David Bowie - Let's Dance (1983)

Rock / Pop
Label: EMI

1. Modern Love (4:48)
  2. China Girl (5:33)
  3. Let's Dance (7:37)
  4. Without You (3:09)
  5. Ricochet (5:13)
  6. Criminal World (4:24)
  7. Cat People (Putting Out Fire) (5:09)
  8. Shake It (3:50)
  9. Under Pressure * (4:02)

met Queen

avatar van Hendrix4live
Ik heb het inderdaad gehoord. Je hoort inderdaad duidelijk die strat van Stevie. Alleen weet iemand waarom in de clip, bowie die solo speelt? (is wel geplaybackt maar goed).

avatar van barrett
Tja omdat het beter uitkwam in de clip wsl

avatar van barrett
... en misschien een beetje grootheidswaanzin van Bowie

Kingsnake
Klopt. Hoe speel je trouwens fucking gitaar met katoenen handschoentjes? Beetje grootheidswaanzin indeed.

Desalniettemin een klasse-song met een waanzinnige gitaarsolo.

Yann Samsa
Toch wat teleurstellende plaat?!
Is dit de Bowie, de genie achter platen als Space Oddity, Ziggy stardust, Honky Dory, Low, enz...

Zoals velen al gezegd hebben:
Een graai naar groter commerciëel succes, mislukt voor de meerwaarde zoeker.
Zeer songgericht album, maar als de songs minder origineel en voorspellend uitgewerkt zijn zit je natuurlijk met een probleempje...
Muzikaal ook wat teleurstelllend en in zijn geheel ook minder experimenteel. Terwijl vocaal het wat in zelfde lijnen loopt als anders.
Tekstueel niets op te merken.
Mss nog een belangrijk punt; ik mis een bepaalde sfeer over het album die anders bij Bowie wel aanwezig is...

Hoogtepunten, en redenen voor een 2.5 (er net door) zijn het toch wel redelijk titelnummer en CHINA GIRL: emotioneel en sfeervol nummer.

avatar van kaztor
Afgelopen weekeinde maar eens meegenomen voor €5,- bij Fame en ik vind toch dat dit album wat wordt ondergewaardeerd. Ik heb eigenlijk het idee dat het album na de 3 hits begint. Dan valt eigenlijk op dat nummers als Cat People, Without You en Criminal World echt niet zwak zijn. Met Shake It en Ricochet kan ik dan wat minder; Ricochet vind ik iets te atonaal en Shake It iets te plastic. Atmosferisch vind ik dit eigenlijk wat tegen Young Americans aanleunen. Ook al zo'n zomers klinkend album.

Nou ja, maar;
Vergeet niet dat die drie hits + Shake It en Ricochet er blijven opstaan.
Ik bedoel: je kan niet zomaar songs 'wegdenken' en zeggen dat het een goed album is .

Inderdaad een zomerse plaat, vooral China Girl (zowat het enigste nummer die me echt in de ban heeft en waar ik een situatie bij kan schetsen) heeft dat zwoele in zich

avatar van Edwynn
Ik vind het ook een leuke plaat. Het is wel een echte luchtige popplaat maar één met aanstekelijke melodieën. De singles steken er wel wat bovenuit. Maar de koek is na het titelnummer nog echt niet op.

avatar van kaztor
Ferre Clabau schreef:
Nou ja, maar;
Vergeet niet dat die drie hits + Shake It en Ricochet er blijven opstaan.

De hits vind ik an sich goede nummers. Maar ze zijn inmiddels zo overbekend dat voor mij het album eigenlijk echt bij Without You begint.
Die langere versies van de hits vind ik trouwens beter dan de single-versies.

kaztor schreef:

Die langere versies van de hits vind ik trouwens beter dan de single-versies.

Inderdaad!
Vervelend als toch redelijk sterke songs een extended play krijgen, om als single verder te gaan.
Maar meestal 'kunnen ze niet anders' (het zou beluisterd worden hé, niet commerciëel genoeg ...)

avatar van Mctijn
Dankzij de film Inglorious Bastards is Cat People onder de aandacht gebracht. Ik moest ook even nadenken van welk album dit nummer was toen ik het hoorde in de film. Lekker '80s nummer.

avatar van Ceasar
kaztor schreef:
en Criminal World echt niet zwak zijn.

Ik ben echt een enorme Bowie-fan, maar luister eens naar het origineel:
YouTube - Metro (Duncan Browne) - Criminal World

Veel beter!

avatar van Kronos
Zonet dit album nog eens gedraaid. Voor Bowie toch wel een erg ondermaatse prestatie. Beter dan de radiohitjes wordt het nergens.

avatar van barrett
En dan geef je het nog een 3.5 ?

avatar van Kronos
barrett schreef:
En dan geef je het nog een 3.5 ?

Dat heb jij goed gezien.

Ik zal je even inwijden.

5.0 (overweldigend, volmaakt, subliem, onaards mooi)
4.5 (prachtig, bijna perfect)
4.0 (gewoon keigoed, verveelt nooit)
3.5 (wel goed, maar kan beter)
3.0 (niet echt goed, maar wel eens leuk om te horen)
2.5 (dit is echt niet goed te noemen, zet dat maar af)
2.0 (echt slecht, hier valt niets van te genieten)
1.5 (rotslecht, heb er een hekel aan)
1.0 (vreselijk, het zou beter verboden worden)
0.5 (geniaal, hier kan je vast iemand mee doodmartelen)

avatar van VanDeGriend
Slowchat verwijderd en nog een bericht verwijderd. Vragen over Mod acties kunnen per pm gesteld worden.

avatar van musician
Verrassend was het wel, waar David Bowie mee kwam in het voorjaar van 1983.

Een kleine voorbode hadden we in 1982 al gehad, Cat people was als titelsong geen onaardig nummer bij een draak van een film.

David Bowie wilde weer eens iets anders, andere muzikanten, producers. Maar de liefhebbers van Low, Young Amerikans of Ziggy Stardust deed hij met dit dansbare vervolg niet echt een plezier.

Ik moet wel zeggen dat de poging manmoedig was en dat in aanvang de nummers op zich nog niet eens zo slecht zijn. Let's dance is ook geen Bowie-album dat je, verwend als we zijn, ergens in een hoekje stof laat vergaren.

Soms is het helemaal niet onaardig de cd eens op te zetten, bij bepaalde gelegenheden.
Nummers als China girl en Modern love ontstijgen dan nog de rest.

Maar een hoogvlieger is het natuurlijk niet, afgezet tegen Bowies eerdere werk. En dan valt Let's dance nog mee, als je zijn andere werk uit de jaren '80 beluisterd.

Uiteindelijk kan ik mij persoonlijk niet van het idee afzetten, dat David Bowie met Let's dance een beetje van zijn sokkel is gevallen. Hij ging een tijdje mee, als avantgarde bij het new-wave publiek met zijn donkere, late jaren '70 albums, eindigend in 1980 met Scary monsters.

Let's dance kondigde na 3 jaar nadenken een nieuwe periode aan in de carriere van David Bowie. Niet z'n beste.

avatar van joko16
cat people....zo mooi!!!

Father McKenzie
Het begin van het verval; Nog een redelijke plaat, daarna zou het véél erger worden, met echte ondingen zoals Tonight en Never Let Me Down....

musician schreef:
Verrassend was het wel, waar David Bowie mee kwam in het voorjaar van 1983.

Als je nou wat van Bowie wilt en je kijkt op Musicmeter, dan zou je niet dit album nemen, gezien de lage score. Echter: hier op MM wordt vooral geredeneerd vanuit Bowie's muziek uit de jaren '70. Dit album was iets nieuws voor Bowie: minder rock, meer pop en vooral meer... je begrijpt het al? (dance)

Ik was 16 toen dit album uitkwam en wij waren daar toen en ik nu nog steeds erg enthousiast over. Als je Bowie's voorgeschiedenis vergeet en dit album op zich bekijkt, dan zit het gewoonweg erg goed in elkaar. Het klinkt heerlijk weg en er staan ook nog eens een paar ijzersterke tracks op dit album. Voorop natuurlijk het absoluut briljante Let's Dance, maar ook Modern Girl, China Girl en Cat People zijn erg goed.

Kortom: vooral doen dit album, lekker opzetten en let's dance!

Father McKenzie
Cat People vind ik "redelijk", niet echt sterk. Voor de rest kan ik uiteraard de titelsong erg appreciëren, China Girl en Modern Love, dan heb je gelijk de singles gehad.... de rest van het album vind ik erg matig tot zwak, dus ik blijf bij mijn 2.5, jawel.

avatar van lennon
China Girl, Let's dance en Modern love zijn de 3 singles, maar ook meteen de beste tracks van dit album. Ook de enige reden dat ik dit album kocht waren de langere versies van deze songs.

Mijn 1e kennismaking met Bowie destijds, dus enige nostalgische waarde ook wel.

Ik vind wel China Girl nog 1 van zijn allerbeste nummers!!

Album als geheel is gewoon niet boeiend, dus 1,5 ster

AddictedToElvis
Nu moest ik er toch aan gaan geloven. Bowie in zijn slechtste periode. Ik had dan ook niet veel verwacht van dit album, maar ik was aangenaam verrast. Ja het is allemaal veel popperiger dan voorheen, maar dat had ik verwacht. Als ik toen leefde en al jarenlang Bowie had gevolgd en dan opeens zo'n plaat voorgeschoteld kreeg dan kan ik me goed voorstellen dat je teleurgeld raakt. Maar met de voorkennis van nu had ik me erop ingesteld en viel het eigenlijk reuzemee. Muzikaal is het net wat minder sterk dan voorheen maar Bowie's stem compenseert dat. Hij zingt érg goed. Het begint meteen met drie singles, die ik allemaal erg fijn vind om naar te luisteren. China Girl kende ik al in de vorm van Iggy Pop's versie. Klinkt allebei verschillend maar allebei goed. Later als Bowie eerdere Iggy Pop nummers zou coveren (coveren is niet het goede woord, aangezien hij zelf de muziek heeft geschreven) zou het veel en veel minder zijn dan het origineel maar hier is het allebei klasse. De titeltrack is ook een echte jaren '80 klassieker, en helemaal terecht. Without You en Riochet zijn ook gewoon goede popsongs, evenals de cover Criminal World. Cat People vind ik werkelijk zo'n geweldig nummer, die hoort echt bij mijn Bowie-favorieten. Voor mij ook het beste nummer op de plaat. De opbouw, de stem, het vuur, eindeloos genieten! Shake It vind ik veruit het zwakste nummer van de plaat, maar nog steeds goed luisterbaar. Bowie gaat ervoor om een nieuw publiek (de nieuwe generatie tieners) aan te spreken en slaagt er weer helemaal in. Voor Bowie een ietwat ondermaats album, maar voor de jaren '80, heel erg goed!

And I've been putting out fire... With GASOLINE!!

avatar van Ceasar
Ken je ook de originele versie van Putting Out Fire uit de film Cat People?

YouTube - David Bowie - Cat People (Putting Out Fire)

AddictedToElvis
Wauw, die is stiekem nog veel beter! Nu hopen dat ik nog kan genieten van deze versie, als je die ander hebt gehoord. Die is op geen enkel album te vinden?

AddictedToElvis
Bedankt. Ik moet dit even rechttrekken; De originele Cat People behoort tot de Bowie top nummers en die op Let's Dance is ook heel erg gaaf, maar niet van dat niveau.

Die originele versie kwam natuurlijk ook voor in Inglourious Basterds, misschien moet ik die soundtrack maar is checken.

lennon schreef:
China Girl, Let's dance en Modern love zijn de 3 singles, maar ook meteen de beste tracks van dit album..... Mijn 1e kennismaking met Bowie destijds, dus enige nostalgische waarde ook wel.
Ik vind wel China Girl nog 1 van zijn allerbeste nummers!!
Album als geheel is gewoon niet boeiend, dus 1,5 ster

Wat is dat nou voor redenering Lennon? Je vindt 3 nummers goed en één zelfs 1 van zijn allerbeste. Dan heb je al het halve album te pakken. Ik kan je dan ook dit keer echt niet volgen met 1,5*.

De versie die Iggy Pop al eerder van China Girl opnam vind ik mooier dan die van Bowie.
Maar zo heeft Bowie ook met Tonight die fout gemaakt.
Deze nummers had hij duidelijk voor Iggy geschreven, die ze ook geslaagd uit voert.

avatar van lennon
west schreef:

De 1,5 is voor het geheel als album.. het is gewoon absuloot geen boeiend album... en daar geven we toch de sterren voor, en niet voor elk los nummer?

Mijn conclusie is dus, 3 goede nummers, maar als album waardeloos!