The Rolling Stones - Aftermath (1966)

Label: Decca

1. Mother's Little Helper (2:45)
  2. Stupid Girl (2:56)
  3. Lady Jane (3:08)
  4. Under My Thumb (3:41)
  5. Doncha Bother Me (2:41)
  6. Goin' Home (11:13)
  7. Flight 505 (3:27)
  8. High and Dry (3:08)
  9. Out of Time (5:37)
  10. It's Not Easy (2:56)
  11. I Am Waiting (3:11)
  12. Take It Or Leave It (2:47)
  13. Think (3:09)
  14. What to Do (2:32)
avatar van avdj
De UK versie van deze fantastische plaat. Weet iemand trouwens waarom de US versie zo ontzettend veel afwijkt van deze?

Vooral Jones' ongebruikelijk instrumentatie verleent de nummers op aftermath een opvallende buitenissigheid

sterk album met songs die verrassende onderwerpen hebben
bv. mothers little helper over de verslavende pillen waarmee een nerveuze huisvrouw haar 'busy dying day' sneller om laat gaan

absoluut meesterwerkje uit '66

avatar van avdj
Inderdaad een belangrijke bijdrage van Brian Jones. Vooral de UK versie (die op de site staat dus) vind ik top. De US versie is natuurlijk ook goed maar die heeft een stuk minder nummers.

avatar van HiLL
Mother's Little Helper is top!

avatar van avdj
Zeker weten, ik vind alleen de demo versie van Out of Time beter dan de albumversie. Maar dat is natuurlijk geen smet op dit album.

avatar van Lying Mouth
avdj schreef:

Maar de US versie had wel Paint it Black itt de (oorspronkelijke) UK versie en dat blijft voor mij toch de leukste Stones song.

avatar van avdj
Een omvervalste klassieker inderaad maar dit album heeft ook zonder Paint it Black nog veel meer moois te bieden Stupid Girl, Lady Jane of Under My Thumb bijvoorbeeld.

avatar van HiLL
Paint it Black vind ik een verschrikkelijk nummer, mede vanwege het feit dat we dat altijd zongen met muziek op de middelbare. Under my Thumb is wel weer erg goed.

Voor jou dus de UK versie HiLL

avatar van marco straaten
één van de beste albums van de stones, stuk voor stuk topnummers

avatar van marco straaten
under my tumb op still life is fantastisch
HiLL schreef:

Jammer genoeg heb ik de US versie, want ik vind 'Mothers Little Helper' een o zo mooi. Mss ook eens op zoek gaan naar de Britse versie.

Wel grappig die komma in 'Paint, it black'. Richards zegt hierover: 'Vraag me niet wat die komma in de titel doet- die is van Deccas'.

Lady Jane is ook zo een mooi nr. Op 1:40 valt zo een klavecimbel(?) in die tegendraads speelt met de rest. Doch klinkt dit zeer geslaagd. Heerlijk!

Met andere woorden, een goed geslaagd album.Het was ook het 1e album dat Keith en Mick zelf geschreven hadden

avatar van avdj
Mwa, het beste van Out of our Heads kwam ook van Jagger/Richards maar met dit album waren de covers definitief verleden tijd. Het klavecimbel van Lady Jane werk is inderdaad erg fraai, dat is trouwens een vaak gespeeld instrument in die tijd. Jammer dat je dat bij nieuwe bands niet meer hoort.

avatar van Music4ever
Oasis wil hem nog wel eens gebruiken.

vanson
het eerste klassieke album van de Stones, wel jammer dat het tot 1968 duurde voordat er een waardige opvolger was (Beggars Banquet)

avatar van wolf
Een schitterende Stones plaat die absoluut tot het rijtje van oa. Let it Bleed, Exile on Main Street,.. behoort.
Beste nummer is de ene dag Stupid Girl, de andere dag is het Under My Thumb (of soms is het Lady Jane, of is het ..., ach ja deze plaat is super!)
5*****

avatar van Thunderball
Waarschijnlijk hun beste plaat tot dat de vier meesterwerken tussen 1968-72 werden uitgebracht.

Maar dan wel de Engelse versie, de verbasterde Amerikaanse versie (met de hit Paint it black, maar zonder Mother's little helper en Out of time)vermijdt men als de pest.

5 sterren!

avatar van Toon1
Vanaf hier moet je inderdaad kiezen voor de Britse versies i.p.v. de Amerikaanse. Naar mijn mening de Stones' eerste écht goede plaat, en niet een verzameling van losse nummers en hits zoals de vorige platen.

avatar van avdj
Mee eens. Van het oude werk draai ik deze plaat verreweg het meest. En dan uiteraard de UK versie.

avatar van Thunderball
Vind deze bij nader inzien toch een stukje minder dan de vier klassiekers uit de periode 1968-72.
Doe er een puntje van af!

avatar van avdj
Zo'n grote fan en zulke lage gemiddelden...

avatar van levenvergeten
Dit is de beste van the Rolling Stones, met Brian Jones op zijn creatief hoogtepunt, vrijwel elk geluidje klopt, alleen Stupid Girl is wat minder, dit album laat zien dat ze hun supersterstatus verdient hebben.

avatar van Martin Visser
Nu snap ik ook waarom ik steeds een Aftermath tegenkom zonder Out of time erop. Dat is dan de US-versie. Oftewel: ik moet een UK-versie op de kop tikken. Deze plaat heb ik namelijk ooit gehuurd van de plaatselijke bieb vanwege Out of time. Toen had ik net Boudewijn Büchs Kleine blonde dood gelezen. Getroffen door die crematiescene waarbij Out of time werd gedraaid, wilde ik dat nummer per se horen. Maar dat bandje dat ik ervan heb, moet nu eindelijk eens worden vervangen door de CD. Maar steeds als ik Aftermath in de bakken zie staan, mis ik dát nummer.

avatar van Thunderball
avdj, ik ben wel een grote fan, maar (integenstelling tot sommige Beatlesfans die ALLES mooi vinden) wel krities en ga zeker niet alles de lucht in prijzen.

En wanneer de ene plaat beter is dan de ander, moet er ook een verschil in waardering zijn, ik vind deze toch net wat minder dan de vier klassiekers uit 68-72.

Vind ze zo wie zo live beter dan op plaat.

avatar van avdj
Mwa, het maakt mij weinig uit. Maar als ik naar Live Licks luister wordt ik een beetje jaloers op de mensen die erbij waren.

avatar van Thunderball
Niet naar Live Licks luisteren! Is rampplaat (zie mijn commentaar aldaar), je kunt beter een leuke bootleg van die tour opzetten of van de huidige tour Argentinie of Rio '06, die geven een veel beter beeld hoe de Stones anno nu klinken!

Davez
Eerste 4 nummers zijn goed. Under my thumb is men favoriete Stones nummer, daarna is het beste eraf.

3 sterren

avatar van levenvergeten
levenvergeten schreef:

Moet ik meer zeggen hierover? Paalhaas vind van wel, blijkbaar, anders zou hij me nooit hebben verzocht hierover een review te schrijven.

Laat ik me er dan maar op toeleggen. Hier was waar muziek voor mij mij begon. The Rolling Stones, ik kende het toen ik 8 was, klasgenootjes begrepen me niet. Wie?
The Rolling Stones, daar heb ik in groep 8 een werkstuk over gehouden. Magisch vond ik het, heerlijk.

Mother's Little Helper, Don'cha Bother Me, Flight 505 en Take it Or Leave it. Heerlijke nummers, maar Stones classics, die zijn het niet geworden. Nee - geloof mij - ze zijn beter als dat. Ik zing ze nog altijd mee, al is mijn liefde voor the Rolling Stones inmiddels wat bekoeld.
Al een tijdje - om eerlijk te zijn.
Maar toch, ben ik naar de ArenA afgereisd om deze geldwolven live te zien. Waar we besloten om, als er naar ons favoriete Stones nummer werd gevraagd, steevast Flight 505 of Don'cha Bother Me te zeggen.

Mensen, MuMe users, en dieren desnoods geloof niet alles. De Rolling Stones zijn nu de commercialiteit ten top - ze hebben ook een goede plaat gemaakt.
Dus koopt allen Aftermath, want het klinkt werkelijk verdomd goed.

4.5*

Davez
Ik heb blijkbaar de versie zonderm others little helper en out of time.

avatar van avdj
Dan heb je de US versie.