David Bowie - Let's Dance (1983)

Rock / Pop
Label: EMI

1. Modern Love (4:48)
  2. China Girl (5:33)
  3. Let's Dance (7:37)
  4. Without You (3:09)
  5. Ricochet (5:13)
  6. Criminal World (4:24)
  7. Cat People (Putting Out Fire) (5:09)
  8. Shake It (3:50)
  9. Under Pressure * (4:02)

met Queen

avatar van Maximusic
Slecht vind ik het niet maar lang niet zo goed als de klassiekers uit de jaren 70. Toch altijd leuk om tijdens het uitgaan Let's Dance voorbij te horen komen!

devel-hunt schreef:

Nooit meer helemaal overheen gekomen? Dubbel en dwars, wat mij betreft! Hij heeft in recente jaren bij vlagen briljant werk uitgebracht en staat ook weer in hoog aanzien.
Outside, Reality en vooral het meesterwerk Heathen zijn must-haves!
Het wordt weer tijd voor een nieuwe 'Bowie'.

Je moet het Bowie nageven dat hij sinds de jaren 70 in elk decennium mee de toon heeft gezet. Zo ook met Let's Dance, be honest; Of je de sound goed dan wel slecht vindt, is nog iets anders, maar dit is wel één van dé platen van de jaren tachtig hé.

avatar van vin13
Sluit mij aan bij Marcel Jongeneel wat betreft zwakste albums, Scary monsters vind ik ook goed tezamen met Hunky dory en latere albums Heathen, Hours, Outside. China girl rollen door de branding, zie de clip nog voor me.

Queenfreak2000
Toffe dansplaat. Ik ben geen danser maar een meezinger, en dat kan met ALLE songs. Een dikke 4.5. Zijn grootste commerciële succes, en terecht. Zij het dan van de jaren '80. De jaren '70 steken er wel boven uit.

Nicci
@ limfizzkit : ik ben alleen benieuwd hoe Bowie in de jaen 90 en 00 de toon heeft gezet volgens jou?

avatar van LucM
Dit is het meest succesvolle album van David Bowie, maar lang niet zijn beste.
Waar dat Bowie altijd trendzettend is geweest loopt hij hier de trends achterna. Het voornaamste kenmerk van Bowie's albums is de grote afwisseling en verscheidenheid, terwijl dat album gekenmerkt wordt door een gebrek daaraan.
Dat dit album een groot succes werd komt doordat hier 3 grote hits op staan, waarvan "Let's dance" en "China girl", overigens 2 uitstekende nummers, de toppositie hebben bereikt, mede dank zij de videoclips. Hier staan de lange versies van deze nummers. Verder vind ik "Ricochet" ook goed maar de laatste 4 nummers zijn matig en klinken zelfs wat gedateerd, mede door de vrij gladde productie.

@ Nicci: Heathen & Outside zijn zelfs in de jaren 90 toch weer een tikkeltje vooruitstrevend, maar ik geef toe: ze hebben de muziek niet bepaald. You got me... just a little bit. Want zijn 90's en 00's groepen als Suede, Placebo en Muse niet zwaar schatplichtig aan Bowie??

bikkel
Bowie's meest hitgerichte uitstapje.Is in zijn geheel niet echt heel sterk.Album draait feitelijk om de 1e drie songs.Modern Love(aanstekelijke melodie)China Girl(een wat ouder nummer die hij schreef met iggy Pop)en de toch wel opzwepende zomerhit Let's Dance.Niet toevallig de singles van het album.De rest is voor Bowie's doen ondermaats.Helaas wist Bowie op plaatgebied de jaren na dit commercieel succesvolle album, weinig echte boeiende platen meer te fabriceren.Pas met de gelegenheidsformatie Thin Machine eind jaren 80 wist hij zich enigzins te revancheren met vanouds eigenzinnige songs die behoorlijk stevig aandoen.

avatar van OmeWillem
Elke Bowie plaat is het luisteren waard. Puur door zijn stem. Ook op let's dance. Een zwoele stem alleen is de muziek veel minder. De productie is ook niet mooi gedaan, heel herkenbaar jaren '80. En daar houd ik niet van.

3* omdat het Bowie is.

avatar van Crush
Leuk album, al is het ok niet mijn Bowie favoriet, maar inderdaad, dat prachtige stemgeluid doet veel.

Maar liefst 7 van de 8 nummers kwamen op een single terecht (Als A of B kant), ook wel opmerkelijk. Alleen Ricochet niet.

avatar van Snakeskin
Redelijke plaat. David Bowie is met deze plaat helemaal terug van weggeweest. Niet dat het gebodene van hoogstaande kwaliteit is maar omdat het gebodene slim in de markt gezet wordt en begeleidt wordt met, voor die tijd, een mooie videoclip in de Duran Duran stijl. Bowie is dan weer hot, Bowie is the man is 1983 die tijdens de concerten in de Kuip alle schijnwerpers op zich gericht weet en Michael Jackson voor even naar de achtergrond drukt, wat dan een prestatie van formaat is.

avatar van GothicBowie
Ik heb altijd al een beetje een liefde/Haat ding gehad met dit album, 1983 was wel duidelijk een Bowie-jaar en het album was comercieel gezien een doorbraak naar het grote publiek dat bewees de volle zalen bij zijn concerten . Vraag maar eens op een fuif aan de dj een plaatje van Bowie te draaien?? 95% zal ''Let's dance'' spelen. Maar buiten de titel track en het magische ''Cat People'' vind ik de plaat beetje plastisch om het zo uit te drukken , maar toch een 3,5

avatar van BeatHoven
Gewoon een heel leuke dans/popplaat! Aanrader voor de Bowiefans.

avatar van monique
1 van de betere albums uit de jaren 80

turbothijs
monique schreef:
1 van de betere albums uit de jaren 80

Dat absoluut niet, er zijn veel betere gemaakt, maar dit is wel een van de bekendste albums uit de jaren '80

Father McKenzie
devel-hunt schreef:
Slechte veel te gladde commerciele plaat van een man die plots grote verkoopcijfers wilde, hetgeen hem even lukte. Door dit soort platen, en een groot aantal die hierop volgde, verkwanselde hij zijn imago zeer. Hij is er nooit helemaal overheen gekomen, terwijl hij vanaf midden jaren 90 toch weer erg goede platen ging maken. Maar dit soort platen had hij beter nooit uit kunnen brengen, domme inschattingsfout van onze geliefde David!! Vergeven heb ik het je al lang geleden!

Behalve Let's Dance zelf, en China Girl, stelt deze plaat echt niet veel voor. Modern Love vond ik een geforceerde hit, er zijn slechtere songs denkbaar, maar ook zoveel betere.
De rest van het album wil ik gauw vergeten, Cat People incluis, dat gaat muzikaal ook geen enkele richting op.

Ik kan je enkel bijtreden, dat Bowie vanaf Black Tie White Noise terug qua inspiratie op het goede spoor zat, wat uiteindelijk plaat na plaat in een - naar mijn onbescheiden mening - artistiek opwaartse spiraal terecht kwam tot de uiteindelijk zéér sterke Reality plaat, nu ook helaas al van 2003 daterend.

Maar na deze Let's Dance, die met wat goede wil, nog redelijk genoemd kan worden, zou het enkel nog slappere kost worden; Tonight, met daarop dat vreselijke duet met Tina Turner - meliger is haast ondenkbaar - en het clinisch dode Blue Jean, maar vooral de plaat daarnà; Never Let Me Down, die was schreeuwlelijk en ongehoord slecht. De titel impliceerde al dat hij zich daar maar al te best van bewust was, maar ja, Bowie concentreerde zich in die periode al te erg op een filmcarriëre die nooit echt van de grond kwam, ondanks zijn schitterende prestatie in Merry Christmas Mr. Lawrence.

Ik vind daarom Scary Monsters zijn laatste goede plaat uit de seventies (al is ze uit 1980)!!, maar niet zomaar tout court zijn laatste goede plaat.

De laatste 4 studio platen zijn volgens mij méér dan de moeite en moeten echt niet veel onderdoen voor zijn zeventiger jaren werk.

En deze Bowie fan, die vreest dat Bowie nu wel definitief met pensioen is gegaan, die houdt nog een sprankeltje hoop over dat zijn held, nou ja, één zijner muzikale helden, toch nog met nieuw werk mag op de proppen komen, maar ik vrees dat dit pure wishfull thinking zal zijn.

avatar van LucM
Met dit album was ik afgehaakt hoewel David Bowie één van mijn jeugdidolen was. Maar zoals eerder vermeld, het album mist afwisseling, het lijkt bijna één overlopende track. "China Girl" en "Let's Dance" vind ik wel prima songs in de single-versie, de lange albumversies gaan na een tijd vervelen. "Cat People" vind ik het zwakste nummer hierop en klinkt nu gedateerd.
Neen, "Let's Dance" betekende voor mij het begin van het artistieke einde van David Bowie en zijn twee volgende albums heb ik - terecht, zo blijkt - laten liggen, al vind ik de singles daartussendoor nog wel goed ("This is not America" vind ik zelfs één van zijn mooiste nummers).
Vanaf "Black Tie White Noise" (1993) ging het inderdaad weer in de goede richting met David Bowie.

Nicci
'This is not America' is geschreven door Metheny. Niet echt een nummer van Bowie, hoewel hij verantwoordelijk is voor de tekst. Wel een sterk nummer. Dat wel!

avatar van muismat
Let's Dance, het nummer is super! de rest ken ik niet echt, op China Girl na en die vind ik ook goed te doen

Ik vind dat iedereen Criminal World te gemakkelijk over een kam scheert met de rest. Okee, het is een cover, maar wel een hele goede.

avatar van Mctijn
Ik ken dit album niet zo goed, ik ga daarom ook nog niet stemmen. Maar strikt gezien is het vreemd dat een album met 2 knoeperds van hits een gemiddelde van 3,26 heeft.
Vergelijk het voor de gein eens met de gemiddelden van albums van tegenwoordig met 2 grote wereldhits....

Mctijn schreef:

We hebben het hier dan ook over Bowie...

avatar van Hans Brouwer
kaztor schreef:
We hebben het hier dan ook over Bowie...
Wat wil je daar mee zeggen Kaztor? Dat Bowie zo bijzonder is? Of juist niet zo bijzonder! "Let's Dance (1983)", met inderdaad 2 knoeperds van hits, is in ieder geval geen album die je in je persoonlijke album top 10 zou willen hebben.

Een paar dagen terug heb ik in de bioscoop de nieuwe film van Quentin Tarantino gezien en daarin speelt Catpeople een mooie rol. Catpeople was me eigenlijk nooit zo opgevallen, maar wat een fantastisch nummer zeg!

Hans Brouwer schreef:

Juist wel, natuurlijk!

De versie van Cat People in Inglourious Basterds is trouwens dezelfde als die uit de film Cat People. De versie op dit album is duidelijk meer popgericht. Ik vind beide versies trouwens goed om totaal verschillende redenen.

Aardig album, maar zeker geen hoogvlieger. Het album klinkt gedateerd en een tikkeltje te glad, maar de nummers zijn degelijk. Het titelnummer springt er voor mij wel echt uit.

Al met al een leuk tussendoortje, maar daarmee is alles gezegd.

avatar van Hendrix4live
Cat People nog wel aardig. Let's Dance en Criminal World gaan ook nog wel (maar niet echt geweldig. En de rest vind ik maar matig. China Girl vind ik één van de minste Bowie-songs.

Matig-bowie album. Eén van de minste bowie album.

Kingsnake
Meer pop-gerichte plaat met China Girl van Iggy Pop als heerlijke uitschieter. Op Let's Dance speelt Stevie Ray Vaughan een lekker solootje gitaar.

avatar van Hendrix4live
Kingsnake schreef:
(...) Op Let's Dance speelt Stevie Ray Vaughan een lekker solootje gitaar.

echt? o, dan moet ik het toch maar eens beter beluisteren.