Oasis - (What's the Story) Morning Glory? (1995)

Label: Creation

1. Hello (3:31)
  2. Roll with It (3:59)
  3. Wonderwall (4:18)
  4. Don't Look Back in Anger (4:48)
  5. Hey Now! (5:41)
  6. [Untitled] (0:44) (0:44)
  7. Some Might Say (5:29)
  8. Cast No Shadow (4:51)
  9. She's Electric (3:40)
  10. Morning Glory (5:03)
  11. [Untitled] (0:44)
  12. Champagne Supernova (7:27)
  13. Talk Tonight * (4:22)
  14. Acquiesce * (4:25)
  15. Headshrinker * (4:42)
  16. It's Better People * (4:00)
  17. Rockin' Chair * (4:40)
  18. Step Out * (3:44)
  19. Underneath the Sky * (3:25)
  20. Cum on Feel the Noize * (5:12)
  21. Round Are Way * (5:44)
  22. The Swamp Song * (4:23)
  23. The Masterplan * (5:25)
  24. Bonehead's Bank Holiday 4 * (4:03)
  25. Champagne Supernova [Brendan Lynch Mix] * (6:58)
  26. You've Got to Hide Your Love Away * (2:15)
  27. Acquiesce [Live at Earls Court] * (3:54)
  28. Some Might Say [Demo] * (4:02)
  29. Some Might Say [Live at Roskilde] * (5:03)
  30. She's Electric [Demo] * (3:01)
  31. Talk Tonight [Live at Bath Pavilion] * (3:40)
  32. Rockin' Chair [Demo] * (4:03)
  33. Hello [Live at Roskilde] * (3:21)
  34. Roll with It [Live at Roskilde] * (4:06)
  35. Morning Glory [Live at Roskilde] * (4:45)
  36. Hey Now! [Demo] * (3:06)
  37. Bonehead's Bank Holiday [Demo] * (2:07)
  38. Round Are Way [MTV Unplugged] * (4:55)
  39. Cast No Shadow [Live at Maine Road] * (4:03)
  40. The Masterplan [Live at Knebworth Park] * (4:52)
avatar van HiLL
Persoonlijk vind ik het debuutalbum een stuk beter dan dit album. Al staan hier wel 2 regelechte toppers op (Anger en Supernova) toch vind ik het geen top cd, sterker nog overgewaardeerd. Het rockt wel allemaal lekker, maar raken doet het me niet. Het klinkt allemaal wat rommelig. Terwijl die 2 toppers die ik zo net noemde echt geweldig vind. Ach ja ik ben er wel blij mee. 3,5*

avatar van Music4ever
Vreemd, had verwacht dat je dit echt goed zal vinden.
Zelf vind ik dit de beste Rock 'N' Roll plaat die ik ken.
En wat je nou eigenlijk van Cast No Shadow?
Vind ik één van de beste Oasis nummers.

avatar van Music4ever
Mouwman schreef:
Vergelijkingen met bands kan handig zijn als referentiekader. Bandje x lijkt een beetje op bandje y. O, dan vind ik het misschien wel wat. Want bandje y vind ik erg goed.

Maar als dan tegen mij wordt gezegd dat Oasis wel wat van de Beatles wegheeft...
Tsja, Gerard Joling heeft wel iets van David Bowie. Allebei zangers

En ze vallen allebei op mannen.

Bij Bowie blijft dat wat vaag, maar dit terzijde.

Laten we het er maar op houden dat Oasis qua genietbaarheid tussen Bowie en Joling in zit

avatar van marco straaten
ze zullen nooit zo groot worden als de beatles, maar dit is toch een heel aardig schijfje van deze engelse heren

avatar van jeroen1904
Music4ever schreef:
Vreemd, had verwacht dat je dit echt goed zal vinden.
Zelf vind ik dit de beste Rock 'N' Roll plaat die ik ken.
En wat je nou eigenlijk van Cast No Shadow?
Vind ik één van de beste Oasis nummers.

Klopt , is één van de beste nummers ooit geschreven door Noel. Nummer speciaal geschreven voor zijn vriend Richard Ashcroft. Persoonlijk vind ik definitely maybe net iets beter dan what's the story, maar deze is toch ook een topalbum, net als hun laatste don't believe the truth.

avatar van Dim
Dim
Dat nummer "Roll with it" hoor je tegenwoordig opvallend vaak op de radio. Maar dat is toch helemaal geen hit geweest? (Dat je "Wonderwall' nog regelmatig voorbij hoort komen, is niet vreemd).

avatar van brooklyn
Een aardige hit toen, niet zo groot als Wonderwall natuurlijk

avatar van Z-Z
Z-Z
Was m'n eerste Oasis-album en nu heb ik er al 8. Nu luister ik deze niet zo vaak meer maar het blijft een top-album. dat zijn alle Oasis-albums.

Erg mooie plaat. Alle nummers hadden singels kunnen zijn. Raar dat 'She's Electric' nooit als singel is uitgebracht en dat ze dat nummer nooit live spelen.
Geweldige plaat, maar de laatste Don't Believe The Truth is nog beter.

the spies schreef:

Geweldige plaat, maar de laatste Don't Believe The Truth is nog beter.

gij zijt zot zeker !

Vorig jaar, begin zomer, kreeg ik een bijzondere ingeving
Ik dacht.. wanneer er een band nummers produceert als Wonderwall en Don't Look Back in Anger, hebben ze vast wel meer wunderbaars.
Tegen alle vooroordelen in (want Oasis heeft een slecht imago in Nederland, en dat wordt regelmatig door bekenden bevestigd), ging ik een plaatje lenen bij de bieb.
Ik heb hem eigelijk de hele vakantie niet uit de discman gehaald..
Het is net zoiets als een virus, als het je te pakken heeft ben je er ook niet zo snel vanaf. Andere cd's liet ik liggen.

Gelijk na de vakantie vrienden van mij getipt, sommigen worstelen nu nog met het Oasis-virus..

Na hem een hele tijd niet meer te hebben geluisterd heb ik weer eens gepakt, en jawor.. het is weer zover

Ook wel grappig is te zien dat het voor velen een herontdekking is.. gezien tde reacties en de statistieken

avatar van Rayaccos
Piétâ schreef:

Voor mij is het ook een herontdekking, jaren niet meer geluisterd tot het opeens ergens op een vakantie in Duitsland voor het slapen gaan gedraaid werd. Ik kwam er weer achter dat dit album toch wel verdomd goed is.

avatar van Lukas
Oasis haat je, of daar houd je van. Tenminste, dat zegt men altijd. Eigenwijs als ik ben, behoor ik tot geen van beide kampen. Oasis maakt aardige britpopnummertjes met een vleugje Rock n' Roll, een bij vlagen lichtelijk irritant stemgeluid en nummers die varieren van matig tot behoorlijk goed.

Dit is dus ook best een aardig plaatje voor mij, niet meer en niet minder. Qua niveau volstrekt onvergelijkbaar voor mij met bijvoorbeeld jaar- en genregenoot Different Class van Pulp, maar toch. Grootste piek is Don't Look Back in Anger. Heerlijk nummer, kan niet anders zeggen. Ook She's Electric, Champagne Supernova en Roll With It liggen mij behoorlijk in het gehoor.

Voor de rest vind ik Oasis toch redelijk eentonige meuk. Zeker de eerste keer klinkt het allemaal nog erg leuk, maar een beetje vervelend wordt het bij veel draaien wel. Ik moest dan ook echt even opnieuw deze plaat luisteren alvorens hier mijn mening te geven. Was namelijk al weer een tijdje geleden. Over het algemeen dus best aardig, maar het overstijgt de middelmaat toch niet echt. Ik ga hem met een halfje verlagen van 3.5* naar 3*.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Niet dat ik deze plaat nou nog echt vaak draai, maar toch wel met enige regelmaat. En elke keer weer ben ik verbaasd over hoe goed hij is (blijkbaar vergeet ik dat gewoon telkens weer). Rechttoe-rechtaan, Liam Gallagher met een van dé ultieme rock'n'roll-stemmen, schitterende liedjes. Kortom: 4½*

Dit was een van de eerste cd's die ik heb gekocht en meteen ook een hele goeie.
De cd is van een behoorlijk hoog niveau met enkele uitschieters. Ik vind het 1ste liedje (intro) 'hello' meteen geweldig. "I dont feel as if I know you, you're taking all my time" .
fantastische openingszin:)
Ook het eind is heel sterk met champagne supernova....dus kortom, 'toppertje'

avatar van Paalhaas
Oasis is misschien wel het perfecte voorbeeld van een Britpopband. Deze stroming ontstond begin jaren '90 en is direct geïnspireerd door de melodie-geörienteerde pop van de Beatles. Mijn probleem met Oasis en (Brit)pop in het algemeen is dat de liedjes naast deze melodie vaak vrijwel niets om het lijf hebben. Van sfeer, creativiteit of emotie is eigenlijk nooit sprake in een Oasis-song. Het zijn gewoon 4-5 minuten lange containers voor een melodie. Als deze melodieën vervolgens ook nog eens weinig memorabel zijn (Hello, Roll with it, Hey now! ( ), Some might say, Cast no shadow, She's electric), dan houdt het voor mij al snel op. De alom geprezen single Don't look back in anger bevat voor mij één van de vervelendste melodietjes van het album.
(Met gemak) de beste nummers vind ik de hitsingle Wonderwall en Champagne supernova, het enige nummer dat aan het popsong-format ontsnapt. 2,5/5

avatar van HammerHead
Daar kan ik me goed in vinden Teun. Met de aantekening dat de zangstem van Liam Gallagher tot de meest zeurderige en irritante stembandoprekkingen behoort die mij bekend zijn. Het is dus allemaal nog een stuk erger dan jij hier doet voorkomen.

avatar van Darkshines
Heerlijk album, stuk voor stuk sobere nummers, met een sterke melodielijn, niet ieder nummer is idd even sterk maar champagne supernova en don't look back in anger zijn de betere nummers. Wonderwall kende ik al te goed om nog echt leuk te vinden. 4 *

Darkshines schreef:

"Champagne Supernova" en "Don't Look Back In Anger" zijn voor mij ook de beste nummers van "WTSMG", maar daarnaast kan ik ook nog steeds erg genieten van "Wonderwall". Ik vind het nummer nog niet "doodgedraaid". 4.5* voor mij (vooral met warm weer draai ik dit album veel. Samen met "Exile On Main St." van The Stones m'n ultieme zomerplaat).

avatar van Nicolage Rico
"Don't Look Back in Anger" blijft een topnummer, maar ik heb altijd gemengde gevoelens gehad over "Wonderwall". Aan de ene kant een zeer vervelend zeiknummer, maar het refrein is wel oké.

"Some might say they don't believe in heaven, go and tell it to the man who lives in hell"

Gewelidig album!!!!

Ga 'Don't look back in anger' maar eens meemaken in een disco in GB, dan weet je waarom dit zo'n geweldig nummer is!!!!

kasper schreef:

Van mij mogen ze het nummer vaker draaien in de Nederlandse discotheken (althans, ik heb het nummer nog nooit in een Nederlandse discotheek gehoord).

Ik had trouwens nog een vraagje over het nummer "Don't Look Back In Anger". Weet iemand of het nummer al in de Top 2000 staat? "Wonderwall" stond vorig jaar geloof ik op nummer 305, maar "Don't Look Back In Anger" heb ik niet voorbij horen komen.

avatar van jeroen1904
kasper schreef:

Vorig jaar de Gallaghers live gezien in Vorst Nationaal, geweldig optreden met geweldige sfeer, maar de hoogtepunten waren toen 2 nummers die door iedereen (zo'n 5000 man) luidkeels werden meegezongen nl. wonderwall en vooral don't look back in anger. Don't look back in anger voelde bij mij qua sfeer aan als een voetbalmatch. Echt een "bigger than life anthem" die song zoals de Gallaghers zeggen.

Deze plaat trouwens één van de eerste platen die ik heb gekocht en ook heb grijsgedraaid. Geweldige plaat , net als Definetely maybe (nog steeds de beste van Oasis voor mij) en Don't believe the truth. Be here now valt ook nog mee , maar hun andere 2 (standing on the shoulders of giants en heathen chemistry) vind ik minder. Toch nog steeds geweldige band Oasis die voor vele bands in de UK het pad heeft geëffend.

avatar van Oldfart
Heb bij Oasis altijd het gevoel dat er met de muzikale ideeën die er wel degelijk zijn, met wat meer moeite er meer in had gezeten. Nu zijn er alles bij elkaar zo'n handvol songs die me kunnen bekoren; op dit album de al vaker genoemde 2. Waarvan Wonderwall mijn favoriet is.

[quote]jeroen1904 schreef:

Ja vooral voor Blur enzo

avatar van Paalhaas
Mooi gequoted, Guuske.

fastpulseboy
[quote]Guuske schreef:

hahaha, NOT. Blur was er een stuk eerder en maakten gelukkig niet steeds dezelfde plaat zoals oasis. En niet te vergeten...Blur maakt natuurlijk ook een stukje intelligentere muziek

tondeman
Country House Vs. Roll With It?