album van Kippepoot. Maar dat wist je waarschijnlijk al.

avatar van Edwynn
..Spammy Hagar...

De buurman schreef:

Tsja, die zal wel wat beter te verstouwen zijn dan het nieuwe VH album gok ik...als dat ooit uit gaat komen

avatar van iggy
Tja ga er maar aan staan. Je brengt in 1978 je eerste plaat uit en die verkoopt 10 miljoen stuks. En het gaat maar door lp na lp vliegen over de toonbank als warme kroketjes ja ditmaal geen broodjes. Zelfs als je toch wel veel bepalende zanger eruit stapt blijkt dit geen probleem te zijn voor ed/alex en micheal. Nee we nemen hager sleutelen wat aan het geluid en de van hager trein dendert door geen probleem. Om dat kunstje voor de 3e keer te herhalen is helaas niet gelukt. Vrij zwakke nummers in het begin denk je nog mmm klinkt lekker om een minuut later te concluderen nou laat maar. Nr 3,4,5 enz. Nee die gary paste gewoon niet bij de halens. Af en toe probeert gary zelfs te klinken als f. mercury. Live had hij er trouwens geen probleem mee om oude dave krakers te zingen die sinds hager er zong al lang verdwenen waren. Zie dvd live down under......Jammer hoor. Maar het werd nog erger want het werd stil erg stil rond de halens. Eerst kwam die vervelende ziekte k...er om de hoek kijken. Vervolgens een totaal overbodige the best of both worlds 2004 hadden we er al niet zo een in 1996 gehad!!!! Vervolgens gaat de van hager tour van start??? En dan weer 4 jaar stilte. En zie met wie komt van halen op de proppen!!!! Ja Ja DAIMOND DAVID LEE ROTH ha. Maar inmiddels zijn we 13 plaatloze jaren verder. En nu maar hopen dat die nieuwe cd dit jaar eens eindelijk gaat uitkomen ha.

Ja idd hoop dat het een klapper wordt maar deze 3 is achteraf toch niet zo slecht als hier wordt veronderstelt
Toch nog 2 a 3 sterren

avatar van Von Helsing
1,0
Veruit het slechte album ooit van een grote band. Ik heb het gedrocht nog nooit helemaal uit kunnen horen. Verschrikkelijk slecht. Ik ben benieuwd waarmee Van Halen dit jaar mee op de proppen komt. Ze hebben een moderne producer aangesteld (John Shanks, oa. Westlife, Take That en Backstreet Boys), ik verwacht niet al te veel.

nee als dat zo is..... wordt het niet veel vrees ik
Er jammer hoop dat ze wel weer live in NL komen spelen... het concert in de jaap edenhal van 1979 is nooit overtrfoffen door een ander concert van wie dan ook in mijn beleving .. en ik heb er heel wat bezocht in de jaren ...

avatar van De buurman
Ik vind het juist wel aardig dat ze een moderne producer hebben gekozen. John Shanks is niet de eerste de beste. Het is in ieder geval verstandig dat ze niet zelf de productie in de hand nemen.

Inmiddels is het 27 jaar geleden dat VH's laatste plaat met Roth uitkwam... wie weet wat we kunnen verwachten. Maar slechter dan Van Halen III zal het nooit kunnen zijn, gelukkig.

Het is trouwens te hopen dat Roth dat maffe hoge geschreeuw achterwege laat dit keer en weer gewoon gaat zingen.

avatar van Von Helsing
1,0
Waar ik bang voor ben is een stemvervormer á la Ozzy op zijn stem om wat mankementen te verbloemen.

Von Helsing schreef:
Ik heb het gedrocht nog nooit helemaal uit kunnen horen.

Dan heb je How Many Say I dus nog niet eens gehoord. Alleen al dit stuk zorgde bij mij voor een hele ster aftrek, ondanks dat Cherone er niet op te horen is.

Mijn idee!

De buurman schreef:

Van mij mag ie als ie het nog kan. Hoort bij Van Halen als zuurstof bij longen.

avatar van De buurman
Ik bedoel meer dat zingen zoals in de bridge van Me Wise Magic, of op gedeeltes van DLR Band. Zo hoog zong hij daardvoor niet. Hij begon daar een beetje mee op Your Filthy Little Mouth.

De echte unieke, dubbelklinkende screams zoals op de Van Halen-classics horen inderdaad 100% bij de Mighty Van Halen.

Maar zijn mooiste stemgeluid bevindt zich in de wat lagere regionen.

Ik bedoel meer de:

dubbelklinkende screams zoals op de Van Halen-classics

avatar van Ducoz
Tja zeker niet slecht en met het inkomen van Without You dacht ik, dit is vetter dan de andere albums, maar op een gegeven moment is de stem nogal mat en eentonig helaas... En zou dit meer een Seattle bandje met Van halen invloeden kunnen zijn

avatar van Zjoot
Zeker geen topplaat maar in ieder geval EEN parel: Josephina. Wereldnummer

avatar van RuudC
Ik vind het allemaal maar erg veilig klinken. Beetje zoals Queen in hun laatste dagen (met Freddie dan), maar dan wel met een gigantisch verschil wat goede songwriting betreft. Dit is typische opvulling voor de uitverkoopbakken.

avatar van De buurman
Je kunt veel van VH3 zeggen, maar "veilig"? De band probeert duidelijk wat andere dingen hier. Grootste fout is het inhuren van Gary Cherone. Sympathieke gast ongetwijfeld, maar als zanger mateloos irritant. Veel te pretentieuze plaat voor Van Halen. Met Sammy Hagar was Without You waarschijnlijk een acceptabel nummer geworden. Van Halen 3 laat duidelijk zien dat Eddie Van Halen een soort mentor miste. Hij was omringd door ja-knikkers die 'm volledig zijn gang lieten gaan. Met een goede producer, of met een sterke persoonlijkheid in de band die tegengas had kunnen geven, was dit een veel betere plaat geworden.

avatar van RuudC
Ik vind het inderdaad allemaal erg braafjes. Gary Cherone is een prima zanger. Geen supertalent, maar met Extreme heeft hij heel leuke dingen gedaan. Hier voelt hij een beetje aan als de spits die niet scoort omdat hij nooit de bal krijgt. Zo ervaar ik het een beetje. Dat laatste wat je zegt, geloof ik graag. Er zijn teveel bands die een persoonlijkheid missen die ze, wanneer nodig, weer met beide voeten op de grond kan zetten.

Deranged
Ik vind het wel een lekker album.

Ikke niet.
Leg het eens uit spinout eeh Deranged

Deranged
Ik vind het wel een aparte lekkere beetje funky sound hebben hier en daar. Nummers als Without You en One I want weten zeker lekker te rocken. Ook mag de zanger er naar mijn idee wel zijn, een apart geluid iets anders dan een Hagar of Roth dat mijns inziens wel dienst kan doen op een Van Halen plaat.

En verder valt er ook weer niet zo heel veel over te zeggen, want zo'n heel opzienbarende plaat is het voor mij ook niet. Maar dan is dit voor mij eigenlijk sowieso niet zo'n heel opzienbarende band.

Gewoon lekkere niet zo veel om het lijf hebbende rock voor als je er zin in heb. Daar past deze plaat naar mijn idee ook wel tussen.

Mag ik overigens vragen waarom u mij met die ene meneer vergelijkt. Zijn stijl vind ik persoonlijk ook niet echt relaxed. Suggereren dat de mijne die zou benaderen zou zelfs best kwetsend kunnen zijn.

Maar ik kom er wel weer overheen, ik ben een survivor.

avatar van iggy
Ik verglijk je enigzins met Spinout omdat je eerste reactie daar sterk op lijkt.
Vreselijk onpersoonlijk. Een soort robot achtig slap gelul.
En dat ben ik niet gewend van jou.
Meestal kom je met een mening. Waar we lekker over kunnen lullen.
Eens of oneens maakt niet uit.
Ik heb ook geen enkele gedachte gehad om je te beledigen.

Hey Deranged we zijn allemaal survivor's

Deranged
Ok dan, dat is de spirit.

Vind dit wel een geinig album dus.

Meestal neem ik termen als 'productioneel' liever niet op de tong maar dat is hier inderdaad wel wat je noemt matig hier en daar.

Veel hoger dan een drietje kom ik dan ook niet.

Maar zoals ik al zei, is wel een leuk album.

avatar van De buurman
Gelukkig dat er iemand is die het album kan waarderen.

Ik vind het album een drama. Van Halen heeft gegokt, maar verloren. Een zwarte vlek in hun oeuvre, wat mij betreft. Heeft niet hun reputatie om zeep geholpen, maar veel scheelt het niet. Zelfs de hoes is Van Halen onwaardig. Wat bezielde hun toch.

De tour had ik dan wel weer willen zien. Temeer omdat ze eindelijk weer echte Van Halen classics gingen spelen, waar meneer Hagar te beroerd voor was. Maar het album blijft een wanstaltig ding, dat nooit meer in mijn cd-speler komt. Dan nog liever ieder willkeurig Van Hagar album.

avatar van Edwynn
III was een teleurstelling omdat in eerste instantie de banden met Roth weer aangehaald werden. Dat schiep verwachtingen. Dat ze uiteindelijk verder gingen met die rare spring in 't veld van Extreme, hielp niet echt. Qua stijl is het ook fronsen geblazen. Het voelt alsof er druk gezocht wordt nieuwe wegen te bewandelen maar uiteindelijk blijft Van Halen terugkomen bij wat ze op Balance deed. Die Cherone is ook nog eens te weinig een persoonlijkheid om zich op een Van Halen plaat te laten gelden. Hij doet verdorie gewoon Sammy Hagar na. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat Van Halenadepten met zeis, fakkel en riek klaar stonden om de bandleden voorgoed de Stille Oceaan in te jagen.

Dat gezegd hebbende, vind ik III ook weer niet het dragonder dat velen het plachten te vinden. Eigenlijk vind ik nummers als Without You en From Afar wel cool. Zeker in een tijd dat dwepen met relikwieën uit de jaren 80 beslist imagoschade opleverde. Melodieuze hardrock was not done. Bandjes die het nog wel deden, deden dat met een moderner en soberder geluid. Van Halen doet het met een iets moderner geluid, maar sober is het niet echt.

Echt Hosanna roepen is er ook niet bij. III is beslist van een mindere orde dan een Balance of OU812. En echte knappe uitschieters staan er niet tussen. Maar zoals Deranged zegt, rockt het gewoon lekker weg. Los van de Van Halen discografie kan het album in mijn platenkast best bestaansrecht hebben.

From afar
Ik ben geen Van Halen fan. Waarschijnlijk is dat de reden dat ik dit echt geen slechte plaat vind.
Without you, Year to the day en het hemelse From afar behoren naar mijn mening tot het beste wat Van Halen ooit uit heeft gebracht.