Radiohead - A Moon Shaped Pool (2016)

Rock / Pop
Label: XL

1. Burn the Witch (3:40)
  2. Daydreaming (6:24)
  3. Decks Dark (4:41)
  4. Desert Island Disk (3:44)
  5. Ful Stop (6:07)
  6. Glass Eyes (2:52)
  7. Identikit (4:26)
  8. The Numbers (5:45)
  9. Present Tense (5:06)
  10. Tinker Tailor Soldier Sailor Rich Man Poor Man Beggar Man Thief (5:03)
  11. True Love Waits (4:43)
  12. Ill Wind * (4:16)
  13. Spectre * (3:19)
avatar van bikkel2
Vermakelijk de euforie hier en ik zal het album spoedig tot mijn gaan nemen.
Het is toch Radiohead niewaar ?

avatar van luigifort
Denk dat ik nog het minst euforisch ben..maar pas bezig met eerste luisterbeurt.
1 2 en 3 klinken top..dan n paar mindere maar 7 en 8 weer top..we luisteren verder
Het is een heel rustig sferisch album..denk aan Sail to the Moon-achtige sfeer..
True Love Waits haalt t niet bij de live versie..had hier ook niet op gehoeven eigenlijk..maar is pas 1e luisterbeurt..

avatar van Leeds
RadioMad schreef:

Ja, daar ben ik ook niet blij mee. Ik heb geen creditcard (meer), maar sta ook te popelen om 'm te bestellen.

Ik heb een vriend opgetrommeld om het zaakje in kannen en kruiken te steken. Misschien morgen best uw platenboer contacteren en hem de plaat laten bestellen. Op die 76 euro zal hij wel waarschijnlijk een supplement op vragen. Zoals altijd, het is maar voor wat het waard is hé.

avatar van thetinderstick
Wat een reacties hier al zeg... haha Maar ik moet zeggen: het klinkt werkelijk fantastisch. Ik ga nog niet stemmen, maar de warme, organische sound van A Moon Shaped Pool bevalt mij zeer goed!
En dan True Love Waits.. eindelijk een prachtige studioversie!
Het is toch onwaarschijnlijk om, in een cariere met al zo veel hoogtepunten, met een plaat als deze op de proppen te komen. Wat ben ik blij dat ik ze over twee weken live ga zien . Nu nog een tijdje verder luisteren..

Dit maakt het nog wel extra speciaal. Van Nigel Godrich zelf;

It's out! Making this album was a very intense experience for me. I lost my dad in the process...Hence a large piece of my soul lives here..

..in a good way. I eternally thank my brothers in radiohead for all the love that went into it.. and for their support. happy listening all!

avatar van mattman
Het gebeurt niet vaak dat ik een album na 2 luisterbeurten meteen 4.5 sterren geef. Maar dit is duidelijk een uitzondering. Meesterwerk durf ik nog niet in de mond nemen, daarvoor is het nog veel te vroeg. Maar man, dit album is toch echt wel heel, heel, heel goed. Wat een songs en wat een sfeer. Ze hebben enkele oudere nummers met heel veel respect benaderd (die climax van Identikit, de harmonieën en groove in Present Tense!!!) en nieuwe songs als Daydreaming, Decks Dark en Tinker Tailer zijn nu al hoogtepunten in hun catalogus. Uitgebreide review volgt. Tering wat is dit goed.

avatar van AstroStart
Dit is natuurlijk heel komisch: http://www.musicmeter.nl/list/topmisc/rock

A Moon Shaped Pool na minder dan 24 uur al boven Abbey Road, Wish You Were There en The Dark Side Of The Moon.

Natuurlijk is het een fantastisch album, maar een meesterwerk? Dat is nu nog niet te bepalen.

Voorlopige favorieten: Burn The Witch, DecksDark, Ful Stop en Identikit.

buizen
Ik heb er een nachtje over geslapen en ben het niet eens met de onvermijdelijke azijnpissers die hier het enthousiasme van de vele luisteraars trachten te ondermijnen

Lees je eigen onzin nog eens na.
En kijk eens realistisch naar het onzinnige stemgedrag in dit topic.

Gister live de streaming van het (niet door mij, door fans) langverwachte nieuwe album van Radiohead 'gevolgd' op de BBC-radio. Dat was heel leuk.
En ik moet zeggen: ik ben ook zeker onder de indruk van dit album. Maar ik vertik het om een welgemeende recensie straks te plaatsen. Want je kunt helemaal niet je eigen mening plaatsen hier, door het soort reacties als de jouwe. Als je een minder hemelhoog juichende mening hebt (maar een meer realistische) wordt je hier vakkundig weg gewerkt en bijv. uitgemaakt voor 'trol'.

Gister waren er nog geen 6 nummers voorbij gekomen op de radio of de eerste 5sterrenwaarderingen ('meesterwerk!') waren al geplaatst. Dat mag helemaal niet! Je moet een album volledig hebben beluisterd voor je mag stemmen. Maar Radioheadfans mogen dat blijkbaar wel. Waar waren de moderatoren om zulke reacties te verwijderen?
Ik heb wel eens uit groot enthousiasme hoog op een album gestemd waarvan ik één nummer niet had gehoord, die reactie + stem is toen, netjes met uitleg, verwijderd door mod. Serieus!

Nou, dat was alles wat ik nog te zeggen heb over Radiohead. Ben er wel klaar mee.

avatar van SirNoodle
Bij de release van 'burn the witch' had ik plots weer een aanval van jeugdig enthousiasme... zouden mijn oude helden me toch nog eens kunnen echt wegblazen. Daydreaming daarentegen viel wat tegen, toch weer wat meer klanktapijt en Thom met zijn zagerige versie van zingen... en nu zit ik er wat tussenin. Goed gemaakte muziek met hier en daar een uitschieter naar boven, maar ook weer dat 'moeilijkdoenerij'.

Radiohead is zo echt serieuze mensen muziek voor mensen die ook echt serieus met muziek bezig zijn... 't is zoals een museumbezoek als je klein bent, en je grootvader die zegt 'je bent nog wat te jong om dit te begrijpen, je moet dit leren waarderen', maar het is uiteindelijk maar electro/rock/muziek met wat laagjes, het hoeft echt allemaal zo moeilijk niet hoor. Dan zet ik toch gewoon even 'shiny happy people' van REM op, die hadden wel vaak van die absurde onbenullige liedjes, soms slecht, soms irritant, maar wel opgewekt en fun.

avatar van Screenager
buizen schreef:

Ik kon je volgen in ongeveer alles wat je zei. Maar een band afschrijven omdat er te enthousiast over wordt gedaan, is natuurlijk ook onzin.

avatar van Woutout
Fantastische plaat natuurlijk dit, maar er worden inderdaad weer veel te snel conclusies getrokkken en recensies gepubliceerd. Zo zag ik dat de Guardian (geloof ik) al na een uur met een echte review op de proppen kwam. Absurd...

Screenager schreef:

Ik schrijf een band (Radiohead) niet af. Goed lezen.
Ik zie af (afschrijven) van het plaatsen (tzt) van een eigen mening/recensie over Radiohead. Want ben het helemaal zat dat je bij kritiek zo'n beetje wordt weggepest uit een topic of uitgemaakt wordt voor trol of 'onwaardig muziekliefhebber' omdat je niet open zou staan voor nieuwe muziek, etc. etc.
Radioheadmafia. Zie ook Beatlesfreaks, zelfde fenomeen.
Fijne dag nog.

avatar van dons
Gisteren beluisterd met ogen dicht voor het slapen gaan. Meerdere momenten kippenvel. Prachtig album. Wil het nog wat laten bezinken voordat ik een uitgebreidere review schrijf, maar durf nu al te zeggen dat dit waarschijnlijk het album van het jaar wordt voor mij.

avatar van Alicia
Ik probeer het nog een keer (weer) met Radiohead vanwege deze enorme rivier aan reacties, maar ik vind het niet meevallen. Het zal diverse luisterbeurten gaan kosten om dit album goed te kunnen beoordelen, maar het klikt vooralsnog niet. Het blijft wel leuk al die enthousiaste en minder enthousiaste reacties te lezen. Ieder zijn ding, toch?

Edit: Tinker Tailor Soldier Sailor Rich Man Poor Man Beggars Man Thief is het eerste liedje dat ik wel mooi vind... dus wie weet!

avatar van Echo01
Een vraag aan hen die dit album goed hebben beluisterd door goede speakers:

Hoe klinken de opnamen gezien de enorm lage dynamic range van bijna alle songs?
Als ik deze op dr.loudness-war.info opzoek, schrik ik echt van de enorm lage waarden (nml tussen DR7 en,... DR3) die allen dan ook dik in rood staan::
Album details - Dynamic Range Database - dr.loudness-war.info

buizen schreef:
Radioheadmafia. Zie ook Beatlesfreaks, zelfde fenomeen.
Fijne dag nog.

Die dingen kan je uiteraard verwachten op een forum. Maar is dat zo'n probleem?
Een beetje tegenwind kan toch zo leuk zijn, ik mag er niet aan denken dat iedereen het met me eens zou zijn. In jouw berichten kan ook vaak een sterke bewering teruggevonden worden, zelfs wanneer je in rekening houdt dat je niet wil veralgemenen. Dat nodigt uit tot reageren.
Blijf gewoon jouw ding doen, het zou veel erger zijn indien nooit iemand reageerde op jouw berichten.

Ik ga het album niet beluisteren tot ik de fysieke release heb, zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Eerste 2 nummers 3x beluisterd en daar houd ik het bij. Klonk wel veelbelovend. Wat een prachtige hoes trouwens. Als het album maar half zo goed klinkt als de cover ben ik al om. Indien je me in '95 had verteld dat Radiohead na meer dan 20 jaar later nog steeds Alive and Kicking ging zijn, ik had het niet geloofd. Laat staan dat ook maar iemand had kunnen voorspellen welke rivieren hun muziek ging bevaren.

avatar van teus
4.57★? Dat is zacht gezegd...vrij heftig maakt me best nieuwsgierig
dit album ken ik niet nog niet, ga ik binnenkort
beluisteren, want met deze waardering. .... dit moet dan zo, n beetje het wereldschokkende beste album aller tijden zijn

teus schreef:
dit moet dan zo, n beetje het wereldschokkende beste album aller tijden zijn

Of alle grote Radiohead-fans vliegen er op als een kip zonder kop en de neutralere medemens volgt later. Dat is natuurlijk ook een mogelijkheid

Wat niet betekent dat dit niet het meest wereldschokkende album ooit kan zijn.

avatar van oceanvolta
Met zo'n vliegende start zal het gemiddelde waarschijnlijk wel boven de 4 blijven. Bij My Favorite Faded Fantasy was het gemiddelde in het begin ook zo bizar hoog.

oceanvolta schreef:

De voorbeelden zijn talrijk. Book of Souls van Iron Maiden had in het begin ook een monsterscore. Laat de wind eerst maar wat bedaren.

avatar van jellylips
Echo01 schreef:
Een vraag aan hen die dit album goed hebben beluisterd door goede speakers:

Hoe klinken de opnamen gezien de enorm lage dynamic range van bijna alle songs?
Album details - Dynamic Range Database - dr.loudness-war.info

Goed! Het album klinkt onwijs dynamisch. Je moet ook niet vergeten dat Radiohead compressie als een creatieve tool gebruikt he. Ze hebben op plaat een ontzettend gefocuste en volgepompte sound met veel compressie, maar door de productie klinken de drums evengoed heel snappy. Een lagere DR waarde hoeft geen slecht nieuws te zijn, al willen de mensen die met dynamisch bereik geobserdeers zijn je dat wel doen geloven.

Zelden maakt een nieuw album me meteen zo enthousiast. Dit is werkelijk een fantastisch album, zo blij dat ze weer een parel hebben uitgebracht. Na TKOL was ik wel wat terughoudend in m'n verwachting, maar nogmaals dit is top!

avatar van MaksimMilan
De eerste professionele reviews stromen binnen. The Guardian geeft het 4 van de 5 sterren. The Telegraph veranderde hun review vanochtend van 4 naar 5 sterren. Ben zeer benieuwd naar die van Pitchfork nu.

avatar van Koston
Gewoon zelf luisteren en je eigen mening vormen!

avatar van MaksimMilan
Koston schreef:
Gewoon zelf luisteren en je eigen mening vormen!

Doe ik zeker. Alleen een review kan gevoelens die ik bij een album heb net even iets verduidelijken. Daarvoor is deze hele website ook opgericht nietwaar?

avatar van Koston

Rudi1984
Is dat de nieuwe norm, die verrassingsreleases? Doe mij dat oude model maar, lekker maanden in spanning uitkijken naar een release in plaats van lafjes zo'n plaat opeens op het net pleuren.

Maar goed, ben erg benieuwd! Was vroeger groot fan van Radiohead, vooral ten tijde van Amnesiac. De laatste platen zijn ze me kwijtgeraakt. Klinkt meestal wel oké, maar ik pak ze zelden tot nooit uit de kast.

avatar van Kaaasgaaf
Vlak voor ik deze plaat kon beluisteren, schreef ik deze terugblik op mijn eerdere 'eerste luisterbeurten'.

Inmiddels drie-en-een-half keer op koptelefoon beluisterd (twee keer gisteren knetterstoned op de bank en anderhalf keer net in nuchtere staat op de fiets en daarna met een kop koffie), zo direct voor het eerst eens over de speakers. Zoals uit bovenstaand stukje blijkt betekent deze band zo immens veel voor me, dat het mij voorlopig niet zal lukken een zinnige mening over dit album onder woorden te brengen. Daar zullen nog zeker vele dagen overheen gaan, dagen waarin ik uit nieuwsgierigheid wel hier en daar wat erover zal lezen, maar vooral toch alleen met de muziek door wil brengen. Dat is uiteindelijk het enige dat er echt toe doet. Voorlopig hou ik het maar even bij de hysterische tweet die ik na mijn eerste luisterbeurt de wereld in stuurde (en tevens appte naar een aantal vrienden): 'Hoera, Kid A en In Rainbows hebben een kindje gemaakt! Ze heet #AMoonShapedPool en is duister en sexy en brokenhearted.' Weergaloos album dit en dan te bedenken dat het deze band kennende alleen nog maar per draaibeurt mooier en mooier gaat worden. Waar hebben we dit toch allemaal aan verdiend?

buizen
Ik heb er een nachtje over geslapen en ben het niet eens met de onvermijdelijke azijnpissers [..] die hier [..] het enthousiasme van de vele luisteraars trachten te ondermijnen [..]: ik vind deze versie van True love Waits vele malen beter dan die liveversie op I Might Be Wrong.

Heb je wel goed geslapen of droom je nog steeds?
De superlatieven over het album schieten namelijk tekort (best leuk om te lezen, dat enthousiasme). Vrijwel iedereen die een reactie plaatste tot jouw (ingebeelde?) 'stelling' is zeer enthousiast.

De enigen die niet superenthousiast waren (maar zeker ook niet zeer negatief) zijn bijv. Aerodynamic maar die schreef een uitgebreide eerste review, met veel complimenten maar alleen de opmerking dat het album niet zo inslaat als destijds OK Computer en verder nog enkele mensen die alleen maar iets opmerkten over dat er wel heel snel (na een half of één keer luisteren) hoge waarderingen worden geplaatst.
Maar in feite niemand die negatief is over het album.
Luigifort merkte dan nog op dat hij de liveversie van True Love Waits het niet vindt halen bij de studioversie.
Dat is, echt, alles aan 'kritiek'.

En dan slaap jij een nachtje, wordt wakker en begint te stomen over 'onvermijdelijke azijnpissers' die 'ondermijnen'.
Ik vind het werkelijk bizar.

avatar van corn1holio1
Kaaasgaaf schreef:
Waar hebben we dit toch allemaal aan verdiend?

Heb je misschien onlangs nog een oud vrouwtje de straat helpen oversteken?