The Veils - Nux Vomica (2006)

Nieuw-Zeeland
Label: Rough Trade

1. Not Yet (4:54)
  2. Calliope! (3:35)
  3. Advice for Young Mothers to Be (3:25)
  4. Jesus for the Jugular (4:46)
  5. Pan (4:58)
  6. A Birthday Present (3:43)
  7. Under the Folding Branches (3:23)
  8. Nux Vomica (5:30)
  9. One Night on Earth (4:08)
  10. House Where We All Live (5:06)
  11. Night Thoughts of a Tired Surgeon * (2:54)
avatar van STaRS
Ik ken nog maar enkele nummers van deze plaat. Eén daarvan, Nux Vomica, heeft me op dit moment helemaal in zijn greep. Het werkt gewoon verslavend. Halen de andere nummers ook ditzelfde niveau? (zoja, dan weet ik weer waar ik binnenkort naar ga luisteren)

Nux Vomica vind ik ook het sterkste nummer.

Zigstar
Bwa, 'Not Yet', 'Advice for young mothers', 'Pan' en 'Under the folding branches' zijn toch zeker van hetzelfde niveau vind ik.

avatar van Lukas
Hier is One Night on Earth ook wel een van de favorieten

avatar van STaRS
Bedankt voor de tips: ik zal de andere nummers zeker eens proberen.

Hansie
goeie plaat zeker weten.
en wat een geweldige stem heeft die zanger!!

avatar van coldwarkids
Ik ben beniewd wat de nieuwe cd zal brengen...Ze hebben hem al klaar.

Ik hoop in de stijl van deze. Spreekt mij meer aan dan het debut.

avatar van otherfool
deric raven schreef:
Ik hoop in de stijl van deze. Spreekt mij meer aan dan het debut.

Mja daar denk ik dus compleet anders over

Geef mij maar die fijne rechttoe rechtaan popliedjes van Runaway Found, Nux Vomica heeft me de afgelopen jaren nooit echt kunnen overtuigen.

avatar van Kikuichimonji
otherfool schreef:

Mja daar denk ik dus compleet anders over

Daar sluit ik me bij aan. Er staat eigenlijk geen slecht nummer op deze CD, maar er staan ook gewoon nummers als The Wild Son of The Leavers Dance op.

Hoewel ik uberhaupt blij ben dat er een derde plaat komt; ik vind The Veils een van de weinige bands die een consistent niveau weten te halen.

De meeste gitaarbandjes die duidelijk hoorbaar hun inspiratie uit de jaren 60 halen zijn absoluut mijn ding niet.
En d3es te meer een verrassing om te horan dat er dan toch er een bandje tussen zit die met zulke traditionel ideeën en evn traditioneel instrumentarium Toch nog zo verfrissend en eigentijds kunnen klinken.
Mischien komt het omadat ze uit nieuw zeeland komen, een relatief vrij geisoleerd land waar de meest muziekrends aan voorbij lopen. Ik heb het idee dat vooral daar door ze zo,n unieke sound weten te vinden.
Deze muziek doet me denken aan een bruine kroeg annex strandtent aan het strand in nieuw Zeeland op een zwoele warme zomer dag.

avatar van Tha)Sven
Ik had deze gewoon nog op 3 sterren staan.
Laatste tijd weer opgezet en toch ontzettend lekkere nummers. Instrumentaal sterk, maar vooral de teksten zijn erg mooi.
Op de een of andere manier ook een lekker plaat voor in de winter vind ik

nog excuses voor de irritante type foutjes die ik me permitteerde bij mijn laatste posting

avatar van midnight boom
Zo'n goede cd!

avatar van barrett
Deze groep deed mij ergens altijd denken aan Nick Cave. Zijn er nog met deze mening?

barrett schreef:

Een bloemlezing uit de discussie alhier:

ik hoor er een van mijn grote helden Nick Cave in

Jesus for the Jugular klinkt als Nick Cave & the Bad Seeds: het had zo op één van hun laatste albums kunnen staan.

Titelnummer Nux Vomica doet wederom aan Cave denken. Heerlijk fulmineuze uitspattingen en een lekker vol en vet geluid.

Op dit album zijn duidelijk invloeden van Nick Cave te horen, maar het niveau van ome Nick wordt (nog) niet gehaald

de vergelijking met Cave gaat zeker op.

Luisteren naar deze plaat veroorzaakt bij mij de neiging om weer eens een vroege plaat van Nick Cave uit de kast te halen en dat brengt wel wat ik bij The Veils mis: iets rauws, iets oorspronkelijks...

Ik vind het altijd jammer als hij gaat proberen de Nick Cave uit te hangen.

Ik ben het album nu voor het eerst aan het luisteren. Ik kan moeilijk de vergelijking met Cave loslaten.

De stijl is wat verschoven van, zeg maar, 'britpop' naar Tom Waits/Nick Cave/16 Horsepower achtige sferen

Hij heeft voor mij ook raakvlakken met Nick Cave met Let Love In; zeker de muzikale spanningsopbouw.

avatar van barrett
Ah bedankt, ja ik had niet veel tijd en had de laatste berrichten eens vluchtig gelezen daarmee.

Mooi nummer dat Nux Vomica. Doet me een beetje denken aan the Triffids (Fields of Glass style) en idd 16 Horsepower. Tijdje niet meer gehoord maar toch maar weer op mijn mp3 spelertje zetten en in de trein luisteren.

avatar van Silver
Dit is echt.

Briljant

avatar van Nicolage Rico
Vandaag dit album verhoogd naar de terechte 4*. Staan een aantal lekkere knallers op. Beste nummers: Not Yet, Advice for Young Mothers to Be, Jesus for the Jugular*, Nux Vomica en eigenlijk nog veel meer.

* Dit nummer heeft iets erg goed en naars tegelijk, moeilijk uit te leggen. Misschien iets te pretentieus?

Ik ga vanavond naar the Veils en ik denk dat ze het "nare" van Jesus for the Jugular er volledig af gaan spelen.

A Birthday Present vind ik ook een prima nummer, ietwat ondergewaardeerd hier, zo lijkt het.

avatar van Thomzic
Aangenaam schijfje. De zeurderige, deprimerende en donkere klanken bevallen me wel in combinatie met de teksten.

avatar van Sandokan-veld
Favoriete plaat van een vriend van me maar ikzelf ken van deze plaat alleen het titelnummer. Goed nummer wel, maar lijkt wel een beetje erg op...

Nee grapje Herman

avatar van Lennonlover
Gisteren voor de eerste keer opgezet en ik moet zeggen dat ik erg geschrokken ben. Een zooitje ongeregeld en soms gewoon lelijk. Ik weet niet wat ik ermee moet.
Deze plaat moet waarschijnlijk vaker beluisterd worden om geapprecieerd te kunnen worden maar na de ervaring van gisteren is de plaat niet mee zo uitnodigend...

avatar van LennartDG
Stem verlaagd naar 4*. Ik ben groot Veils-fan, en deze cd is prachtig, maar er staan ook twee nummers op die ik níet erg kan appreciëren, namelijk A Birthday Present en House Where We All Live. Overlaatst de bonus track "Night Thoughts of a Tired Surgeon" ontdekt, en die vind ik dan opnieuw prachtig! Heel Smiths-esque, heel sterk!

avatar van Near
Lennonlover schreef:

Ik zag ze afgelopen woensdag in de handelsbeurs in gent.. en het was een en al schoonheid.. De hele zaal was betoverd, zo leek het toch, want nadat elk applaus was weggestorven, werd het muisstil, en wachtte iedereen zonder ook maar een woord te wisselen het volgende nummer af..

En dan zegt u... 'lelijk'... dat kun je toch niet menen? Het zit allemaal strak in mekaar, de stem van die zanger is adembenemend soulvol, de arrangementen zijn zeer fijn, maw: alles is mooi tot in de perfectie.
Het is net omdat het mij iets té gelikt (té mooi) voorkomt, dat ik hier moeilijk een topscore aan kan uitdelen...

Allé, een nummer als Calliope! of Under The Folding Branches kan je nou toch niet 'lelijk' noemen!?

avatar van midnight boom
the veils live _o_

Wat een sterk album is dit!!

De eerste tonen van Not Yet doen mij gelijk terug verlangen naar 16 Horsepower.
De stem van Finn Andrews heeft ook dat klagende van David Eugene Edwards.
Hier moeten duidelijk de demonen uit gezongen worden.
Dit zijn de waardige opvolgers van Robert Johnson; de blueszanger die zijn ziel aan de duivel verkocht.
Alleen kiezen ze uiteindelijk de kant van God, en als troubadours van de nieuwe tijden prediken ze hun geloofsovertuiging.

Laat ik hiervoor nu eens niet mijn voordeur sluiten, en ze geen gebroken voet bezorgen.
Omdat die meestal ergens op het welkomsmatje blijft haken.
Hier neem ik graag de tijd voor.
In plaats van een bijbel wordt mij een album overhandigd; en de komende 45 minuten zijn voor Finn Andrews persoonlijke preek.
Zijn overtuigingskracht laten mij voor hem knielen, en ik laat mij dopen tot hervormde The Veils liefhebber.
Ik sluit me aan tot de volgelingen die zich als nomaden over de wereld verplaatsen.

Met Nux Vomica lukt het The Veils om mij te overtuigen.
Wat ze met The Runaway Found net nog niet in slaagden.
Het duistere geluid afgewisseld met piano georiënteerde ballades heeft ook raakvlakken met Nick Cave.
Het titelnummer Nux Vormica durf ik zelfs het mooiste nummer te noemen wat de laatste 10 jaar is gemaakt.
Het enige minpuntje is dan toch wel de single Advice for Young Mothers to Be.
Deze past niet helemaal tussen de rest van het album.

avatar van strandsmurf
Ik ben net tot de conclusie gekomen dat ik dit plaatje veel te lang in de winkel heb laten liggen. dikke 4*

Voortaan eerder je bestelling op halen.

(verwijderd)
Van het weekend even de vinylbakken aan het doorspitten in de winkel en kon dit niet laten staan mooie plak wit vinyl.. en na al die jaren, wat blijft dit toch betoverend mooi