menu

Nick Cave & The Bad Seeds - Skeleton Tree (2016)

mijn stem
4,14 (592)
592 stemmen

Australië
Rock
Label: Bad Seed

  1. Jesus Alone (5:52)
  2. Rings of Saturn (3:28)
  3. Girl in Amber (4:51)
  4. Magneto (5:22)
  5. Anthrocene (4:34)
  6. I Need You (5:58)
  7. Distant Sky (5:36)
  8. Skeleton Tree (4:01)
totale tijdsduur: 39:42
zoeken in:
avatar van brandos
5,0
Tja zo'n man
met al zijn woorden
en het blijft strijden

Dat zei ik tegen de dame die haar fiets naast de mijne had staan bij de bioscoop, terwijl ik toevalligerwijs zojuist in de zaal ook al naast haar zat bij het ondergaan van "One more time with feeling". Misschien had ze het traantje gezien dat ik wegpinkte. Cave 'lost his faith in narrative'. Maar allerminst in woorden, daar is dit album het sprekende bewijs van. Want moedig als nooit tevoren geeft Cave hier woorden en klanken aan het onbenoembare. En slaagt daar wonderwel in. Waar ik nog wel een tijdje het gevoel had "Wat moet ik hier eigenlijk allemaal mee? Er is toch immers niet iemand uit mijn eigen familie of nabijheid overleden?" Maar naar verloop van tijd wordt het niet zozeer licht, maar zeker dragelijk. Dat is wat grote kunst doet, woorden en klanken geven aan het onbenoembare, kruipen door de modder en reiken naar de hemel.

avatar van aERodynamIC
4,5
Let us go now, my darling companion
Set out for the distant skies
See the sun, see it rising
See it rising, rising in your eyes


Ik wist vooraf dat het nummer Distant Sky voorbij zou komen in de Ziggo Dome vrijdag 6 oktober. Ik wist niet hoe het gebracht zou worden. Nou, met Else Torp op een videoscherm. Een prachtig hoogtepunt van het optreden, maar niet eens behorend tot de absolute hoogtepunten die avond.
Een hoogmis onder leiding van Nick Cave. Zelden zo'n bezwerend en intens optreden meegemaakt, en dat heeft heel veel te maken met Skeleton Tree, het album dat zo donker klinkt, het album dat menigeen bij zijn strot wist te grijpen vorig jaar. Een album dat terecht hoog in de jaarlijstjes wist te eindigen, een album dat centraal stond deze bijzondere avond.

Hoe zou Nick de dood van zijn zoon verwerken?! Deels met dit loodzware album (dat naar verluidt al voor een deel af was toen het tragische ongeluk plaatsvond), des te meer met de documentaire Once More with Feeling en misschien toch zeker wel met de tour, een tour waarvan niemand zeker wist of er überhaupt ooit nog eentje zou komen.

Zo indringend als die optredens zijn, zo indringend zijn de nummers van Skeleton Tree. Nummers waar velen al genoeg over geschreven en gezegd hebben. Nummers die onder mijn huid zijn gaan kruipen na ruim een jaar. Donker is het zeker, maar ik ervaar vooral hoopgevende pracht, ook na al die draaibeurten, en Distant Sky is gek genoeg het lichtend voorbeeld op dat vlak. Het is het buitenbeentje, het meest duidelijke licht in de duisternis.

Het verbaast me enigszins dat velen met mij dit nummer aanwijzen als één van de favorieten van dit album. Ik denk dan juist eerder aan I Need You, dat veel rauwer is, klaagzang pur sang. Intiemer krijg je het bijna niet voorgeschoteld op Skeleton Tree. Mijn andere favoriete nummer dus.

Nu dit album al een jaar aan het rijpen is durf ik wel te zeggen dat het alleen maar aan kracht wint en dat zo'n optreden dat alleen maar versterkt. Ik vind het nog steeds geen makkelijke zit, dan kan ik The Boatman's Call, ook traag en donker, wat makkelijker beluisteren. Maar Skeleton Tree heeft inmiddels wel een zeer markante plaats in zijn discografie verworven of je dat nu wil of niet. Je kunt er gewoon niet omheen.

Op Skeleton Tree staat de tijd voor eeuwig stil, zoals zijn optreden in de Ziggo Dome voor altijd stil zal staan in mijn geheugen. Een prachtige drie-eenheid is voor mij afgerond: album, documentaire en concert. Vader, Zoon en de Heilige Geest.

avatar van HansVon
4,5
Mooi geschreven aERo !
Ik was gisteravond in Duesseldorf. Umwerfend !
Nog niet zo lang terug schrok ik van de setlist die maar niet wilde veranderen nl. 100% Skeleton Tree en gelukkig wel opgevuld met super nummers zoals Jubilee Street, Red Right Hand en Stagger Lee......
Niet dat ik dit album niet goed genoeg vond verre van, maar mocht van mij wel wat rauwer.
Mocht.... gelukkig viel het kwartje enkele weken geleden.

Nog steeds dikke spijt dat ik eerdere optredens van hem gemist heb, maar deze superavond heeft toch een 0.5 erbij opgeleverd ☺️

avatar van philtuper
5,0
En als je dan die fantastische documentaire One More Time With Feeling hebt gezien kunnje toch alleen maar vaststellen hoe hartverscheurend en hemeltergend mooi een song als I Need You is. Man wat komt dat nummer binnen zeg als je dan die kop van Nick erbij ziet. Door merg en been, en weer terug...

avatar van Kronos
4,0
philtuper schreef:
En als je dan die fantastische documentaire One More Time With Feeling hebt gezien...


Ook gezien. Door Nick Cave te horen vertellen over het drama en het trauma ga ik het album vreemd genoeg minder deprimerend vinden. Omdat ik de emotie nu beter kan toelaten, zo lijkt het.

avatar van philtuper
5,0
Kronos schreef:
(quote)


Ook gezien. Door Nick Cave te horen vertellen over het drama en het trauma ga ik het album vreemd genoeg minder deprimerend vinden. Omdat ik de emotie nu beter kan toelaten, zo lijkt het.


Ja, daar zit we wat in ja. Al had ik geen 'last' van depressitiviteit bij het beluisteren van dit album. Het is voor mij nu al één van de meest indringende platen die ik heb gehoord en zal horen. De docu doet daar heel goed recht aan. Eveneens vakwerk van de bovenste plank.

avatar van philtuper
5,0
aERodynamIC schreef:
[i]...en Distant Sky is gek genoeg het lichtend voorbeeld op dat vlak. Het is het buitenbeentje, het meest duidelijke licht in de duisternis.
.
Distant Sky gaat denk ik over berusting en loslaten. En ook dat wordt in de documentaire prachtig in beeld gebracht. Een nummer met een enorme zeggingskracht als je het mij vraagt.

avatar van Ernie
3,5
Deze plaat gekocht toen ie uitkwam omdat ik razend benieuwd was. Gisteren pas de bijhorende docu gezien en achteraf nog 4x op rij naar het album geluisterd.

Het is een prachtig werkstuk, een ware hel ook denk ik om deze Skeleton Tree te maken en tegelijkertijd ook louterend en zelfhelend en dat is wat een echte creatieve artiest uiteraard doet met een drama dat bijna niet onder woorden valt te brengen en wat meteen ook de kracht is van de docu : het totale gebrek aan het letterlijk onder woorden brengen. De beelden komen dubbel zo hard aan op die manier. Mijn respect voor Nick Cave was al groot en dat is door het zien en horen van deze plaat alleen maar groter geworden. Het is alleen zeker niet zijn beste werk in mijn oren en bescheiden mening.
Ik kan er zelfs de vinger niet op leggen waarom maar het album grijpt mij niet echt waar anderen songs en platen van hem dat wel deden. Alle respect voor Cave dat ie zo iets mooi, breekbaar, donker, puur en recht uit het hart maakt maar puur muzikaal raak ik niet boven de 3,5* uit.

Vergeef mij aub, meerdere luisterbeurten zullen mij mischien nog op anderen gedachten brengen...

avatar van HansVon
4,5
Me dunkt Ernie!
Je hebt vreselijk je best gedaan. Ik herken dit helemaal.
Ik ben een Cave fan en was na de eerste luisterbeurten echt niet enthousiast.
Nog steeds zijn wmb de meeste albums beter ; zeker de eerlaatsten.
Ik heb dit album een hele tijd laten rusten en opeens viel het kwartje + een geweldig concert en kwam daardoor tot 4.5
Misschien moet je deze effe niet meer draaien en wachten tot de juiste stemming?

avatar van ArnoldusK
4,5
Na het zien van de documentaire (en de platen dus voorbij heb horen komen) is het ongelooflijk hoe 'leeg' deze plaat je maakt. Het zal corresponderen met de leegte die Cave ervaren heeft en nog steeds ervaart. Wat een ambient. Wat een soundscapes worden hier gecreëerd. In alle rust. Alle tijd wordt genomen om die paar zinnen / woorden naar boven te laten borrelen. Wat een pure schoonheid is dit.

avatar van bikkel2
4,5
Zeer breekbare plaat en niet voor niets natuurlijk.
Ik vind het moeilijk om hier iets over neer te pennen, maar het is een heel bijzonder album.
Meer dan ooit is Cave's voordracht op de voorgrond.
Een puur rouwproces.

avatar van Snakeskin
Nick Cave is geweldig. Ik volg hem vanaf de periode dat hij nog bij de Birthday Party speelde. De man is decennia bezig en heeft GEEN slechte plaat gemaakt

avatar van Niek
5,0
Ik ben er uit (denk ik..): dit is voor mij Cave z'n beste. Beheerst, doorleefd, klein, donker, ingetogen, krachtig, in balans, echt, hoopvol. Typisch dat leed weer tot zulke geweldige kunst aanzet. Cave op z'n best .

2,5
Veel vrije tijd de komende weken en heb besloten me nu echt eens op Cave te storten. Na eerder wat oppervlakkige pogingen, kwam het nooit tot een echte klik. Wat zou het mooi zijn als het nu wel lukt! Een groot oeuvre om door te spitten en met een optreden op DTRH wellicht de kers op de taart in het vooruitzicht.

Lovely Creatures en deze worp aangeschaft om mee te beginnen. Hoewel alles natuurlijk te pindakazen is, heeft een fysiek bezit voor mij altijd een voorkeur.

Na 4 luisterbeurten ben ik nog niet geheel overtuigd, maar kan het al meer waarderen. De eerste 3 tracks bevallen me tot nu toe het best.

2,5
Ik weet inmiddels de achtergrond van deze worp en dat is natuurlijk heel heftig. Echt voelen doe ik het echter niet en dan blijft er muzikaal gezien niet heel veel over. De eerste 3 nummers kan ik het meest waarderen, maar meer dan 2,5 ster kan ik hier niet aan kwijt.

avatar van devel-hunt
3,0
Een rouwadvertentie is deze plaat, uit zonder twijfel de inkt zwartste tijd uit mans leven, heel breekbaar en kwetsbaar, maar echt goed vinden kan ik Skeleton Tree (nog) niet. Ik weet niet precies waarom.

avatar van HansVon
4,5
Ik had ook moeite met dit album. Pas nadat ik hem vorig jaar live gezien had, kon ik de 'andere' Nick Cave opeens ook waarderen.
Ik vind over het algemeen zijn ballads erg goed en kan zeker de rauwere songs goed hebben, maar bij Skeleton Tree had ik toch blijkbaar meer tijd nodig + juiste stemming.
Angelin, ik zou dit album effe opzij leggen en eerst proberen van Lovely Creatures te genieten !

avatar van mattman
4,5
Achteraf bekeken is dit misschien de belangrijkste plaat uit de carrière van Cave. Of toch één van.

avatar van Wickerman
3,5
Voor hem persoonlijk misschien wel.

avatar van Mr. B
4,0
Toen dit album uitkwam heb ik deze links laten liggen. Vooral omdat ik Push The Sky Away onovertroffen vond. Het vooruitzicht om deze "zware dobber" te gaan beluisteren stemde mij te somber. Eén keer ben ik er aan begonnen, om vervolgens bij het 4e nummer alweer af te haken. Nick Cave heb ik na het "Push The Sky Away" concert, toen nog in HMH, ook niet meer beluisterd. Begrijp me niet verkeerd, maar het concert was toen fantastisch, maar ik dacht dat het ook gelijk het hoogtepunt was van mijn Nick Cave ontdekkingsreis. Een reis die natuurlijk nooit zijn bestemming bereikt.

Vandaar dat ik nu, na het nieuws van het overlijden van Conway Savage, de reis weer ga oppakken. Die gaat voor mij dus verder door te starten met de Skeleton Tree. Terwijl ik op dit moment de muziek met een lichte brok in mijn keel tot mij laat komen, type ik dit stukje. Daarna op zoek naar de documentaires en dan de rest van mans imposante oeuvre maar weer eens afstoffen.

Bombus
Gitzwart album maar heb hem vandaag weer eens beluisterd na bijna twee jaar links te hebben gelegd. Het titelnummer is m'n favoriet, doet me denken aan dat andere fuifnummer Nick Drake. Als die dame ineens voorbij komt op Distant Sky krijg je toch wel even een rilling.

avatar van KJvelo01
5,0
Eerder dit jaar is 'Het boek van Carl', geschreven door Naja Marie Aidt, uitgekomen. Carl is de zoon van Naja. Hij is op 25 jarige leeftijd door een noodlottig ongeval omgekomen. Een boek over verlies en liefde. Naja haalt het album 'Skeleton Tree' van Nick Cave aan in haar boek. Beide zonen zijn onder dezelfde omstandigheden omgekomen. Naja verwerkt het verlies met het schrijven van een boek. Nick's verwerkingsproces heeft hij op muziek gezet. Ieder zijn eigen uitlaatklep. Beklemmend. Huiveringwekkend. Beeldend.

avatar van Funky Bookie
3,5
Duister en onheilspellend album. Niet iets dat je zo even opzet. Eerste luisterbeurt had ik echt iets van WTF, maar daarna begon ik mooie dingen te horen. Het zal altijd moeilijk te doorgronden blijven, maar ik ontdek er elke luisterbeurt weer wat meer in.

avatar van Ernie
3,5
Ik heb juist hetzelfde bij deze plaat Funky Bookie.

Het talent van een echte artiest bestaat er natuurlijk uit om zijn luisteraars te blijven uitdagen. Ook bij Your Funeral, My Trial en Let Love in heb ik even moeite gehad maar uiteindelijk breken ook die albums volledig door.

Zie ook Tom Waits die heel wat draaibeurten nodig had bij mij voor ie de geniale artiest is die ik hem nu vind. Daar was het Frank's Wild Years die voor deze heugelijke gebeurtenis zorgde

avatar van Arbeidsdeskundige
5,0
Dit is een uitmuntend album. De wijze waarop hij zijn ondraaglijke verlies vertolkt is adembenemend. Ook de beangstigende geluidsmuur die zijn band neerzet is fenomenaal.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:50 uur

geplaatst: vandaag om 13:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.