menu

Talk Talk - Spirit of Eden (1988)

mijn stem
4,22 (915)
915 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Rock / Avant-Garde
Label: EMI

  1. The Rainbow (8:02)
  2. Eden (7:40)
  3. Desire (7:17)
  4. Inheritance (5:24)
  5. I Believe in You (6:16)
  6. Wealth (6:44)
  7. John Cope * (4:45)
toon 1 bonustrack
totale tijdsduur: 41:23 (46:08)
zoeken in:
Leonidas5
Zeer bijzonder album van Hollis en co, waarbij de
( juist zo geweldige!) popmuziek van de eerdere albums bijna volledig de deur uit gewerkt is. Dat levert een sober intens en muzikaal luisteralbum op waarbij de klaagzang van Hollis optimaal tot zijn recht komt. Minpunt is wel dat je hiervoor in de stemming moet zijn en niet een album wat je voor de lol opzet. Hij komt dan ook niet vaak uit de kast, hetgeen leidt tot een wellicht wat te lage score van 3 sterren

avatar van Chameleon Day
5,0
Leonidas5 schreef:
Minpunt is wel dat je hiervoor in de stemming moet zijn en niet een album wat je voor de lol opzet. Hij komt dan ook niet vaak uit de kast, hetgeen leidt tot een wellicht wat te lage score van 3 sterren


Waarom zou dat een minpunt zijn? Je geeft allleen hoge beoordelingen aan platen die "vaak uit de kast komen"? En het moet "voor de lol" zijn? Waarom? Ik draai mijn hele top 10 misschien 1 keer in de 3/5 jaar. Maakt de platen niet minder geweldig. De echt mooie platen moet je misschien ook niet (te) vaak draaien vanwege het risico dat de magie wellicht verdwijnt.

Leonidas5
Interessant punt. Naar mijn oordeel zijn je favoriete albums uiteindelijk toch de albums die je het vaakst en ook met het meeste plezier opzet en waarvan je het meeste geniet. Dat gaat inderdaad niet per se samen allemaal, maar platen die zo bijzonder zijn dat je ze toch maar zeer zelden draait, verliezen het in absolute waardering bij mij toch van albums die ik vaker draai. Maar ik geef toe dat dat subjectief is.

avatar van Alicia
5,0
Spirit of Eden is 'gewoon' weer zo'n prachtige 'contemplatie' plaat. Net als Black Star. Of Skeleton Tree. Of Within the Realm of a Dying Sun. En Laughing Stock/Mark Hollis.

Het zijn platen voor bepaalde momenten. Om de mystieke of rustgevende sfeer. Om de fraaie klanken. De schitterende melodieën. Een geluid dat diep doordringt tot op het bot, het hart breekt en de tranen laat vloeien. En zulke momenten kunnen zeldzaam zijn of misschien juist niet. Maar dat 'speciale' heeft zeker niet elke andere 'ontzéttend goede' plaat.

Leonidas5
Prachtig geformuleerd!

avatar van Kronos
4,5
Alicia schreef:
Spirit of Eden is 'gewoon' weer zo'n prachtige 'contemplatie' plaat. Net als Black Star. Of Skeleton Tree. Of Within the Realm of a Dying Sun. En Laughing Stock/Mark Hollis.

Ik ben het eens met Leonidas5 dat je hiervoor in de stemming moet zijn. Maar wat mij betreft om een andere reden dan Black Star of Skeleton Tree. Dat zijn zwaarmoedige of zelfs deprimerende albums die je niet voor de lol op zet. Er is niet, zoals door Talk Talk hier, bewust gekozen om de stilte als muziekinstrument te gebruiken. Door dat gebruik van stilte dwingt het je als het ware tot meditatie, wat iets anders is dan contemplatie. Ben je niet bereid zelf stil te worden, dan ervaar je geen Spirit of Eden maar eerder een helse verveling. Ik associeer hun laatste albums meer met Arvo Pärt of sommige andere muziek op ECM Records.

avatar van Alicia
5,0
Meditatief, beschouwend, bespiegelend, contemplatief, nadenkend, peinzend. Alles mag!

(Blackstar vind ik niet zwaarmoedig of deprimerend, Skeleton Tree wel een beetje.)

avatar van Kronos
4,5
Alicia schreef:
Meditatief, beschouwend, bespiegelend, contemplatief, nadenkend, peinzend. Alles mag!

Gelukkig maar.

Maar de andere woorden zijn eigenlijk synoniemen van contemplatief. Op de Nederlandstalige wikipedia lees ik geen goede uitleg over het verschil. In het Engelstalig kwam ik dit tegen: The main difference between contemplation and meditation is that meditation is a practice that focuses on clearing the mind, while contemplation is a more analytical and reflective practice that involves thinking deeply about a particular topic or concept.

Dat verschil bedoelde ik.

(Ik vind Blackstar nog deprimerender dan Skeleton Tree.)

avatar van Alicia
5,0
Wat betreft de Engelse taal/uitleg: Ik kies (of voel) in dat geval toch liever voor het 'beschouwen'. Niet voor 'meditatie'. Vooral niet bij deze muziek. Dan zoek ik beter de echte 'stilte' op.

(Dwarrelende blaadjes in een verder stil bos mag ook nog).

Muziek zou mij dan teveel afleiden en eerder dwingen om dichter (soms te dicht) bij de boodschapper (de artiest) te blijven. En dat 'dichtbij willen blijven'... dát wil ik nu juist bij Spirit of Eden.

(Ik word natuurlijk ook niet echt blij van Blackstar.)

avatar van Kronos
4,5
Ik bedoel nu ook weer niet dat dit muziek zou zijn om op te mediteren, Alicia. De leegte en stilte die in de muziek zit nodigt je wel uit om zelf leeg en stil te worden. Dat noem ik meditatief en niet contemplatief.

avatar van Alicia
5,0
Van 'beschouwen' kun je ook heel stil (en soms 'leeg') worden. Maar dan wellicht anders 'stil'.

Hoe dan ook, deze mooie muziek vult mij (met bewondering en met mooie herinneringen aan Mark) en zijn muziek maakt mij zeker niet 'leeg'.

Geniet ervan. Op jouw manier.

avatar van Kronos
4,5
Alicia schreef:
...zijn muziek maakt mij zeker niet 'leeg'.

Niets is voller dan de stilte of de leegte want conceptueel leeg en daarom bomvol van ervaren.

avatar van Alicia
5,0
Daar ga ik eens een andere keer over nadenken, Kronos.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:05 uur

geplaatst: vandaag om 00:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.